Wat is Padel?

Laatst geupdate op mei 1, 2023 by Voeljegezond.nl

Heb jij wel eens padel gespeeld? Padel is een snelle en dynamische tennissport die gespeeld wordt in een bescheiden omgeving met speciaal ontworpen tennisbanen en padel racket. Padel tennis is ontstaan in Zuid Amerika,in Mexico om specifiek te zijn, en heeft zich sindsdien verspreid over de hele wereld. Het is momenteel dan ook de snelst groeiende sport. Het spel is vergelijkbaar met tennis, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen die het spel uniek maken.

Padel is eigenlijk een beetje een combinatie van tennis en squash waardoor de sport weer heel anders is en daarnaast zeer dynamisch. De sport vergt een hoop snelheid en uithoudingsvermogen van de spelers. 

Maar goed de reden dat je hier bent is waarschijn omdat jij met de vraag, wat is padel zit en je wilt weten hoe jij kunt beginnen om uiteindelijk op dat wereldkampioenschap padel kunt komen te staan?

Geschiedenis van Padel

De uitvinder van padel: Enrique Corcuera Padel is in 1969 bedacht door Enrique Corcuera, een rijke Mexicaanse zakenman. Corcuera creëerde de sport op zijn landgoed in Acapulco, Mexico, toen hij besloot om een alternatief te ontwikkelen voor tennis dat beter geschikt zou zijn voor de beperkte ruimte die hij beschikbaar had. Hij bouwde een kleiner tennisveld met muren rondom en paste de spelregels aan, wat resulteerde in de geboorte van padel.

De verspreiding van padel In 1974 introduceerde de Spaanse zakenman en voormalig tennisprof Alfonso de Hohenlohe-Langenburg padel in Spanje na een bezoek aan Corcuera’s landgoed. Hij bouwde de eerste padelbaan in Marbella en begon het spel te promoten onder vrienden en familie. Dankzij zijn inspanningen verspreidde padel zich snel door Spanje en later door Europa.

Padel in Argentinië en de internationale groei Padel bereikte Argentinië in de jaren ’70, waar het al snel populair werd onder de lokale bevolking. De sport kreeg een extra boost in de jaren ’90, toen de International Padel Federation (FIP) werd opgericht en het eerste wereldkampioenschap padel werd gehouden in 1992. Sindsdien is padel blijven groeien, met een toename van het aantal spelers, clubs en toernooien wereldwijd.

Spelregels van Padel

De spelregels van padel lijken veel op die van tennis. De bal moet over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Het opslaan gebeurt middels een onderhandse opslag, waarbij de bal eerst achter de servicelijn moet stuiteren voordat je serveert. 

Een belangrijk verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit mag ook weer via de muur, wat vaak verrassende en spectaculaire rally’s oplevert. Hieronder de belangrijkste spelregels zodat die vraag wat is padel straks zo goed mogelijk is beantwoord. 

Padelbaan

De padelbaan bestaat uit een wat kleiner veld met de afmetingen van 10 meter breedt en 20 meter lang. De wanden aan de lange zijden van de baan zijn 6 meter hoog en deels gemaakt van glas. Door deze glazen wand kun je dus gemakkelijk het veld bekijken hoe de spelers het doen. 

De korte zijdes (de breedte) hebben deel een wand van 3 meter en daarboven een meter hekwerk, wat dus neerkomt op een hoogte van 4 meter. Het bovenste stuk wordt dan ook de metalen kooi genoemd omdat die een metalen omheining heeft. Het is dan ook met uitzondering op het plafond een afgesloten baan.  

Puntentelling

De puntentelling wordt op dezelfde manier als bij tennis geteld. Als je de eerste punt maakt dan staat het 15-0 daarna 30, 40 en dan de gamepoint. Als het nou gelijk staat bij 40-40 (deuce) dan wordt er doorgespeeld tot er twee opeenvolgende punten worden gescoord door één van de spelers om de game te winnen. 

Dan wordt er gespeelt voor een set en die kun je winnen door de eerste te zijn die 6 games heeft gewonnen met twee punten verschil. Op het moment dat er uiteindelijk een puntentelling is van 6-6 wordt er een zogenaamde tiebreak gespeeld. Die gaat tot 7 gewonnen punten met een verschil van 2 punten. 

Uiteindelijk speel je best of 3 sets. Dus als je 2 sets wint, dan win je de wedstrijd.

padel-punten-scoren

Opslag en begin van de rally

De opslag moet onderhands zijn, met de bal die maximaal op de hoogte van de middel geslagen mag worden. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen en vervolgens moet de bal diagonaal naar de andere kant van het net worden geslagen. De bal moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiten. 

De bal mag daarna de wand raken. De ontvanger mag de bal terugspelen voordat of nadat deze de wand heeft geraakt. Als de bal bij de eerste of tweede service de netrand raakt en daarna in het juiste servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Algemene regels

  • Verder is het de bedoeling om de bal uiteindelijk twee keer aan de helft van de tegenstander te laten stuiteren op het veld komt. Je krijgt een punt als de padel bal twee keer stuit en de grond raakt.
  • De bal mag de wand raken en daarna nog gespeeld worden. 
  • De ontvanger kan de bal direct terugslaan in het speelveld van de tegenstander of via de achter- of zijwanden terugspelen.
  • Je wint als je twee gewonnen sets hebt van de in totaal 3 sets. 
  • Wordt over het algemeen met vier spelers gespeeld in 2 teams van 2 spelers. 
  • Het is toegestaan dat je direct de bal terug slaat. 
  • Je mag de bal via de wand terug spelen. Wel moet de bal dan een keer hebben gestuiterd. 

Filmpje met de uitleg van de spelregels

Voordelen van Padel

Padel tennis is een snelle en uitdagende sport die veel calorieën verbrandt. Het is een sociale sport en kan worden gespeeld door mensen van alle leeftijden en niveaus. Bovendien is padel een relatief nieuwe sport, waardoor er nog veel ruimte is voor groei en ontwikkeling.

Uitdagingen van Padel

Hoewel padel een uitdagende en leuke sport is, zijn er ook uitdagingen. Het spel vereist een goede conditie en uithoudingsvermogen en kan soms intensief zijn. Het is belangrijk om te weten wat je aan kunt voordat je begint met spelen.

Toekomst van Padel

Padel is een van de snelst groeiende sporten en wordt steeds populairder. Het is belangrijk om de regels en voordelen van de sport te blijven onderzoeken en verbeteren, zodat het spel toegankelijk blijft voor mensen van alle leeftijden en niveaus.

Samenvatting

Padel is een snelle en uitdagende tennissport die is ontstaan in Mexico. Het spel wordt gespeeld op een kleinere baan en er zijn tralies rondom de baan aanwezig, wat het spel sneller en dynamischer maakt. 

Padel is een sociaal spel dat door mensen van alle leeftijden en niveaus kan worden gespeeld en is een relatief nieuwe sport met veel groeipotentie. Het spel vereist een goede conditie en uithoudingsvermogen en het is belangrijk om te weten wat je aan kunt voordat je begint. 

De toekomst van padel is positief en er is veel ruimte voor verdere ontwikkeling en groei.

Hoe speel je Padel?

Je speelt padel met twee teams van twee spelers. De bal mag alleen met het lichaam worden aangeraakt en mag niet met de handen of armen worden aangeraakt. Padel speel je dan ook op een kleinere baan met glazen wanden rondom. 

De spelers moeten de bal over het net slaan en zorgen dat de bal niet op de . Het team dat de bal het meest over de tralies slaat en de minste fouten maakt, wint het spel.

Belangrijkste padel technieken

Padel is een sport die in opkomst is en veel mensen zijn nieuwsgierig naar de technieken die gebruikt worden om het spel te spelen. Hier zijn enkele belangrijke padel technieken om te onthouden:

Forehand

Dit is een van de meest gebruikte technieken in padel. Het houdt in dat de speler de bal slaat met het voorste deel van zijn racket. De ideale positie voor de forehand is iets voor het lichaam, zodat de speler de bal kan slaan met een gecontroleerde swing.

Backhand

De backhand is de tegenhanger van de forehand en wordt gebruikt wanneer de bal aan de andere kant van het lichaam komt. De speler slaat de bal met het achterste deel van het racket en probeert zo veel mogelijk kracht in de slag te leggen.

Lob

De lob is een techniek die wordt gebruikt om de tegenstander te verrassen. De speler slaat de bal hoog over het net, zodat de tegenstander er moeite mee heeft om de bal terug te slaan.

Smash

De smash is een techniek die meestal wordt gebruikt om een einde te maken aan de rally. De speler springt in de lucht en slaat de bal met veel kracht naar beneden, zodat de tegenstander de bal niet meer kan terugslaan.

Serve

De serve is de techniek die wordt gebruikt om het spel te beginnen. De speler staat achter de basislijn en slaat de bal over het net naar de tegenstander. De serve kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de strategie van de speler.

Volleys

Volleys zijn slagen waarbij de speler de bal slaat voordat deze het oppervlak raakt. Dit wordt vaak gebruikt wanneer de tegenstander een zwakke bal slaat, zodat de speler de aanval kan overnemen.

Dropshot

Een dropshot is een techniek waarbij de speler de bal zachtjes over het net slaat, zodat deze vlak voor het net stuitert. Dit is een verrassende techniek die vaak wordt gebruikt om de tegenstander uit positie te brengen.

Overhead smash

De overhead smash is vergelijkbaar met de smash, maar wordt gebruikt wanneer de bal hoger in de lucht is. De speler springt omhoog en slaat de bal met veel kracht naar beneden.

Slice

Een slice is een slag waarbij de speler de bal met een schuine hoek raakt, waardoor de bal een spin krijgt. Dit kan gebruikt worden om de bal te laten stuiteren op een onvoorspelbare manier, waardoor het moeilijker wordt voor de tegenstander om de bal terug te slaan.

Drive

De drive is een techniek waarbij de speler de bal met veel kracht en snelheid slaat. Dit wordt vaak gebruikt om de tegenstander onder druk te zetten en te dwingen tot een fout.

Wat heb je nodig om Padel te spelen?

Om padel te spelen, heb je een aantal basisbenodigdheden nodig. Dit omvat een paar comfortabele sportkleding, een paar goede sneakers en een padelracket. Het is belangrijk om de juiste uitrusting te kiezen om het spel comfortabel te kunnen spelen. De belangrijkste dingen die je nodig hebt zijn de volgende. 

padel-uitrusting

Veelgestelde vragen

Nu zijn er een aantal vragen die veel rondom padel worden gesteld, en deze willen we hieronder dan ook kort behandelen zodat je een snel antwoord hebt. 

Waar kun je Padel spelen?

Je speelt padel in speciaal daarvoor ontworpen tennisbanen, namelijk padelbanen bij sportclubs, hotels of recreatiecentra. Het is belangrijk om te zoeken naar een locatie met een goede infrastructuur en uitrusting om het spel comfortabel te kunnen spelen.

Er zijn steeds meer padel clubs waar jij je kunt aansluiten en trainen in teamverband of tegen tegenstanders. 

Of je nou in een grote stad zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag of Groningen woont of in een wat kleiner dorp of stad zoals Zwolle, Houten, Schiedam, Apeldoorn, Deventer, Waalwijk, Bussum of Amersfoort. In de meeste plaatsen is het ondertussen wel mogelijk. En mocht dat nou niet zo zijn, dan kun je altijd een padelclub of baan bij jou in de buurt vinden waar je lekker kunt spelen. 

Hoe word je beter in Padel?

Om beter te worden in padel, is het belangrijk om regelmatig te oefenen en te spelen. Het is ook aan te raden om trainingen te volgen of een coach in te schakelen. Door te blijven oefenen en spelen, zul je snel vorderingen maken en beter worden in de sport. 

Zo kun je je bij een padel club inschrijven en daar lessen te nemen en eventueel mee te doen aan padel wedstrijden. Zo kun je jezelf meten tegen andere tegenstanders en kun je op basis daarvan weer bepaalde dingen trainen om weer een stukje beter te worden. 

Waarom is padel zo populair?

De belangrijkste reden is dat padel een zo toegankelijke sport is. Het spel is gemakkelijk te begrijpen en je kunt als beginner al vrij snel een redelijke spel spelen. Daarnaast is het natuurlijk enorm dynamisch en verbrandt je er aardig wat calorieën mee. Het is dus ook nog eens zeer goed voor de gezondheid. 

Daarnaast helpt de het padel racket ook bij het toegankelijk maken omdat je vrij snel een redelijke slag onder de knie hebt en dus redelijk kunt spelen gelijk. Het is overigens daarnaast ook zeer leuk om dit te spelen tegen (of met) je vrienden en familie door deze toegankelijkheid. Het is hierom ondertussen dan ook uitgegroeid tot een nationale sport.

Is padel moeilijker dan tennis?

Nee padel is niet moeilijker dan tennis. Sterker nog, Padel is zelf toegankelijker dan tennis. Dit komt voornamelijk door het padel racket dat ervoor zorgt dat je vrij snel een redelijke slag hebt en een leuk spel kunt spelen. Padel is dus helemaal niet moeilijk.

Padel is een relatief jonge sport die steeds populairder wordt, en wordt vaak beschouwd als een makkelijker alternatief voor tennis. Dit komt doordat padel een aantal verschillen heeft ten opzichte van tennis die het spel minder uitdagend maken.

Ten eerste zijn padelbanen kleiner dan een tennisbaan, wat betekent dat spelers minder ruimte hebben om de bal te slaan. Dit betekent ook dat de ballen sneller binnen het bereik van de speler zijn, wat hen meer tijd geeft om de slag te maken.

Bovendien hebben padelballen een zachter oppervlak dan tennisballen, wat het makkelijker maakt om de bal te beheersen en te plaatsen waar je het wilt. Ook is de padelbat breder dan een tennisracket, wat het gemakkelijker maakt om de bal te raken en een meer consistente slag te maken.

Een andere factor die padel minder uitdagend maakt dan tennis, is de gebruikte score. In tennis wordt gebruik gemaakt van een gamesysteem, waarbij spelers een bepaald aantal games moeten winnen om de set te winnen. In padel wordt daarentegen gebruik gemaakt van een puntensysteem, wat het spel toegankelijker maakt voor beginners.

Tot slot wordt padel in een dubbelspel gespeeld, wat betekent dat er altijd twee spelers op één kant van de baan zijn. Dit maakt het makkelijker om samen te werken en elkaar te ondersteunen, wat bijdraagt aan het overall gemak van het spel. Zo kun je samen zorgen dat de bal bij de tegenstander stuitert. 

padel-spelen-in-teams-van-twee

Kan iedereen padel spelen?

Over het algemeen kunnen de meeste mensen het padel spel spelen. Natuurlijk moet je het fysiek wel kunnen, maar er is zelfs padel mogelijk met een rolstoel, dus voor het grootste deel van de mensen is het mogelijk om padel te spelen ja. 

Padel is een sport die voor zowel de beginner als een wat meer gevorderde spelers een uitdagende sport kan blijven. 

Bovendien is padel een sociaal spel en een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en tegelijkertijd in beweging te blijven. Als je nog nooit hebt gespeeld, raad ik je aan om het eens uit te proberen en te ervaren hoe leuk het kan zijn!

Hoe begin je aan padel?

In het kort is beginnen met padel is een kwestie van zorgen dat je je inleest in de spelregels (zie deze hierboven), het aanschaffen of huren van de juiste uitrusting, een plek zoeken en dan is het spelen maar!
Maar om er even wat dieper op in te gaan: 

Vind een partner: Het is het beste om te starten met een maatje waarmee je regelmatig kunt oefenen en samen kunt spelen. Dit maakt het leerproces niet alleen leuker, maar ook effectiever.

Investeer in goed materiaal: Een goede padelracket en een bal zijn onmisbaar voor het spelen van padel. Zorg ervoor dat je racket past bij je speelstijl en niveau.

Leer de basisregels: Zorg ervoor dat je de basisregels van het spel kent, zoals hoe je de bal over het net moet slaan en hoe de bal uit het veld gehaald moet worden.

Oefen: Padel is een technische sport, dus het is belangrijk om regelmatig te oefenen. Probeer te werken aan je backhand, forehand en volley.

Speel wedstrijden: Naast oefenen is het belangrijk om regelmatig wedstrijden te spelen om te ervaren hoe het spel in de praktijk werkt en om je te blijven verbeteren.

Zoek begeleiding: Als je serieus met padel wilt beginnen, overweeg dan om een ​​trainer of een coach te vinden die je kan helpen bij het verbeteren van je techniek en tactieken. Dit kun je doen bij een club met padelbanen tot hun beschikking zodat je altijd kunt spelen en trainen wanneer je wilt. 

padel-trainer

Is padel goed voor je?

Padel is zeer goed voor je! Je zal flink je lichaam op de proef stellen en merken dat je zowel fysiek als conditioneel op de proef wordt gesteld. Het is een dynamische sport waarbij je op een leuke manier flink in beweging komt. 

Padel kan dan ook vrij vermoeiend zijn, maar als je het op de juiste manier speelt en goed voor jezelf zorgt, is het niet belastend. Natuurlijk is het wel een belasting voor je lichaam maar als je het verantwoord speeld zal de padel sport  prima aanvulling kunnen zijn op jouw beweging. 

Conclusie

Padel is een snelle en uitdagende tennissport die door mensen van alle leeftijden en niveaus kan worden gespeeld. Hoewel het een van de snelst groeiende sporten ter wereld is, is het nogsteeds een relatief nieuwe sport met veel groeipotentie en de toekomst ziet er positief uit. Om padel te spelen, heb je een aantal basisbenodigdheden nodig en is het belangrijk om een goede locatie te vinden. Door regelmatig te oefenen en te spelen, kun je snel vorderingen maken en beter worden in de sport padel.

Dus speel je padel en was je op zoek naar wat meer informatie, dan hopen we dat je alles hebt dat je nodig hebt om door te kunnen. Mocht je nog niet helemaal bekend zijn met padel, dan hopen we dat je jouw antwoord ook heb kunnen vinden en dat jij met jouw padel racket flink wat punten kunt gaan slaan. 

Voeljegezond.nl
Logo