Voordelen en nadelen van een airfryer

Je frituurpan is kapot en je staat voor een lastige keuze: ga ik weer voor een friteuse of toch voor een airfryer? Voor deze keuze stonden wij ongeveer 6 jaar geleden ook. Wij hebben toen voor de Philips Airfryer XL gekozen. In de afgelopen jaren hebben we het apparaat vrijwel iedere week 2 keer gebruikt. In dit artikel ga ik in op alle voor- en nadelen van een airfryer. Dus.. als je nog twijfelt tussen een friteuse of een airfryer dan moet je zeker dit artikel even lezen!

Samenvatting voor- en nadelen

Voordelen
 • Een airfryer is een stuk gezonder dan een friteuse
 • Je hebt geen frituurvet meer nodig
 • Voorverwarmen gaat heel snel
 • Je kunt er veel meer mee dan alleen patat en snacks bakken
 • Je hebt geen last meer van de stank in huis
 • Een airfryer is gemakkelijker schoon te maken
Nadelen
 • Het bakken van patat gaat niet zo snel als in een friteuse
 • Voor het beste resultaat moet je speciale oven- of airfryerfriet en snacks kopen
 • Het snoer is vaak aan de korte kant
 • Een airfryer kan dampen en stomen

Voordelen van een airfryer

1: Een airfryer is een stuk gezonder dan een friteuse

Hoewel de meningen hierover een beetje verdeeld zijn, is een airfryer over het algemeen een stuk gezonder dan een friteuse. Producten die je in de airfryer bereidt bevatten tot 90% minder vet dan in een normale friteuse. Daarnaast ontstaat er volgens onderzoek tot 90% minder acrylamide in een airfryer. Acrylamide is een stof die ontstaat als je suiker verhit op temperaturen boven 120 graden celsius. Acrylamide is mogelijk kankerverwekkend, het is dus wel een fijn idee dat er in een airfryer minder van deze stof ontstaat. Let wel op: de consumentenbond onderzocht dat dit niet geldt voor zelfgesneden (verse) friet. Deze friet bevat na bakken wel meer acrylamide. Als je wel zelfgemaakte friet wilt bakken, raadt de consumentenbond aan om de friet eerst een paar minuten te blancheren in kokend water.

Een airfryer is dus een stuk gezonder, maar let wel op: ongezond eten wordt door een airfryer uiteraard niet gezond. Dus ja, een frikandel uit de airfryer is gezonder dan uit de friteuse, maar het is natuurlijk niet vergelijkbaar met groente of andere gezonde levensmiddelen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een frikandelletje af en toe wel gewoon heel lekker is 🙂 

2: Je hebt geen frituurvet meer nodig

Een ander voordeel van een airfryer is dat je geen frituurvet meer nodig hebt. In het begin dacht ik “Hé, dat scheelt best een hoop geld in een jaar”. In de praktijk  valt dit tegen, doordat je voor het beste resultaat duurdere oven- of airfryerfriet moet kopen (zie nadeel 3).

Oké, financieel gezien geeft het ontbreken van frituurvet dus geen voordelen, maar er is wel een ander groot voordeel: het vervangen van vet in een frituurpan is een enorm gedoe. Eigenlijk moet je het vet na 5 keer frituren al vervangen. Zeker als je snacks met een paneerlaagje bakt, is het vet gauw vies. De meeste mensen wachten wat langer met het vervangen van het vet, maar te lang doorbakken is erg ongezond! Bij het vervangen van het vet moet je altijd oppassen dat je geen vet op je aanrecht knoeit, want dat geeft een vreselijke vette bende. Bij de airfryer heb je dit probleem niet, want je gebruikt geen vet! 

3: Het voorverwarmen gaat heel snel

Doordat de airfryer maar een klein apparaat is en de lucht via een soort ventilator naar beneden wordt geblazen, is het apparaat in no-time opgewarmd. Onze Philips airfryer XL hoeft slechts 3 minuten op te warmen (op 200 graden). Als hij zover is, geeft hij dat aan met een herhalende pieptoon. Een normale frituurpan moet gemiddeld 10 minuten branden, een flink verschil dus! 

Een airfryer warmt ook een stuk sneller op dan een normale oven. Zo’n oven doet er toch al snel een kwartier oven. Even snel iets bakken of opwarmen gaat dus veel makkelijker in de airfryer! Bijkomend voordeel is dat eten uit de airfryer knapperiger is dan uit de oven. 

Er zijn zelfs airfryers die helemaal niet meer hoeven voor te verwarmen, een voorbeeld hiervan is de Philips Airfryer XXL. 

4: Je kunt er veel meer mee dan alleen patat en snacks bakken

Een frituurpan is toch vooral bedoeld voor patat en snacks. Met een airfryer kun je dit ook allemaal bereiden, maar je kunt er nog veel meer mee. De mogelijkheden zijn eindeloos: broodjes bakken of abakken? Een biefstuk bakken? Groente bereiden? Een pizza bakken? Het is allemaal mogelijk met de airfryer! Eigenlijk is het een soort oven 2.0. Het lijkt op een oven, maar je kunt er veel meer mee en het is allemaal net even wat krokanter en lekkerder. 

Omdat airfryers steeds populairder worden, komen er ook steeds meer recepten. Zo wordt het nog makkelijker om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. De Allerhande (Albert Heijn) heeft zelfs een hele categorie met airfryer recepten

5: Je hebt geen last meer van de stank in huis

Op vrijdag was het altijd patatdag bij ons in huis. De frituurpan kwam dan weer tevoorschijn. Een groot nadeel van de frituurpan was toch wel de stank van het frituren. Wij bakten daarom altijd in de schuur. Dit voorkwam een frituurlucht in huis, maar zorgde er wel voor dat je steeds naar de schuur moest lopen. Het vet koelde in de winter bovendien ook sneller af. Sinds we de airfryer hebben, bakken we weer patat in de keuken. Een airfryer geeft namelijk veel minder geur af. En dan heeft ons model nog niet eens een geurfilter. Wil je zo min mogelijk geur? Kies dan voor een airfryer met geurfilter, die filtert de meeste luchtjes eruit. 

6: Een airfryer is gemakkelijker schoon te maken

Ik heb even getwijfeld of ik het schoonmaken als voordeel moest benoemen. Na enkele jaren ervaring met de airfryer blijft dit toch een lastig punt. Aan de ene kant is de airfryer gemakkelijker schoon te maken, doordat er geen frituurvet inzit en het mandje en de opvangbak gewoon in de vaatwasser kunnen. Aan de andere kant krijgt de vaatwasser het mandje toch niet helemaal schoon. Op internet zijn meerdere klachten te vinden van gebruikers die het mandje (met name bij Philips airfryers) niet goed schoon krijgen. Uiteindelijk ligt het er ook maar aan hoe schoon je het mandje wilt hebben. 100% vrij van vet is gewoon niet haalbaar. Als je dat in je achterhoofd houdt, is de airfryer toch een stuk makkelijker schoon te maken dan een frituurpan. 

Nadelen van een airfryer

1. Het bakken van patat gaat niet zo snel als in een friteuse

Hoewel een airfryer zo’n 7 minuten korter nodig heeft om voor te verwarmen, duurt het bakken van friet en snacks juist weer langer. Wel is het zo dat dit per merk weer verschilt. Om een goed beeld te schetsen hebben we een klein overzichtje voor je gemaakt: 

Frituurpan

 • Aviko Pommes Frites: 500 gram is in 3 tot 5 minuten klaar.
 • AH ribbel friet: 250 gram is in 4 tot 6 minuten klaar.

Airfryer

 • Aviko supercrunch airfryer: 500 gram is in 10 minuten klaar.
 • AH Airfryer ovenfriet: 600 gram in 6 tot 8 minuten klaar (Let op: mini friet).
 • Beyerlander airfryer friet: 500 gram is in 6 minuten klaar.

De Beyerlander friet is een aanrader als je een airfryer hebt. Deze friet is snel klaar en heeft een hele lekkere smaak. 

2. Voor het beste resultaat moet je speciale oven- of airfryerfriet en snacks kopen

Er kan normale diepvriesfriet in de airfryer, maar dit duurt veel langer (tot 20 minuten) en het is lastig om alles goed knapperig en gaar te krijgen. Ook snacks gaan niet altijd helemaal goed, zo is een normale frikandel bijvoorbeeld wel lekker, maar wordt hij niet bruin. Een mexicano daarentegen gaat wel weer prima. Over het algemeen krijg je de beste resultaten als je oven- of airfryerfriet neemt in combinatie met oven snacks. Opzich is dit geen probleem, maar de snacks zijn vaak wel duurder. Hieronder zie je wat het scheelt voor een aantal populaire snacks:

ProductPrijs oven-/airfryer-variant (per stuk)Prijs normale variant (per stuk)
Mora frikandellen, doos 4 à 5 stuks€0,50€0,40
Mora kipkorns, doos 5 stuks€0,86€0,57
Mora carrero’s, doos 4 stuks€0,97€0,75
Mora rundvleeskroketten, doos 4 stuks€1,-€0,59

Zoals je hierboven ziet, verschilt het per product hoeveel prijsverschil ertussen zit. Voor de friet geldt hetzelfde, in onderstaande tabel zie je de prijsverschillen.

ProductPrijs oven-/airfryer-variant (per kg)Prijs normale variant (per kg)
Aviko friet 1 kg€3,13€1,69
Beyerlander friet 1 kg€4,38*
Mora carrero’s, doos 4 stuks€0,97€0,75
Mora rundvleeskroketten, doos 4 stuks€1,-€0,59

* in de Beyerlander friet zit minder water dan in Aviko, waardoor je minder patat nodig hebt om dezelfde eindhoeveelheid te krijgen. In de praktijk zul je met 1 kg Beyerlander patat dus meer hebben dan met 1 kg Aviko patat. 

3. Het snoer is vaak aan de korte kant

De meeste airfryers hebben een snoer van 0,8 of 1 meter. Dit is lang genoeg als er net een stopcontact naast zit, maar als dat niet zo is, moet je al snel met een stekkerdoos gaan werken. Als er veel stoom uit de airfryer komt (zie nadeel 4), dan wil je hem het liefst even onder de afzuigkap zetten. Je komt dan echter al snel snoerlengte te kort. Geen groot nadeel, maar wel iets om op te letten dus! 

4. Een airfryer kan dampen en stomen

Als je voedsel met veel vocht bereidt in de airfryer, komt er stoom uit het apparaat. Normaal valt dit niet zo op, maar als je hem bijvoorbeeld onder een keukenkastje hebt staan, wordt het kastje flink nat aan de onderkant. Het is overigens niet zo dat de airfryer altijd stoomt, als je bijvoorbeeld Beyerlander patat bakt, heb je nauwelijks stoom. Maar bak je Aviko friet, dan heb je wel meer stoom. Van sommige groentes, zoals bloemkool, krijg je ook veel stoom. In zulke gevallen kun je de airfryer het beste onder de afzuigkap zetten, zodat de stoom niet tegen het houtwerk van je keuken aankomt. 

Conclusie

In dit artikel hebben we alle voor- en nadelen van de airfryer opgesomt. Ben je van plan om een airfryer aan te schaffen, maar weet je nog niet zo goed welke? Bekijk dan eens ons overzicht van de beste airfryers.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze voor- en nadelen? Laat gerust een reactie achter in de comments 🙂

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo