Hoe voorkom je dat je eten aanbrand / aanbakt?

Laatst geupdate op oktober 7, 2022 by Voeljegezond.nl

Oh nee je let heel even niet op en je eten is verbrandt! De rook komt ervan af en de rookmelder gaat af. Het geluid is niet te harden, doet het vuur of de oven uit en je gooit de deuren open en laat de rook eruit.

Het alarm stopt en kijkt naar het eten. Het is helemaal verbrandt. De zwarte laag is erover te zien en je vraagt je af of dit nog wel te eten is. Dat is dan ook precies de vraag wat we gaan beantwoorden in dit artikel.

Zo kun jij aan het einde van dit artikel bepalen of het nog geschikt is om deze maaltijd te eten. Je wilt natuurlijk niet dat het iets is wat slecht voor je is.

Wat gebeurt er als je eten aanbrand

Voor we ingaan of het slecht voor je is of niet is het goed om even te kijken wat er eigenlijk gebeurt op het moment dat het eten aanbrand.

Als je vlees aan het bakken bent dan doe je dat natuurlijk op hoge temperatuur. Nu kunnen er door de hoge temperatuur verschillende stoffen vrijkomen die niet helemaal goed voor je zijn. Deze kunnen namelijk kankerverwekkend zijn volgens het WKOF en daar dien je dan ook mee op te passen. Mocht je nou benieuwd zijn naar wat kanker is, neem dan ook zeker even een kijkje op hun website.

Deze stoffen heten overigens Hetero cyclische amines (HCA’s). Hoef je verder niet te onthouden, maar pas dus op met deze stoffen.

Voorkomen is beter dan genezen (X tips)

Nu is voorkomen veel beter dan genezen en daarom kan je maar beter zorgen dat je eten niet aanbrand. Maar hoe doe je dat nou en waar moet je op letten.

We hebben hieronder enkele tips voor je op een rijtje gezet zodat het jou niet overkomt en dat je de nadelige effecten niet zal ervaren van verbrand eten.

1. Verwarm de pan voor

Als je op een fornuis kookt, zorg er dan voor dat je pan is voorverwarmd voordat je er olie of voedsel in doet. Zo voorkomt je dat het eten blijft plakken en aanbrandt.

Als je een koekenpan met antiaanbaklaag gebruikt, zorg er dan voor dat je niet op een te hoog vuur kookt – dit kan de antiaanbaklaag beschadigen, waardoor deze na verloop van tijd zijn effectiviteit verliest.

2. Maak gebruik van pannen met een anti aanbak laag

Anti-aanbaklagen zijn geweldig omdat ze u in staat stellen te koken zonder toevoeging van vet of olie. U kunt nog steeds wat olie toevoegen als u wilt – het is alleen niet nodig.

Deze pannen zijn vooral handig voor het bakken van eieren, pannenkoeken, vis en ander voedsel dat blijft plakken in gewone pannen met een normale warmte-instelling.

3. Wel eens gedacht aan een slowcooker?

Slowcookers (ook bekend als crockpotten) zijn geweldig voor het maken van soepen en stoofschotels, omdat je ze van tevoren kunt klaarzetten en dan later terugkomt om je maaltijd aan het eind van de dag of avond klaar te vinden.

U hoeft ook niet bang te zijn dat iets te gaar wordt, want slowcookers verkorten de kooktijd automatisch als dat nodig is. Slowcookers werken door water in hun binnenste te verwarmen tot het verdampt en in stoom verandert. Zo is de kans dus ook zeer klein dat het eten zal aanbakken!

4. Gebruik genoeg olie

De volgende tip is dat je genoeg olie moet gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat het eten niet aanbakt en uiteindelijk zelfs aanbrand. En dat is nou precies wat we willen voorkomen.

Overigens geeft deze olie het eten ook dat knapperige laagje wat nou net zo lekker is. Het is dus niet alleen beter voor het eten, het is ook nog eens lekkerder!

Zorg er dus voor dat je er genoeg olie in hebt zitten en als kleine extra tip is het, het beste om natuurlijk olie te gebruiken zoals olijfolie.

5. Zorg dat het gene dat je gaat bakken niet is bevroren

Als laatste tip willen we je nog meegeven dat als je eten uit de vriezer haalt, het verstandig is om dit eerst even te laten ontdooien en op kamertemperatuur te brengen.

Hoewel je hier misschien niet altijd de tijd voor hebt is het wel handig aangezien bevroren eten sneller aanbrandt. Het vergt dus een beetje planning, maar dan zorg je er wel beter voor dat het eten minder snel aanbrand. En dat is het doel toch?

Conclusie

Nu hebben we je een aantal tips meegegeven die je kunt gebruiken om de kans op het aanbranden van eten kleiner te maken, maar laten we even eerlijk zijn, het allerbeste is dat jij gewoon op je eten let als je aan het koken bent.

Loop gewoon niet weg van het fornuis als het aan staat en heb je aandacht bij het koken. Dat is misschien nog wel de allerbeste tip als je het wilt voorkomen.

Verbrand eten is dus kankerverwekkend dus mocht het eten nou verbrand zijn, eet het dan sowieso niet op en maak een nieuwe portie. Het is zonde, maar gezond is het anders ook niet.

We hopen dat je wat aan de tips en informatie hebt gehad. Mocht je nou nog vragen hebben, of nog een tip hebben die je met ons wilt delen. Laat die dan hieronder achter in de reacties!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo