Gezond naar een all you can eat restaurant? Het kan wel!

Laatst geupdate op april 27, 2023 by Voeljegezond.nl

Een aantal decennia geleden waren ze daar opeens, de all you can eat restaurants. In eerste instantie waren dit vaak nog buffet restaurants die waren gebaseerd op Amerikaanse concepten. 

Geen échte keuze voor een keuken werd er gemaakt, maar van pizza tot pasta, je kon je bord overal mee vol scheppen. Daarna kwam er een Oosters tintje bij kijken in de vorm van de all you can eat wok restaurants wat veelal gebaseerd was op de ‘Nederlands’ Chinese keuken. Ook hier wachtrijen en buffetten. 

Nu de focus steeds meer op verantwoord en gezond eten ligt, lijken deze restaurants een beetje naar de achtergrond te verdwijnen. Toch blijft het all you can eat concept volop bestaan. 

Hoe dit er vandaag de dag eruitziet én te combineren is met een gezonde levensstijl? Lees snel verder.

All you may eat

Bij veel concepten is het ‘eten tot je niet meer kunt’ ingewisseld voor het ‘genieten van het moment’. Het woordje ‘can’ is dan ook vaak ingewisseld voor ‘may’. 

Ook zijn er andere keukens die zich op dit concept hebben toegelegd. Keukens die vanuit de basis gezonder en lichter zijn. Restaurant Sakana is hier zo’n voorbeeld van. Een kaart vol lichte en lekkere gerechtjes, waar je onbeperkt van mag genieten maar wel met de voorkeur het ook daadwerkelijk op te eten. 

Dit om verspilling te voorkomen. De kaart is gevuld met volop gezonde keuzes, van lekkere salade tot gegrilde visjes, allemaal verantwoorde keuzes. 

Rust en gezelligheid

Waar de eerste all you can eat restaurant ook bekend stonden als onrustig en rumoerig doordat iedereen rondliep, is dat bij de concepten van vandaag de dag ook niet meer het geval. 

Doordat de gerechtjes aan tafel besteld worden en daar ook worden geserveerd, zit je gewoon lekker met je gezelschap aan tafel en kun je een goed gesprek voeren.

 Daarmee ligt de focus niet alleen op het eten, maar minstens zoveel op het gezelschap en de sfeer. Iets wat het automatisch makkelijker maakt om geen overgrote borden vol te scheppen en in je ééntje aan tafel weg te werken. 

Kortom, wanneer jij een etentje op de planning hebt staan is het zeker aan te raden eens te kijken naar de all you can eat concepten bij jou in de buurt. Kies wel voor een concept waar de bediening aan tafel komt en de kaart gevuld is met gezonde gerechtjes. 

Door de natuurlijke pauzes tussen de gangen door, de beperkte porties die worden geserveerd en de rust die dan ontstaat heb je aan het eind van de avond een volle maag zonder schuldgevoel!

Tips om gezonde keuzes te maken in een all you can eat

All-you-can-eat restaurants bieden vaak een breed scala aan gerechten, waardoor het zowel een uitdaging als een kans is om gezonde keuzes te maken. Hier zijn enkele tips om gezonder te eten in een all-you-can-eat restaurant:

Begin met een salade

Start je maaltijd met een salade om je eetlust te temperen. Kies voor een basis van groene bladgroenten en voeg kleurrijke groenten toe. Vermijd zware dressings en kies in plaats daarvan voor een lichte vinaigrette.

salade

Vermijd gefrituurde gerechten

Gefrituurd voedsel bevat veel vet en calorieën. Kies in plaats daarvan voor gegrilde, gestoomde of gebakken opties.

Portiecontrole

Hoewel het verleidelijk kan zijn om veel op te scheppen, is het belangrijk om portiecontrole in gedachten te houden. Begin met kleine porties en eet langzaam om te voorkomen dat je te veel eet.

Ga voor magere eiwitten

Kies voor magere eiwitbronnen zoals kip, vis, of peulvruchten. Vermijd vettere vleesopties zoals ribben of worstjes.

Kies volkoren opties

Als er volkoren opties beschikbaar zijn, zoals bruine rijst of volkorenpasta, kies dan daarvoor in plaats van witte rijst of witte pasta. Volkoren producten bevatten meer vezels en voedingsstoffen.

Beperk sauzen en dressings

Veel sauzen en dressings bevatten verborgen calorieën en vetten. Gebruik ze spaarzaam of kies voor lichtere opties zoals sojasaus, citroensap of salsa.

Drink water of ongezoete dranken

Beperk de inname van suikerhoudende dranken en alcohol. Kies in plaats daarvan voor water, ongezoete thee of koffie.

Ga voor groenten

Vul minstens de helft van je bord met groenten. Dit helpt niet alleen om je maaltijd in balans te houden, maar zorgt er ook voor dat je voldoende vezels en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Eet langzaam

Neem de tijd om van je maaltijd te genieten. Langzaam eten helpt je lichaam de tijd te geven om te registreren dat het vol zit, waardoor je minder snel te veel eet.

Luister naar je lichaam

Eet tot je tevreden bent, maar niet overvol. Stop met eten wanneer je lichaam aangeeft dat het genoeg heeft gehad.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je in een all-you-can-eat restaurant genieten van een heerlijke en gezonde maaltijd.

Conclusie

All-you-can-eat restaurants zijn geëvolueerd om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar gezondere en verantwoorde eetopties. 

Door te kiezen voor concepten waarbij bediening aan tafel plaatsvindt en de kaart gevuld is met gezonde gerechtjes, kunnen gasten genieten van een smakelijke en voedzame maaltijd zonder schuldgevoel. 

Bovendien zorgen de natuurlijke pauzes tussen de gangen, beperkte porties en rustige sfeer voor een meer ontspannen en aangename eetervaring. 

Door de juiste keuzes te maken en de bovengenoemde tips in acht te nemen, is het mogelijk om een gezonde levensstijl te combineren met het all-you-can-eat concept.

Misschien ook interessant

Smoothie gezond maken

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo