Kunnen medicijnen verslavend zijn?

Laatst geupdate op juli 18, 2022 by Voeljegezond.nl

Heb je voor een bepaalde ziekte of aandoening medicijnen nodig? Deze medicijnen kun je bij de apotheek ophalen als je een recept van de huisarts hebt ontvangen. Dat je dit alleen met een recept op kunt halen, is niet zonder reden.

Op deze manier tracht men om een mogelijke medicijnverslaving te voorkomen. Tevens tracht men om op deze manier mogelijke bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen. Het is namelijk niet altijd goed om medicijnen te nemen óf om een bepaalde combinatie van medicijnen te nemen.

Al met al is het doel om het medicijnengebruik op deze manier te reguleren. Hier slagen de instanties goed in, maar medicijnen kunnen alsnog verslavend werken. Hoe dit precies zit, lees je hieronder.

Om maar even kort en bondig antwoord op de vraag van dit artikel te geven: Ja, medicijnen kunnen zeker verslavend zijn. In hoeverre medicijnen verslavend zijn, is van meerdere factoren afhankelijk. Aan het einde van dit artikel lees je meer over deze factoren.

Wat is een medicijnverslaving precies?

Bij een medicijnverslaving heb je het idee dat je niet meer zonder medicijnen kunt leven. Je hebt de medicijnen echt nodig om de dag te kunnen overleven. Althans; dat is het geval als je verslaafd aan medicijnen bent.

Je kunt dit vergelijken met een alcoholverslaving. Als je verslaafd aan alcohol bent, wil je maar één ding: alcohol. Zonder alcohol voel je je down en heb je het idee dat je leven niks waard is.

Dit is ook het geval bij een medicijnverslaving. Zonder de medicijnen in te nemen, voel je je down. Ook heb je mogelijk het idee dat je zonder medicijnen de dag niet door kunt komen.

Op het moment dat je medicijnverslaafd bent, is je lichaam erg gehecht aan de medicijnen. Bovendien kun je last van ontwenningsverschijnselen krijgen. Dit is het geval als je de medicijnen niet meer gebruikt of als je lichaam aan de medicijnen gewend is. Dat laatste is erg gevaarlijk; het gevolg hiervan is namelijk dat je alsmaar meer medicijnen in moet nemen voor hetzelfde effect.

Welke medicijnen zijn verslavend?

In de basis zijn alle medicijnen potentieel verslavend. Maar, de ervaring leert ons dat vooral bij slaap- en kalmeringsmiddelen de kans op een verslaving groot is. Dit is ook het geval bij pijnstillers. Met pijnstillers kun je de pijn enigszins beperken, waardoor je je een stuk fijner voelt. Het pijnlijke gevoel wil je het liefste continu onderdrukken, waardoor je maar medicijnen blijft slikken. Dát zorgt er op den duur voor dat je lichaam niet meer zonder de medicijnen kan.

Wat zijn de symptomen van een medicijnverslaving?

Een medicijnverslaving is van invloed op zowel geest als op lichaam. Dit blijkt onder meer uit onderstaande lijst met (mogelijke) symptomen:

  • Trillen
  • Transpireren
  • Misselijk gevoel
  • Spierpijn
  • Prikkelbaarheid
  • Rusteloosheid
  • Angstig gevoel
  • Sufheid
  • Leeg en somber gevoel
  • Problemen met concentreren
  • Gevoel van paniek
  • Teruglopende prestaties, bijvoorbeeld op school of op werk
  • Gevoel van nervositeit
  • Verwardheid

Wat precies de symptomen zijn, hangt van veel zaken af. Zo maakt het soort medicijnen veel uit. Ook de manier waarop je lichaam op het medicijn reageert, is uiteraard van grote invloed op de symptomen. Hier bovenop komt ook nog dat er verschillende gradaties van een medicijnverslaving zijn. Je kunt een beginnende verslaving hebben, terwijl je ook al jarenlang aan de medicijnen verslaafd kunt zijn.

Wat zijn de gevolgen van een medicijnverslaving?

Een medicijnverslaving is van grote invloed op je leven én op het leven van dierbare personen. Je dierbare personen zien je langzaamaan de ‘afgrond in zakken’, terwijl je jezelf ook steeds minder fijn gaat voelen. Zo kun je last van onderstaande gevolgen krijgen:

  • Je krijgt een depressief gevoel. Je ziet het leven hierdoor niet meer zitten en je kunt zelfs last van suïcidale gedachten krijgen.
  • Je kunt last van flink geheugenverlies krijgen.
  • Je verliest je interesse in dagelijkse dingen; het draait in je leven eigenlijk alleen nog maar om de medicijnen.
  • Je karakter kan significant veranderen. Ook dit is van grote invloed op de mensen om je heen.
  • Je loopt risico op bepaalde ziekten of aandoeningen. Dit is zeker het geval als je de medicijnen combineert met alcohol en/of drugs. Dit kan zelfs levensgevaarlijk zijn.

Wat kun je doen tegen een medicijnverslaving?
Het is gevaarlijk om zelfs iets tegen een medicijnverslaving te doen. Je hebt de medicijnen namelijk in veel gevallen wel nog nodig tegen bijvoorbeeld een ziekte, aandoening of pijn. Het is dan ook geen optie om volledig met het innemen van de medicijnen te stoppen.

Het beste dat je kunt doen, is om naar een afkickkliniek te gaan. Op cacnverslavingszorg.nl vind je meer informatie over het behandeltraject bij een medicijnenverslaving.

Let op: Voelgezond.nl geeft geen medisch advies, heb je klachten bezoek dan altijd een specialist.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo