De gevaren van alcohol

Laatst geupdate op juli 18, 2022 by Voeljegezond.nl

Gezellig met vrienden een drankje doen. Of elke avond thuis meerdere glazen alcohol drinken. Het drinken van alcohol is voor de nodige mensen vrij normaal, maar de manier waarop verschilt van persoon tot persoon. Feit is echter dat alcohol sowieso meerdere gevaren met zich mee brengt.

Grotere kans op hart- en vaatziekten

Onderzoek wijst uit dat het overmatig drinken van alcohol voor hart- en vaatziekten kan zorgen. Zo loop je een grotere kans op een hersenbloeding, op hartritmestoornissen en op een hoge bloeddruk.

Maar, dit nadeel kan ook omgeturnd worden in een voordeel. Uit een ander onderzoek blijkt namelijk dat in bepaalde gevallen alcohol een positief effect kan hebben. Een glaasje alcohol per dag kan een beschermend effect op hart- en bloedvaten hebben. Dit komt vooral doordat de alcohol het dichtslibben van cholesterol voorkomt.

Drink je elke dag meerdere glazen alcohol? Dan moet je niet raar opkijken als je na verloop van tijd last van een te hoge bloeddruk krijgt. Tevens moet je niet raar opkijken dat je op deze manier verslaafd raakt. Over een verslaving aan alcohol lees je op www.connection-sggz.nl meer.

Slechte nachtrust

Door overmatig alcohol te drinken, komt je lichaam ’s nachts niet voldoende tot rust. Dit geldt niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je brein. Je brein en lichaam worden als het ware ‘voor de gek gehouden’ door de alcohol, waardoor je van flinke slaapproblemen last kunt krijgen.

Heb je al eens langere tijd achtereen gesloten een slechte nachtrust gehad? Dan weet je ongetwijfeld dat dit van grote invloed is op je gehele leven. Je raakt snel geïrriteerd, je hebt weinig energie en je voelt je de hele dag door moe. Alleen al om deze redenen is het aan te raden om het drinken van alcohol te beperken.

Toename van lichaamsgewicht

Als je regelmatig alcohol drinkt, krijg je de nodige calorieën binnen. Deze calorieën zorgen ervoor dat je zwaarder wordt; mocht dit langere tijd doorzetten, kun je zelfs last van bijvoorbeeld obesitas krijgen. Vaak gaat overmatig alcoholgebruik gepaard met ongezond eten. Hierdoor ontstaat een sneeuwbaleffect, waardoor het lichaamsgewicht alsmaar verder toeneemt.

Ook dit is weer van grote invloed op de kwaliteit van leven. Je kunt niet meer vrijuit bewegen, je krijgt mogelijk last van gewrichten en je loopt risico op talloze ziekten en aandoeningen.

Drink je juist heel veel alcohol? Dan bestaat de kans dat je op termijn vermagert. Dit komt puur doordat de alcohol je het gevoel heeft dat je vol zit, waardoor je minder honger hebt. Je gaat – wellicht onopgemerkt – minder eten, waardoor je uiteindelijk flink afvalt.

Verslaving

Door overmatig alcoholgebruik kun je last van een alcoholverslaving krijgen. Bij zo’n verslaving wil je eigenlijk maar één ding: drinken, drinken en nog eens drinken. Uiterst gevaarlijk, getuige bovenstaande voordelen.

Alcoholverslaving brengt bovendien andere gevolgen met zich mee. Zo bestaat de kans dat je in financiële problemen raakt. Door de verslaving ben je niet meer in staat om normaal te werken, terwijl je wel aan de alcohol veel geld kwijt bent. Dit resulteert bij de nodige verslaafden voor flinke financiële zorgen.

Een dergelijke verslaving is ook van grote invloed op je sociale leven. De kans bestaat zelfs dat mensen afstand van je nemen, omdat je alleen maar onder invloed bent. Ook is de kans groot dat je dierbaren zich ernstig zorgen om je maken. Alcohol maakt je namelijk letterlijk en figuurlijk kapot; de alcohol is ook van grote invloed op je uitstraling.

Gevaarlijk voor kinderen

Alcohol brengt ook voor kinderen grote gevaren met zich mee:

  • Invloed op de hersenontwikkeling. Zeker als een kind nog onder de 18 jaar oud is, zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling. Als er op een dergelijke leeftijd al veel alcohol genuttigd wordt, is dit van grote invloed op de ontwikkeling. Op een negatieve manier welteverstaan.
  • Gevaarlijk tijdens een zwangerschap. Als je zwanger bent, is het heel belangrijk om alcohol links te laten liggen. Alcohol kan namelijk zorgen voor een miskraam, een vroeggeboorte of een ontwikkelingsachterstand bij een kind.

Overige gevaren

Het blijft spijtig genoeg niet alleen bij bovenstaande gevaren. Indien je veel en vaak alcohol drinkt, liggen ook de volgende gevaren op de loer:

  • Kanker: onderzoek wijst uit dat alcohol een grotere kans op bepaalde vormen van kanker met zich mee brengt. Dit is zéker het geval als je ook nog rookt.
  • Korsakov: de combinatie van een tekort aan vitamine B1 en teveel alcohol kan voor het Korsakovsyndroom zorgen. Bij dit syndroom is sprake van een onherstelbare schade aan de hersenen.
  • Psychose: overmatig alcoholgebruik kan ook nog een psychose tot gevolg hebben.
  • Slechte adem: dit is wellicht niet het belangrijkste gevaar, maar overmatig alcoholgebruik zorgt voor een slechte adem.
  • Out gaan: bij overmatig alcoholgebruik kun je out gaan. Je verliest hierbij het bewustzijn. Dit is erg schadelijk voor je lichaam en je brein. In extreme gevallen kun je hierdoor zelfs in coma raken.

Let op: Voelgezond.nl geeft geen medisch advies, heb je klachten bezoek dan altijd een specialist.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo