Hoe verbeter je je backhand in padel?

Laatst geupdate op mei 8, 2023 by Voeljegezond.nl

Padel is een snelgroeiende sport die wereldwijd aan populariteit wint. Het is een racketsport die elementen van tennis, squash en badminton combineert en wordt gespeeld in een omheinde baan met glazen wanden. Een goede backhand is essentieel voor het succes van elke padel speler!

Een sterke backhand is cruciaal in padel, omdat het je in staat stelt om effectief te reageren op een breed scala aan ballen en je spel naar een hoger niveau te tillen. Het stelt je in staat om:

 • Aanvallend te spelen en je tegenstander onder druk te zetten
 • Minder voorspelbaar te zijn voor je tegenstander
 • Betere hoeken en variatie in je slagen te creëren
 • Met meer controle en precisie te spelen, wat resulteert in minder onnodige fouten

Door je backhand te verbeteren, kun je een meer veelzijdige en complete padel speler worden.

Wat is de Backhand in Padel?

De backhand is een van de fundamentele slagen in padel, waarbij de speler de bal slaat met de rug van de hand die de grip van het padel racket vasthoudt naar voren gericht. Dit gebeurt wanneer de bal aan de niet-dominante zijde van het lichaam van de speler komt. De backhand slag wordt meestal gespeeld met één hand, hoewel sommige spelers ervoor kiezen om een tweehandige backhand te gebruiken voor meer stabiliteit en kracht.

Verschil tussen Backhand en Forehand in Padel

De backhand en forehand zijn twee van de meest voorkomende slagen in padel en vormen de basis van het spel. Het belangrijkste verschil tussen deze twee slagen is de manier waarop de bal wordt geraakt en de lichaamspositie tijdens de slag.

 • Forehand: Bij de forehand slag slaat de speler de bal met de palm van de hand die de padel grip van het racket vasthoudt naar voren gericht. Dit gebeurt wanneer de bal aan de dominante zijde van het lichaam van de speler komt. De speler heeft meestal meer kracht en controle bij het uitvoeren van een forehand slag.
 • Backhand: Zoals eerder vermeld, wordt de backhand gespeeld wanneer de bal aan de niet-dominante zijde van het lichaam van de speler komt. De backhand wordt over het algemeen als een moeilijkere slag beschouwd, omdat de speler minder kracht en controle heeft in vergelijking met de forehand.

Het beheersen van zowel de backhand als de forehand slagen is essentieel voor succes in padel, omdat dit spelers in staat stelt om effectief te reageren op alle soorten ballen en situaties tijdens het spel.

De Basis van een Goede Padel Backhand

Een sterke backhand in padel is afhankelijk van meerdere factoren. De grip, houding, voetwerk, en timing zijn allemaal essentiële elementen die bijdragen aan een effectieve backhand.

Grip en Houding

Een goede grip is cruciaal voor het leveren van kracht en controle in je backhand. Voor de backhand in padel gebruik je vaak de ‘continentale’ grip, die is vergelijkbaar met de grip die je zou gebruiken als je de hendel van een paraplu vasthoudt.

Je houding is ook van essentieel belang. Zorg ervoor dat je knieën licht gebogen zijn en dat je lichaamsgewicht op je achterste voet ligt wanneer je je opmaakt voor de backhand. Als je de bal slaat, verplaats je je gewicht naar je voorste voet.

Voetwerk en Positionering

Je voetenwerk bepaalt hoe goed je de bal kunt bereiken en slaan. Het is belangrijk om licht op je voeten te zijn en klaar om snel te verplaatsen. Wanneer de bal naar je toe komt, maak een kleine zijstap naar de bal toe en positioneer je lichaam zodanig dat de bal voor je lichaam is wanneer je de backhand uitvoert.

Timing en Oog-Hand Coördinatie

Goede timing en oog-hand coördinatie zijn van vitaal belang om de bal correct te raken. Je moet de bal op het juiste moment raken – niet te vroeg en niet te laat. Dit vergt veel oefening en geduld om te perfectioneren. Probeer je blik op de bal te houden vanaf het moment dat deze van het racket van de tegenstander komt tot het moment dat je de bal raakt.

Conclusie

Samenvattend, een effectieve backhand vereist de juiste grip, een solide houding, snel voetwerk en perfecte timing. Door deze gebieden in je training te verbeteren, kun je een krachtigere en meer gecontroleerde backhand ontwikkelen.

Stap-Voor-Stap gids om je back hand kan verbeteren!

Stap 1: Verbeter je grip

 • De Continental Grip: Deze grip wordt over het algemeen gebruikt voor backhand slagen in padel. Leg je hand op het racket alsof je iemand een handdruk geeft. De knokkel van je wijsvinger moet op de bovenste schuine kant van het racket liggen.
 • Zorg voor een stevige, maar ontspannen grip: je wilt niet dat je racket in je hand draait, maar je wilt ook geen kramp krijgen door te hard te knijpen.

Stap 2: Werk aan je houding

 • Lichaamspositie: Zorg ervoor dat je zijwaarts staat ten opzichte van het net met je niet-dominante schouder naar voren.
 • Armpositie: Houd je elleboog dicht bij je lichaam en je racket achter je, klaar om de bal te slaan.

Stap 3: Verbeter je voetwerk

 • Zijwaartse beweging: Padel vereist veel zijwaartse beweging, dus oefen het zijwaarts verplaatsen om in de juiste positie te komen voor je backhand.
 • Split-step: Dit is een snelle, kleine sprong die je maakt net voordat je tegenstander de bal slaat, waardoor je in elke richting kunt bewegen om de bal te ontvangen.

Stap 4: Oefen je timing

 • Raak de bal op het hoogste punt: In tegenstelling tot tennis, wil je bij padel de bal op het hoogste punt raken om de bal naar beneden in het veld van de tegenstander te sturen.
 • Oefen met een partner of een muur om je timing te verbeteren.

Stap 5: Consistentie en herhaling

 • Herhaalde oefening is de sleutel tot het verbeteren van elke vaardigheid in padel, inclusief de backhand. Oefen je backhand regelmatig om de beweging te automatiseren.
 • Probeer consistent te zijn in je slagen. Het is beter om consistent een goede backhand te slaan dan af en toe een geweldige slag te maken.

Let op! Houd er rekening mee dat het tijd kost om je backhand te verbeteren. Wees geduldig met jezelf en blijf oefenen. Het is ook altijd nuttig om feedback te krijgen van een coach of ervaren speler.

Veelgemaakte Fouten bij de Backhand en hoe deze te Vermijden

Te vroeg of te laat slaan

 • Uitleg: Te vroeg of te laat slaan kan leiden tot een zwakke slag of het volledig missen van de bal. Het juiste moment om de bal te raken is cruciaal voor een sterke backhand.
 • Oplossing: Werk aan je timing. Dit kan door middel van oefeningen waarbij je je concentreert op het raken van de bal op het hoogste punt van de stuit.

Verkeerde grip of houding

 • Uitleg: Een verkeerde grip kan leiden tot een ineffectieve slag en kan op de lange termijn zelfs blessures veroorzaken. Een verkeerde houding kan je bereik en de kracht van je slag beperken.
 • Oplossing: Leer de juiste grip en houding voor een padel backhand. Een coach of ervaren speler kan hierbij helpen. Het kan ook nuttig zijn om video’s van professionele spelers te bestuderen.

Gebrek aan voetwerk

 • Uitleg: Zonder goed voetwerk kan je jezelf niet goed positioneren voor een backhand slag. Hierdoor kan je balans en slagkracht verminderen.
 • Oplossing: Oefen specifieke voetwerk drills om je snelheid en wendbaarheid te verbeteren. Concentreer je op het snel verplaatsen naar de bal en het innemen van de juiste positie voor de slag.

Te veel kracht, te weinig precisie

 • Uitleg: Sommige spelers proberen de bal met te veel kracht te raken, wat vaak ten koste gaat van de nauwkeurigheid. Dit kan leiden tot misslagen en verloren punten.
 • Oplossing: Concentreer je op het plaatsen van je slagen in plaats van op pure kracht. Oefen het richten van je slagen op specifieke delen van het veld om je precisie te verbeteren.

Onvoldoende oefening

 • Uitleg: Zoals bij elke sport, kan een gebrek aan oefening leiden tot inconsistentie en fouten in je spel.
 • Oplossing: Zorg voor een consistent oefenschema. Herhaling is de sleutel tot het verbeteren en consolideren van je backhand slag.

Oefeningen om je Padel Backhand te Versterken

Solo Oefeningen

 1. Muurtraining: Vind een vlakke muur en gebruik deze om je backhand te oefenen. Sla de bal tegen de muur en probeer hem steeds met je backhand te raken als hij terugkomt. Dit helpt bij het verbeteren van je timing en controle.
 2. Schaduwoefeningen: Zonder een racket of bal, herhaal de backhand beweging om de juiste techniek in je spiergeheugen op te bouwen. Je kunt dit overal doen, zelfs thuis.
 3. Flexibiliteit en krachttraining: Doe oefeningen die specifiek de spieren versterken die worden gebruikt bij de backhand slag. Overweeg oefeningen zoals weerstandsband roeien, tricep pushdowns, en pols krachttraining.

Partner Oefeningen

 1. Gecoördineerd Rallyen: Met een partner, oefen het uitwisselen van backhand slagen over het net. Probeer de bal consistent en nauwkeurig te raken.
 2. Druk Oefeningen: Laat je partner ballen naar je backhand sturen terwijl je je in verschillende posities op het veld bevindt. Dit helpt je om beter te worden in het uitvoeren van de backhand onder druk.

Oefeningen met een Coach

 1. Gerichte Drills: Een coach kan je helpen met specifieke drills ontworpen om de zwakke punten van je backhand aan te pakken. Dit kan variëren van het verbeteren van je slagtechniek tot het verhogen van je reactiesnelheid.
 2. Feedback en Aanpassingen: Een coach kan je directe feedback geven en aanbevelingen doen voor verbeteringen. Ze kunnen ook je voortgang bijhouden en je trainingsregime aanpassen aan je verbeterende vaardigheden.

Het Nut van een Sterke Backhand in Wedstrijden

Hoe een Sterke Backhand je Wedstrijdstrategie Kan Beïnvloeden

Een sterke backhand is een essentieel wapen in het arsenaal van elke padelspeler. Een krachtige, nauwkeurige backhand kan je in staat stellen om je tegenstanders te domineren en controle te krijgen over het tempo van het spel. Het kan je ook helpen om je tegenstander in ongemakkelijke posities te dwingen, waardoor je kansen creëert om punten te scoren.

De Psychologische Impact van een Sterke Backhand

Het hebben van een sterke backhand kan ook een psychologische impact hebben op je tegenstanders. Het kan intimiderend zijn en hen dwingen om hun strategie te herzien. Dit kan op zijn beurt leiden tot fouten aan hun kant, wat jou meer kansen geeft om te scoren.

De Flexibiliteit van een Sterke Backhand

Een sterke backhand stelt je in staat om zowel defensief als offensief te spelen. Defensief gezien kan je je backhand gebruiken om sterke slagen van je tegenstander te retourneren. Offensief gezien kan je je backhand gebruiken om aanvallen op te zetten en punten te scoren.

Filmpje

Conclusie

Het verbeteren van je backhand in padel is geen kwestie van een nachtje slapen. Het vereist geduld, oefening, en een consistente toewijding aan het spel. We hebben de basis van een goede padel backhand besproken, van de juiste grip en houding tot het belang van voetwerk en timing.

Het is belangrijk om te onthouden dat het hebben van de juiste uitrusting een aanzienlijke invloed kan hebben op je spel. Dit betekent niet alleen het hebben van een goed padelracket, maar ook investeren in de juiste padel schoenen. Het kiezen van de juiste schoenen kan je voetwerk aanzienlijk verbeteren, wat een essentieel aspect is van een sterke backhand.

Daarnaast kunnen ook de juiste padel accessoires, zoals goede grip banden voor je racket, 

een verschil maken. Deze kunnen je helpen om de perfecte grip te behouden, wat cruciaal is voor het leveren van sterke backhand slagen.

En vergeet niet dat je padel kleding comfortabel en functioneel moet zijn, zodat je je volledig kunt richten op je spel en je backhand kunt perfectioneren.

Als laatste, het oefenen met de beste padel ballen kan je helpen bij het verbeteren van je timing, een andere fundamentele factor voor een goede backhand.

Het is ons doel om je te helpen je padel vaardigheden te verbeteren en we hopen dat deze gids je helpt om je backhand naar het volgende niveau te tillen. Blijf oefenen, blijf geduldig, en vooral, vergeet niet om van het spel te genieten. Veel succes op het padelveld!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo