Wordt een verzwaringsdeken vergoed door mijn zorgverzekering?

Laatst geupdate op mei 28, 2022 by Voeljegezond.nl

Overweeg je de aanschaf van een verzwaringsdeken? Dat is goed voor te stellen. Met een verzwaringsdeken geniet je van tal van voordelen. Aangezien veel van deze voordelen betrekking op je gezondheid hebben, zou het aannemelijk zijn dat dit deken door de verzekering vergoed wordt. Is dit daadwerkelijk het geval? Je leest het in dit artikel!

Wel of niet vergoed?

Op de hoofdvraag van dit antwoord kunnen we een kort antwoord geven: Nee, een verzwaringsdeken wordt niet vergoed door een zorgverzekering. Wel moeten we hier de woorden ‘nog niet’ aan toevoegen.

Meerdere verzekeraars houden zich namelijk nadrukkelijk bezig met het oplossen van slaapproblemen. Slaapgebrek staat immers aan de basis van veel gezondheidsproblemen. Als de slaapproblemen opgelost zouden kunnen worden, zou een verzekeringsmaatschappij veel geld kunnen besparen.

Waarom wordt een verzwaringsdeken niet vergoed door de verzekering?

De reden hiervoor is simpel: een zorgverzekering ziet een verzwaringsdeken als een alternatief geneesmiddel. Daarnaast zijn er ook maatschappijen die zo’n deken als een ‘hulpmiddel’ classificeren.

Opvallend, aangezien dit in andere landen net iets anders ligt. In bepaalde landen krijg je namelijk de kosten voor een verzwaringsdeken wel (deels) terug.

De verzekeringsmaatschappijen beroepen zich echter op de wetenschappelijke onderbouwing. Deze onderbouwing is er volgens de maatschappijen nog niet. In werkelijkheid is deze onderbouwing er wél, maar moet deze nog goedgekeurd worden. Het is dus wachten tot de goedkeuring.

Ontwikkelingen in de Nederlandse zorgwereld

Sinds enige tijd richten meer en meer verzekeringsmaatschappijen zich op de slaapproblemen. Zoals we hierboven al aangegeven hebben, is dit een logische ontwikkeling.

Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 20% van alle Nederlanders met slaapproblemen kampt. Deze problemen zijn van grote invloed op de gemoedstoestand, maar óók op de lichamelijke- en geestelijke gesteldheid.

Verzekeringsmaatschappij experimenteren daarom met mogelijke oplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld slaappillen en slaapmedicatie wel declareren. Voor deze producten is – volgens de verzekeringsmaatschappijen – wel een wetenschappelijke onderbouwing aanwezig.

Op termijn verwachten wij het nodige op het gebied van de verzwaringsdekens. De dekens worden steeds populairder, terwijl de goedkeurig niet lang uit kan blijven. Grote kans dus dat je over enige tijd wél de kosten voor het deken bij je verzekeringsmaatschappij kunt declareren.

Bestaat er een speciale verzwaringsdeken-verzekering?

We hebben navraag gedaan bij alle grote verzekeringsmaatschappijen, maar zo’n zorgverzekering bestaat niet. Ook is het niet duidelijk of er überhaupt een speciale verzekering gaat komen. Het is volgens ons aannemelijker dat het verzwaringsdeken onderdeel van het basispakket gaat vormen. Of in combinatie met andere middelen als een soort van aanvullend pakket.

Wat kost een goed verzwaringsdeken?
Heb je last van een slechte nachtrust? Dan is het zaak om hier snel iets aan te doen. Eén van de mogelijkheden die je hiervoor hebt, is om lekker onder een verzwaringsdeken te kruipen.

Voordat je dit kunt doen, moet je uiteraard een geschikt deken uitkiezen. Eén van de belangrijkste aandachtspunten hierbij is het prijskaartje. De prijskaartjes voor de verzwaringsdekens lopen namelijk behoorlijk uiteen.

Voor sommige verzwaringsdekens betaal je een bedrag van 60 á 70 euro. Er zijn echter ook varianten waar je meer dan 100 euro voor moet betalen. Over de prijzen kunnen we zodoende twee dingen concluderen:

 • De prijzen voor de verzwaringsdekens lopen behoorlijk uiteen. Bepaal daarom goed voor jezelf hoeveel geld je uit wilt geven.
 • Een verzwaringsdeken vraagt om een behoorlijke investering. Niet iedereen is immers zomaar in staat om een bedrag van 60 á 100 euro op tafel neer te leggen.

Waarom voor een verzwaringsdeken kiezen?
Dat een verzwaringsdeken relatief prijzig is, mag duidelijk zijn. Dat een verzwaringsdeken niet vergoed door de zorgverzekering wordt, is inmiddels ook duidelijk. Desondanks is het aan te raden om zo snel mogelijk een verzwaringsdeken aan te schaffen.

Met zo’n deken geniet je namelijk van veel voordelen:

 • Onderdrukt angst: heb je elke avond last van een angstig gevoel? De redenen hiervoor zijn divers, maar de oplossing is een verzwaringsdeken. Een dergelijk deken is vrij zwaar, waardoor deze op je lichaam drukt. Dit gevoel van geborgenheid onderdrukt de angst.
 • Gaat stress tegen: door het gewicht van een verzwaringsdeken ervaar je minder stress. Ook dit heeft te maken met het gevoel van geborgenheid.
 • Heerlijk zacht: een verzwaringsdeken levert niet alleen gezondheidsvoordelen op, maar ligt ook nog eens heel comfortabel. Het deken is zacht en is in veel gevallen vrij groot. Je kunt het deken hierdoor heerlijk om je heen slaan.
 • Betere nachtrust: onderzoek wijst uit dat je onder een verzwaringsdeken in een diepere slaap komt. Je geniet hierdoor van een betere nachtrust. Verder is de kans groot dat je onder een verzwaringsdeken sneller in slaap komt. Ook dit draagt bij aan de betere nachtrust.
 • Energieker wakker worden: bovenstaande voordelen zorgen tezamen ervoor dat je energieker wakker wordt. Je hebt meer energie, je voelt je fitter en je voelt je ook uitgeruster. Overdag zorgt dit voor meer concentratie en een aangenamer/fijner gevoel.

Brengt een verzwaringsdeken altijd deze voordelen met zich mee? Dit verschilt van persoon tot persoon. De kans bestaat dat jij meer baat hebt bij een verzwaringsdeken dan bijvoorbeeld je partner. Dit ervaar je echter maar op één manier: door ‘gewoon’ een verzwaringsdeken uit te proberen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een verzwaringsdeken?

Klinken bovenstaande voordelen als muziek in je oren? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar een geschikt verzwaringsdeken. Belangrijk hierbij is dat je het deken op je lichaamsgewicht afstemt:

 • Het gewicht van het verzwaringsdeken moet ongeveer 10% van je lichaamsgewicht zijn. Weeg je pakweg 80 kilo? Dan is een deken van 8 kilo de beste optie voor je.

De prijs en het gewicht spelen de belangrijkste rol. Maar, let ook goed op onderstaande aandachtspunten:

 • Afmetingen: sommige dekens zijn 140 centimeter breed. Dit is voor sommige mensen echter niet breed genoeg om het deken volledig om zich heen te kunnen slaan. Mocht je hier wel waarde aan hechten, kies je het beste voor een deken van 150 centimeter breed.
 • Aantal lagen: des te meer lagen een verzwaringsdeken heeft, des te beter. Je geniet hiermee van een nog betere werking en nog meer comfort.
 • Materiaal: de beste verzwaringsdekens zijn van katoen gemaakt. Hierbij bestaat echter wel verschil tussen ‘normaal’ katoen en biologisch katoen. Bepaal goed voor jezelf waar je voorkeur naar uit gaat.
 • Design: tot slot kun je ook even kijken naar het design van het deken. In welke kleur is het deken uitgevoerd? En op welke manier is het deken afgewerkt?

Afsluitende tip: bepaal goed voor wie je het verzwaringsdeken wilt kopen. Wil je het deken voor jezelf kopen? Of wil je het deken voor je kind kopen? Als je een deken voor je kind wilt kopen, moet het deken relatief licht zijn. Je moet het gewicht immers afstemmen op het gewicht van de ‘gebruiker’.

De beste verzwaringsdekens

Wil je het beste verzwaringsdeken aanschaffen? Dan zit je op Voeljegezond.nl goed. Wij hebben namelijk onderzoek gedaan naar de beste verzwaringsdekens.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo