Stijve nek of nekpijn na het slapen? Zo kom je ervan af!

Word je soms wakker met een onaangename stijfheid in je nek, alsof je de hele nacht een zwaar gewicht op je schouders droeg? Je bent niet alleen. Voor velen van ons is een verkwikkende nachtrust soms verstoord door onverwachte nekpijn bij het wakker worden. Dit kan je dag veranderen van verfrissend naar ronduit vervelend. 

Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? En nog belangrijker: hoe voorkom je het? In dit artikel duiken we in de mysteries van nachtelijke nekpijn en bieden we praktische oplossingen om te zorgen dat je elke ochtend opstaat met een gevoel van vernieuwing. 

Lees verder en ontdek hoe je je nachtrust én je ochtenden kunt transformeren.

Oorzaken van een stijve nek na slapen

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en onze gezondheid. Echter, velen van ons worden wakker met klachten als een stijve nek. Dit kan de kwaliteit van je dag aanzienlijk beïnvloeden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van een stijve nek na het slapen:

Verkeerde slaaphouding

 • Wat is het? De manier waarop we slapen kan direct van invloed zijn op onze nekgezondheid. Als je in een houding ligt die je nek en wervelkolom niet goed ondersteunt, kan dit leiden tot spierspanningen en pijntjes.
 • Waarom veroorzaakt het een stijve nek? Een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat de spieren en gewrichten in de nek overbelast raken of onder druk komen te staan. Hierdoor kunnen de spieren verkrampt en pijnlijk aanvoelen.
 • Tips: Probeer op je rug te slapen met een kussen dat voldoende ondersteuning biedt. Als je op je zij slaapt, zorg dan dat je hoofd in lijn is met je ruggengraat. Vermijd slapen op je buik, omdat dit je nek in een vreemde hoek kan plaatsen.

Beste slaaphouding

Wil jij graag weten welke slaaphouding nou het beste is? Je slaapt in een bepaalde houding maar vraagt je af of dit …

Het gebruik van een verkeerd kussen

Wat is het? Het kussen waarop je slaapt speelt een cruciale rol in hoe je nek wordt ondersteund tijdens de slaap.

Waarom veroorzaakt het een stijve nek? Een te hoog of te laag kussen, of een kussen dat zijn vorm niet behoudt, kan je nek in een onnatuurlijke positie dwingen. Dit kan leiden tot druk op de nekspieren en gewrichten.

Tips: Kies een kussen dat is ontworpen voor jouw slaaphouding. Er zijn speciale kussens voor zij-, rug- en buikslapers. Zorg ervoor dat je kussen voldoende stevigheid heeft om je hoofd op te tillen, maar zacht genoeg is om comfortabel te zijn.

Andere mogelijke onderliggende medische oorzaken

 • Wat is het? Er zijn enkele medische aandoeningen die een stijve nek kunnen veroorzaken of verergeren.
 • Voorbeelden zijn:
  • Artrose: slijtage van de gewrichten in de nek.
  • Hernia: wanneer een tussenwervelschijf uitpuilt en druk uitoefent op de omliggende zenuwen.
  • Spieraandoeningen zoals fibromyalgie.
  • Infecties zoals meningitis, hoewel dit zeldzaam is.
 • Tips: Als je vermoedt dat een medische aandoening de oorzaak is van je stijve nek, raadpleeg dan een arts. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te diagnosticeren en de juiste behandeling te krijgen.

3. Stijve nek en schouders na slapen: De verbinding

De nek en schouders zijn nauw met elkaar verbonden, zowel anatomisch als functioneel. Het is dan ook niet verrassend dat problemen in het ene gebied vaak invloed hebben op het andere.

Hoe nek- en schouderklachten vaak met elkaar in verband staan:

 • Anatomische verbinding: De spieren, pezen en ligamenten van de nek lopen door naar de schouders. Een spanning of verwonding in het ene gebied kan daarom gemakkelijk leiden tot pijn of ongemak in het andere gebied.
 • Functionele verbinding: Onze dagelijkse activiteiten vereisen vaak dat de nek en schouders samenwerken. Denk aan activiteiten zoals tillen, reiken of zelfs typen. Als één van deze gebieden niet goed functioneert, zal het andere gebied meer belast worden, wat kan leiden tot pijn of letsel.

Gevolgen van langdurige nek- en schouderklachten:

 • Beperkte bewegingsvrijheid: Chronische pijn kan je vermogen om dagelijkse taken uit te voeren verminderen.
 • Spieratrofie: Door gebrek aan gebruik kunnen de spieren zwakker worden.
 • Chronische hoofdpijn: Nek- en schouderproblemen kunnen spanning hoofdpijn veroorzaken.
 • Stress en vermoeidheid: Constante pijn kan leiden tot vermoeidheid en een verhoogd stressniveau.
chroniche-hoofdpijn

Stijve nek bij kinderen na het slapen

Hoewel het voor velen verrassend kan zijn, kunnen ook kinderen last hebben van een stijve nek na het slapen. Hier zijn enkele overwegingen en tips voor ouders:

Hoe kinderen anders kunnen reageren dan volwassenen:

Minder bewust: Kinderen kunnen niet altijd duidelijk aangeven waar of hoe ernstig de pijn is.

Groei: Kinderen zijn constant in de groei, wat soms kan leiden tot groeipijnen of andere gerelateerde klachten.

Activiteiten: Kinderen zijn vaak actiever en kunnen tijdens het spelen makkelijker kleine verwondingen oplopen die bijdragen aan nek- of schouderpijn.

Belang van een geschikt kussen en matras voor kinderen:

Ondersteuning: Net als volwassenen hebben kinderen een kussen en matras nodig die hun nek en ruggengraat goed ondersteunen. Dit is vooral belangrijk gezien hun groeiende lichamen.

Veiligheid: Zorg ervoor dat het kussen niet te dik of te dun is, wat verstikking kan veroorzaken bij zeer jonge kinderen.

Tips voor ouders:

 • Observeren: Let op de slaaphouding van je kind en pas de slaapomgeving indien nodig aan.
 • Communicatie: Moedig je kind aan om te praten over eventuele pijn of ongemak.
 • Consistentie: Zorg voor een consistente bedtijd routine en een comfortabele slaapomgeving om slaapproblemen te minimaliseren.
 • Medisch advies: Als de stijve nek van je kind aanhoudt of als je je zorgen maakt over de oorzaak, raadpleeg dan een arts.

5. Nekpijn na slapen voorkomen

Allemaal leuk die oorzaken en dergelijke. Maar jij wilt natuurlijk weten hoe je kan voorkomen dat je last hebt van je nek na het slapen. We hebben hier een aantal handige tips die jou kunnen helpen. 

Zorg voor een goed hoofdkussen

Het voorkomen van een stijve of pijnlijke nek na het slapen begint met de keuze van het juiste kussen. Kussens gevuld met traagschuim of latex zijn ideaal omdat ze zich aanpassen aan de vorm van je hoofd en nek, waardoor ze uitstekende ondersteuning bieden. 

De dikte van je kussen moet ook worden afgestemd op je slaaphouding: zijliggers (leestip: kussens voor zijliggers) hebben bijvoorbeeld een dikker kussen nodig dan rugslapers (leestip: kussens voor rugslapers). 

Bovendien zijn er speciale contour kussens beschikbaar die de natuurlijke kromming van de nek ondersteunen. Denk er ook aan om je kussen elke 1-2 jaar te vervangen om ervoor te zorgen dat het nog steeds de juiste ondersteuning biedt. Zie ook ons artikel over hoofdkussens bij nekklachten.

Zorg voor een goed matras

Daarnaast speelt je matras een cruciale rol in het ondersteunen van een gezonde slaaphouding. De juiste stevigheid is essentieel om je ruggengraat in een neutrale positie te houden, en materialen zoals traagschuim of latex kunnen helpen door zich aan te passen aan de contouren van je lichaam. 

Een verouderd matras kan zijn ondersteunende eigenschappen verliezen, dus overweeg vervanging elke 7-10 jaar. Wat betreft slaaphouding, rugslapen is vaak het beste voor nek- en ruggengraat gezondheid. Als je op je zij slaapt, zorg er dan voor dat je hoofd en nek in lijn zijn met je ruggengraat.(lees ook ons artikel over matrassen voor zijslapers) Buikslapen wordt best vermeden, omdat het de nek te veel kan belasten.

goed-matras-om-nekpijn-te-voorkomen

Oefeningen om van je nekpijn na het slapen af te komen. 

Begin je ochtend met eenvoudige rekoefeningen zoals het kantelen van je hoofd van de ene schouder naar de andere en het draaien van je hoofd van links naar rechts. Dit kan spanning verlichten en je nekspieren opwarmen voor de dag.

Voor een sterkere nek en schouders kun je dagelijkse routines toevoegen zoals schouderrollen en nekknikken. Het knikken van je hoofd op en neer en van links naar rechts kan vooral effectief zijn.

Tot slot, om spanning in de nek en schouders te verminderen, is diepe ademhaling een uitstekende techniek. Ga comfortabel zitten of liggen en focus op het ontspannen van de nek en schouders met elke uitademing. 

Progressieve spierontspanning en zelfmassage zijn ook uitstekende manieren om verlichting te bieden. Overweeg een bezoek aan een professionele masseur voor een diepere behandeling als je aanhoudende klachten hebt.

Conclusie

Als slapen de tijd is waarin ons lichaam zich herstelt en vernieuwt, dan verdienen we allemaal te ontwaken zonder de last van nekpijn. Door de juiste keuzes te maken wat betreft slaaphouding, kussens en matrassen, en door routine-oefeningen toe te voegen, kunnen we dit onaangename ochtendprobleem aanpakken. 

Het is tijd om niet alleen de kwaliteit van je slaap, maar ook de kwaliteit van je ontwaken te verbeteren. Want een gezonde start van de dag? Dat voelt niet alleen goed, het legt ook de basis voor een dag vol energie en welzijn. 

Dus, de volgende keer dat je je hoofd op je kussen legt, denk aan de stappen die je hebt geleerd op Voeljegezond.nl, en sta op naar een helderdere, pijnvrije morgen!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo