Spit slaaphouding, welke is het beste voor als je last hebt van spit?

Heb je last van lage rugpijn door spit en vind je het moeilijk om rustig te slapen? Wij begrijpen deze strijd, aangezien we deze klachten zelf ook hebben ervaren en ontdekten dat maar liefst 80% van de volwassenen minstens één keer in hun leven last heeft van spit.

Daarom zijn we op onderzoek uitgegaan en delen wij onze bevindingen in dit artikel, waarin je alles leert over de beste slaaphoudingen, het juiste matras en kussen, en oefeningen die je kunt doen om spit te verlichten.

Laten we samen de strijd aangaan tegen rugpijn bij het slapen!

Samenvatting

 • Spit is een veelvoorkomende vorm van rugpijn die meestal veroorzaakt wordt door een verrekking in de onderrug.
 • Een goede slaaphouding voor mensen met spit is slapen op de zij met licht gebogen knieën en het gebruik van een ergonomisch kussen.
 • Het kiezen van het juiste matras en het toevoegen van extra ondersteuning kunnen de pijn en druk op de rug verminderen bij spit.
 • Oefeningen zoals buikspierversterking en rugstrekking kunnen helpen bij het verlichten van spitpijn.

Wat is spit?

Spit is een veelvoorkomende vorm van rugpijn die meestal wordt veroorzaakt door een verrekking of spierspanning in de onderrug. Het kan resulteren in pijn, stijfheid en beperkte mobiliteit.

Definitie en oorzaken

Spit is een soort rugpijn. Het ligt laag in de rug. Het komt vaak door het verkeerd tillen van zware dingen. Ook kan het komen door plotseling draaien of buigen. Soms is er geen duidelijke oorzaak.

Stress en het hebben van een slechte houding kunnen ook spit veroorzaken. Bij spit zit er een knoop in de spieren van de onderrug. Deze knoop zorgt voor de pijn. Spit kan iedereen krijgen.

Maar mensen die veel zitten, hebben er vaker last van.

Symptomen

Spit kan veel pijn in de rug geven. Vaak zit de pijn laag in de rug. Deze pijn kan plotseling erg hevig worden en soms straalt de pijn uit naar de billen of benen. Het kan ook moeilijk zijn om te bewegen.

Sommige mensen voelen zelfs tintelingen in hun benen. We noemen dit lumbale pijn. Ook kan spit ervoor zorgen dat je onderrug stijf aanvoelt. Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen kunnen wijzen op spit.

Maar ze kunnen ook tekenen zijn van andere rugproblemen zoals hernia of ischias. Daarom is het goed om naar de dokter te gaan als je deze klachten hebt.

spit-pijn

De beste slaaphouding voor mensen met spit

Tips voor een goede slaaphouding bij spit zijn onder andere het slapen op de zij met de knieën licht gebogen, het gebruik van een ergonomisch kussen en het kiezen van een matras met voldoende ondersteuning voor de rug.

Tips voor een goede slaaphouding

We willen je wat tips geven voor een goede slaaphouding. Dit kan helpen als je last hebt van spit.

 1. Slaap op je rug of zij. Deze houdingen zijn het beste voor mensen met spit.
 2. Probeer niet op je buik te slapen. Deze houding kan extra druk op je rug leggen.
 3. Gebruik een kussen onder je knieën als je op je rug ligt. Dit helpt om de natuurlijke kromming van je ruggengraat te behouden.
 4. Als zij – slaper, leg een kussen tussen je knieën. Dit zorgt ervoor dat je heupen en wervelkolom in lijn blijven.
 5. Een matras moet steun bieden aan alle delen van het lichaam en vooral aan de onderrug.
 6. Het belangrijkste is dat jij comfortabel ligt en lekker kunt slapen.

Aanbevolen kussens voor spitpatiënten

Voor mensen met spit is het belangrijk om een kussen te kiezen dat de juiste ondersteuning biedt. Een ergonomisch kussen kan hierbij helpen. Deze kussens zijn speciaal ontworpen om de nek en rug in de juiste positie te houden tijdens het slapen.

Een voorbeeld van een goed kussen is:

Best Life Ergonomisch Kussen - Traagschuim

Stevigheid: Medium | Rug-slaper | Vulling: Traagschuim

Ze bieden zowel comfort als ondersteuning en kunnen de pijn en druk op de rug verminderen. Een orthopedisch kussen kan ook nuttig zijn, omdat het de natuurlijke kromming van de nek en rug ondersteunt.

Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende soorten kussens om te vinden welk type het beste werkt voor jouw specifieke situatie.

hoofdkussens-voor-slaaphouding-spit

Matraskeuze en ondersteuning

Bij het kiezen van een matras voor mensen met spit is het belangrijk om te letten op de juiste ondersteuning. Een matras dat de wervelkolom in een neutrale positie houdt, kan helpen om de pijn en druk op de rug te verminderen.

Een voorbeeld van een goed matras is:

Emma One Pocketveringmatras

ligcomfort: Gemiddeld | Buik-slaper, Rug-slaper, Zij-slaper

Een goed matras zou voldoende stevigheid moeten bieden om een goede ondersteuning te bieden, maar ook comfortabel genoeg zijn om ontspanning mogelijk te maken.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met uw slaaphouding bij het kiezen van een matras. Mensen met spit hebben vaak baat bij een matras dat de juiste ondersteuning biedt voor hun specifieke slaaphouding.

Zo kunnen zij kiezen voor een medium tot stevig matras als ze op hun rug slapen, terwijl zij die liever op hun zij slapen beter af zijn met een zachter matras dat de drukpunten verlicht.

Buikslapers kunnen het beste kiezen voor een stevig matras om rugpijn te voorkomen. Leestip: Matras voor buikslapers

Lees eventueel ook ons artikel over de beste matrassen voor mensen met rugklachten.

Oefeningen voor mensen met spit

– Specifieke oefeningen ter verlichting van spitpijn.

– Strekoefeningen voor de rug.

Specifieke oefeningen ter verlichting van spitpijn

Hier zijn enkele specifieke oefeningen die kunnen helpen bij het verlichten van spitpijn:

 1. Buikspierversterking: Doe regelmatig oefeningen zoals sit-ups en planken om de buikspieren te versterken. Sterke buikspieren kunnen helpen bij het ondersteunen van de rug en het verminderen van pijn.
 2. Rugstrekking: Lig op je rug, trek je knieën naar je borst en houd ze vast met je handen. Trek vervolgens voorzichtig je knieën naar één kant terwijl je je bovenlichaam recht houdt. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal aan de andere kant.
 3. Bekkenkanteling: Lig op je rug met gebogen knieën en voeten plat op de grond. Span je buikspieren aan en kantel langzaam je bekken naar voren, alsof je je onderrug op de grond duwt. Houd deze positie een paar seconden vast en keer dan terug naar de startpositie.
 4. Hamstringstretch: Ga rechtop staan ​​met je benen iets uit elkaar. Buig voorover vanuit je heupen terwijl je je rug recht houdt, totdat je een rek in de achterkant van je dijen voelt. Houd deze positie een paar seconden vast en kom dan langzaam weer omhoog.
 5. Quadricepsstretch: Sta rechtop en houd een stoel of muur vast voor balans indien nodig. Buig één been achterover, pak het vast met dezelfde hand en trek zachtjes naar je bil. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal aan de andere kant.

Strekoefeningen voor de rug

Om de pijn van spit te verlichten en de rugspieren sterker te maken, raden we de volgende strekoefeningen aan:

 1. Liggende knie-naar-borst stretch – Ga op je rug liggen en trek één knie naar je borst. Houd deze positie een paar seconden vast en wissel dan van been. Herhaal dit 5 keer per kant.
 2. Kat-en-kameelhouding – Ga op handen en knieën zitten, met je handen recht onder je schouders en je knieën recht onder je heupen. Buig langzaam je rug omhoog naar het plafond, houd even vast en laat dan je rug zakken naar beneden, terwijl je je buik naar de vloer duwt. Herhaal dit 10 keer.
 3. Staande zijwaartse stretch – Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Breng één arm omhoog boven je hoofd en laat deze naar de tegenovergestelde kant hangen, terwijl je tegelijkertijd naar die kant leunt. Voel de stretch aan de zijkant van je lichaam en houd dit 20 seconden vast. Herhaal vervolgens aan de andere kant.
 4. Bekkenkanteling – Ga op je rug liggen met gebogen knieën en beide voeten plat op de grond. Duw vervolgens langzaam je bekken omhoog, til daarbij eerst het stuitje van de grond gevolgd door de onderrug en uiteindelijk het middengedeelte van de rug. Houd dit even vast en laat je dan weer langzaam naar beneden zakken. Herhaal dit 10 keer.
 5. Zittende twist – Ga rechtop zitten met je benen gekruist voor je. Plaats je hand op de grond achter je rug en draai langzaam naar één kant, terwijl je de andere hand op het tegenovergestelde been plaatst voor ondersteuning. Houd deze positie 20 seconden vast en herhaal aan de andere kant.

Andere tips voor mensen met spit

– Warmte- of koudebehandeling kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in de rug.

– Ergonomische aanpassingen in het dagelijks leven, zoals het gebruik van een goede bureaustoel en het tillen van zware objecten op de juiste manier, kunnen de druk op de rug verminderen.

– Het belang van goede lichaamshouding, zowel tijdens het staan als zitten, helpt om spanning en druk op de rug te verminderen.

– Het doen van specifieke rugoefeningen kan de rugspieren versterken en flexibiliteit verbeteren, wat kan helpen bij het voorkomen of verminderen van spitpijn.

– Natuurlijke remedies zoals massage, osteopathie en ontstekingsremmers kunnen ook verlichting bieden bij spitpijn.

Warmte- of koudebehandeling

Warmte- of koudebehandeling kan nuttig zijn bij de behandeling van spit. Warmte kan de spieren ontspannen en pijn verlichten. Dit kan worden gedaan met behulp van een warmwaterkruik, een warm bad, uiteraard een goed dekbed of een warmtekussen.

Aan de andere kant kan koude behandeling ontstekingen verminderen en zwelling verminderen. Dit kan worden bereikt door het aanbrengen van een cold pack of ijszak op het getroffen gebied gedurende 15-20 minuten per keer.

Het is belangrijk om te onthouden om een doek tussen de huid en de warmte- of koudebron te plaatsen om huidbeschadiging te voorkomen. Het is ook raadzaam om af te wisselen tussen warmte- en koudebehandelingen om het beste resultaat te krijgen.

Nachtzweten in bed, dit is wat je moet weten!

Je kent het wel: midden in de nacht wakker worden, voelend alsof je net een marathon hebt gelopen, terwijl je enkel …

Ergonomische aanpassingen in het dagelijks leven

Om de rugpijn te verminderen en het herstelproces te bevorderen, zijn er enkele ergonomische aanpassingen die je kunt maken in je dagelijks leven:

 • Zorg voor een goede houding tijdens het zitten. Houd je rug recht, met je voeten plat op de grond en je knieën op gelijke hoogte of lager dan je heupen. Gebruik indien nodig een ergonomische stoel of gebruik kussens om extra ondersteuning te bieden.
 • Pas de hoogte van je werkplek aan, zodat je computer, bureau en stoel op de juiste hoogte staan. Dit helpt om spanning op de rug te verminderen.
 • Til objecten op een juiste manier op. Buig door je knieën en houd het object dicht bij je lichaam terwijl je rechtop staat. Gebruik ook hulpmiddelen zoals een steekwagen of tilhulp indien mogelijk.
 • Vermijd langdurig staan of zitten. Neem regelmatig pauzes om even te bewegen en stretchoefeningen te doen voor de rug.
 • Pas de positie van je stuur en stoel aan als je veel tijd in de auto doorbrengt. Zorg ervoor dat je comfortabel zit en dat er voldoende ondersteuning is voor je onderrug.
 • Zorg voor een goede slaaphouding. Kies een matras en kussen die voldoende ondersteuning bieden aan je rug. Een orthopedisch matras kan hierbij helpen. Slaap bij voorkeur op je zij met een kussen tussen je benen om spanning op de heupen en rug te verminderen.
 • Doe regelmatig oefeningen om je rugspieren te versterken en flexibiliteit te verbeteren. Raadpleeg een fysiotherapeut voor specifieke oefeningen die geschikt zijn voor jouw situatie.
ergonomisch-werken

Het belang van goede lichaamshouding

Een goede lichaamshouding is erg belangrijk, vooral als je last hebt van spit. Het helpt om de druk op je rug te verminderen en kan pijn verlichten. Probeer rechtop te zitten en te staan ​​met je schouders naar achteren en je buikspieren aangespannen.

Als je slaapt, probeer dan op je zij te liggen met een kussen tussen je knieën om je ruggengraat in een neutrale positie te houden. Zorg er ook voor dat je matras de juiste ondersteuning biedt en overweeg een ergonomisch kussen om je nek en rug te ondersteunen.

Bevorder het herstel door overdag regelmatig te bewegen en oefeningen te doen die de kracht en flexibiliteit van je rug verbeteren.

Conclusie

De juiste slaaphouding kan een belangrijke rol spelen bij het verlichten van spit. Door te slapen met de juiste ondersteuning van kussens en het kiezen van een geschikt matras, kun je de druk op je rug verminderen en je pijn verminderen.

Daarnaast kunnen specifieke oefeningen, warmte- of koudebehandelingen en ergonomische aanpassingen in het dagelijks leven ook helpen om je spitklachten te verminderen. Onthoud dat het belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen, zelfs tijdens het slapen, om de pijn te verminderen en comfortabeler te slapen.

Veelgestelde vragen

We krijgen vaak vragen over spit en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Hier zijn enkele veelgestelde vragen en hun antwoorden:.

Wat is spit?

Spit, ook wel lumbale pijn genoemd, is pijn in de onderrug die wordt veroorzaakt door een spierverrekking of een hernia. Het kan worden veroorzaakt door zwaar tillen, verkeerd tillen, langdurig zitten of andere activiteiten die stress op de rug leggen.

Welke slaappositie is het beste voor mensen met spit?

Voor mensen met spit is het meestal het beste om op hun zij te slapen met de knieën licht gebogen. Dit helpt de rug in een neutrale positie te houden en vermindert de druk op de onderrug.

Sommige mensen vinden ook verlichting door op hun rug te slapen met een kussen onder hun knieën.

Welk soort kussen is het beste voor mensen met spit?

Voor mensen met spit is het belangrijk om een ergonomisch kussen te gebruiken dat de nek en rug goed ondersteunt tijdens het slapen. Een kussen met traagschuim of veren kan helpen om drukpunten te verlichten en de slaaphouding te verbeteren.

Wat voor soort matras moet ik gebruiken als ik last heb van spit?

Het beste matras voor mensen met spit is er een die voldoende ondersteuning biedt aan de rug en drukpunten verlicht. Een orthopedisch matras kan nuttig zijn omdat het speciaal is ontworpen om rugpijn te verminderen en de wervelkolom in een gezonde positie te houden.

Zijn er oefeningen die kunnen helpen bij spitpijn?

Ja, er zijn specifieke oefeningen die kunnen helpen bij het verlichten van spitpijn. Strekoefeningen voor de rug en buikspieroefeningen kunnen de spieren versterken en de flexibiliteit verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het voorkomen van toekomstige episodes van spit.

Wat zijn de oorzaken van spit?

De oorzaken van spit kunnen zijn door verkeerde houding, zwaar tillen of plotselinge bewegingen die rugklachten en onderrugklachten kunnen veroorzaken.

Welke slaappositie is goed voor rugklachten?

Voor rugklachten is de zijligging of rugligging de beste slaappositie. Het biedt goede ondersteuning aan de onderrug tijdens slaap.

Hoe kan spit behandeld worden?

Spit kan worden behandeld met fysiotherapie, houdingscorrectie, natuurlijke remedies voor spit zoals massage voor onderrugpijn, en ergonomisch slapen om onderrugklachten te verminderen.

Hebben jullie slaaptips voor rugpijn?

Zeker! Zorg voor een goede houding tijdens het slapen, gebruik een ondersteunend kussen en probeer zijligging of rugligging om rugklachten te verminderen. Zie eventueel ook ons artikel voor hoofdkussens voor zijslapers of rugslapers.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo