Hoe krijg je (oud) bloed uit je dekbed? Een uitgebreide stap voor stap gids!

Laatst geupdate op september 27, 2023 by Voeljegezond.nl

Ken je dat gevoel? Je wordt midden in de nacht wakker, het is donker en stil… en dan voel je het… die onmiskenbare druppel. Jawel, vannacht had ik weer zo’n spontane bloedneus! En natuurlijk, in plaats van mijn neus te stelpen, was mijn eerste gedachte: “Oh nee, mijn dekbed!” 🤦‍♀️

We hebben allemaal wel eens zo’n ongelukje in bed meegemaakt, of het nu die vervelende bloedneus is of een klein wondje dat open gaat. En wat blijft er over? Juist, een lastige bloedvlek op je favoriete dekbed.

Naast het feit dat zo’n vlek niet fraai is, kan het ook een beetje gênant zijn. Stel je voor, je hebt een romantische avond gepland met je partner, of je hebt vrienden over die blijven slapen – en daar is het: die hardnekkige bloedvlek die HET gesprek van de avond wordt. Niet echt het soort gesprek waarop je hoopte, toch?

Stel je voor, na een lange dag kom je thuis en duik je in een heerlijk schoon en verfrissend bed, zonder je zorgen te maken over oude vlekken of ongelukjes die je slaapervaring verstoren.

Vrees niet, beste slapers! Hoewel het een uitdaging kan zijn, is het niet onmogelijk om die vervelende bloedvlekken uit je dekbed te krijgen. En met de juiste tips en trucs (die je hier zeker zult vinden!), ben je gewapend om je dekbed weer te laten stralen als nieuw. Dus lees vooral verder en ontdek hoe jij het gevecht tegen bloedvlekken kunt winnen!

In het kort!

Wakker worden met die vervelende bloedvlek op je dekbed is nooit leuk! Maar maak je geen zorgen, we hebben de perfecte oplossingen voor je:

 1. Waarom zijn bloedvlekken zo lastig? Het zit hem in de eiwitrijke structuur van bloed, de absorberende aard van dekbedden en de mix van verschillende materialen.
 2. Verse vlekken? Handel snel! Dep de vlek, spoel met koud water, bestrooi met zout en als laatste redmiddel, gebruik waterstofperoxide.
 3. Oudere vlekken? Probeer de magische bakpoeder truc, gebruik een goede vlekkenspray, of mix zout, waterstofperoxide en enzymatisch afwasmiddel. En als niets werkt, geef je wasmachine een kans met een koude wasbeurt.
 4. En onthoud: met de juiste aanpak straalt jouw dekbed weer als nieuw! 🌟🛏️

Nieuwsgierig naar meer? Duik dieper in onze uitgebreide gids!

bloedvlekken-uit-je-dekbed-gids

Waarom is het zo lastig om bloed uit je dekbed te krijgen?

Ah, bloedvlekken op je frisse dekbed. Het is iedereen wel eens overkomen. Je stoot je teen, krabt aan een muggenbeet in je slaap of ervaart een andere kleine incedentjes. Het resultaat? Een vervelende rode vlek op je prachtige witte dekbed. Maar waarom zijn juist deze vlekken zo berucht moeilijk te verwijderen?

Eiwitrijke Structuur

Allereerst is bloed een vloeistof vol eiwitten. Zodra het in aanraking komt met warmte, denk bijvoorbeeld aan warm water of een warme was cyclus, gaat het stollen. Het resultaat? Een vlek die zich nóg steviger aan je dekbed hecht.

Snelle Absorptie

Dekbedden zijn gemaakt om vocht (zoals nachzweet) op te nemen tijdens je slaap. Dat is geweldig voor een comfortabele nachtrust, maar betekent ook dat het dekbed snel en gretig die ongewenste bloedvlekken absorbeert.

De Combinatie van Materialen

Veel dekbedden zijn een mix van materialen, waaronder katoen en synthetische vezels. Deze combinatie kan het lastiger maken om vlekken te verwijderen dan wanneer je te maken hebt met een enkel, eenvoudig te behandelen materiaal.

De Ouderdom van de Vlek

Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Een nachtje slapen over een bloedvlek? Dat betekent een nachtje voor het bloed om dieper in de vezels van je dekbed te trekken. Oud bloed is berucht lastiger te verwijderen dan verse vlekken.

Stapsgewijze aanpak voor het verwijderen van verse bloedvlekken

Voordat je in paniek raakt bij het zien van die vervelende bloedvlek op je prachtige dekbed, haal diep adem. We hebben je rug! Hier is een onfeilbare, gemakkelijk te volgen methode om je dekbed weer als nieuw te krijgen. Rol je mouwen op en laten we aan de slag gaan!

Stap 1: Snel handelen is key, begin gelijk met deppen!

 • Wacht niet! Hoe sneller je de vlek aanpakt, hoe beter.
 • Dep het overtollige bloed op met een schone doek om het te absorberen, maar wrijf niet.

Stap 2: De kracht van koud water 💧

 • Spoel het bevlekte gebied onmiddellijk met koud water. Warm water kan het eiwit in het bloed stollen, wat het moeilijker maakt om te verwijderen.

Stap 3: Zout, je nieuwe beste vriend 🧂

 • Strooi een royale hoeveelheid tafelzout over de vlek.
 • Laat het 5-10 minuten inwerken.
 • Spoel opnieuw met koud water.

Stap 4: Waterstofperoxide

 • Als de vlek er nog steeds is, probeer dan een beetje 3% waterstofperoxide (verkrijgbaar bij elke drogist).
 • Breng het voorzichtig aan op de vlek.
 • Spoel na een paar minuten opnieuw met koud water of beter nog was je dekbed op een zeer mild programma met milde wasmiddel nog even na.
Tip! Test altijd eerst op een klein, onopvallend stukje van je dekbed voordat je iets op de hele vlek aanbrengt.

Tips om Oude Bloedvlekken te Verwijderen!

We hebben allemaal wel eens zo’n ‘oeps’-momentje gehad, nietwaar? Je ontdekt een oude bloedvlek op je dierbare dekbed. Maar voordat je overweegt het dekbed weg te gooien, zijn hier enkele magische (en wetenschappelijke) trucs om dat oude bloed eruit te toveren.

Tip 1: De Bakpoeder Truc

 • Wat heb je nodig? Een beetje bakpoeder, koud water en een zachte doek of spons.
 • Hoe werkt het?
  1. Maak een pasta van bakpoeder en een beetje koud water.
  2. Breng dit mengsel aan op de vlek.
  3. Laat het 30 minuten intrekken.
  4. Wrijf zachtjes met een doek of spons.
  5. Spoel met koud water en controleer de vlek.

Tip 2: Vlekkenspray!

 • Wat heb je nodig? Een kwalitatieve vlekkenspray (verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en webshops).
 • Hoe werkt het?
  1. Spray royaal op de bloedvlek.
  2. Laat het 20-30 minuten inwerken (of zoals aangegeven op de fles).
  3. Dep met een schone doek om het overtollige product te verwijderen.
  4. Spoel met koud water.

HG vlekverwijderaar extra sterk

Geschikt voor alle soorten bekleding!

Tip 3: De Wonder Mix: Zout, Waterstofperoxide & Enzymatisch Afwasmiddel 🍶

 • Wat heb je nodig? Een eetlepel zout, een eetlepel waterstofperoxide en een eetlepel enzymatisch afwasmiddel.
 • Hoe werkt het?
  1. Meng alle ingrediënten in een kom om een krachtige vlek verwijderaar te creëren.
  2. Breng het mengsel aan op de vlek.
  3. Laat het 30-45 minuten intrekken.
  4. Wrijf zachtjes met een doek of borstel.
  5. Spoel met koud water.

Tip 4: Wasmachine voor die Final Touch

 • Wat heb je nodig? Je wasmachine en een mild wasmiddel.
 • Hoe werkt het?
  1. Check eerst het label van je dekbed voor was instructies.
  2. Gebruik een koud water programma, omdat warm water bloedvlekken kan vastzetten.
  3. Voeg een mild wasmiddel toe.
  4. Laat het dekbed een volledige cyclus draaien.
  5. Hang het dekbed te drogen (bij voorkeur in de buitenlucht).
Stop het dekbed niet in de droger! Als de bloedvlek niet volledig is verwijderd zorgt dit ervoor dat de bloed vlek nog steviger in het dekbed gaat zitten door de warme lucht!
Ken je dat gevoel? Wanneer je net je beddengoed hebt gewassen en het zo heerlijk fris en schoon aanvoelt. Onze …

Kijk, niemand is perfect – we krijgen allemaal wel eens vlekken op onze spullen. Maar met deze tips, kan je dat oude bloed snel en effectief uit je dekbed krijgen. Probeer het zelf en slaap vannacht weer met een gerust hart! 😴 Heb je ook gele vlekken in je dekbed? Hier hebben we ook een gids voor! Bekijk deze hier!

Conclusie

Het hebben van een schoon en vlekkeloos dekbed is niet alleen een zegen voor het oog, maar ook voor je gezondheid. Die onvermijdelijke vlekken, vooral bloed, kunnen soms wat uitdagend zijn om te verwijderen. Maar met de juiste knowhow, zoals je nu hebt, wordt het een stuk eenvoudiger. Denk eraan: tijdig handelen is je beste vriend en soms is het de moeite waard om het twee keer te proberen voordat je opgeeft!

Een laatste tip: zorg altijd dat je dekbed volledig droog is voordat je het weer gebruikt of opbergt. Vocht kan schimmels en bacteriën aantrekken, wat niet bevorderlijk is voor een gezonde slaap.

En oh, is dat vervelende bloed ook op je matras beland? Geen zorgen, we hebben je rug! Bekijk ook onze uitgebreide gids voor het verwijderen van bloedvlekken uit je matras voor een even frisse en hygiënische slaapomgeving.

Heb je zelf nog een gouden tip of een ervaring die je wilt delen? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Elke ervaring, groot of klein, kan een wereld van verschil maken voor een medelezer.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo