Laatst geupdate op oktober 2, 2023 by Voeljegezond.nl
JETLAG. We hebben er allemaal wel eens van gehoord of last van gehad, maar wat is het nu eigenlijk?
- Wat is een jetlag?
Een jetlag is meer dan alleen maar moe zijn na een lange vlucht. Het is een tijdelijke slaapstoornis die optreedt wanneer de interne klok van je lichaam uit de pas loopt met de tijdzone waarin je je bevindt. Denk aan het als een soort “tijdreisziekte”. - Waar komt die vreemde naam vandaan?
“Jetlag” is eigenlijk een combinatie van de woorden “jet” (zoals in straalvliegtuig) en “lag” (zoals in vertraging). Dus, in essentie, betekent het een “vertraging door de jet”. Simpel, toch? - Wanneer krijg je een jetlag?
Niet elke vlucht resulteert in een jetlag. Het treedt meestal op wanneer je meerdere tijdzones oversteekt. Dus als je van Amsterdam naar Parijs vliegt? Waarschijnlijk minder of geen jetlag. Maar van Amsterdam naar New York? Pak die oogmaskers en oordopjes maar alvast!
MAAR WACHT! Voordat je denkt: “Oh nee, ik ga nooit meer vliegen!”, hebben we goed nieuws voor je. Er zijn manieren om met jetlag om te gaan en het zelfs te voorkomen. En we gaan je precies vertellen hoe.
Ben je klaar om de geheimen van jetlag te ontrafelen en te leren hoe je je volgende reis comfortabeler kunt maken? Blijf lezen, want we duiken dieper in de wereld van jetlag in de volgende secties.
Spoiler Alert: De volgende keer dat je op reis gaat, zul je gewapend zijn met kennis en tips om die vervelende jetlag te verslaan!
Dus, zet je schrap en laten we deze reis samen beginnen!
Verschijnselen en symptomen van Jetlag
- Vermoeidheid en uitputting: Het meest voor de hand liggende teken. Je voelt je alsof je een marathon hebt gelopen, zelfs als je alleen maar in een vliegtuigstoel hebt gezeten.
- Slaapproblemen: Je kunt niet slapen wanneer het nacht is in je nieuwe tijdzone, of niet door kunnen slapen je wordt midden in de nacht wakker.
- Concentratieproblemen: Je brein voelt aan als stroop. Eenvoudige taken lijken plotseling als het oplossen van een Rubik’s kubus.
- Stemmingswisselingen: Ja, die plotselinge huilbui of irritatie kan ook door de jetlag komen.
- Maag- en darmklachten: Je lichaam is in de war, en dat geldt ook voor je spijsvertering.
Hoe lang duurt Jetlag?
De duur van een jetlag kan variëren, maar gemiddeld duurt het ongeveer één dag voor elk uur tijdsverschil. Dus als je van Amsterdam naar New York vliegt (6 uur verschil), kun je verwachten dat het ongeveer 6 dagen duurt voordat je je weer normaal voelt. Maar maak je geen zorgen, we hebben later enkele fantastische tips om dit proces te versnellen!
Waarom is dit belangrijk?
Door de symptomen van jetlag te herkennen, kun je beter voorbereid zijn en actie ondernemen. En geloof me, je wilt actie ondernemen. Maar daarover later meer…
Dus, blijf hangen! In het volgende deel duiken we in de wereld van tips en trucs om deze vervelende jetlag te bestrijden. Je wilt dit niet missen!
Tips en adviezen om jetlag te voorkomen en de kop in te drukken!
Jetlag is als die ene oom die niemand mag maar die je toch moet uitnodigen op je verjaardag. Maar wat als ik je vertel dat je de touwtjes in handen kunt nemen? Dat je niet overgeleverd hoeft te zijn aan de grillen van een verstoord slaapritme? Duik met me mee in deze gids vol gouden tips en zeg die jetlag vaarwel!
Voorbereiding voor de reis
- Plan vooruit: Begin een paar dagen voor je reis je slaapschema aan te passen. Ga een uur eerder naar bed als je naar het oosten reist en een uur later als je naar het westen reist. Kleine aanpassingen kunnen een GROOT verschil maken.
- Blijf gehydrateerd: Drink veel water voor en tijdens je vlucht. Vermijd alcohol en cafeïne, hoe verleidelijk ze ook zijn!
- Gezonde voeding: Eet lichte maaltijden. Vermijd zware of vette voeding die je spijsvertering kan verstoren.
Wat te doen tijdens de vlucht
- Beweeg!: Lang stilzitten? Niet goed. Sta op, stretch, loop rond. Het houdt je bloedcirculatie op gang en vermindert het risico op zwellingen en stijfheid.
- Slaapstrategie: Als je naar het oosten vliegt, probeer dan te slapen tijdens de vlucht. Vlieg je naar het westen? Probeer wakker te blijven. Gebruik oordopjes en een slaapmasker om je te helpen.
- Vermijd licht: Als het op je bestemming nacht is, vermijd dan licht tijdens de vlucht. Dit helpt je interne klok te resetten.
Wat te doen na aankomst
- Zonlicht: Dit is je nieuwe beste vriend. Zonlicht helpt je interne klok te resetten. Dus ga ’s ochtends naar buiten en geniet van die zonnestralen!
- Korte dutjes: Voel je je echt uitgeput? Een kort dutje van 20-30 minuten kan wonderen doen. Maar pas op: langer slapen kan je jetlag verergeren.
- Blijf actief: Weersta de verleiding om meteen onder dat heerlijke dekbed te duiken. Blijf actief en probeer je aan te passen aan het lokale schema.
Specifieke tips voor reizen van west naar oost
- Eet op de juiste tijden: Probeer te eten volgens het schema van je bestemming. Het helpt je lichaam zich aan te passen.
- Vermijd blauw licht: Telefoons, tablets, laptops. Ze geven allemaal blauw licht af dat je slaap kan verstoren. Vermijd ze een paar uur voor het slapengaan.
Specifieke tips voor reizen naar Amerika
- Pas je aan het lokale ritme aan: Amerikanen staan vroeg op en gaan vroeg naar bed. Probeer dit ritme te volgen om je aan te passen.
- Geniet van lokale activiteiten: Ga naar een baseballwedstrijd, bezoek een lokaal café. Het helpt je te acclimatiseren en het is ook nog eens leuk!
Omgaan met jetlag bij thuiskomst
Ah, je bent eindelijk terug van die droomreis of die belangrijke zakenreis. Maar wacht even… voel je je een beetje… OFF? Dat is waarschijnlijk die vervelende jetlag die aan je knaagt. Maar geen zorgen, ik heb je rug! Hier zijn enkele beproefde methoden om je lichaam te resetten en die jetlag snel achter je te laten.
Hoe je lichaam te resetten van Jetlag
- Zonlicht: Ja, je leest het goed. Ga naar buiten en laat dat natuurlijke licht je interne klok resetten. Zonlicht helpt je lichaam om melatonine te reguleren, het hormoon dat je slaap-waakcyclus beïnvloedt.
- Eet op de juiste tijden: Probeer te eten volgens het schema van je huidige tijdzone, ook al heb je geen honger. Dit helpt je lichaam sneller aan te passen.
- Blijf gehydrateerd: Drink veel water. Vermijd cafeïne en alcohol, vooral vlak voor het slapengaan.
- Beweeg: Een beetje lichaamsbeweging kan wonderen doen. Een korte wandeling of wat lichte stretching kan je helpen je beter te voelen.
Wat te doen als je niet kunt slapen met jetlag
We hebben het allemaal meegemaakt: je bent doodmoe, maar zodra je hoofd het kussen raakt, zijn je ogen W-I-D-E open. Frustrerend, toch? Hier zijn enkele life-savers:
- Vermijd schermen: Blauw licht van je telefoon of laptop kan je wakker houden. Probeer een uur voor het slapengaan alle schermen uit te zetten.
- Lees een boek: Kies een ontspannend boek en lees een paar pagina’s. Het kan je helpen om in slaap te vallen.
- Meditatie en diepe ademhaling: Probeer een paar minuten te mediteren of doe wat diepe ademhalingsoefeningen. Het kan je helpen te ontspannen en sneller in slaap te vallen.
- Warm bad: Een warm bad kan je spieren ontspannen en je voorbereiden op een goede nachtrust.
- Warme melk 😉, Ja ja de wel bekende warme melk kun je ook nemen het zet je gedachtes even naar iets anders en het is ook nog eens lekker!
Maar het is een bewezen dat een glas warme melk je slaperig maakt, zo bleek uit dit onderzoek. In melk zit de belangrijke aminozuur tryptofaan en slechts 1 gram hiervan kan je al slaperig maken. Een glas van 200 milliliter is al genoeg voor 91 milligram tryptofaan!
Je Hebt Jetlag Verslagen!
Je hebt de hele wereld over gereisd, nieuwe culturen ontdekt en onvergetelijke herinneringen gemaakt. Maar nu ben je thuis en die vervelende jetlag blijft je achtervolgen. Geen zorgen! Hier is een snelle samenvatting van wat je moet weten en doen:
- PREVENTIE IS KEY! Voordat je op reis gaat, zorg ervoor dat je jezelf voorbereidt. Het is als een warming-up voor een marathon. Je zou toch ook niet onvoorbereid een marathon lopen?
- TIJDENS DE VLUCHT: Hydratatie, beweging en rust. Deze drie woorden zijn je beste vrienden in de lucht. Drink water, strek je benen en probeer wat te slapen.
- NA AANKOMST: Zonlicht, routine en ontspanning. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen. Geef het die tijd en help het een handje.
- NIET SLAPEN? Het gebeurt. Probeer wat ontspanningsoefeningen of meditatie. En als dat niet werkt, overweeg dan een natuurlijk supplement zoals melatonine. Het kan je helpen je slaapritme te resetten.
Wist je dat? Melatonine is een hormoon dat je lichaam van nature aanmaakt. Het helpt je slaap-waakritme te reguleren. Overweeg een melatonine supplement als je moeite hebt om in slaap te vallen na een lange reis.
Dus, wat nu?
Ga voorbereid op reis, volg deze tips en je zult merken dat je sneller herstelt van je jetlag. En onthoud: reizen is een avontuur, ook de jetlag hoort erbij. Maar met de juiste voorbereiding en kennis kun je het avontuur aangaan zonder al te veel last van die vervelende jetlag!
En als laatste…
Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan met je reisvrienden. Samen kunnen we de wereld van jetlag verslaan!
Dus, waar wacht je nog op? Pak die koffer en ga op avontuur! En vergeet niet: met de juiste voorbereiding is geen jetlag te zwaar. Safe travels!