Au! Ik ben in slaap gevallen met mijn lenzen in, wat nu?

Waarschijnlijk heb jij deze zomer een vakantie gepland staan en is de kans groot dat je straks lekker op een bedje aan het strand ligt te zonnen. Dan is het ook nog eens heel verleidelijk om éven je ogen dicht te doen en in slaap te vallen.

Wanneer je wakker wordt, ervaar je echter de consequenties van het slapen als je je lenzen niet uit hebt gedaan voor het middagdutje. Je ogen branden, zijn rood en voelen geïrriteerd aan. Slapen met lenzen in is dan ook geen goed idee, maar wat doe je ertegen?

Wat te doen als je wakker wordt met lenzen in?

Wakker worden in de vakantie is normaal vaak ontspannend, maar als je je zachte maandlenzen vergeten bent uit te doen voor het slapengaan is het allesbehalve een pretje.

Je ogen jeuken, zijn droog of voelen branderig aan. Het eerste dat je geneigd bent om te doen is je lenzen direct uitdoen, maar de kans is groot dat dat helemaal niet gaat. Bovendien raden we sterk af om je lenzen alsnog uit te gaan doen.

Beter is het om je ogen te masseren, zodat ze weer vochtig worden en het lenzen uitdoen straks een stuk makkelijker gaat. Naast een oogmassage kun je ervoor kiezen om oogdruppels te druppelen of veel water te drinken.

Op al deze manieren worden je ogen immers weer bevochtigd en kun je je lenzen straks uitdoen.

Waarom is slapen met lenzen slecht voor je?

Waarom je last krijgt van jeukende, droge en rode ogen als je in slaap valt met lenzen in? Het verschil tussen het dragen van lenzen overdag en ’s nachts is dat je oogleden ’s nachts dicht zijn.

Doordat je minder met je ogen knippert en er minder zuurstof naar je ogen toe gaat, krijg je droge ogen. Wanneer je een keertje in slaap valt met je lenzen in, is dit vooral vervelend maar niet schadelijk voor je ogen.

Als je echter vaker met je lenzen in slaapt, kan dit op de lange termijn echter wel schadelijk zijn voor je ogen. Je kunt last krijgen van wazig zicht, een oogontsteking en hoofdpijn, wat tijd nodig heeft om te herstellen.

Kan ik mijn lenzen weer dragen nadat ik mijn ogen hebt bevochtigd?

Nu je je lenzen uitgedaan hebt en je ogen minder pijnlijk aanvoelen, heb je misschien de neiging om je lenzen gewoon weer in te doen. Doe dit niet!

Je ogen moeten namelijk tijd krijgen om te herstellen. Het is het beste om een dag je lenzen niet te dragen.

Het liefst draag je zelfs twee dagen je lenzen niet, zodat je ogen kunnen wennen. In plaats daarvan raden we je aan om een bril op te zetten, zodat je alsnog scherp kunt zien zonder daarvoor je lenzen te hoeven dragen.

Val je vaker in slaap met lenzen in? Nachtlenzen bestellen is dan een goed idee, maar wel alleen op advies van de opticien. Heb je vaker last van droge ogen? Bestel dan lenzen speciaal ontworpen om droge ogen tegen te gaan, zoals Biofinity lenzen.

Tips om te voorkomen dat je in slaap valt met je lenzen in

Het dragen van contactlenzen vereist een zekere mate van discipline en routine, omdat het in slaap vallen met lenzen in de ogen schadelijk kan zijn. Hier zijn vijf tips om te voorkomen dat je met lenzen in slaap valt.

Stel een alarm in

Voordat je gaat slapen, stel je een alarm in op je telefoon of wekker om je eraan te herinneren je lenzen uit te doen. Als je weet dat je soms ’s avonds in slaap valt terwijl je tv kijkt of leest, stel dan een vroeger alarm in.

Routine opbouwen

Probeer elke avond rond dezelfde tijd je lenzen uit te doen, zodat het een gewoonte wordt. Een routine opbouwen kan helpen om het verwijderen van je lenzen elke avond consistent te maken.

Plaatsing van lenzenhouder

Bewaar je lenzenhouder en -vloeistof op een plek waar je ze gemakkelijk ziet voordat je naar bed gaat, zoals naast je tandenborstel. Dit kan dienen als een visuele herinnering.

Noteer het

Plak een notitie op je spiegel, nachtkastje, of ergens anders waar je het zeker zult zien voor het slapen gaan, als herinnering om je lenzen uit te doen.

Begrijp de risico’s

Door jezelf te informeren over de risico’s van het slapen met contactlenzen – zoals infecties, corneale zuurstofdeprivatie en andere mogelijke problemen – kun je meer gemotiveerd zijn om ze elke avond uit te doen.

Bovenal is het belangrijk om te luisteren naar de aanbevelingen van je optometrist of oogarts met betrekking tot het dragen en verzorgen van je contactlenzen.

Sommige lenzen zijn ontworpen om ’s nachts te worden gedragen, terwijl andere dat absoluut niet zijn. Het is essentieel om de instructies van je zorgverlener te volgen om je ooggezondheid te waarborgen.

Conclusie

In slaap vallen met lenzen in kan oncomfortabel en potentieel schadelijk zijn voor je ogen. Hoewel een incidenteel dutje met lenzen meestal niet schadelijk is, leidt het frequenter in slaap vallen tot problemen zoals droogheid, irritatie en zelfs infecties.

Als je wakker wordt met lenzen in, is het cruciaal om je ogen eerst te bevochtigen voordat je probeert ze uit te doen.

Ter bescherming van je ooggezondheid is het belangrijk om een routine te ontwikkelen die ervoor zorgt dat je elke avond je lenzen uitdoet, en jezelf bewust te zijn van de risico’s die komen kijken bij het slapen met lenzen.

Overweeg specifieke lenzen zoals nachtlenzen of lenzen voor droge ogen, maar altijd op advies van een opticien. Onthoud: je ogen zijn kostbaar, zorg er goed voor!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo