Hoe kies je het juiste maat dekbed? 

Het kiezen van het juiste maat dekbed is essentieel voor een comfortabele en rustgevende nachtrust. Het lijkt misschien een klein detail, maar de maat van je dekbed kan echt een verschil maken. Te groot, en je zult worstelen om jezelf ’s nachts comfortabel in te pakken. Te klein, en je kunt je beperkt en oncomfortabel voelen. Maar hoe kies je nu de perfecte dekbedmaat die past bij jouw behoeften? Deze blogpost helpt je daarbij.

Een goede nachtrust heeft een aanzienlijke invloed op onze algehele gezondheid en welzijn. Een juist gekozen dekbed draagt hieraan bij door het bieden van warmte en comfort tijdens je slaap. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Laten we beginnen met het begrijpen van de bedmaat waarvoor je een dekbed wilt kiezen.

Kort antwoord

Om het juiste maat dekbed te kiezen, overweeg je de maat van je bed, de beschikbare dekbedmaten, je lichaamsgrootte en je slaap voorkeuren. Vermijd veelvoorkomende fouten zoals het kiezen op basis van alleen esthetiek, en streef naar een keuze die je slaapcomfort verhoogt.

Welke maten dekbedden zijn er?

Dekbedden zijn veel meer dan slechts een stuk beddengoed. Ze zijn onze warme knuffel tijdens koude nachten, onze comfortlaag na een lange dag en, niet te vergeten, de finishing touch van onze slaapkamer esthetiek.

Voordat je echter die gezellige omhelzing vindt, is het cruciaal om te weten welke maat je nodig hebt. Of je nu solo slaapt, de hele nacht rondrolt, of gewoon je kleintje wilt inpakken, er is een dekbed voor jou. Duik mee in de wonderlijke wereld van dekbedmaten.

Eenpersoonsdekbed

Een knusse keuze voor solo slapers.

  • 140 x 200 cm: De perfecte maat voor wie het bed niet hoeft te delen. Het past perfect op een standaard eenpersoonsbed, zodat je elke nacht in comfort wordt gewikkeld.

Eenpersoons Extra

Voor wie net dat beetje extra nodig heeft in het leven.

  • 160×200 tot 160×220 cm: Een tikkeltje breder dan de standaard eenpersoons dekbed. Deze maat is ideaal voor degenen die ’s nachts wat meer bewegen of gewoon houden van dat extra stukje stof om zich heen.

Tweepersoonsdekbed

Voor de knuffelaars onder ons of degenen die genieten van wat extra ruimte.

  • 200 x 200 cm: Ideaal voor de standaard tweepersoonsbedden en twijfelaars. Een absolute winnaar voor stelletjes of degenen die gewoon van dat beetje extra bedekking houden.
  • 240 x 200 cm: Ooit wakker geworden met een half bedekt lichaam omdat je partner het dekbed heeft ingepikt? Met deze maat is dat verleden tijd! Ruimte in overvloed voor beide.

Lits-jumeaux

Een royale keuze voor de royale slapers.

  • 240 x 220 cm: Voor hen die graag de ruimte opzoeken of gewoon wat langer zijn. Zeg vaarwel tegen koude voeten met deze extra lengte.
  • 260 x 220 cm: Het summum van dekbedden. Perfect voor die extra brede bedden en voor degenen die graag in complete luxe slapen.

Kinderdekbed

Omdat onze kleintjes ook comfort verdienen.

  • 120 x 150 cm: Liefde komt in kleine verpakkingen, en dat geldt ook voor dekbedden. Dit formaat is liefdevol ontworpen voor onze jongste slaapgenootjes, zodat ze heerlijk dromen.

Welke maat dekbed bij welk formaat bed?

Het kiezen van het juiste dekbed voor je bed gaat veel verder dan enkel het bedekken van je lichaam gedurende de nacht. De juiste keuze draagt bij aan een heerlijke nachtrust, terwijl het ook je slaapkamer verandert in een stijlvol toevluchtsoord.

De maat van je bed speelt een cruciale rol bij het bepalen van het ideale dekbedformaat. Laten we de verschillende bed- en dekbedformaten eens nader bekijken:

Eenpersoonsbed (meestal 80cm x 200cm of 90cm x 200cm)

Dekbedmaat: 140cm x 200cm

Dit formaat dekbed bedekt het eenpersoonsbed perfect. Het zorgt voor voldoende overhang zonder dat het te overdadig aanvoelt. Een ideale keuze voor kinderkamers of de gastenkamer.

Tweepersoonsbed (meestal 140cm x 200cm of 160cm x 200cm)

Dekbedmaat: 200cm x 200cm of 240cm x 220cm

Voor de knusse slapers die graag dicht bij elkaar liggen, is de 200cm x 200cm een uitstekende keuze. Maar voor diegenen die graag wat extra lengte hebben, bijvoorbeeld om het dekbed in te stoppen, of voor de langere individuen onder ons, is 240cm x 220cm ideaal.

Queen size bed (meestal 160cm x 200cm)

Dekbedmaat: 240cm x 220cm

Wanneer je je in de royale dimensies van een Queen size bed bevindt, wil je een dekbed dat overeenkomt met die luxe. Dit formaat dekbed zorgt voor een rijke overhang aan beide zijden, evenals aan het voeteneinde.

King size bed (meestal 180cm x 200cm of 200cm x 200cm)

Dekbedmaat: 240cm x 220cm of 260cm x 240cm

Een King size bed verdient natuurlijk een koninklijk dekbed. Voor degenen die houden van dat beetje extra – of het nu gaat om de look, het gevoel, of beide – is de grotere maat een must. Het geeft niet alleen een luxueuze uitstraling maar biedt ook extra comfort voor een ongestoorde nachtrust.

welke-maat-dekbed-bij-welk-formaat-bed
Als het dekbed zoals op deze foto aan beide kanten mooi over de rand hangt en goed kan worden omgeslagen aan het voeteneind zit je goed!

Factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van het juiste maat dekbed

Het kiezen van de juiste maat dekbed gaat niet alleen over het matchen van de maat van je bed. Er zijn een aantal factoren die in aanmerking genomen moeten worden om het perfecte slaapcomfort te bereiken.

Lichaamsgrootte

Allereerst speelt je lichaamsgrootte een rol. Ben je een lange persoon? Dan heb je mogelijk een groter dekbed nodig dan de standaardmaat voor jouw bed type. Het is belangrijk dat je voeten niet uit het dekbed steken, vooral in de koude wintermaanden!

Bed Grootte

De grootte van je bed is uiteraard ook belangrijk. Een kingsize dekbed zal bijvoorbeeld niet passen op een eenpersoonsbed. Maar let op, sommige mensen met een tweepersoonsbed prefereren twee eenpersoonsdekbedden in plaats van één groot tweepersoons dekbed. Dit kan helpen om “dekbed gevechten” in de nacht te voorkomen.

Persoonlijke Voorkeur

Tot slot, iedereen heeft verschillende voorkeuren als het op beddengoed aankomt. Sommige mensen houden van een oversized dekbed dat ruim over de randen van het bed hangt, terwijl anderen liever een dekbed hebben dat precies past. Misschien wil je ’s winters een groter en zwaarder dekbed, maar in de zomer een kleiner en lichter.

Denk aan Jouw en je Partner’s Slaapgewoonten

Als je het bed deelt met een partner, overweeg dan jullie slaapgewoonten. Als een van jullie bekendstaat als ‘dekbeddief’, kan het kiezen van een grotere maat dekbed helpen om nachtelijke gevechten om het dekbed te voorkomen.

Overweeg het Seizoen

In koudere maanden wil je misschien een groter dekbed dat je volledig kan inpakken en je warm houdt. In de warmere maanden kan een kleiner, lichter dekbed comfortabeler zijn.

Experimenteer

Als je het niet zeker weet, aarzel dan niet om verschillende maten uit te proberen om te zien wat het beste voor jou werkt. Comfort is immers heel persoonlijk, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.

Conclusie

Het kiezen van de juiste maat dekbed is essentieel voor het creëren van een comfortabele en bevorderlijke slaapomgeving. Dit is geen willekeurig proces, maar vereist aandacht voor belangrijke factoren, zoals de exacte maat van je bed, de beschikbare dekbedmaten en hun toepassingen, je lichaamsgrootte, en je persoonlijke voorkeuren.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te overwegen of je wilt dat je dekbed over de rand van je bed hangt, wat kan variëren van eenpersoonsbedden tot super kingsize bedden. Deze keuze moet ook rekening houden met de beschikbare maten dekbedden, van enkel tot super kingsize.

Een veelvoorkomende fout die te vermijden is, is het negeren van deze factoren en simpelweg een dekbed kiezen op basis van willekeurige voorkeur of esthetiek. Dit kan leiden tot ongemak tijdens het slapen en een verminderde kwaliteit van je rust.

Nu je deze kennis bezit, ben je beter voorbereid om de juiste keuze te maken. Onthoud dat het doel is om je slaapcomfort te verhogen, dus neem de tijd om een weloverwogen keuze te maken die bijdraagt aan een goede nachtrust. om je te helpen. 

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo