Hoe kies je het juiste gewicht voor een verzwaringsdeken?

Laatst geupdate op april 16, 2023 by Voeljegezond.nl

Een goede nachtrust is cruciaal voor onze fysieke en mentale gezondheid. Verzwaringsdekens zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als hulpmiddel om de slaapkwaliteit te verbeteren.

In dit artikel helpen we je met het kiezen van het juiste gewicht voor een verzwaringsdeken, zodat je optimaal kunt profiteren van de voordelen die ze bieden. Ook bespreken we de beste verzwaringsdekens die je kunt vinden op voeljegezond.nl.

Gewicht van jouw verzwaringsdeken uitrekenen

Je kunt onderstaande calculator gebruiken om snel achter het ideale gewicht voor jou of jouw kind te komen.
Disclaimer: Houd er rekening mee dat dit een schatting is en dat je altijd bij bepaalde aandoeningen. Check het bij twijfel dus altijd bij je huisarts.

Verzwaringsdeken Calculator

Verzwaringsdeken CalculatorUitleg hoe de calculator de berekening maakt

Stel je voor dat je een deken hebt die wat zwaarder is dan de dekens die je normaal gebruikt om te slapen. Dit heet een verzwaringsdeken. De verzwaringsdeken kan helpen om je rustiger te laten voelen als je slaapt of gewoon ontspant.

Maar hoe weet je welke verzwaringsdeken je nodig hebt? Dat hangt af van je gewicht en leeftijd.

Laten we zeggen dat je 6 jaar oud bent en 20 kilogram weegt. De verzwaringsdeken calculator neemt eerst 10% van je gewicht (2 kilogram). Daarna voegt het een beetje extra gewicht toe, afhankelijk van je leeftijd. Omdat je 6 jaar oud bent, voegt de calculator nog eens 0,5 kilogram toe aan het gewicht van de verzwaringsdeken. Dit betekent dat je een verzwaringsdeken zou moeten hebben die in totaal 2,5 kilogram weegt.

Dus als je een verzwaringsdeken hebt die 2,5 kilogram weegt, zou je je rustiger moeten voelen tijdens het slapen of ontspannen.

Ik hoop dat dit helpt om het concept van de verzwaringsdeken calculator en hoe het werkt met gewicht en leeftijd duidelijker te maken voor een 6-jarige.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Het kiezen van het juiste gewicht voor je verzwaringsdeken is essentieel voor het verkrijgen van de maximale voordelen. 

Een veelgebruikte richtlijn is de 10%-regel, wat inhoudt dat het gewicht van de deken ongeveer 10% van je lichaamsgewicht zou moeten zijn. 

Er zijn echter uitzonderingen en persoonlijke voorkeuren die van invloed kunnen zijn op het ideale gewicht van je verzwaringsdeken.

De 10%-regel en uitzonderingen

De 10%-regel is een goed startpunt, maar het is belangrijk om te beseffen dat er uitzonderingen kunnen zijn. 

Sommige mensen geven de voorkeur aan een zwaardere of lichtere deken, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur en comfort. 

Daarnaast kunnen medische aandoeningen of specifieke slaapproblemen ook van invloed zijn op het gewicht van de verzwaringsdeken die het beste bij jou past.

Welk gewicht verzwaringsdeken voor volwassenen?

Bij het kiezen van het juiste gewicht voor een verzwaringsdeken voor volwassenen, is het belangrijk om rekening te houden met je lichaamsgewicht. 

Volg de 10%-regel als uitgangspunt en pas het gewicht aan op basis van je persoonlijke voorkeur en comfort.

Richtlijnen op basis van lichaamsgewicht

Om het kiezen van het juiste gewicht gemakkelijker te maken, hebben we enkele richtlijnen opgesteld op basis van verschillende lichaamsgewichten:

 • Voor mensen die 50-60 kg wegen, kies een deken van ongeveer 5-6 kg
 • Voor mensen die 60-70 kg wegen, kies een deken van ongeveer 6-7 kg
 • Voor mensen die 70-80 kg wegen, kies een deken van ongeveer 7-8 kg
 • Voor mensen die 80-90 kg wegen, kies een deken van ongeveer 8-9 kg
 • Voor mensen die 90-100 kg wegen, kies een deken van ongeveer 9-10 kg

Bekijk onze selectie van de beste verzwaringsdekens in de afmeting 220x240 cm en 140x200 cm voor volwassenen om het perfecte gewicht voor jou te vinden.

Hoe zwaar mag een verzwaringsdeken zijn voor kinderen?

Bij het kiezen van een verzwaringsdeken voor kinderen, is het belangrijk om specifieke richtlijnen te volgen die rekening houden met hun leeftijd en lichaamsgewicht. Veiligheid staat voorop, dus volg de aanbevelingen en let op eventuele contra-indicaties.

Leeftijdsgebonden richtlijnen

Voor kinderen zijn de richtlijnen iets anders dan voor volwassenen. Gebruik de volgende leeftijdsgebonden richtlijnen als uitgangspunt:

 • Voor kinderen van 2-6 jaar oud: 10% van hun lichaamsgewicht plus 0,5 kg
 • Voor kinderen van 6-12 jaar oud: 10% van hun lichaamsgewicht plus 1 kg
 • Voor kinderen van 12 jaar en ouder: 10% van hun lichaamsgewicht

Bekijk ons assortiment verzwaringsdekens speciaal voor kinderen op voeljegezond.nl.

Veiligheidsaanbevelingen en contra-indicaties

Het is belangrijk om te weten dat verzwaringsdekens niet geschikt zijn voor baby's en kinderen onder de 2 jaar oud vanwege het risico op verstikking. Raadpleeg altijd een arts voordat je een verzwaringsdeken introduceert aan kinderen met medische aandoeningen, ademhalingsproblemen of beperkte mobiliteit.

Aanpassingen aan het gewicht van de verzwaringsdeken

Hoewel de 10%-regel een goed startpunt is, kunnen sommige mensen baat hebben bij een lichtere of zwaardere deken, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeur en comfort. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en eventueel het gewicht van je deken aan te passen als je merkt dat je niet de gewenste resultaten behaalt.

Wanneer afwijken van de 10%-regel

Er zijn situaties waarin het zinvol kan zijn om af te wijken van de 10%-regel:

 • Als je een zij- of buikslaper bent, kan een lichtere deken comfortabeler zijn.
 • Als je lijdt aan bepaalde medische aandoeningen, zoals chronische pijn of spierzwakte, kan een lichtere deken meer geschikt zijn.
 • Als je gevoelig bent voor druk en gemakkelijk overweldigd raakt, kan een lichtere deken beter zijn.
 • Als je het snel warm hebt, kan een lichtere deken helpen om oververhitting te voorkomen.

Als je het perfecte gewicht zoekt voor de warmere maanden, bekijk dan onze selectie van de beste verzwaringsdekens voor de zomer op voeljegezond.nl.

Extra tips voor het kiezen van het juiste gewicht

Bij het kiezen van het ideale gewicht voor je verzwaringsdeken, zijn er nog enkele extra factoren waarmee je rekening moet houden. Zo kunnen je slaaphouding en eventuele medische aandoeningen invloed hebben op het gewicht dat het beste bij jou past.

Rekening houden met slaaphouding en medische aandoeningen

 • Rugslapers: Als je op je rug slaapt, kan het volgen van de 10%-regel goed werken. Als je echter last hebt van slaapapneu of snurken, overleg dan met je arts voordat je een verzwaringsdeken gebruikt.
 • Zijslapers: Zoals eerder vermeld, kan een iets lichtere deken comfortabeler zijn voor zijslapers. Pas het gewicht aan op basis van je persoonlijke voorkeur.
 • Buikslapers: Buikslapers kunnen baat hebben bij een lichtere deken om te voorkomen dat ze zich te beperkt voelen in hun bewegingsvrijheid.
 • Medische aandoeningen: Raadpleeg altijd je arts voordat je een verzwaringsdeken gaat gebruiken als je medische aandoeningen hebt, zoals chronische pijn, spierzwakte, ademhalingsproblemen of beperkte mobiliteit.

Conclusie

Het kiezen van het juiste gewicht voor je verzwaringsdeken is essentieel om optimaal te profiteren van de voordelen die het biedt. Gebruik de 10%-regel als uitgangspunt en pas het gewicht aan op basis van je persoonlijke voorkeur, comfort, leeftijd en eventuele medische aandoeningen. Houd rekening met veiligheidsaanbevelingen, vooral bij kinderen, en raadpleeg altijd een arts bij twijfel.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo