Beste slaaphouding

Laatst geupdate op september 16, 2023 by Voeljegezond.nl

Wil jij graag weten welke slaaphouding nou het beste is? Je slaapt in een bepaalde houding maar vraagt je af of dit wel een goede houding is om in te slapen? Of heb je pijnklachten als je wakker wordt en wil je weten welke houding deze klachten kan wegnemen of in ieder geval verminderen.

Ook kan het zijn dat je wel genoeg slaapt, maar niet helemaal uitgerust wakker wordt. Het kunnen allemaal tekenen zijn dat je niet in de juiste houding slaapt. In dit artikel zullen we dan ook behandelen welke slaaphoudingen er zijn en welke nou het beste is om volledig uitgerust en zonder klachten wakker te worden.

Belang van een goede slaaphouding

Nu vraag jij je misschien af, is het echt zo belangrijk om een goede slaaphouding te hebben? Daar kunnen we heel kort over zijn, ja. Een slechte slaaphouding kan ervoor zorgen dat je niet goed uitrust of dat je klachten krijgen in spieren en gewrichten.

Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door spanning die op de spieren of gewrichten komt op het moment dat je in een verkeerde houding ligt. Ook helpt een goede nachtrust om te herstellen en zuurstoftoevoer weer te verbeteren.

Verder kan het zo zijn dat als je slecht slaapt je een slecht humeur hebt en je niet te genieten bent. Mocht je het je afvragen, structureel slechte nachtrust vergroot de kans op diabetes en depressie. Dit wil je natuurlijk allemaal voorkomen en zal waarschijnlijk ook de reden zijn dat je dit artikel leest. 

Welke slaaphoudingen zijn er?

Nu zijn er verschillende houdingen waarin je kunt liggen tijdens je slaap. Je zult vast wel een voorkeur hebben. De een ligt liever op zijn buik en de ander op zijn rug. Sommige liggen op hun zij de ander als een zeester.

Om het overzichtelijk te houden zullen wij de slaaphoudingen verdelen in drie hoofdhoudingen. De rugligging, de buikligging en de zijligging. Elk heeft zijn voor en nadelen en zullen wij hieronder dan ook bespreken. 

buikligging-slaaphoudingen

Buikligging

Je zal het wel raden maar de buikligging is als je op je buik ligt in bed. Deze ligging wordt vaak gedaan als het slaapkussen waarop je ligt vrij dun is. Het voordeel van deze ligging is dat de kans kleiner is dat je gaat snurken of last hebt van slaapapneu.

Echter zitten er ook nadelen aan en dat is dat je nek en rugwervels niet helemaal recht liggen. Hierdoor kan er spanning ontstaan op de wervels en kan je dus wakker worden met een stijve nek of rug.

Natuurlijk is ieder lichaam anders en kan het bij jou zo zijn dat je hier geen last van hebt, maar een ding is zeker en dat is dat de wervels niet in de ideale positie liggen in deze houding. 

Voordelen
 • Kans klein op snurken
 • Goede ligging voor als je slaapapneu hebt
Nadelen
 • Constante spanning op de ruggenwervels
 • Constante spanning op de nekwervels
zijligging-slaaphouding

Zijligging

De volgende ligging is de zijligging. Deze ligging is goed voor de wervelkolom omdat deze volledig recht is als je zo ligt. Hierdoor komt er geen vervelende spanning op je wervelkolom te staan waardoor je niet met een stijve nek of rug wakker zult worden. Verder is het voor mensen met slaapapneu de beste keuze.

Ook voor het snurken is dit een goede optie. Je mond zal over het algemeen dicht zijn namelijk als je op je zij ligt. Het nadeel van deze houding is wel dat je schouder waarop je ligt last kan krijgen. Verder kan de arm waarop je slaapt zelf ook gaan slapen.

Hierdoor kan je met een tintelende arm wakker worden. Verder wordt er in deze houding ook druk uitgeoefend op je longen en buik.

Voordelen
 • Goed tegen snurken
 • Fijn voor de wervelkolom
 • Goed voor mensen met slaapapneu
Nadelen
 • Slaaparm
 • Last van de schouder
rugligging-slaaphouding

Rugligging

De laatste slaaphouding is de rugligging. Hoewel er weinig mensen in de praktijk op hun rug liggen tijdens hun slaap is dit wel een houding waarin je wervelkolom weinig tot niet wordt belast. Naast de wervelkolom wordt ook de rest van het lichaam weinig belast in deze houding.

Je kunt dus echt ontspannen in je slaap als je in deze houding ligt. Toch is deze slaaphouding niet voor iedereen weggelegd. Want mocht jij kampen met slaapapneu of veel snurken in je slaap, dan is dit weer een minder goede keuze. Deze houding vergroot de kans op snurken en is zelfs gevaarlijk voor mensen met slaapapneu. 

Voordelen
 • Wervelkolom wordt niet belast
 • Lichaam kan goed ontspannen
Nadelen
 • Vergroot de kans op snurken
 • Gevaarlijk voor mensen met slaapapneu

Welke slaaphouding is het beste?

Nu wil je natuurlijk graag antwoorde hebben op de vraag welke slaaphouding het beste is. Nu is hier niet een eenduidig antwoord op te geven. Zoals je hierboven leest is de rugligging goed voor de spieren en wervelkolom, maar weer minder goed voor mensen die snurken of kampen met slaapapneu. Zo heeft iedere ligging zijn voor- en nadelen en zal je dus goed moeten kijken welke het beste bij jou past. 

Als je kampt met slaapapneu of snurken dan is de zijligging de beste keuze. Het zorgt ervoor dat je mond dicht is en je toch in een vrij goede houding ligt voor je spieren en gewrichten. 

Mocht je last hebben van een stijve rug, nek of bepaalde gewrichten, dan is de rugligging de beste slaaphouding om in te liggen. Deze zorgt er namelijk voor dat je gehele lichaam ontspant. Wel moet je dus geen last hebben van slaapapneu of snurken als je deze houding kiest. 

Wat heb je nodig voor een goede slaaphouding

Nu heb je verschillende spullen nodig om goed te kunnen slapen. Denk hierbij aan een goed bed, slaapkussen en matras. In andere artikelen zullen we behandelen wat de beste slaapkussens zijn, de beste matrassen om in de slapen en zelfs de beste bedden zullen we bespreken. 

Nog vragen

Heb je nog een vraag of wil je graag een reactie achterlaten? Aarzel dan niet om dat hieronder te doen. 

Misschien ook interessant

Slaaptips om goed in slaap te vallen

De beste wake up lights

De beste hoofdkussens

De beste slaapkussens

Wat is slaap?

Het matras dat bij jou past

Slaap oordoppen tegen het snurken

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo