Slaap, wat is het eigenlijk?

Laatst geupdate op oktober 4, 2023 by Voeljegezond.nl

Heb jij wel eens nagedacht wat slaap eigenlijk is en dat het eigenlijk maar een raar fenomeen is? In de avond wordt je uiteindelijk moe en hebt op de een of andere manier slaap nodig. Je gaat in bed liggen en doet je ogen dicht en (als je mazzel hebt) val je uiteindelijk in slaap.

Je wordt wakker en voelt je uitgerust. Tenminste dat is de bedoeling. Hoewel dit niet altijd bij iedereen het geval is, is dit wel het idee van slaap. Maar wat is het nou eigenlijk en wat heeft slaap eigenlijk voor een functie? In dit artikel zullen we je volledig meenemen in de wereld van het slapen. 

Ook vind je hieronder een overzicht met al onze slaap koopgidsen.

Onze slaap koopgidsen

Wat is slaap?

Slaap wordt gedefinieerd als de periode waarin je wakend bewustzijn afwezig is. Hiermee wordt bedoeld dat je het bewustzijn tot rust laat komen. Het ritme waarin jij slaapt en weer wakker wordt geregeld in de hersenstam en een deel van de hersenen genaamd de hypothalamus. Nu kan het zijn dat je slaapritme niet meer helemaal lekker werkt, maar daar zullen we in een ander artikel aandacht aan besteden. 

Slaapcyclus

Nu werkt het zo dat als je gaat slapen, je een bepaalde cyclus doorloopt. Zo’n cyclus duurt gemiddeld tussen de 60 en 90 minuten lang. Iedere fase in deze cyclus heeft andere kenmerken. Verder zal iedere cyclus er net anders uitzien.

Zo heb je bijvoorbeeld in het begin van de nacht vaak grote stukken diepe slaap. Maar daar straks meer over. De cyclus bestaat uit vier fases. De inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Deze cyclus doorloop je (als je een volledige nacht slaapt) ongeveer 4-5 keer per nacht.

  1. Inslaapfase

De eerste slaapfase wordt de inslaapfase genoemd. Deze fase is vaak vrij kort en duurt ongeveer tussen de 5-10 minuten. Je kan deze fase nog (half) bewust ervaren. Bij de inslaapfase zijn we namelijk nog aan het dompelen tussen waak en slaap.

In deze fase hebben veel mensen dat ze af en toe ook een plotse spierspanning hebben en ineens hun arm / been kunnen bewegen of een geluidje kunnen maken, ook wel slaapschokken genoemd. uiteindelijk val je langzaam weg en ga je naar de volgende fase.

  1. Lichte slaap

De volgende slaapfase in de cyclus wordt de “lichte slaap” genoemd. Deze duurt wat langer en zal tussen ongeveer een half uur duren. In de lichte slaap ben je niet meer wakker (logisch, haha) maar je bent ook nog niet heel ver weg. Dit is dan ook de fase dat je snel wakker kunt worden. Verder is het lichaam en de geest langzaam aan het ontspannen en zal je hartslag steeds meer verlagen en uiteindelijk zal je steeds dieper in slaap gaan vallen en naar de volgende fase gaan. 

  1. Diepe slaap

De derde fase wordt de diepe slaap genoemd. Deze wil ik omschrijven aan de hand van een voorbeeld. Ben je wel eens wakker geworden en je helemaal suf en verward gevoeld? Dan ben jij waarschijnlijk wakker gemaakt of geworden terwijl je in je diepe slaap zat. Als je wakker wordt in deze fase dan kan het ook voelen alsof je echt van een andere wereld komt.

Nu is dat ergens ook wel een beetje zo natuurlijk. Nu is het zo dat het lichaam zich in deze fase herstelt en volledig tot rust komt. Er komen stoffen vrij die daarbij helpen. Zo ook groeihormonen. Slaap voor kinderen is dus enorm belangrijk! 

Heb je ooit gevoeld alsof je een volle nacht hebt geslapen, maar toch vermoeid werd? Het mysterie zit hem niet altijd …
  1. REM-slaap

De laatste slaapfase is de REM-slaap. De afkorting REM staat voor “Rapid Eye Movement”. Deze fase wordt ook wel de droomfase genoemd. Nu hebben we het al een klein beetje verklapt, maar dit is de fase waarin je droomt. Hoewel je in deze fase lichamelijk ook nog hersteld kenmerkt de droomslaap zich ook door het herstellen van de geest.

Je verwerkt alle informatie die je afgelopen dag hebt vergaard, wat dat dan ook is. Voor het herstel van het lichaam en geest is de REM-slaap cruciaal. Hoewel het lichaam in volledige rust is en de hersenen op standje turbo draaien is dit toch de fase voor het brein waarin het zich hersteld. De REM-slaap duurt ongeveer een kwartier lang. Na deze fase zal je weer naar de eerste fase gaan en begint het hele verhaal weer opnieuw.

We hebben allemaal die nachten gehad waarin we wakker werden en dachten: “Wow, dat was een wilde droom!” Maar heb je …
Slaapcyclus

Functies van Slaap

Nu vraag jij je misschien af wat nou de functie van slaap is. Je zal wel denken, slapen is echt heerlijk maar waarom hebben we het zo hard nodig? Hieronder zullen we een aantal functies van slaap op een rijtje zetten. 

  1. Verwerken van informatie

Denk hierbij aan herinneringen, gebeurtenissen, dingen waar je over nagedacht hebt interacties met andere mensen. Het kan van alles zijn en zelfs ook van een tijd terug. 

  1. Er komt in je slaap meer groeihormoon vrij

Dit groeihormoon stimuleert eiwitsynthese, waarmee wordt bedoeld dat de juiste eiwitten voor het lichaam worden aangemaakt. Deze eiwitten worden weer gebruikt voor het herstel en groei van de spieren. 

  1. Herstel van de tussenwervelschijven

Heb jij jezelf wel eens in de ochtend en avond opgemeten? Het kan zijn dat jij in de ochtend een centimeter langer bent dan in de avond. De rede hiervan is dat het kraakbeen dat tussen je wervelschijven overdag wordt samengedrukt. In de nacht herstelt dit weer door voeding en vocht. 

  1. Weerstandsverhoging

Slaap zorg er ook voor dat je weerstand stoffen aanmaakt. Als je dus goed en voldoende slaapt dan zal je weerstand dus hoger zijn en zul je minder snel ziek worden. Daarom is het vaak ook zo dat als je ziek bent of je bent niet helemaal lekker, dat je moet bent en slaap nodig hebt. Zo kan het lichaam de goede stoffen weer aanmaken en kun je weer beter worden. 

  1. Energieker

Deze is misschien voor de hand liggend maar als je goed geslapen hebt zul je overdag een stuk energieker zijn. Een goed uitgerust lichaam en geest is overdag als een tank die een flinke slag of stoot wel aankan. Zowel fysiek als mentaal.

functies-van-slaap-energieker

Van belang bij slaap

Zoals hierboven beschreven, gebeuren er een hoop dingen in het lichaam op het moment dat je slaapt. Het is dan ook van belang dat je genoeg maar ook goed slaapt. Hierbij zijn er verschillende dingen van belang als je goed in slaap wilt komen.

Slaapritme 

Om goed in slaap te komen is het van belang dat je een goed slaap-waak ritme hebt. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker in slaap kunt komen. 

Kalme gedachten

Je zult het wel herkennen, maar je kunt af en toe van die dagen hebben dat er veel is gebeurd en je in je bed ligt te malen over alles dat er is gebeurd die dag. Lukt het dan om in slaap te komen? Ik denk het niet. Je zult je gedachten dan ook kalm moeten hebben op het moment dat je gaat slapen. Slaap tips

Een goede slaaphouding

Een goede slaaphouding is cruciaal bij het hebben van een goede nachtrust. Wat de beste slaaphouding is zullen we in een ander artikel uitvoerig gaan bespreken. 

Wil jij graag weten welke slaaphouding nou het beste is? Je slaapt in een bepaalde houding maar vraagt je af of dit …

Goed slaapkussen

Voor een goede slaaphouding zul je een goed slaapkussen nodig hebben. Ook dit artikel zal nog volgen met een uitvoerige vergelijking van de beste slaapkussens. 

Goed bed/matras

Een goed bed met matras is naast het kussen natuurlijk ook cruciaal voor de juiste houding. Naast het kussen en kalme gedachten zullen wij ook hier een artikel aan gaan wijden in de toekomst om jou zo goed mogelijk te helpen.  

Conclusie

Het zal ondertussen wel duidelijk zijn, maar slaap is echt enorm belangrijk om als mens goed te kunnen functioneren. Het zorgt ervoor dat je energieker bent, je lichaam en geest de kans krijgen om te herstellen en je de volgende dag weer een centimeter langer bent! 

Heb jij nou nog vragen of heb je een suggestie waar wij een artikel aan kunnen wijden. Dan horen we dit natuurlijk graag in een reactie hieronder!

Voeljegezond.nl
Logo