Wat is goed voor je haar?

Veel mensen vragen zich af: ‘Wat is goed voor je haar’? Een erg brede vraag, met veel antwoorden. Graag trekken we die vraag uit elkaar, en gaan we in op fijne haarproducten en goede haar routines voor verschillende haartypen. Lees mee en ontdek wat wel en niet goed is voor je haar en waarom.

Je eigen haar routine samenstellen

Goede haarverzorging begint met een goede basis. En wat die basis precies is, dat hangt af van je haartype. Zo heeft de een snel last van droog en pluizig haar, terwijl de ander snel vet haar heeft of last heeft van roos. Met de volgende tips stel je voor jezelf een sterke basis voor een haar routine op.

1. Haartype bepalen voor de juiste producten

Afhankelijk van het type haar dat je hebt, is het belangrijk dat je daar producten op aanpast. Zo breng je jouw coupe steeds optimaal in model. Heb je bijvoorbeeld krullen, dan gebruik je een shampoo voor krullend haar. Heb je snel vet haar? Dan komt een speciale shampoo daarvoor van pas. 

Zelfs haardossen die op elkaar lijken kunnen van elkaar verschillen in dikte, vettigheid of droogheid. Ook de hoeveelheid pigment in het haar heeft invloed. We raden je aan om een shampoo te gebruiken die bij je haartype past. Indien je last hebt van schilfers dan kun je het beste een anti-roosshampoo gebruiken.

Misschien weet je al (ongeveer) voor haartype je hebt. Als je er zelf geen verstand van hebt dan kun je het altijd navragen bij je kapper. Die kan jou bijvoorbeeld ook aanbevelen wat goede producten zijn voor jouw haardos.

De meeste shampoo merken bieden voor ieder haartype een apart shampoo, dus ga voor je favoriete merk en kies daarbij de shampoo die bij je haartype past. Een voorbeeld van shampoo tips per haartype:

Hoe vaak haren wassen?

Hoe minder je haren wast, hoe minder je haren uitdrogen door het wassen. Afhankelijk van hoe snel je haar vet wordt, kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het slechts één keer per week te wassen. Was je normaal elke dag? Dan zal je de eerste maand last hebben van erg vet haar. Dit neemt na verloop van tijd af, je haar zal weer gaan glanzen door natuurlijke oliën en minder snel vet worden. 

haar-wassen

2. Hydrateren met conditioners en maskers

Het is slim om geregeld een conditioner te gebruiken, zodat jouw haardos extra zacht wordt en gaat glanzen. Je zorgt er hiermee tevens voor dat je haar beschermd wordt tegen de schade van het wassen. Gebruik dus conditioner na de shampoo. Kies je favoriete merk en gebruik bij voorkeur hetzelfde merk als de shampoo.

Daarnaast gebruik je af en toe een masker. Je kunt deze ook wel zien als een luxe conditioner die door de dikke textuur en ingrediënten dieper doordringt in het haar. Doe dit één keer per week voor optimaal resultaat.

Aanrader: Garnier Loving Blends haarmaskers (keuze uit diverse haartypen)

3. Regelmatig naar de kapper

Het gebeurt bij iedereen: punten gaan op den duur splijten. Wanneer punten gespleten zijn dan is de kans groot dat ze steeds verder breken, waardoor je haar er minder mooi uit gaat zien. Ga bij voorkeur minimaal om de 10 weken naar de kapper, vaker mag ook. Zo houd je je haarpunten gezond!

regelmatig-naar-de-kapper

4. Haar beschermen tegen externe invloeden 

Ons haar ontkomt niet aan invloeden van buitenaf. De zon kan het haar beschadigen. Of je neemt een duik in het zwembad waar chloor in zit. Je gaat door weer en wind terwijl het vriest. Of je wilt je haren föhnen, krullen of stijlen. 

Om te weten wat goed is voor je haar, is het ook belangrijk om te weten wat niet goed is voor je haar, en wat je eraan kunt doen om het te beschermen.

  • Haren beschermen tegen zon

Haren föhnen, krullen, stijlen

Haren in chloor- of zeewater

5. Op de juiste manier borstelen en kammen

Hoe natter je haar, hoe kwetsbaarder het is. Flink met een handdoek door je haren wrijven is dan ook geen goed idee. Dep het liever droog, bijvoorbeeld met zachte handdoeken van bamboe katoen.

Borstelen kun je bij steil haar beter pas doen als het droog is. Heb je krullend haar of kroeshaar, dan doe je dat wel als het nat is (bij droog haar gaat het pluizen). Last van klitten? Gebruik een speciale anti-klit borstel en werk vanuit onderen, om je haar op die manier zo min mogelijk te beschadigen.

TIP: Hoe minder je aan je haar trekt, hoe minder groot de kans op beschadiging. Dit geldt ook voor het maken van staarten en knotten. Maak die bij voorkeur niet te strak, want dan trekken ze de hele dag door aan je haarzakjes.

haar-kammen-borstelen

Wat is goed voor je haar? Conclusie en extra tips!

Je hebt nu gelezen welke onderdelen jij kunt inbouwen in je eigen haar routine. Hieronder vatten we het nog even kort samen en geven we je nog enkele extra tips.

Welke voeding is goed voor je haar? Een shampoo die bij jouw haartype past, alsook een conditioner, en het wekelijks nemen van een haarmaskertje. 

Wat is goed voor krullend haar? De juiste verzorgingsproducten en het kammen van je haren als ze nog nat zijn. Dep ze droog met een handdoek van bamboe katoen.

Wat is goed voor steil haar? Dit type haar kan beter niet gekamd worden als het nat is. Dep ook dit droog met bamboe katoen en trek je haren niet te strak in een knot.

Wat is goed voor haargroei? Wanneer je haar dun is, snel uitvalt, dan kun je de haargroei stimuleren met een speciale shampoo voor haargroei. Deze voorkomen tevens haaruitval en geven een verdikkend effect.

Hoe verzorg ik mijn hoofdhuid? Je kunt de doorbloeding van je hoofdhuid verbeteren door die regelmatig te masseren. Bijvoorbeeld met een hoofdmassage spin.

Hoe voorkom ik gespleten haarpunten? Gebruik de juiste producten en kies bij voorkeur voor een satijnen kussen. Door het zachte materiaal krijg je minder snel last van gespleten haarpunten, pluizen en klitten. Ga daarnaast regelmatig naar de kapper. 

We hopen dat je veel aan dit artikel hebt gehad en wensen je veel succes met het opzetten van je eigen haar routine!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo