Rugklachten verhelpen, enkele praktische tips

Laatst geupdate op juli 29, 2022 by Voeljegezond.nl

Sta je elke dag met de nodige rugklachten uit je bed op? Of ontstaat gaandeweg de dag een vervelende pijn in je rug? In beide gevallen is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Neem je wellicht overdag een verkeerde houding aan? Is er wellicht sprake van een hernia? Heb je een bed dat niet de gewenste ondersteuning biedt? Of ervaar je veel stress? Pijn aan de rug kan op verschillende manieren ontstaan.

Maar, wat kun je nou precies doen tegen rugpijn? Met onderstaande praktische tips ben je in staat om de rugklachten te voorkomen én te verhelpen. Als je jezelf regelmatig de vraag ‘hoe kom ik van mijn rugpijn af?’ stelt, komen onderstaande tips zéker goed van pas.

Tip 1: doe dagelijks oefeningen

Het is aan te bevelen om elke dag oefeningen te doen. Door oefeningen te doen, zorg je dat de spieren in conditie blijven. Spieren zijn gemaakt om regelmatig te bewegen. Je voorkomt hiermee spanning in de je rugspieren, waardoor je rug een stuk fijner aanvoelt. Bovendien voorkom je hiermee dat op termijn klachten aan je rug ontstaan. 

De oefeningen kun je het beste twee keer per dag doen. Doe het net nadat je opgestaan bent en doe het voordat je gaat slapen. Een aanbeveling is om 2 a 3 keer per week te sporten. Door dit op frequente basis te doen, neem je snel afscheid van de vervelende klachten aan je rug.

Tip 2: neem regelmatig een andere houding aan

Wist je dat het menselijk lichaam helemaal niet gemaakt is om te zitten? Als je een kantoorbaan hebt, zit je echter het grootste gedeelte van de dag. Als je hierbij ook nog een verkeerde houding aanneemt, is rugpijn zelfs behoorlijk logisch te noemen.

Je kunt dit verhelpen door regelmatig een andere houding aan te nemen. Zit een halfuurtje, loop vervolgens vijf minuten en zit vervolgens weer een halfuurtje. Door een dergelijk patroon aan te houden, hou je je lichaam in beweging. Dit is goed voor meerdere gewrichten én voor je rug.

Bonustip: kijk eens naar de aanschaf van een zit-sta bureau. Door het bureau omhoog te schuiven, ben je in staat om staand aan het bureau te werken. Zodra je dit zat bent, schuif je het bureau omlaag. Je kunt nu – aan hetzelfde bureau – zittend werken. Ideaal én goed voor je rug!

Tip 3: zorg voor voldoende beweging

Het is hoe dan ook aan te raden om voldoende te bewegen. Dit is goed voor je lichaam, voor je gezondheid, voor je gewicht en voor je rugpijn. Door regelmatig in beweging te komen, maak je je rug min of meer los. Je verhelpt hiermee actuele rugklachten én voorkomt rugklachten op termijn.

Het gezegde luidt niet voor niets ‘rust roest’. Als je een auto langere tijd laat staan, is dit erg slecht voor de auto. Grote kans zelfs dat de auto na een tijdje niet meer start. Als je zelf voortdurend zit, is er ook sprake van een soort van roest in je lichaam. Deze roest is vooral van op je rug.; bewegen is al met al cruciaal.

Tip 4: vermijd zoveel mogelijk stress

Heb je veel stress? Zonder dat je het doorhebt, trek je door de stress voortdurend je schouders omhoog. Dit betekent dat je schouderspieren onder spanning staan, evenals je rugspieren. Het logische gevolg hiervan is pijn in de schouders en in de rug.

Om de rugpijn te verhelpen, is het advies daarom om zoveel mogelijk stress te voorkomen. Dit doe je onder meer door in beweging te komen. Daarmee komen we uit op het hierboven besproken punt.

Al met al is er het nodige mogelijk om rugklachten te verhelpen. Het komt hierbij in veel gevallen wel op discipline aan. Je moet bijvoorbeeld dagelijks bewegen, je moet regelmatig een andere houding aannemen en je moet dagelijks oefeningen doen. Door bovenstaande tips op te volgen heb je invloed je de rugklachten.

Is er sprake van een pathologie(medische aandoening)? Dan kun je maar één ding doen: de adviezen van je arts/dokter opvolgen. In beperkte gevallen is het noodzakelijk om een operatie te ondergaan, maar in de meeste gevallen krijg je medicatie.

Mocht je nou nog op zoek zijn naar een professional om je helpen met jouw probleem, dan zou je de hulp kunnen inschakelen van bijvoorbeeld Osteopathie de Ridder.

Disclaimer: Wij geven geen medisch advies. Zoek bij twijfel altijd hulp van een professional!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo