Oefeningen die je kunt doen voor minder hangende oogleden

Laatst geupdate op februari 23, 2023 by Voeljegezond.nl

Heb je last van hangende oogleden? Je bent niet alleen. Veel mensen hebben last van dit probleem, dat niet alleen ongemakkelijk kan zijn, maar ook invloed kan hebben op hun uiterlijk en zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er manieren om dit probleem aan te pakken zonder dure chirurgische ingrepen of andere extreme maatregelen te nemen. 

In dit artikel zullen we enkele van de beste oefeningen bespreken die kunnen helpen om de spieren rond de ogen te versterken en zo de verschijning van hangende oogleden te verminderen. We zullen ook andere nuttige tips delen om dit probleem te voorkomen en te verminderen, zodat je weer vol vertrouwen kunt stralen.

Wat zijn hangende oogleden?

Hangende oogleden zijn een veelvoorkomend probleem, vooral bij oudere volwassenen. Het wordt gekenmerkt door een teveel aan huid rond de ogen, waardoor deze er “zwaar” of “hangend” uitzien en wordt ook wel Ptose ogen genoemd. Hoewel dit probleem meestal niet gevaarlijk is voor de gezondheid, kan het ongemakkelijk zijn en invloed hebben op het uiterlijk en zelfvertrouwen van iemand.

Hoe ontstaan ze?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hangende oogleden. Een daarvan is het natuurlijke verouderingsproces. Naarmate we ouder worden, verliest de huid zijn elasticiteit en neemt de productie van collageen en elastine af. Dit kan leiden tot een ophoping van overtollige huid rond de ogen en andere delen van het gezicht.

Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij het ontstaan van hangende oogleden. Als het probleem in jouw familie veel voorkomt, is de kans groter dat je er zelf ook last van krijgt.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hangende oogleden zijn roken, stress, ongezonde voeding, overmatige blootstelling aan de zon en slaaptekort. Bovendien kunnen bepaalde medische aandoeningen, zoals allergieën en schildklieraandoeningen, ook leiden tot hangende oogleden.

Als hangende oogleden gepaard gaan met andere symptomen, zoals droge of jeukende ogen, wazig zicht of pijn, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Dit kan wijzen op een onderliggende aandoening die behandeld moet worden. In de meeste gevallen zijn hangende oogleden echter een cosmetisch probleem dat kan worden aangepakt met oefeningen en andere strategieën welke we zo zullen behandelen.

hangende-ooglid

De beste oefeningen om hangende oogleden tegen te gaan

Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen om de spieren rond de ogen te versterken en zo de verschijning van hangende oogleden te verminderen. Hieronder vind je enkele van de meest effectieve oefeningen:

  • Oogoefeningen: sluit je ogen stevig en houd ze dicht gedurende vijf seconden, herhaal dit enkele keren achter elkaar. Open daarna je ogen zo wijd mogelijk en houd ze gedurende vijf seconden open. Herhaal dit enkele keren achter elkaar. Deze oefening kan helpen om de spieren rond de ogen te versterken en de bloedcirculatie te verbeteren.

Vichy Liftactiv Supreme Oogverzorging - 15ml - liftend effect

Huidtype: Rijpe huid | Dermatologisch getest | Tube
  • Voorhoofdoefeningen: plaats je vingers op je voorhoofd en trek je wenkbrauwen naar beneden terwijl je je ogen wijd opent. Houd deze positie gedurende vijf seconden vast en laat vervolgens los. Herhaal dit enkele keren achter elkaar. Deze oefening kan helpen om de spieren boven de ogen te versterken.
  • Massageoefeningen: breng wat oogcrème of olie aan rond de ogen en masseer zachtjes met je vingers in cirkelvormige bewegingen. Dit kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren rond de ogen te ontspannen.
  • Yoga-oefeningen: beoefen yoga-oefeningen zoals de neerwaartse hond, de cobra en de brug om de spieren in het gezicht en de nek te versterken. Deze oefeningen kunnen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de huid strakker te maken.

Naast deze oefeningen zijn er ook andere strategieën die kunnen helpen om hangende oogleden te verminderen. Een gezonde levensstijl met voldoende slaap, een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan de gezondheid van de huid en de spieren rond de ogen. Het vermijden van tabak en overmatige blootstelling aan de zon kan ook helpen om de huid te beschermen tegen schade en vroegtijdige veroudering.

Andere tips om hangende oogleden te voorkomen of verminderen

Naast oefeningen zijn er nog andere tips die kunnen helpen om hangende oogleden te voorkomen of verminderen:

  1. Gebruik oogcrème: een goede oogcrème kan helpen om de huid rond de ogen te hydrateren en te verstevigen. Kies een crème die ingrediënten bevat zoals retinol, vitamine C of hyaluronzuur.
  2. Draag een zonnebril: overmatige blootstelling aan de zon kan de huid beschadigen en vroegtijdige veroudering veroorzaken. Draag een zonnebril om de huid rond de ogen te beschermen.
  3. Houd de huid gehydrateerd: drink voldoende water en gebruik een vochtinbrengende crème om de huid gehydrateerd te houden. Een uitgedroogde huid kan de verschijning van hangende oogleden verergeren.
  4. Pas op met make-up: gebruik geen zware make-up op de ogen, aangezien dit de huid kan beschadigen en de verschijning van hangende oogleden kan verergeren.
  5. Slaap op je rug: als je op je zij of buik slaapt, kan dit druk uitoefenen op de huid rond de ogen en bijdragen aan de verschijning van hangende oogleden. Probeer op je rug te slapen.
  6. Overweeg een cosmetische behandeling: als de hangende oogleden zeer uitgesproken zijn, kan een cosmetische behandeling zoals een bovenooglidcorrectie een optie zijn. Raadpleeg een gekwalificeerde arts om te bespreken of deze behandeling geschikt is voor jou.

Door een combinatie van oefeningen, gezonde gewoonten en voorzorgsmaatregelen kunnen hangende oogleden worden voorkomen of verminderd. Raadpleeg een arts als je merkt dat de hangende oogleden blijven bestaan of verergeren, aangezien dit een teken kan zijn van een onderliggend medisch probleem.

Conclusie

Hangende oogleden een veelvoorkomend probleem dat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder veroudering, genetica, levensstijl en medische aandoeningen. Gelukkig zijn er verschillende oefeningen en tips die kunnen helpen om hangende oogleden te voorkomen of verminderen.

Oefeningen zoals de ooglidlift en de oogoefeningen met de vingers zijn gemakkelijk uit te voeren en kunnen helpen om de spieren rond de ogen te versterken en te verstevigen. Andere tips zoals het gebruik van oogcrème, het vermijden van zware make-up en het verminderen van de blootstelling aan de zon kunnen ook bijdragen aan het voorkomen of verminderen van hangende oogleden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het voorkomen of verminderen van hangende oogleden geen snelle oplossing is en dat het tijd en consistentie vergt om resultaten te zien. Raadpleeg een arts als je merkt dat de hangende oogleden blijven bestaan of verergeren, aangezien dit een teken kan zijn van een onderliggend medisch probleem.

Door een combinatie van oefeningen, gezonde gewoonten en voorzorgsmaatregelen kunnen hangende oogleden worden voorkomen of verminderd. Met de juiste zorg en aandacht kun je een jeugdige uitstraling behouden en zelfverzekerd blijven.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo