Hoe vaak en hoe lang tandenpoetsen?

Laatst geupdate op november 7, 2022 by Voeljegezond.nl

Dat we regelmatig onze tanden moeten poetsen om ons gebit gezond te houden dat weten we allemaal wel. Maar hoe lang we precies moeten poetsen en hoe vaak we dit het beste kunnen doen dat is bij velen onbekend. En hoe zit dat met tanden poetsen na het eten? We zetten onze tanden in deze vragen!

Hoe vaak tandenpoetsen?

Allereerst, hoe vaak kun je het beste met de tandenborstel aan de slag gaan? Om je gebit gezond te houden en vrij te houden van bacteriën die jouw gezonde tanden aanvallen, doe je dat het beste minimaal 2 keer per dag

Hoe lang tandenpoetsen?

Te kort poetsen kan ervoor zorgen dat er bacteriën achterblijven en te lang poetsen zou kunnen leiden tot beschadiging aan het glazuur. Daarom houd je bij voorkeur de aanbevolen richtlijn van 2 minuten poetsen per beurt aan. Dit aan 30 seconden per kwadrant, oftewel linksboven (1), rechtsboven (2), linksonder (3) en rechtsonder (4).

Met een elektrische tandenborstel maak je je gebit beter schoon dan met een handtandenborstel. Bovendien hebben goede elektrische tandenborstels een timer en een poetsdruksensor, soms zelfs een gekoppelde app waarop je kunt zien of je alle zones van je gebit goed gereinigd hebt. Met een dergelijk model weet je zeker dat je goed zit. 

Ontdek de beste elektrische tandenborstels van het moment en kies een model met handige poetsfuncties, waaronder een timer en poetsdruksensor. 

Wanneer tandenpoetsen?

Dagelijks 2 keer poetsen lukt natuurlijk prima, maar wat zijn dan de beste momenten? Dat is vóór het slapengaan, zodat je gebit fris de nacht ingaat. Zo weet je zeker dat bacteriën ’s nachts geen aanval op jouw tanden en tandvlees plegen.

Een ander goed moment om je tanden te poetsen is in de ochtend. Zo ga je fris de deur uit met een lekkere smaak in je mond. Wel zo fijn, toch?! Optioneel kun je ook gedurende de dag nog eens poetsen, zeker als je er ’s ochtends niet aan toe komt.

Pas op met tanden poetsen na het eten!

In de ochtend ontbijten en daarna hup snel naar de wasbak lopen omdat je je tanden wilt poetsen alvorens je naar het werk gaat is géén goed idee. Zeker niet wanneer je net een yoghurt of verse jus d’orange hebt weggewerkt. Ook als je snoepjes hebt gegeten vóór het slapengaan kun je beter nog maar eventjes opblijven. Poets bij voorkeur je tanden een half uur na het eten, zeker als je veel zuur of zoet hebt geconsumeerd.

Waarom dat zo is? Tijdens het eten krijgen je tanden allerlei indrukken te verwerken. Bepaalde ingrediënten zorgen ervoor dat het tandglazuur tijdelijk wat zachter wordt. Door te gaan poetsen loopt je tandglazuur een groter risico op beschadiging. Na circa dertig minuten heeft het speeksel genoeg tijd gehad om de zuren te neutraliseren, waardoor je dus weer met een gerust hart met de tandenborstel aan de slag kunt.

Hoe lang niet eten na het tandenpoetsen?

En hoe zit dat andersom, als je juist na het tandenpoetsen wilt eten? Dat kan in principe, en is zelfs goed als je van plan bent veel zuur of zoet eten en drinken te consumeren, omdat dat een beschermlaag over je tanden aanbrengt. Voordat je gaat slapen is het echter wel beter om niets meer te consumeren na het tandenpoetsen (behalve water).

wacht-30-min-na-eten-met-poetsen

Discussie over vóór of na het eten tandenpoetsen

Bovengenoemde richtlijnen zijn de adviezen die vaak gegeven worden door tandartsen. Maar let op, want er is veel discussie gaande over wanneer het beste moment is om tanden te poetsen, voor of na het ontbijt. Er wordt daarnaast gesteld dat het afhangt van wat je eet en drinkt en van de tandpasta die je gebruikt. 

Volgens hoogleraar tandheelkunde F. Abbas (Universitair Medisch Centrum Groningen) hangt het ook af van het type tandpasta. Als daar veel fluoride en schuurmiddel (whitening) in zit, dan kun je beter voor het ontbijt tandenpoetsen als je veel zuur consumeert, omdat dat juist het glazuur versterkt. Om persoonlijk advies te krijgen op basis van jouw eetpatroon en gebruikte tandpasta kun je het beste je eigen tandarts consulteren.

De risico’s van slecht tandenpoetsen

In je mond komen speeksel, voedsel en vloeistoffen samen. Hierdoor ontstaan bacteriën die zich gedurende de dag ophopen. Die ophoping wordt ook wel tandplak genoemd. Binnen een tijdsbestek van circa 24 uur (verschilt per persoon, kan ook minder of meer zijn), gaat die tandplak ontkalken en ontstaat er tandsteen. Dit is erg hardnekkig en kan wanneer het lang blijft zitten leiden tot allerlei klachten.

Dat je een slechte adem kunt krijgen als je je tanden niet poetst dat spreekt voor zich, maar er kunnen ook ernstigere situaties voorkomen. Zo kunnen je tanden verkleuren en lelijke vlekjes gaan vertonen. Daarnaast kun je last krijgen van gaatjes, die vervolgens geboord moeten worden. Dat komt de sterkte van je gebit niet ten goede. 

Als de situatie slecht uitpakt kun je zelfs een tandvleesontsteking krijgen. En wanneer die infectie zich uitbreidt naar de wortel van de tand dan moet je een dure en pijnlijke wortelkanaalbehandeling ondergaan. Een tandvleesontsteking kan zelfs leiden tot parodontitis, een ontsteking aan het bot rondom de tanden.

Verder zijn er nog studies gedaan over de invloed van tandvleesaandoeningen en gebitsproblemen op de rest van het lichaam. Uit onderzoek blijkt zelfs dat chronische ontstekingen die voortkomen uit die mondproblemen zelfs vitale organen kunnen beschadigen en hartproblemen en de ziekte van Alzheimer kan veroorzaken.

In dit geval zou je overigens wel heel veel pech hebben, maar zo’n tandvleesontsteking ligt al veel sneller op de loer. Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen kun je maar beter geen risico nemen en je gebit de aandacht geven die het verdient.

tandenpoetsen-met-elektrische-tandenborstel

Tandenborstel met 2 minuten-timer kopen

Af en toe een keer je tanden vergeten te poetsen is nog niet meteen een wereldramp, maar om je gebit zo gezond mogelijk te houden is het aanbevolen om je zo goed mogelijk aan de richtlijn van 2 keer per dag 2 minuten poetsen te houden. Kies daarvoor een goede elektrische tandenborstel die voor jou de tijd bijhoudt, wel zo handig!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo