Hoe scheer je met een tondeuse?

Laatst geupdate op juli 17, 2023 by Voeljegezond.nl

Het correct gebruik van een tondeuse is essentieel voor iedereen die streeft naar een verzorgd en professioneel uiterlijk. Of je nu een professionele kapper bent of gewoon je eigen haar wilt trimmen, het beheersen van de tondeuse kan een wereld van verschil maken. 

In dit artikel zullen we je meenemen in hoe je het beste kunt scheren met een tondeuse, wat je ervoor nodig hebt en hoe je dit doet.

In het kort

Voorbereiding: Was en droog je haar volledig voordat je begint.

Kies de juiste opzetkam: De opzetkam bepaalt de lengte van je haar na het scheren. Begin met de langste opzetkam die je wilt gebruiken.

Scheer tegen de haargroei in: Begin aan de zijkant van je hoofd en beweeg de tondeuse tegen de haargroei in naar de bovenkant van je hoofd.

Scheer het haar weg van het hoofd: Houd de tondeuse dicht bij de huid en beweeg het mes weg van de hoofdhuid om het haar te scheren.

Blend verschillende lengtes: Gebruik een opzetkam die tussen de maten van de andere die je hebt gebruikt om een soepele overgang te creëren tussen verschillende lengtes van haar.

Afwerking: Gebruik een kleinere opzetkam of geen opzetkam om rond de oren en nek te trimmen voor een schone afwerking.

Wat heb je nodig om goed te scheren met een tondeuse?

Als je wilt scheren met een tondeuse dan is het aan te raden om  een professioneel model te kiezen die alle functies heeft om de beste scheerbeurt mee te doen.

Een professionele tondeuse is een krachtig hulpmiddel dat wordt gebruikt door kappers en stylisten om haar te knippen en te stylen. 

In tegenstelling tot standaard tondeuses, zijn professionele tondeuses ontworpen om te voldoen aan de hoge eisen van het kappersvak. Ze zijn meestal duurzamer, krachtiger en hebben meer functies dan hun niet-professionele tegenhangers.

Enkele kenmerken van een professionele tondeuse zijn:

  • Krachtige Motor: Professionele tondeuses hebben krachtige motoren die in staat zijn om door dik en lang haar te snijden zonder te trekken of te haperen.
  • Duurzaamheid: Ze zijn gebouwd om lang mee te gaan, met robuuste behuizingen en hoogwaardige messen die bestand zijn tegen regelmatig en intensief gebruik.
  • Verstelbare Lengte-instellingen: Professionele tondeuses hebben vaak meerdere lengte-instellingen, waardoor ze veelzijdiger zijn dan standaard tondeuses.

Voordelen van een professionele tondeuse voor het scheren

Het gebruik van een professionele tondeuse heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgen ze voor een nauwkeuriger en gelijkmatiger knipresultaat, wat vooral belangrijk is voor professionele kappers. 

Ten tweede zijn ze duurzamer en betrouwbaarder, wat op de lange termijn geld kan besparen. Ten slotte bieden ze meer controle en flexibiliteit, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan haarstijlen en -lengtes.

Een aanrader is dan ook de Wahl tondeuses.

Hoe Scheer je met een Tondeuse?

Het scheren met een tondeuse kan in eerste instantie intimiderend lijken, maar met een beetje oefening kun je het gemakkelijk onder de knie krijgen. Hier is een stap-voor-stap handleiding om je op weg te helpen:

Voorbereiding

Was en droog je haar volledig. Nat haar kan de tondeuse verstoppen en het moeilijker maken om een gelijkmatige snede te krijgen. Bedek je schouders met een cape om te voorkomen dat afgesneden haar op je kleding valt.

Begrijp de nummering van de opzetkammen

De nummers op de opzetkammen verwijzen naar de lengte waarmee ze je haar knippen. Kleinere nummers betekenen een kortere lengte, waarbij “1” de kortste opzetkam is en “8” de langste op 1 inch (2,5 cm). De rest van de opzetkammen gaan omhoog met 1/8 inch (3,2 mm) voor elk nummer.

Begin met de langste opzetkam die je nodig hebt voor de stijl

Kies de opzetkam met de langste lengte die je wilt voor het kapsel. Bevestig de opzetkam aan het mes tot het op zijn plaats klikt. Je kunt dan het hele hoofd op een uniforme lengte trimmen en later terugkomen om andere delen korter te trimmen.

Beweeg je tondeuse tegen de groeirichting van je haar in

Begin aan de zijkant van je hoofd achter een oor of aan de achterkant van je nek. Houd je tondeuse ondersteboven zodat de bovenkant van de opzetkam tegen de hoofdhuid ligt. Beweeg vervolgens de tondeuse naar de bovenkant van het hoofd in de tegenovergestelde richting van de natuurlijke haargroei.

Scheer het haar weg van het hoofd met het mes

Begin door de bovenkant van het mes van de tondeuse dicht bij de huid te houden. Wanneer je je snede wilt beëindigen, schep je het mes een beetje naar buiten en weg van de hoofdhuid. Gebruik korte scheerbewegingen over het hele hoofd om een zachtere snede te creëren.

Blend verschillende gebieden van haar met een opzetkam tussen lengtes

Als je merkt dat er een lijn kan zijn tussen het kortere en langere haar, gebruik dan een opzetkam die tussen de maten van de andere die je hebt gebruikt. Beweeg je tondeuse tegen de richting van de haargroei in en schep het mes weg van de hoofdhuid voor een soepele overgang.

Afwerking

Gebruik een kleinere opzetkam of geen opzetkam om rond de oren en nek te trimmen voor een schone afwerking. Gebruik een schaar om eventuele losse haren rond de oren bij te knippen.

Onderhoud van je Tondeuse

Het onderhouden van je tondeuse is essentieel om ervoor te zorgen dat het apparaat goed blijft werken en om de levensduur te verlengen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om voor je tondeuse te zorgen.

Reinig na elk gebruik

Verwijder haarresten van de messen en de behuizing van de tondeuse na elk gebruik. De meeste tondeuses worden geleverd met een speciale borstel die je hiervoor kunt gebruiken.

Was de opzetkammen

De opzetkammen kunnen worden gewassen met zeep en warm water. Zorg ervoor dat je ze volledig laat drogen voordat je ze weer op de tondeuse plaatst.

Smeer de messen

De messen van de tondeuse moeten regelmatig worden gesmeerd om te zorgen dat ze soepel blijven werken. Gebruik hiervoor de olie die bij de tondeuse is geleverd. Zet de tondeuse aan en breng een druppel olie aan op de messen. Laat de tondeuse een minuut draaien om de olie te verspreiden.

Vervang de messen indien nodig

Na verloop van tijd kunnen de messen van de tondeuse bot worden. In dit geval moet je ze vervangen. Raadpleeg de handleiding van je tondeuse om te zien hoe je dit doet.

Bewaar de tondeuse op een droge plaats

Voorkom roest en andere schade door de tondeuse op een droge plaats te bewaren.

Conclusie

Het correct gebruiken en onderhouden van een tondeuse is essentieel voor het bereiken van professionele resultaten, of je nu een ervaren kapper of barber bent of gewoon je eigen haar thuis wilt trimmen. Een professionele tondeuse, zoals een Wahl tondeuse, biedt de kracht, duurzaamheid en veelzijdigheid die nodig zijn om een breed scala aan haarstijlen en -lengtes te hanteren.

Door de stappen en tips in dit artikel te volgen, kun je leren hoe je je tondeuse effectief kunt gebruiken en onderhouden. Van het kiezen van de juiste opzetkam tot het scheren tegen de haargroei in, elke stap is belangrijk om een gelijkmatige en nauwkeurige snede te krijgen. En vergeet niet om je tondeuse na elk gebruik schoon te maken en te smeren om de levensduur te verlengen.

Of je nu een nieuwe look wilt proberen of gewoon je huidige stijl wilt onderhouden, een tondeuse is een waardevol hulpmiddel in je haarverzorgingsarsenaal. Met de juiste zorg en techniek, kan je tondeuse je helpen er op je best uit te zien, elke dag weer.

Misschien ook interessant om ons artikel over de beste tondeuses eens te lezen. 

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo