Hoe groeit je haar sneller?

Laatst geupdate op december 24, 2022 by Voeljegezond.nl

Veel dames dromen van lange haren. Maar hé, dat heeft nu eenmaal tijd nodig. Zijn er dan acties die je zelf kunt ondernemen om je haar sneller te laten groeien? Bepaalde producten, het eten van bepaalde vitaminen, je haar vaker of juist minder vaak laten knippen? Hoewel de snelheid van haargroei grotendeels vast staat, zijn er wel enkele oplossingen waarmee je het kunt stimuleren. In dit artikel vertellen we hoe je haar sneller laat groeien!

Hoe snel groeit haar?

Allereerst, hoeveel centimeter groeit haar per maand normaal gesproken? Uit een studie blijkt dat de gemiddelde haargroei per maand tussen de 0,5 en 1,7 centimeter ligt. En hoeveel centimeter groeit je haar per jaar? Dat komt dan neer op 6 tot 20 centimeter. Kijken we naar gemiddelden, dan kom je uit op circa 1 centimeter per maand.

De werkelijke haargroei hangt af van verschillende factoren, waaronder de genen en de textuur van de haren. De een is nu eenmaal gezegend met snellere haargroei dan de ander. Verder groeit het haar van mannen relatief gezien iets sneller dan dat van vrouwen. Ook voeding en gezondheid (o.a. vitamines) spelen een rol. Zelfs leeftijd en hormoonschommelingen, bijvoorbeeld gedurende de overgang en zwangerschap, beïnvloeden de snelheid.

Hoe haargroei stimuleren?

Nu ben je vast benieuwd hoe je jouw haardos sneller laat groeien. Je genen kun je niet veranderen, maar er zijn gelukkig wel een aantal producten op de markt waarmee je je haar sneller laat groeien. Verder kun je de condities waarin je haar verkeert optimaliseren. Hieronder vertellen we er meer over.

Droog haar twee keer per dag borstelen

Om de bloedcirculatie in je hoofdhuid te bevorderen en daardoor haargroei te stimuleren, borstel je je haren (minimaal) twee keer per dag. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen voordat je gaat slapen. Voorkom het borstelen van nat haar, omdat je hierdoor sneller je haar beschadigt.

Voedende shampoo die haargroei stimuleert

Hoe droger het haar, hoe minder snel het over het algemeen groeit. Goede voeding van de haren is dus belangrijk. Je kunt kiezen voor een shampoo die specifiek de haargroei stimuleert en versnelt.

Bijvoorbeeld 100% Organic Shampoo Haargroei Versneller & Dikker Glanzend Haar van Hristina. Deze shampoo verbetert de stofwisseling en zuurstofvoorziening van de haarwortel. Je haar wordt sterker. Dat niet alleen, want na een wasbeurt ziet je haar er ook heerlijk fris uit. Het ruikt lekker en zal prachtig glanzen.

100% Organic Shampoo Haargroei Versneller & Dikker Glanzend Haar - 400ml

400 ml | Unisex | Normale shampoo | Flacon | Voor alle haartypes

Ook Avocado Bio Shampoo Haargroei Versneller & Dikker Glanzend Haar van Dr. Derehsan is een goede keuze. Deze is 100% natuurlijk en bevat voedende avocado olie. Je haar gaat stralen en sneller groeien. Het beschermt tevens tegen haaruitval, waardoor je haardos er voller uit blijft zien.

Avocado Bio Shampoo-Haargroei Versneller & Dikker Glanzend Haar - 200ml

200 ml | Unisex | Normale shampoo | Tube | Voor alle haartypes | normaal haar

Stimulerende maskers voor haargroei

Naast shampoo zijn er ook nog andere soorten haarproducten op de markt. Zo neem je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een maskertje. Ben je fan van bovengenoemde shampoo met avocado? Deze is ook in masker-variant verkrijgbaar. Gebruik het Dr. Derehsan haarmasker voor stimulatie van de haargroei.

Het toegevoegde brandnetel- en kliswortel extract zorgen aantoonbaar voor een gestimuleerde haargroei en hogere haardichtheid. Je gebruikt dit masker één tot twee keer per week en laat het vijf minuten intrekken. Volgens de meeste gebruikers werkt het écht! Wij zeggen, probeer het zelf!

Haar Groei Stimulerende & Verdikkende Haar Masker - Avocado Olie - 200ml

Voor alle haartypes | blondines | brunettes | normaal haar | gekleurd haar | kroeshaar | krullend haar | 200 ml

Natuurlijke maskers voor haargroei: zelf maken!

Wil je je haar sneller laten groeien, maar vind je die producten aan de prijzige kant? Goed nieuws! Je kunt namelijk ook zelf aan de slag met het maken van haarmaskers. Het enige dat je nodig hebt zijn de juiste ingrediënten. Honing en avocado bevatten positieve eigenschappen voor snellere haargroei, dikker haar en een stralende dos.

Een paar voorbeelden van haargroei stimulerende maskers die je zelf kunt maken:

  • Klop het eiwit van enkele eieren op, masseer in je haar en laat 30 minuten intrekken. Was het daarna goed uit. Herhaal dit twee keer per week.
  • Mix een theelepel kokosolie en een theelepel honing met een eetlepel avocado olie. Breng het in je haar, laat tien minuten inwerken en was je haar daarna met shampoo. Doe dit één tot twee keer per week.
  • Meng olijfolie met honing (50/50) en masseer je haar in. Wikkel je haar in een (bij voorkeur licht warme) handdoek en laat dit de hele avond intrekken. Spoel het uit met lauwwarm water en herhaal dit wekelijks.

Eet voldoende vitaminen en proteïnen

Een gezonde lifestyle, met veel groente en fruit, zorgt voor een betere conditie van het lichaam. Dit is ook goed voor de haargroei. Verder komen proteïnen in je dieet goed van pas. Varieer groenten en fruit met voldoende eieren, vlees en vis. De vitamine B8 (Biotine) zorgt bovendien voor het behoud van een goede haarconditie. Dit zit onder meer in noten, eieren en melk. Je kunt tevens Biotine supplementen gebruiken.

Snellere haargroei in de zon

Groeit je haar sneller in de zomer? Misschien. Er zijn namelijk geen directe verbanden gevonden tussen hitte en snellere haargroei, maar uit onderzoek blijkt wel dat zonnestralen haargroei stimuleren. Door de uv-straling van de zon verandert de hormoonhuishouding, wat indirect een positief effect heeft op de snelheid van haargroei.

In praktijk komt dat neer op een gemiddelde van 0,4 mm per dag groei in de zomer, tegenover 0,375 mm in de winter. Het verschil is minimaal, maar hé, heb je toch weer een extra reden om een zonvakantie in de winter te boeken!

Groeit haar sneller na knippen?

Er wordt wel eens gedacht dat je haar sneller groeit als je het regelmatig laat knippen. Dit heeft echter geen invloed op hoe langzaam of snel je haar groeit. Toch kan het interessant zijn, want je haar ziet er hierdoor gezonder, mooier en soms zelfs langer uit (optisch effect).

Dat komt omdat je door weinig te knippen steeds meer dooie punten krijgt, die heel dun zijn en daardoor je haar amper nog langer laten lijken. Sowieso ziet een verse coupe er vrijwel altijd een stuk mooier uit.

Conclusie: hoe groeit je haar sneller?

Je weet nu hoe snel haar groeit (gemiddeld) en wat je kunt doen om je haar sneller te laten groeien. Eet gezond, gebruik voedende shampoo en trakteer jezelf regelmatig op een kappersbeurt en een heerlijk haarmasker. Werkt niet alleen goed voor de haargroei, maar ook voor de algehele ontspanning. Succes!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo