Grove krullen maken, zo doe je dat!

Laatst geupdate op oktober 17, 2022 by Voeljegezond.nl

Grove krullen zijn lekker groot en vallen vaak lekker losjes. Is dit het type krul dat je wilt creëren? Dan zit je goed in dit artikel. We geven we je een algemeen stappenplan voor de voorbereiding van je haar en vertellen je daarna hoe je die grove krullen kunt maken. Dit met behulp van een krultang, stijltang, rollers en papillotten. Let’s go! 

Stappenplan: de voorbereiding voor grove krullen

Op welke manier je die grove krullen ook in je haren wilt maken, je kunt het beste een goede voorbereiding doen. Dit is in dit geval echt het halve werk. Zo ga je namelijk voor een glanzend en pluisvrij resultaat. Dus, volg onderstaande stappen voor het voorbereiden van je haar op het maken van grove krullen.

  1. Haar wassen en drogen

Zorg voor een frisse start door je haren te wassen. Met lange haren kun je eventueel wat conditioner gebruiken. Daar wordt je haar lekker zacht van. Houd er rekening mee dat hoe meer conditioner je gebruikt, hoe groter de kans dat jouw krullen los gaan vallen of zelfs misschien uitzakken. Je kunt dan ook het beste een keer testen wat voor jouw haardos het beste werkt qua resultaat, wel of geen conditioner. 

Na het wassen laat je je haren opdrogen, bij voorkeur aan de lucht. Mocht je haast hebben kun je natuurlijk prima de föhn erbij pakken, maar in verband met de hitte is uit zichzelf  laten opdrogen een betere keuze.

  1. Hittebeschermer gebruiken

Wanneer je van plan bent om de grove krullen met de krul- of stijltang te maken dan raden we aan om een hittebeschermer in te brengen. Zoals de naam al doet vermoeden verklein je hiermee de kans op haarbeschadiging, omdat je met een dergelijk product de haarschubben sluit. Dat zorgt dan ook weer voor een mooier en minder pluizig resultaat. Een goede keuze is Balmain heat protector, omdat deze het haar niet verzwaart.

  1. Haar borstelen en opdelen

Borstel je haar goed door, want nadat je de krullen hebt gemaakt krijg je die klitten er niet goed meer uit. Zo maak je het tevens eenvoudiger om die grove krullen te maken. Deel daarnaast het haar op in minimaal twee lagen. Je kunt de bovenste laag vastzetten met een clip, zodat je eerst de onderste laag kunt krullen. Werken in lagen heeft als voordeel dat je meer volume kunt creëren. Zo, nu kun je aan de slag met het maken van krullen op de gewenste manier!

Manieren voor het maken van grove krullen

De voorbereidingen zijn getroffen, tijd om te gaan krullen. En dat kan dus zoals benoemd op meerdere manieren. Kies direct jouw favoriete manier of probeer verschillende technieken uit om te zien wat het mooiste effect geeft op jouw haardos.

Tip: zakken je krullen snel uit? Gebruik dan haarlak alvorens je een van onderstaande technieken toepast.

Grove krullen maken met KRULTANG

Het geheim van grove krullen maken met een krultang zit hem simpelweg in het type krultang. Je hebt een model nodig met een dikke buis, minimaal 25 mm. Hoe dikker de buis, hoe grover de slag. Je kunt hierbij kiezen uit een losse staaf waar je de plukken omheen wikkelt, of een staaf met knijpclip, maar net wat je het fijnste vindt.

In tegenstelling tot bij de meeste krulvormen, mag je voor grove krullen best wat dikkere plukken ineens krullen. Daarbij moet je natuurlijk wel zorgen dat de hele pluk hitte krijgt, zodat de krul er wel inkomt. Je kunt ervoor kiezen om al vanaf de aanzet te krullen, of juist vanaf de hoogte van je wenkbrauwen/oren. Dat hangt er maar net vanaf wat voor resultaat je wenst. 

Na het maken van de krullen kun je ze voor een losser effect nog lichtjes door borstelen met je vingers. Ze zakken dan net iets meer uit. Voor een langdurig resultaat spray je haarlak in en voilà, je bent ready to shine.

Grove krullen maken met STIJLTANG

Naast een krultang kun je ook een stijltang voor grove krullen gebruiken. Hier heb je verschillende technieken voor die we in het artikel ‘Hoe krul je haar met een stijltang?’ gedetailleerd aan je uitleggen en laten zien aan de hand van filmpjes. Kort samengevat: klem een pluk haar in de stijltang en maak een draaibeweging terwijl je de stijltang langzaam aan naar beneden trekt.

Ook hier geldt weer dat het succes voor het maken van grove krullen hem zit in het model van de stijltang. Hoe breder de platen, hoe grovere krullen je kunt maken. Bekijk dus zeker even de selectie stijltangen die specifiek geschikt zijn voor grove slag.

Grove krullen maken met ROLLERS

Om een maximaal effect te krijgen met rollers kun je het beste kiezen voor verwarmde rollers. Bijvoorbeeld de BaByliss keramische krulset. Hierin vind je alles om je haar eenvoudig te krullen, waaronder ook haarpinnen en klemmen om de rollers goed vast te zetten. Gebruik de dikste rollers voor het meest grove effect. Afhankelijk van je haardikte laat je ze zo’n 30 tot 60 minuten zitten. Dit is echt even een kwestie van testen om te weten wat het effect is op jouw haar.

Je kunt kiezen of je de rollers naar binnen of buiten te draaien. Het grofste effect krijg je door buitenom te draaien. Bekijk onderstaand filmpje als je benieuwd bent hoe het werkt, zowel qua inrollen als uitrollen. Spoiler: je bent er (na even oefenen) normaal gezien ongeveer een kwartier mee bezig om je hele haar in te rollen.

Grove krullen maken ZONDER WARMTE

Wil je liever je haar krullen zonder warmte? Daar zijn verschillende opties voor! Zo kun je bijvoorbeeld grove krullen maken met papillotten. Deze zijn echter vaak wat dunner dan rollers, waarmee je een minder grof effect kunt creëren. Wil je dit toch doen, kies dan voor papillotten van 25 mm of meer, zoals deze Sibel papillotten.

Wat je ook kunt doen is dikke knotten in je haar maken, of je haar indraaien met behulp van sokken of andere kledingstukken. Geef jij de voorkeur aan je grove krullen maken zonder hitte? Ook daaraan hebben we een speciaal artikel gewijd. Dus lees verder over ‘Haren krullen zonder hitte, zo doe je dat!’ Succes!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo