Gespleten / dode haarpunten herstellen, kan dat? En tips om het te voorkomen

Je krijgt talloze haartips uit tijdschriften en online, maar kun je ze allemaal geloven? Gespleten / dode haarpunten zien er misschien lelijk uit, maar ze kunnen worden voorkomen. In deze blogpost behandelen we alles wat je moet weten over gespleten haarpunten, zoals wat de oorzaken zijn, hoe je ze kunt verhelpen en hoe je ze kunt voorkomen.

Hoe ontstaan gespleten haarpunten?

Gespleten (ook wel dode) haarpunten zijn een gevolg van beschadiging van het haar. De buitenste laag van je haar is beschadigd, waardoor de binnenste laag onbeschermd en droog is. Dit kan gebeuren door overmatig gebruik van warmte stylingapparaten zoals stijltangen, chemische behandelingen en te vaak borstelen. Gespleten haarpunten worden ook veroorzaakt door wrijving tegen je haar van stoffen zoals handdoeken, lakens en kleding. Om dode haarpunten te voorkomen zal je dus voorzichtig met je haar moeten omgaan.

Kun je gespleten haarpunten herstellen?

Het korte antwoord op de vraag of je gespleten haarpunten kunt herstellen is nee. Je kunt haarpunten die gespleten zijn niet meer herstellen. Het enige wat je kunt doen is deze punten afknippen en opnieuw beginnen. Online vindt je talloze berichten en producten die beweren dat je gespleten haarpunten weer aan elkaar kunt lijmen. Maar dit hoef je niet te geloven, je kunt het beste je verlies nemen en opnieuw beginnen. Sterker nog, wees er snel bij, want als je ze te lang laat zitten dan kunnen ze zelfs nog verder naar boven splijten.

Tips voor het voorkomen van gespleten haarpunten

Nu jij weet dat gespleten haarpunten niet te herstellen zijn, wil je natuurlijk weten wat je kunt doen om te voorkomen dat ze überhaupt zullen splijten. Daarom hebben wij hieronder een aantal tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen voorkomen dat jouw haarpunten zullen splijten.

Tip 1. Was niet te vaak je haar

De eerste tip om gespleten haarpunten te voorkomen is om je haar niet te vaak te wassen. Als je je haar wast, verwijder je de natuurlijke oliën en neem je een heleboel voeding met je mee. Dus als je een paar dagen kunt gaan zonder je haar te wassen, doe je je haar een wereld van goed! En als je jouw haar wast, doe het dan met voedende shampoo zoals de OlaPlex Shampoo en niet met een chemische variant.

Tip 2. Dep je haar droog i.p.v. wrijven

Helaas zijn gespleten haarpunten moeilijk te voorkomen als je niet de juiste haarverzorgingsroutines volgt. Dep je haar droog in plaats van het te wrijven met een handdoek na het wassen; dit is minder schadelijk dan een agressieve beweging te gebruiken op vochtige lokken die kwetsbaarder zijn dan normaal omdat ze verzadigd zijn met water! Probeer je hoofd ook niet strak in te pakken met badstof handdoeken wanneer je je afdroogt – dit veroorzaakt wrijving tussen natte lokken en kan ook leiden tot breuk!

Tip 3. Gebruik haarverzorgingsmiddelen die het haar voeden

Gespleten haarpunten kunnen worden verholpen met een beetje kennis van haarverzorgingsproducten. Het belangrijkste is een conditioner of een shampoo te gebruiken die vitamine A, B en C bevat, samen met andere micronutriënten van plantaardige of mariene oorsprong. Haarverzorgingsproducten die deze ingrediënten niet bevatten, voeden uw haar niet goed. Zo kun je denken om Olaplex shampoo te kopen.

Tip 4. Gebruik niet te vaak een stijltang, föhn of krultang

Gebruik niet te vaak een stijltang, föhn of krultang. Deze stylingapparaten kunnen uw haar verbranden en schade toebrengen aan de punten, wat kan leiden tot gespleten punten. In plaats van deze stylingapparaten te vaak te gebruiken, laat je je haar beter aan de lucht drogen en gebruik je rollers als je krullen met een twist of veel volume wilt. Kost misschien wat meer tijd, maar zal op de lange termijn wel zorgen dat je gezonder haar krijgt en houdt.

Tip 5. Slaap op een satijnen hoofdkussen

De volgende tip om gespleten haarpunten te voorkomen is om op een satijnen slaapkussen te slapen. De reden waarom dit wordt aanbevolen is dat satijnen kussenslopen zachter zijn voor het haar dan katoenen kussenslopen. Ze veroorzaken ook minder wrijving tussen het haar en de hoes zelf. Als je met los haar slaapt, raakt je haar minder in de war dan wanneer je het in een paardenstaart of in een vlecht slaapt. Als u met uw haar in een paardenstaart slaapt, zorg er dan voor dat de band niet te strak zit, want dat kan schade aan de haarschacht veroorzaken.

Tip 6. Ga niet zwemmen in het zwembad of de zee

Als je van zwemmen houdt, moet je voorzichtiger zijn, want het chloor in het water is niet goed voor je haar. Het kan de gezondheid en kracht van je haar ruïneren. Voordat u gaat zwemmen, moet u een conditioner of olie in uw haar aanbrengen. Dit zal een barrière vormen tussen uw haar en de chemicaliën die in het water aanwezig zijn. Na het zwemmen wast u uw haar met shampoo en brengt u een vochtinbrengende conditioner aan. Uw haar moet na elke zwembeurt worden gewassen om gespleten punten te voorkomen.

Conclusie

Gespleten haarpunten kunnen nooit worden hersteld, dus de enige echte oplossing is om te voorkomen dat ze ontstaan. De tips die we hierboven hebben gegeven, zouden je daarbij moeten helpen, en als je deze richtlijnen volgt, zou je er geen enkel probleem mee moeten hebben.

We hopen dat dit artikel je een beetje geholpen heeft met het voorkomen van gespleten haarpunten. Mocht je nog vragen hebben, laat dan zeker even een reactie achter hieronder in een reactie.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo