Feiten en fabels over een facelift

Laatst geupdate op augustus 17, 2023 by Voeljegezond.nl

De facelift, ook wel bekend als rhytidectomie, is een populaire cosmetische ingreep waarbij de chirurg de huid, het spierweefsel en bindweefsel van je gezicht straktrekt. Door het straktrekken van je huid, krijg je een jongere uitstraling. Een stukje persoonlijke verzorging dat mensen doen om er weer jong uit te zien dus. 

Deze procedure is in de loop der jaren geavanceerder en veiliger geworden, maar er blijven nog steeds feiten en fabels bestaan rondom deze ingreep. Wij zetten de meest voorkomende feiten en fabels voor jou op een rij. 

Fabel 1: een facelift is altijd een chirurgische ingreep

Fabel, een facelift hoeft niet altijd een chirurgische ingreep te zijn. Tegenwoordig is er een  facelift behandeling die niet invasief is, zoals de HIFU voor huidverstrakking. Dit is een behandeling waar er niet in je gezicht wordt gesneden en er geen verdovingen worden aangebracht. Een groot voordeel van deze procedure is dat er geen hersteltijd is. Je huid is nagenoeg direct hersteld, omdat er geen littekens en blauwe plekken ontstaan.

Fabel 2: een facelift maakt je onherkenbaar 

Een veelvoorkomende misvatting is dat een facelift ervoor zorgt dat je er onnatuurlijk en onherkenbaar uit gaat zien. Dit is ook een fabel. Wat wél waar is, is dat je er ánders uit gaat zien, doordat de facelift je een jonger uiterlijk gaat geven. Hierbij staat het behoud van de natuurlijke kenmerken in je gezicht voorop. Een goed uitgevoerde lift zou je niet volledig moeten transformeren, maar eerder verfrissen en verjongen. 

Fabel 3: alleen oudere mensen kunnen een facelift ondergaan

Hoewel facelifts vaak worden geassocieerd met oudere individuen, is leeftijd niet de enige factor die bepaalt of iemand deze behandeling wil ondergaan. Ook aangeboren afwijkingen aan je gezicht of ongelukken, waardoor je gezicht is veranderd, kunnen worden verminderd door een lift. Genetica, levensstijl en individuele behoeften spelen vaak ook een rol bij het kiezen voor een facelift.

Feit 1: het resultaat van een facelift is niet blijvend

Het resultaat van een facelift is helaas niet blijvend. Hoewel de resultaten van een facelift vaak langdurig kunnen zijn, blijft het vaak ongeveer vijf tot tien jaar goed, afhankelijk van hoe snel jouw huid veroudert. Na verloop van tijd kunnen de effecten van de facelift langzaam vervagen, maar dit betekent niet dat je direct weer bij het beginpunt staat. Het verouderingsproces gaat namelijk nog steeds door, maar begint met een frisse start na de lift. 

Feit 2: een facelift is voor vrouwen en mannen 

Facelifts kunnen bij zowel mannen als vrouwen gedaan worden. Vaak staan op facelift advertenties vrouwen die de behandeling ondergaan, maar mannen ervaren net als vrouwen tekenen van veroudering, zoals: 

  • Hangende wangen 
  • Verslapte huid bij de nek
  • Verslapte kaaklijn 
  • Rimpels

Feit 3: een facelift vereist een zorgvuldige nazorg 

Na een succesvolle facelift is een zorgvuldige nazorg vereist. Tijdens een invasieve behandeling kan je gezicht na de operatie er behoorlijk blauw en gezwollen uitzien, soms wel tot twee keer zo dik en met goed zichtbare littekens. Het is daarom erg belangrijk om de instructies van je chirurg op te volgen, zowel voor als na de ingreep. Hierdoor nemen de zwellingen en blauwe plekken vaak na een paar dagen al af. 

Conclusie

Kortom, het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn over alle feiten en fabels, zodat je een gedegen/goed overwogen keuze kunt maken. Wanneer je toch nog vragen hebt, raden wij het aan om een gesprek met een gekwalificeerde plastische chirurg in te plannen. Dit is vaak de beste manier om op al je vragen antwoorden te krijgen. Wanneer je binnenkort een facelift ondergaat, weet je nu wat je te wachten staat en wat de resultaten zijn. 

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo