Bang voor de tandarts? 3 tips om daarmee om te gaan!

Laatst geupdate op mei 9, 2022 by Voeljegezond.nl

Boren en vullen bij gaatjes, een wortelkanaalbehandeling, kiezen laten trekken… het is niemand z’n hobby om naar de tandarts te gaan voor een behandeling. Maar voor sommigen is het écht een groot struikelblok. Ben jij ook bang voor de tandarts? We geven drie tips om daarmee om te gaan.

Angsttandarts

Omdat je zeker niet de enige bent die bang is voor de tandarts, zijn er tandartsen die er speciaal op ingesteld zijn om patiënten te behandelen die met angst te maken hebben. Zoals de angsttandartsen van CDCtandzorg.nl. Zij luisteren naar jouw wensen en leggen je rustig uit wat er precies gebeurt bij de behandeling die je moet ondergaan. Je kunt met de angsttandarts een teken afspreken wanneer er even gestopt moet worden met de behandeling. Zo kun je je veiliger en meer op je gemak voelen bij de tandarts. Wel is er toestemming nodig van de zorgverzekeraar om behandeld te worden door een angsttandarts.

Staan op verdoving

Ben je bang voor pijn tijdens de behandeling? Of mag je van de zorgverzekeraar niet naar de angsttandarts? Sta er dan op dat je verdoofd wordt voor de behandeling. Tandartsen doen dit niet altijd, maar als jij aangeeft dat je anders onrustig wordt tijdens de behandeling en gaat bewegen, dan is de tandarts er wellicht van te overtuigen dat het inderdaad zinnig zou zijn om je eerst van een lokale verdoving te voorzien.

Narcosetandarts

Het kan natuurlijk zo zijn dat een lokale verdoving of het begrip van een angsttandarts onvoldoende helpt voor jou om rustig een behandeling bij de tandarts te kunnen ondergaan. Dan zou het fijn zijn als je de hele behandeling niet bewust zou hoeven meemaken. Narcose is niet gebruikelijk bij tandheelkundige behandelingen, omdat het in principe niet nodig is. Maar als je echt onder geen beding de behandeling durft te ondergaan als je hem bewust moet meemaken, kun je toestemming vragen aan je zorgverzekeraar om de behandeling te laten uitvoeren door een narcose tandarts. Een anesthesioloog ziet er dan op toe dat jij onder zeil bent en helemaal niets van de behandeling merkt. Een verklaring van een psycholoog is nodig waarin staat dat er sprake is van extreme angst voor de tandarts om hier toestemming voor te krijgen van de zorgverzekeraar.

Narcose tandarts

Angst voor de tandarts hoeft dus niet te betekenen dat je noodzakelijke belangrijke behandelingen niet kunt ondergaan. Het is immers ook belangrijk om je gebit en tandvlees gezond te houden door regelmatig naar de tandarts te gaan. Je kunt het bezoek aan de tandarts overigens verkorten door zelf regelmatig tandsteen te verwijderen met een tandsteen verwijderaar, zo verklein je in ieder geval de kans dat je lang in de stoel zit.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo