Wat kun je met een airfryer?

Laatst geupdate op januari 31, 2023 by Voeljegezond.nl

Veel mensen vragen zich af wat je allemaal met een airfryer kunt maken. Nou, wat niet eigenlijk?! Dit multifunctionele apparaat is van alle markten thuis. Wij geven je graag een overzicht van wat je allemaal kunt bakken en hoe je hem kunt gebruiken, van stomen tot frituren, et cetera. Zo weet jij hoe je het maximale uit de airfryer haalt!

Wat kan er in een airfryer?

Er kan echt heel veel in een airfryer. Het is belangrijk om te weten dat de ene airfryer de andere niet is. Dat heeft onder meer te maken met de temperatuurinstellingen: hoe lager én hoger die kunnen, hoe beter je de bereiding aan kunt passen op je wensen. 

Daarnaast biedt een airfryer vaak standaard bakprogramma’s, maar dat wil niet zeggen dat je zonder die bakprogramma’s het gewenste eten niet kunt bereiden. Het gaat vaak om de juiste temperatuur instellingen en tijdsduur. In de gebruiksaanwijzing van jouw specifieke airfryer staan daar vaak tips over, dus neem daar zeker eens een kijkje in.

Heb je nog geen airfryer gekocht? Als je van variatie houdt dan raden we je aan om er een te kiezen met veel instellingsmogelijkheden. Als je slechts wat friet en snacks wil maken dan is een goedkope airfryer overigens ook prima. Neem eens een kijkje in ons artikel over de beste airfryers en kies jouw favoriet!

Dan geven we je nu graag inspiratie over wat je allemaal kunt maken met een airfryer!

1. Friet en snacks bakken

Als jij een liefhebber van friet en snacks bent dan is een airfryer een uitstekende keuze. Deze bakt jouw frieten namelijk met hete lucht, wat een stuk gezonder is! Dat komt omdat er bij een airfryer geen of weinig olie aan te pas komt, waardoor jouw frieten een stuk minder vet zijn. 

Ter vergelijking: friet in de frituur bevat ongeveer 320 calorieën per portie, tegenover 130 calorieën uit de airfryer. Ook scheelt het veel bij snacks. Een richtlijn aan de besparing aan calorieën van de airfryer ten opzichte van de frituur:

  • Kroket: 25 kcal
  • Frikandel: 40 kcal
  • Bitterbal: 5 kcal
  • Kaassoufflé: 100 kcal
  • Hamburger: 70 kcal

2. Groenten stomen, bakken en grillen

Met groenten kun je alle kanten op. De een houdt van een rauwe bite, terwijl de ander het liever zover mogelijk doorstoomt. Je kunt dus lekker experimenten met tal van groentes (en mixen) om te proeven wat jij het lekkerste vindt. Je kunt kiezen voor gehakte groenten, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een paprika uithollen en die later opvullen met andere etenswaren. Laat de creatieve kok in jezelf los!

3. Vlees, kip en vis bereiden, ook gepaneerd

Van kleine kippenvleugeltjes tot dikke worsten, dat kan allemaal in de airfryer gemaakt worden. Of wat dacht je van een varkenslende? Een hele vis of een visfiletje? Probeer het zelf. Vrijwel ieder stuk vlees, alsook vis, kan bereid worden in de airfryer. Meestal zit je goed met een temperatuur van 200 graden. 

4. Schaal- en schelpdieren klaarmaken

Daarnaast kun je in de airfryer schelpdieren en schaaldieren bereiden. Ook dit doe je op 200 graden, ongeveer 15 tot 25 minuten. Hierbij moet je wel tussendoor even het mandje schudden. Hmmm, dat zal smaken!

5. Noten en kastanjes verhitten

Jazeker, je leest het goed. Je kunt zelfs kastanjes bereiden in de airfryer. Dit doe je door hem 30 minuten lang op 200 graden te draaien en tussendoor eventjes te schudden. Ook kun je bijvoorbeeld noten als walnoten en pijnboompitten tussen je groenten doen voor een extra smaakje.

6. Vers brood of afbakbroodjes maken

Je hebt de oven niet meer nodig als jij van vers brood en afbakbroodjes wilt genieten, want zelfs dit heerlijke voedsel maak je in de airfryer. Je kunt bijvoorbeeld zelf brood maken en deze laten rijzen in de airfryer. Houd er rekening mee dat brood uitzet tijdens het bakken. Maak je deeg daarom zo plat mogelijk om te zorgen dat het niet tegen het verwarmingselement aankomt. Het is even oefenen, maar de kans is groot dat je daarna niet anders meer wilt!

7. Cake, muffins en quiche bakken

Wie gek is op bakken die maakt zelfs hele cakes in (de meeste) airfryers. Of muffins of een quiche. Daarvoor heb je overigens wel een speciale bakplaat, ovenschaal, cakevorm of hittebestendige muffinvormpjes voor nodig. Deze koop je bij voorkeur van hetzelfde merk als de airfryer, zodat je zeker weet dat je goed zit.

cake-uit-airfryer

8. Ander eten dat ook in de oven kan

Bij een airfryer kun je ervan uitgaan dat al het eten dat je normaal in de oven kunt bereiden, dat je dat ook in de airfryer kunt bereiden. Mits het in het mandje past natuurlijk. Als je altijd optimale capaciteit zou willen hebben dan raden we je aan om te kiezen voor een XXL airfryer, zoals deze Philips XXL Airfryer waar je ook een grillplaat bij krijgt.

Diepvries eten en warmhouden functie

In principe kun je al het eten dat bevroren is ook in de airfryer doen, maar het kan soms wat minder lekker zijn dan wanneer het eerst ontdooid is. Als dit bij jou vaak het geval is dan kies je het beste voor een airfryer met ontdooien functie. Verder, als jouw gezelschap soms onverwachts later komt binnenvallen, dan komt een airfryer met warmhouden functie ook wel goed van pas.

Accessoires airfryer voor extra functies

Zoals benoemd is de ene airfryer de andere niet en dan zijn er ook nog tal van accessoires die je soms nodig hebt om bepaalde etenswaren te kunnen maken. Zo hadden we het net al over cake- en bakvormen die je eenvoudig in de airfryer kunt plaatsen. 

Wat verder een tof accessoire is, is het grillrooster. Zo kun je je groenten ook grillen, wat sommige mensen erg lekker vinden.

Wie graag zowel friet als snacks tegelijkertijd maakt, die komt uit bij een snackverdeler. Zo verdeel je het mandje en kun je het bereiden zonder dat het door elkaar heen komt. Dit werkt bijvoorbeeld ook voor groenten en vlees.

Verder zijn er nog kookrekken verkrijgbaar, en zijn er ook nog externe tools, zoals een frietsnijder en honderden leuke boeken met airfryer recepten. Een combi-bundel van een airfryer met accessoires bestellen is vaak slimmer dan accessoires los aanschaffen, omdat je dan korting krijgt. 

Bekijk hier nog eens de beste airfryers of ga direct aan de slag als je er al een hebt. Bakken maar! Heb je zelf nog leuke tips om met ons te delen? We zien je reactie graag tegemoet onder dit artikel. Smakelijk!

Misschien ook interessant

Tefal airfryer

Airfryers onder de 100 euro

Kleine airfryers

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo