Hoe werkt een airfryer?

Laatst geupdate op augustus 29, 2022 by Voeljegezond.nl

Je hebt vast wel eens gehoord van de airfryer, zo’n losstaande frituur die gezondere friet en snacks bakt dan de traditionele frituur. Maar hoe werkt zo’n airfryer nu precies? Wat betekenen de verschillende functies en wat kun je er allemaal mee? Na het lezen van dit artikel heeft de airfryer geen geheimen meer voor jou!

Wat is een airfryer?

Een airfryer is een heteluchtfriteuse die aan de hand van lucht, en eventueel een beetje olie, friet, snacks, vlees, kip, vis, groente en andere ingrediënten kan bakken. Door de manier van bakken is eten tot 90% minder vet bereid. Daardoor is de airfryer een gezond alternatief voor andere manieren van bakken – niet alleen tegenover de traditionele friteuse, maar ook tegenover bijvoorbeeld het tosti-ijzer, de grillpan en wokpan.

Bekijk hier de beste airfryers van het moment.

Wat doet een airfryer?

Je vraagt je wellicht af wat er van binnen in een airfryer gebeurt. Door het instellen van een hete temperatuur begint de hete lucht rond te cirkelen in de airfryer. Hierdoor wordt het gerecht verwarmd en gegaard (vergelijkbaar met een heteluchtoven).

De hete lucht wordt vervolgens via het uitlaatrooster weer naar buiten geblazen. De hete lucht zorgt ervoor dat het gerecht krokant wordt. Als je je maaltijd nóg krokanter wil, dan kun je een heel klein scheutje olie toevoegen in het daarvoor bestemde bakje.

airfryer-aardappel

TurboStar Rapid Air-technologie

Spreken we van een airfryer, dan bedoelen we vaak de gehele productcategorie. Er zijn meerdere merken die deze heteluchtfrituur fabriceren, waaronder Philips, Tefal, Inventum, Princess en Ninja. Philips deponeerde echter officieel het merk ‘Airfryer’ als productnaam. 

Philips airfryers maken gebruik van de speciale TurboStar Rapid Air-technologie. De pan heeft een stervormig design en zuigt lucht op een unieke manier aan, waardoor het op een speciale manier langs de maaltijd wordt geblazen. Het merk heeft patent op deze technologie.

Ieder ander merk airfryer maakt gebruik van een unieke manier van lucht verdelen. Andere merken hebben in ieder geval altijd een binnenpan waarvan de bodem vlak is (in verband met het patent van Philips). Vaak wordt eten uit de Philips Airfryer als lekkerste en meest krokant bestempeld, maar uiteindelijk hangt het natuurlijk wel af van je persoonlijke smaak.

Aan de slag! Hoe temperatuur instellen?

Nadat je de stekker in het stopcontact hebt gestoken, kun je aan de slag met het instellen van de airfryer. De temperatuur is op te schroeven tot maximaal 200 graden. Afhankelijk van je merk airfryer is de temperatuur op een bepaalde manier (of manieren) in te stellen:

 • Ronde draaiknop
 • Touchscreen
 • Druktoetsen

Sommige airfryers zijn alleen handmatig in te stellen, maar er zijn ook airfryers met voorgeprogrammeerde bakprogramma’s. Veel icoontjes wijzen voor zich, denk aan friet, kip, varkenslap, vis en cake. We raden je echter aan om de gebruiksaanwijzing van het betreffende apparaat te raadplegen. Daarin lees je per voorgeprogrammeerd bakprogramma de volgende informatie:

 • Welk voedsel bij welk tekentje hoort
 • Hoeveel gram of stuks je maximaal tegelijk kunt bereiden
 • De tijd die nodig is voor de bereiding
 • Of je halverwege het mandje moet schudden
 • Extra tips (zoals ovenschaal gebruiken of vlees na bereiding 5 min. laten rusten)
airfryer-temperatuur-instellen

Eten bereiden in airfryer, hoe werkt dat?

Aan de hand van het volgende stappenplan maak je razendsnel en op de juiste manier eten in de airfryer. Het gaat hier om de Philips Airfryer (die in principe niet voorverwarmd hoeft te worden). Heb je een ander model dat je wel wilt voorverwarmen? Dan stel je de temperatuur in (stap 4) alvorens je het eten in het mandje doet (stap 2 & 3).

 1. Plaats de airfryer op een stabiele ondergrond en steek de stekker in het stopcontact.
 2. Trek aan het handvat om de lade te openen.
 3. Plaats de etenswaren in de mand. Afhankelijk van het type airfryer lees je bij de specificaties terug hoeveel gram er in het mandje past.
 4. Zet het apparaat aan en stel het juiste programma of de temperatuur in.
 5. Wachten op het signaal dat het eten klaar is.
 6. Trek aan de lade en haal/schuif de binnenmand eruit. Leeg de inhoud in een schaal of op een bord (bij het gebruik van olie pas je op dat er aan de onderkant van de mand geen olie lekt).
 7. Optioneel kun je de instellingen aanpassen en nog een ander gerecht bereiden. Zo niet, dan zet je de airfryer uit en trek je de stekker uit het stopcontact.

Tadaaa, smakelijk eten!

airfryer-gebruiken

Airfryer afkoelen en schoonmaken

Na gebruik trek je dus de stekker uit het stopcontact en laat je de airfryer 30 minuten afkoelen alvorens je hem schoonmaakt. Kijk in de gebruiksaanwijzing of er onderdelen zijn die in de vaatwasser kunnen. Maak de rest met de hand schoon. Berg de airfryer op en daarna is hij gereed voor het volgende gebruik!

Waarom is een airfryer gezonder dan een frituur?

Doordat je bij een airfryer gebruik maakt van hete lucht circulatie (eventueel met klein beetje olie), neemt het gerecht in kwestie minder vet op dan wanneer je het laat bakken in een traditionele frituurpan met vet. Hierdoor bevatten gerechten tot 90% minder vet.

Hoe werkt mijn airfryer?

De ene airfryer is de andere niet en daarom raden we je aan om altijd de gebruiksaanwijzing van het specifieke product te raadplegen. Hierin staan tips over het gebruik van bakprogramma’s, het instellen van temperaturen en het schoonmaken. Benieuwd naar de beste airfryers van het moment?

Lees dan ons artikel over airfryers vergelijken. Naast een top vijf airfryers met voor- en nadelen per model, ontdek je hier ook een aantal handige aankooptips. Zo heb je je favoriete nieuwe airfryer zo gevonden!

Ik wil airfryers vergelijken

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo