Brood bakken in de airfryer, zo doe je dat!

Laatst geupdate op februari 27, 2023 by Voeljegezond.nl

Eerder vertelden we je al over wat je kunt met een airfryer. En een van die dingen die je ermee kunt is het bakken van vers brood en afbakbroodjes. Heb je geen idee hoe je dit aanpakt en wil je er graag mee aan de slag? In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je brood bakt in een airfryer! 

Welk brood bakken in airfryer?

Er zijn verschillende soorten brood die je kunt bakken in de airfryer. We vertellen je graag eerst over het bakken van vers brood. Daarna geven we je nog een aantal tips over het roosteren van brood en het bereiden van afbakbroodjes en tosti’s.

Vers brood bakken airfryer

Wit of volkoren brood bakken in airfryer? Daarvoor hoef je gelukkig helemaal geen sterrenkok of meesterbakker te zijn. Het werkt namelijk zo simpel dat iedereen het kan! Dit is het basis recept voor vers brood, maar je kunt uiteraard ook experimenteren met zelfgemaakte broodjes.

Stap 1: Zorg voor de juiste benodigdheden

Met onderstaande basis ingrediënten kun je zelf het brooddeeg bereiden. Uiteraard kun je zelf variëren met ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld andere kruiden, zaden of fruit toevoegen, kiezen voor meergranen meel, volkoren meel, et cetera. Op internet zijn genoeg recepten voor brooddeeg voor de airfryer te vinden.

Benodigdheden (4 personen)

 • Bakvorm airfryer (of springvorm/ovenschaal als je geen bakvorm hebt)
 • Mengkom
 • 750 gram bloem
 • 500 ml lauw water
 • 15 gram droge gist
 • Snufje zout

Stap 2: Bereid het brooddeeg voor

Het bereiden van het brooddeeg is razendsnel gebeurd. Wil je niet zelf het deeg maken? Dan kun je ook aan de slag met kant-en-klare bakmixen. Dat scheelt je veel tijd, omdat je geen tijd hoeft te rekenen voor het rijzen van het brooddeeg.

 • Meng de bloem, droge gist en zout met elkaar en maak in het midden een kuiltje.
 • Voeg daaraan langzaam aan het water toe en meng alles door elkaar totdat je een deegbal krijgt. Dit kan door handmatig kneden of met behulp van een keukenmachine.
 • Laat de bal voor 45 minuten rusten door er een warme en vochtige doek overheen te leggen.
brooddeeg-bereiden

Stap 3: Brooddeeg in de airfryer doen

Nu het deeg een tijdje gerust heeft is het tijd om te gaan bakken! Dat doe je als volgt:

 • Bekleed de bakvorm, ovenschaal (of als je die echt niet hebt dan het airfryer mandje) met bakpapier. Zo komt het brood makkelijker los.
 • Kneed de bal nog eens door en leg die in de bakvorm. Laat deze nog eens 45 minuten rusten (rijzen).
 • Gebruik het broodbak programma op jouw airfryer. Is die er niet, houd dan de richtlijn 35 minuten op 160 graden aan. 
 • Prik met een satéprikker om te voelen of het gaar is. Zo niet, laat het brood dan nog 5 minuten langer bakken.

TIP: de ideale baktijd kan onder meer afhangen van de hoeveelheid beslag. De eerste keer zal het dus een kwestie van testen zijn wat voor jou lekker. Je kunt het ook op 190 graden bakken (richtlijn 25 minuten). Het brood wordt hier niet droog of hard van, maar zal ook lekker knapperig zijn. Een kwestie van smaak, dus lekker experimenteren!

Afbakbroodjes uit de airfryer

Kijk je in de rekken van de supermarkt, dan zijn de vormen en smaken van afbakbroodjes eindeloos. Daardoor kan het misschien lastig lijken om die broodjes in de airfryer te bakken, want hoe weet je immers de juiste bereidingstijd? Met deze ene tip weet je voortaan voor ieder type afbakbroodje hoe je het aanpakt. 

Van Kaiser broodjes tot pistoletjes, croissants, mix broodjes en zelfs worstenbroodjes in de airfryer, je doet het als volgt:

 • Bekijk de standaard baktijd voor de oven op de verpakking.
 • Verminder deze baktijd met 1/3e van de aangegeven tijd.
 • Verminder daarnaast de aangegeven temperatuur met 20 graden.

Voorbeeld: 6 minuten op 180 graden in de oven wordt 4 minuten op 160 graden in de oven. Voilà, met een airfryer afbakbroodjes bakken gaat dus nog sneller ook!

Brood roosteren airfryer

Je brood roosteren in de airfryer werkt mega eenvoudig! 

 • Stel hem in op 180 graden en leg de boterhammen 5 tot 6 minuten op het grillrek. 

Je kunt ze ook los (naast elkaar) in de bakmand plaatsen als je geen grillrek hebt. Wil je meerdere boterhammen tegelijkertijd roosteren en past dat niet in de bakmand? Dan kun je ze tevens verticaal in het grillrek (tussen de ijzers) plaatsen.

TIP: heb je nog taai en oud brood liggen? Dit kun je lekker knapperig maken in de airfryer. Je maakt het brood een beetje vochtig en bakt het daarna 5 minuten op 150 graden. Yum, zo krijgt het weer een heerlijke bite!

geroosterd-brood

Tosti maken airfryer

Naast brood roosteren kun je natuurlijk ook een overheerlijke tosti maken in de airfryer. Ook hier geldt weer als richtlijn om hem op 180 graden circa 5 tot 6 minuten te bakken, afhankelijk van hoe bruin je de tosti wenst. Voor een extra lekkere bite kun je de buitenkant van de tosti lichtjes met boter besmeren.

Airfryer voor brood bakken kopen

Hmmm, zoals je hebt gelezen zit je met een airfryer gebakken als je graag brood eet! Heb jij nog geen airfryer of wil je een nieuwe airfryer kopen? Dan kun je terecht in ons artikel over de beste airfryers. Wij zochten voor je uit wat de populairste en beste modellen van het moment zijn, dit in verschillende prijsklassen en afmetingen. Smakelijk!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo