Airfryer schoonmaken? Zo doe je dat!

De airfryer is een geweldig apparaat, dat super praktisch is en de lekkerste etenswaren voor jou bereid. Om hem langer mee te laten gaan en keer op keer weer te genieten, is een regelmatige schoonmaakbeurt een goed idee. Hoe pak je dat snel en effectief aan? Met de tips in dit artikel wordt het schoonmaken van de airfryer een fluitje van een cent!

Hoe vaak airfryer schoonmaken?

Om de hoeveel tijd je een airfryer het beste schoon kunt maken, hangt uiteraard af van je verbruik. De beste tip is om dit gewoon te doen als hij erg vies is. Als richtlijn kun je aanhouden om hem bij wekelijks gebruik om de drie maanden, dus ieder seizoen, een flinke schoonmaakbeurt te geven. Daarnaast doe je het mandje en de buitenkant na ieder gebruik. Als je dit goed bijhoudt dan is dat steeds minimaal werk.

Hoe airfryer schoonmaken? Grote beurt!

We vermoeden dat je op zoek bent naar tips voor de grote schoonmaak van de airfryer. Misschien heb je wel eens gehoord van het gebruik van citroen of een vaatwastablet. We vertellen je graag wat verschillende manieren zijn voor het schoonmaken van de airfryer. En wat wel en niet werkt. Bij twijfel raden we je aan om altijd de gebruiksaanwijzing van jouw product te raadplegen.

Airfryer schoonmaken met citroen

Je kunt het beste de airfryer schoonmaken met citroen, zeker wanneer je een Philips airfryer hebt. Deze tip raadt Philips namelijk zelf aan! Het schoonmaken van de airfryer met citroen gaat als volgt in zijn werk:

 1. Leg een laagje aluminiumfolie in de airfryer
 2. Doe er een dun laagje water op van circa 2 mm
 3. Leg een gesneden citroen op de folie
 4. Zet de airfryer op 180 graden voor 8 tot 10 minuten
 5. Verwijder de folie en citroen
 6. Poets na met een zachte droogdoek (geen schuurspons)

Je kunt de citroen overigens ook door limoen vervangen. Door de hitte in combinatie met het zure fruit lost het vet op en wordt dit opgevangen in de aluminiumfolie. Voilà, jouw airfryer kan er weer tegenaan!

Mandje airfryer schoonmaken vaatwastablet

Wil je specifiek het airfryer mandje schoonmaken? Dan zit je goed met een vaatwastablet en kokend water. Dit is aanbevolen wanneer het mandje zo vies is dat het met een gewone afwasbeurt niet meer schoon te krijgen is.

 1. Kook circa 1 liter water
 2. Plaats het mandje van de airfryer in de wasbak
 3. Leg een vaatwastablet (zonder plastic!) in het mandje
 4. Giet het kokende water in het mandje
 5. Laat circa 45 tot 60 minuten inwerken
 6. Schrob daarna met een afwasborstel na
 7. Giet het water weg (als het heel vet is, kan dit in het toilet)
 8. Poets nu de laatste vetresten weg met een spons
 9. Spoel het mandje na met water
 10. Droog na met een zachte theedoek en je bent klaar!
airfryer-mandjes-schoonmaken

Verwarmingselement airfryer schoonmaken

Wil je nu specifiek het verwarmingselement schoonmaken? Let op, je mag deze nooit verwijderen of van zijn plek halen. Philips raadt aan om de airfryer ondersteboven te plaatsen om bij het warmte-element te kunnen. Haal dan eerst alle losse onderdelen, zoals het mandje en de pan, uit de airfryer. 

Je kunt nu de lastige hoekjes bereiken door een satéprikker met een doekje eromheen te gebruiken. Of ga voor een tandenborstel. Vermijd het gebruik van schuursponzen of metalen gereedschappen.

Is het verwarmingselement zo vies dat het reinigen met water niet volstaat? Dan kun je het verwarmingselement van de airfryer schoonmaken met baking soda.

 1. Meng 2 eetlepels baking soda en 1 eetlepel warm water samen
 2. Gebruik nu de tandenborstel en dep dit in het papje
 3. Poets en schrob nu voorzichtig het verwarmingselement schoon
 4. Veeg alles schoon met keukenrol of een zachte doek
 5. Doe na met een zachte natte doek en wacht tot het droog is

Airfryer na gebruik schoonmaken

Na ieder gebruik van de airfryer verdient hij ook een kleine schoonmaakbeurt. We hebben het over het mandje dat afgewassen dient te worden, en over etensresten die misschien op de buitenkant terecht zijn gekomen. Voordat je aan de slag gaat, raden we je aan om altijd de stekker uit het stopcontact te trekken. Wel zo veilig!

 • Was het mandje en andere toebehoren af
 • Poets de airfryer – indien nodig – schoon met een zachte en natte doek
 • Is de buitenkant heel vies? Gebruik dan een beetje vaatwasmiddel

TIP: airfryer met vaatwasserbestendige accessoires

Als je de airfryer vaak gebruikt dan is het slim om te kiezen voor een airfryer met vaatwasserbestendig mandje en andere accessoires die ook in de vaatwasser kunnen. Wel zo handig, want dan hoef je niet steeds handmatig af te wassen. Neem eens een kijkje in ons artikel met de beste airfryers als je een nieuwe airfryer wilt kopen.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo