Thuis bloeddruk meten, zo doe je dat!

Meten van de bloeddruk is een belangrijk onderdeel van het bewaken van de gezondheid. Gelukkig is het tegenwoordig eenvoudig om de bloeddruk thuis te meten.

Het meten van de bloeddruk thuis kan helpen bij het detecteren van veranderingen en mogelijke gezondheidsproblemen op een vroeg stadium. Het is belangrijk om regelmatig uw bloeddruk te meten en de resultaten bij te houden om veranderingen en trends te identificeren. Daarnaast is het raadzaam om altijd een bloeddrukmeter van een betrouwbare bron te kopen en deze volgens de instructies te gebruiken.

 In dit artikel zullen we uitleggen hoe u dit op een juiste manier kunt doen. Lees verder om te ontdekken hoe u uw bloeddruk thuis nauwkeurig kunt meten en wat u moet weten over normale bloeddrukwaarden.

Waarom je bloeddruk meten?

Het regelmatig meten van de bloeddruk kan helpen bij het opsporen van eventuele gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk (hypertensie) of lage bloeddruk (hypotensie) op een vroeg stadium. Het kan ook helpen bij het bewaken van de effectiviteit van medicatie en het monitoren van de gezondheidstoestand op lange termijn. 

Bovendien kan het bloeddruk meten inzicht geven in eventuele verbanden met leefstijl, stress, voeding en fysieke activiteit. De hartstichting adviseert dan ook om na je 40ste levensjaar elk jaar een keer je bloeddruk te meten. 

Hoe vaak je bloeddruk meten?

Nu hebben we het eigenlijk al een beetje verklapt, maar na het 40ste levensjaar is het goed om ieder jaar dit even een keer te checken. Dit kun je natuurlijk bij een arts doen, maar je kunt eventueel dit ook zelf doen. Maar hoe doe je dat nou? Dat zullen we straks stap voor stap behandelen. 

Verder kan het zo zijn dat jouw huisarts om bepaalde redenen dit vaker wil doen zodat, maar dit zal je dan even met jouw huisarts moeten overleggen. 

Wanneer je bloeddruk meten?

Als je bedoeld op welk moment van de dag dan kan het nog wel eens verschillen wanneer je het beste kunt meten. De bloeddruk kan nog wel eens van moment op moment verschillen. Daarom zou je meerdere metingen kunnen doen op een dag en daar een gemiddelde van uit te rekenen. 

Mocht je bedoelen wanneer het verstandig is om je bloeddruk te meten, dan kun je de regel van de hartstichting volgen om ieder jaar 1 keer na je 40ste het te checken. Mocht het nou meer nodig zijn, dan hoor je dit waarschijnlijk zelf van je huisarts. 

Hoe kun je de bloeddruk meten?

Er zijn twee verschillende manieren om je bloeddruk thuis te meten. Namelijk het handmatig meten en het meten met een bloeddrukmeter. 

Handmatig

De bloeddruk kan handmatig worden gemeten door middel van een manuele bloeddrukmeter, zoals een aneroïde manchet, die gebruik maakt van een stethoscoop om de bloeddruk te meten. Deze worden geplaatst rond de bovenarm en opgepompt tot een bepaalde druk. De manometer geeft de bloeddruk aan en de stethoscoop wordt gebruikt om de bloedsomloop in de slagaderen te horen.

Gebruik van een bloeddrukmeter

Een bloeddrukmeter is een digitale machine die de bloeddruk meet en weergeeft. Het is een eenvoudig te gebruiken apparaat dat door de slagader in de bovenarm wordt geplaatst. Het bloeddrukmeter meet de druk van het bloed in de slagaderen en geeft een nauwkeurige weergave van de systolische en diastolische bloeddruk en hartslag.

Bloeddruk meten stap voor stap (met een bloeddrukmeter)

1. Ontspan

Zorg dat u ontspannen bent, in een ontspannen houding zit en je armen op hartniveau hebt liggen voordat je begint met het meten van de bloeddruk.

2. Bloeddrukband plaatsen

Plaats de bloeddrukband om uw bovenarm, ongeveer 2,5 cm boven de elleboog. Zorg dat de band op de juiste manier is aangebracht en niet te strak of te los zit.

3. Ga goed zitten

Zorg ervoor dat u comfortabel zit met uw rug recht en uw armen op hartniveau.

4. Laat het apparaat zijn werk doen

Laat het apparaat zijn werk doen. Druk op de knop om de meting te starten en houd stil terwijl het apparaat de bloeddruk berekent.

5. Lees de resultaten af.

Zodra de meting is voltooid, kunt u de resultaten op het scherm aflezen. De systolische bloeddruk wordt weergegeven als de bovenste waarde en de diastolische bloeddruk wordt weergegeven als de onderste waarde. Noteer deze bloeddruk waarden  (het artikel van Dokterfit legt deze waardes uit) en houd deze bij voor vergelijking en analyse op lange termijn.

Bloeddrukmeter kopen?

Wil je graag een bloeddrukmeter kopen om thuis jouw bloeddruk mee te monitoren en in de gaten te houden? Bekijk dan ook eens ons artikel over de beste bloeddrukmeters. Hier hebben we namelijk niet alleen de beste bloeddrukmeters voor je op een rijtje gezet, we hebben ook een koopgids daarin verwerkt zodat je precies weet waar je op moet letten als je er eentje wilt aanschaffen. 

Conclusie

Meten van de bloeddruk is belangrijk voor het bewaken van gezondheid en eventueel opsporen van problemen. Het is raadzaam om bloeddruk regelmatig te meten en de resultaten bij te houden. 

Er zijn twee manieren om bloeddruk thuis te meten: handmatig en met behulp van een bloeddrukmeter. Na het 40ste levensjaar wordt aanbevolen om ieder jaar 1 keer bloeddruk te meten. De bloeddruk kan verschillen door verschillende factoren en het is raadzaam om meerdere metingen te doen en de resultaten te vergelijken.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo