Is een stijltang goed voor je haar?

Laatst geupdate op juni 24, 2022 by Voeljegezond.nl

De stijltang is te vinden in de badkamers van veel dames. Voor het stijlen, maar ook zeker voor het krullen, je creëert er een prachtige haarbos mee! Maar is een stijltang wel goed voor je haar? En hoe zorg je voor optimale protectie? Dat lees je in dit artikel!

Stijltang goed voor haar?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het gebruik van een stijltang is altijd slechter voor je haar dan géén stijltang gebruiken. De warmte kan immers je haar beschadigen. Gelukkig hoef je die stijltang niet meteen aan de kant te leggen. Integendeel, want met de volgende tips bescherm je je haar optimaal, zodat je veilig de stijltang kunt gebruiken!

Haar beschermen stijltang: 7 tips!

Hieronder vertellen we je de gouden tips voor het gebruik van de stijltang. Zolang je deze do’s & don’ts volgt blijft jouw haar mooi zoals het is, glanzend en zonder beschadigingen!

1. Stijl je haar nóóit als het nat is

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom dat je haar 100% droog is alvorens je gaat stijlen. Het is het beste als je je haren vooraf wast met een goede shampoo en conditioner en het daarna natuurlijk aan de lucht laat opdrogen. Als je immers gaat föhnen krijgt je haar extra te verduren. Heb je haast, dan kun je natuurlijk wel altijd even de föhn gebruiken, maar geef dus liever de voorkeur aan een natuurlijke droging.

niet-stijlen-met-nat-haar

2. Gebruik een goed hitte beschermend product

Hydratatie is de key voor een glanzende haardos. Het is daarom van uiterst belang om een goed product voor hittebescherming te gebruiken. Kies voor een product met vocht inbrengende ingrediënten, zoals kokosolie of arganolie. Hiermee creëer je een beschermende laag rond de haarvezel, waardoor de kans op vochtverlies en uitdroging van het haar afneemt. Tevens beschermt dit tegen gespleten haarpunten en voorkom je hiermee dat haren snel afbreken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het assortiment van Gliss Kur (Schwarzkopf) of Garnier. Grote kans dat jouw favoriete shampoomerk stijltang serums in het assortiment heeft.

3. Stijl niet heter dan nodig en pas warmte aan op type haar

Hoe heter de stijltang staat ingesteld, hoe groter de kans op beschadiging. Daarom stijl je bij voorkeur op een zo laag mogelijke temperatuur. Test eens met de laagste temperatuur op jouw stijltang en beoordeel het resultaat. Indien nodig kun je de temperatuur altijd nog ophogen. Heb je dun, beschermd of beschadigd haar? Zet de hitte dan bij voorkeur op maximaal 180 graden.

4. Gebruik een stijltang met de juiste soort platen

Bepaalde soorten stijltangen zijn beter voor bepaalde haarsoorten. En dan hebben we het met name over de soort plaat en de dikte van de plaat. Bij dik en lang haar kun je best een model met brede platen gebruiken, maar als je dun en kort haar hebt dan doe je er goed aan een stijltang met dunne platen te kopen. Heb je een stijltang met keramische coating? De platen die slijten na verloop van tijd, waardoor de kans op beschadiging vergroot wordt. Een stijltang met titanium platen zorgt voor goede warmteverspreiding. Deze modellen zijn relatief gezien wat duurder, maar hebben minder impact op je haar. We hebben hier de beste stijltangen voor je op een rijtje gezet.

stijltang-plaat

5. Kies voor een stijltang met stoom of olie

Wist je dat er super innovatieve stijltangen op de markt zijn met fijne extra’s voor haarbescherming? Bijvoorbeeld de Remington S8500, waarbij de platen geïmpregneerd zijn met natuurlijke Marokkaanse Arganolie en Vitamine E. Dit wordt geactiveerd als de stijltang warm wordt, waardoor je haar extra verzorging krijgt. Of ga voor de BaByliss ST395E, wat volgens ons de beste stijltang met stoom is. Dat maakt hem extra geschikt voor dun en breekbaar haar. Je stelt hem in op een lage stand van 170 graden. Beide stijltangen hebben een aantrekkelijke prijs, dus daar kun je zeker geen miskoop mee begaan.

Remington S8500

Keramische coating | Temperatuur instelbaar

BaByliss ST395E

Keramische coating | Titanium | Ionentechnologie | Stoom styler | Temperatuur instelbaar

6. Verwen jezelf wekelijks met een haarmasker

Jezelf verwennen is natuurlijk nooit verkeerd. En je haardos wordt zeker blij van een wekelijks haarmasker. Daarmee voed je je haren en geef je ze de kans om te herstellen. Daarnaast kun je ook eens in de week gaan slapen met een ‘haarknot’. Wat dat is? Dat is een knot die je op je hoofd maakt nadat je de punten van je haar met herstellende haarolie hebt gemasseerd. Op die manier kan de olie de hele nacht inwerken in de kwetsbare punten. Tijd om haarolie en haarmaskers in te slaan? Bekijk dan zeker het aanbod en kies je favoriet!

7. Laat je haar eens in de zes weken knippen

Check de puntjes van je haar en ontdek of je gespleten haarpunten hebt. Als dat zo is dan is het tijd voor een kappersbeurt! Door veel te stijlen is de kans groter om sneller gespleten haren te krijgen. Om dit op te lossen is het van belang om regelmatig, bij voorkeur eens in de zes weken, je haren te laten knippen. Gespleten haarpunten kunnen namelijk sneller verder splijten en dat is verre van wenselijk. Voor je het weet ben je verder van huis. En zeg nu zelf, het is altijd fijn om met een net geknipt kapsel de deur uit te gaan toch?!

Haar beschadigd door stijltang: wat te doen?

Als je haar eenmaal beschadigd is dan is het best lastig om te laten herstellen, dus voorkomen is beter dan genezen. Mocht het helaas echt zover zijn dan zijn er nog een aantal tips die je kunt volgen. Begin met een kappersbeurt en gun je haar daarna zoveel rust als mogelijk en probeer verder verval op de volgende manieren te voorkomen.

  • Geef je haar voorlopig geen verfbeurt (zeker geen blonderen)
  • Probeer zout zeewater en zwembad chloorwater in het haar te vermijden
  • Vermijd zonlicht op het haar door een hoed, pet of sjaal over het haar te dragen

Ook het eten van voedsel met vitamine A kan helpen, omdat het de productie van talg stimuleert. Talg wordt door de hoofdhuid geproduceerd en helpt om het haar te beschermen. Daarnaast kun je de stijltang beter een tijdje niet gebruiken. Check ook eens je huidige stijltang: zien de platen er vervallen en beschadigd uit? Dan is het zonder twijfel een goed idee om een nieuwe goede stijltang te kopen!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo