Slechte gewoontes doorbreken, hoe doe je dat?

Laatst geupdate op januari 9, 2023 by Voeljegezond.nl

Een slechte gewoonte is een handeling of gedrag dat negatieve gevolgen kan hebben voor je gezondheid, welzijn of persoonlijke relaties. Dit kan bijvoorbeeld zijn: te veel roken, te veel eten, te weinig bewegen, te veel tijd doorbrengen op sociale media, te veel tijd doorbrengen met gamen, drugs gebruiken etc.

Het is belangrijk om slechte gewoontes te doorbreken omdat ze ons kunnen belemmeren om ons volledig te kunnen ontwikkelen en ons volle potentieel te bereiken. Ze kunnen ook leiden tot fysieke of mentale gezondheidsproblemen en ons in staat stellen om belangrijke doelen te bereiken.

Door slechte gewoontes te doorbreken, kunnen we onszelf bevrijden van hun negatieve invloed en ons beter voelen over onszelf en ons leven. Het kan ook leiden tot een verbetering van onze persoonlijke relaties en een groter gevoel van voldoening en tevredenheid.

Welke slechte gewoontes zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende soorten slechte gewoontes waar mensen mee kunnen worstelen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Roken
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Te veel eten of ongezonde voedingsmiddelen eten
 • Te weinig beweging of sporten
 • Te veel tijd besteden aan sociale media of televisiekijken
 • Uitstelgedrag
 • Te weinig slapen
 • Te veel tijd besteden aan werk of studie
 • Ongezonde stress of emotioneel eten
 • Ongezonde relaties of communicatiepatronen

Dit is slechts een beperkt aantal voorbeelden. Er zijn veel andere slechte gewoontes waar mensen mee kunnen worstelen. Het is belangrijk om te onthouden dat wat voor iemand anders een slechte gewoonte kan zijn, niet noodzakelijkerwijs voor jou geldt. Het is belangrijk om je eigen gedrag en gewoontes te evalueren en te bepalen of ze negatieve gevolgen hebben voor jouw leven.

Hoe doorbreek je nou een slechte gewoontes?

Nu zijn er een aantal dingen die je kan doen om een slechte gewoonte te doorbreken. Hierbij is het wel goed om in ogenschouw te nemen dat jouw slechte gewoonte niet te erg moet zijn en dat je bijvoorbeeld niet een directe opname in een afkickkliniek nodig hebt bijvoorbeeld. Om het even heel extreem te maken.

Stap 1: Identificeer je slechte gewoontes

Stap 1 om je slechte gewoontes te doorbreken is om ze te identificeren. Dit kan je helpen om te begrijpen waarom je ze hebt en hoe ze invloed hebben op je leven.

Om je slechte gewoontes te identificeren, kun je een lijst maken van je gedragingen of handelingen die je wilt veranderen. Probeer te denken aan gewoontes die je hebt gehad voor een lange tijd of die je regelmatig herhaalt. Vraag jezelf ook af hoe deze gewoontes je leven beïnvloeden. Bijvoorbeeld:

 • Maak ik me zorgen over mijn gewicht of mijn gezondheid vanwege mijn eetgedrag?
 • Maak ik me zorgen over mijn financiën vanwege mijn uitgavenpatroon?
 • Maak ik me zorgen over mijn prestaties op school of op het werk vanwege mijn uitstelgedrag?
 • Maak ik me zorgen over mijn persoonlijke relaties vanwege mijn communicatiepatronen of gebrek aan sociale activiteiten?

Door deze vragen te beantwoorden, kun je beter begrijpen hoe je slechte gewoontes invloed hebben op je leven en wat je kunt doen om ze te veranderen.

identificeer

Stap 2: Maak een plan

Nadat je je slechte gewoontes hebt geïdentificeerd, is het tijd om een plan te maken om ze te doorbreken. Dit kan je helpen om gericht te werken aan het bereiken van je doelen en om je te concentreren op positieve veranderingen.

Om een plan te maken, is het belangrijk om te bedenken wat je wilt bereiken door je slechte gewoontes te doorbreken. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • Het verbeteren van je fysieke gezondheid
 • Het verminderen van stress of het beter omgaan met stress
 • Het verbeteren van je financiële situatie
 • Het verbeteren van je persoonlijke relaties
 • Het bereiken van bepaalde doelen op school of op het werk

Zodra je hebt besloten wat je wilt bereiken, kun je een plan maken om dit te bereiken. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een plan te maken:

 1. Maak kleine, haalbare doelen. In plaats van te proberen alle slechte gewoontes in één keer te doorbreken, kun je beter kleine, haalbare doelen maken. Dit kan je helpen om je focus te behouden en om voldoening te voelen bij het behalen van kleine overwinningen.
 2. Zoek ondersteuning. Het doorbreken van slechte gewoontes kan moeilijk zijn, dus het is belangrijk om ondersteuning te zoeken van vrienden, familie, een professioneel of een supportgroep.
 3. Maak een schema. Maak een schema waarin je aangeeft wanneer je bepaalde doelen wilt bereiken. Houd rekening met eventuele obstakels die je tegen kunt komen en bedenk hoe je hiermee om kunt gaan.
 4. Beloon jezelf. Geef jezelf kleine beloningen voor het behalen van mijlpalen op je weg naar het doorbreken van je slechte gewoontes. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven.

Het is belangrijk om flexibel te zijn en om bij te sturen als het nodig is. Het doorbreken van slechte gewoontes is een proces en het kan tijd kosten om te wennen aan nieuwe gewoontes. Blijf jezelf aanmoedigen en wees niet te hard voor jezelf als het moeilijk wordt.

Stap 3: Volg je plan

Nadat je een plan hebt gemaakt om je slechte gewoontes te doorbreken, is het tijd om het plan te volgen. Dit kan soms moeilijk zijn, vooral als je gewoontes diep geworteld zijn of als je te maken krijgt met obstakels of tegenslagen.

Om je plan te volgen, is het belangrijk om gemotiveerd te blijven en om jezelf aan te moedigen om door te zetten, ook als het moeilijk wordt. Hier zijn enkele tips om je te helpen je plan te volgen:

 1. Blijf je doelen voor ogen houden. Herinner jezelf aan waarom je je slechte gewoontes wilt doorbreken en hoe het doorbreken ervan je leven kan verbeteren.
 2. Zoek ondersteuning. Praat met vrienden, familie of een professioneel over wat je doormaakt en vraag om hulp als je het nodig hebt.
 3. Wees flexibel. Verwacht niet dat alles altijd perfect zal verlopen. Als je tegen obstakels of tegenslagen aanloopt, probeer dan een manier te vinden om ermee om te gaan en blijf je aan je plan houden.
 4. Beloon jezelf. Geef jezelf kleine beloningen voor het behalen van mijlpalen op je weg naar het doorbreken van je slechte gewoontes. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven.

Het doorbreken van slechte gewoontes kan moeilijk zijn, maar het kan ook zeer bevredigend zijn als je ziet hoe je leven verandert voor het beter. Blijf jezelf aanmoedigen en wees trots op je inspanningen om positieve veranderingen in je leven te maken.

Stap 4: Beloon jezelf

Stap 4 in het doorbreken van slechte gewoontes is om jezelf te belonen voor het behalen van mijlpalen op je weg naar verandering. Beloningen kunnen je helpen om gemotiveerd te blijven en om te vieren hoe ver je bent gekomen.

Bedenk wat voor jou belangrijk is en wat je graag wilt als beloning. Dit kan iets kleins zijn, zoals een nieuw boek of een nieuw shirt, of iets groters, zoals een dagje uit of een vakantie.

Houd wel in gedachten dat beloningen bedoeld zijn om te vieren hoe ver je bent gekomen en om je te helpen gemotiveerd te blijven, niet om je slechte gewoontes te blijven voortzetten. Kies dus beloningen die in lijn zijn met je doelen om je slechte gewoontes te doorbreken.

Het is ook belangrijk om beloningen op een gezonde manier te geven en om je niet te hard te straffen als je terugvalt of tegenslagen tegenkomt. Blijf positief en blijf jezelf aanmoedigen om door te zetten op je weg naar verandering.

beloon-jezelf

Wat nou als het je niet alleen lukt?

Het doorbreken van slechte gewoontes kan moeilijk zijn en het is normaal om tegen obstakels of terugvallen aan te lopen. Als je het moeilijk hebt om je plan te volgen of als je het gevoel hebt dat je het alleen niet kunt, is het belangrijk om hulp te zoeken.

Er zijn verschillende manieren waarop je hulp kunt zoeken:

 • Praat met vrienden of familie over wat je doormaakt. Vaak kan het al helpend zijn om je gedachten en gevoelens te delen met iemand die om je geeft.
 • Zoek ondersteuning in een supportgroep. Er zijn veel supportgroepen beschikbaar voor mensen die worstelen met verschillende soorten slechte gewoontes. Deze groepen kunnen een veilige plek bieden om te praten over wat je doormaakt en om advies en ondersteuning te krijgen van mensen die in dezelfde situatie zitten.
 • Zoek professionele hulp. Als je het moeilijk hebt om je slechte gewoontes te doorbreken of als je denkt dat je hulp nodig hebt om te kunnen omgaan met onderliggende problemen, zoals stress, depressie of een eetstoornis, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Dit kan in de vorm zijn van therapie in een afkickkliniek of coaching.

Het zoeken van hulp kan eng zijn, maar het is een teken van sterkte om toe te geven dat je hulp nodig hebt. Door hulp te zoeken, geef je jezelf de kans om te leren hoe je op een gezonde manier met je slechte gewoontes om kunt gaan en om positieve veranderingen in je leven te maken.

Conclusie

Het doorbreken van slechte gewoontes kan moeilijk zijn, maar het kan ook zeer bevredigend zijn als je ziet hoe je leven verandert voor het beter. 

Door de juiste stappen te volgen, zoals het identificeren van je slechte gewoontes, het maken van een plan om ze te doorbreken, het volgen van je plan en het belonen van jezelf voor het behalen van mijlpalen, kun je positieve veranderingen in je leven aanbrengen en je slechte gewoontes achter je laten. 

Zoek ondersteuning als je het nodig hebt en wees vriendelijk voor jezelf als je tegenslagen tegenkomt. Door te blijven werken aan het doorbreken van je slechte gewoontes, kun je een gezonder, gelukkiger en succesvoller leven leiden.

Mocht je nou nog vragen hebben, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo