Slapen in warme zomers, hoe doe je dat?

Laatst geupdate op september 27, 2022 by Voeljegezond.nl

Is het weer zo’n nacht? 30+ graden en je moet je bed in? Je hebt geen airconditioning en je komt maar niet in slaap door de hitte? Het zweet blijft maar komen en je licht in je eigen plas zweet.

Morgen is die oh zo belangrijke dag en je moet topfit zijn. Hoe harder je het probeert, hoe wakkerder je wordt. Hoe kom je nou in slaap!?

Dat is nou precies de vraag die we in dit artikel voor jou gaan beantwoorden, want er zijn een paar dingen die je kunt doen om in dit soort omstandigheden in slaap te komen.

Wat kun je nou doen om het koeler te krijgen?

Nu ben jij natuurlijk benieuwd naar wat je kan doen om het koeler te krijgen en of te houden in de slaapkamer en daar zijn enkele dingen die je daarvoor kunt doen, dus die hebben we hieronder even voor je op een rijtje gezet.

Kiezen voor een koel dekbed of helemaal geen dekbed

Nu ligt het er natuurlijk aan wat voor een dekbed je hebt of deze je echt warm maakt of niet. Maar mocht je de mogelijkheid hebben om nog voor een dekbed te kiezen, dan kun je kiezen voor een koel dekbed. Denk je van nee, nee een dekbed is me überhaupt te warm, dan kun je nog overwegen om helemaal geen dekbed te gebruiken en enkel onder een laken te gaan slapen. Voetjes onder het laken vandaan om de warmte af te voeren.

Een ventilator gebruiken

De eerste vraag is: hoe warm is het? Als je binnen bent en het is pikkedonker, dan kan het best een paar graden warmer zijn dan buiten. Je kunt dus proberen om dat aantal graden te halveren door bijvoorbeeld de ramen open te zetten en/of een ventilator aan te laten staan. Zo zal de lucht circuleren en naar buiten worden getransporteerd. 

Je kunt de ventilator natuurlijk ook gebruiken op jezelf als je ligt zodat jij de wind over je huid heen voelt gaan. Kleine tip om extra af te koelen is om een paar druppels op de huid te leggen zodat de wind van de ventilator echt koel aanvoelt. 

ventilator

Kruik vullen met koud water

Een goedkoop alternatief is om een kruik te vullen met ijskoud water en die dan bij je in bed te leggen. Het water zal langzaam warmer worden, maar hopelijk ben je dan al in slaap gevallen. Zoals je ziet is een kruik multifunctioneel. 

Kies voor een natuurlijk dekbedovertrek

Een van de beste manieren om het koel te houden in bed is door een dekbedovertrek te kiezen dat natuurlijk ventileert. Zoals een katoenen laken of een jersey dekbedovertrek. Deze stoffen zijn erg luchtig en voeren het vocht ook goed af. 

Luchtbevochtiging

Nog een tip is om de temperatuur in huis zo laag mogelijk te houden. Dat kan door middel van luchtbevochtiger, maar ook door middel van een ventilator op de kamer. Natuurlijk kun je deze twee dingen ook mooi combineren voor een optimaal effect.

Wat kun je doen om je gedachten de verplaatsen naar iets anders dan de warmte?

Als je in bed ligt en het is ondraaglijk warm, kan je je gedachten niet stilzetten. We hebben allemaal wel eens last van die warme dagen waarop het bijna niet te harden is. Je zou willen dat je kon slapen maar in plaats daarvan ben je alleen maar geïrriteerd dat je niet slaapt en dat het zo verschrikkelijk warm is. Er zijn verschillende manieren waarop je deze irritatie kan verminderen: meditatie, schaapjes tellen (wat eigenlijk ook een vorm van mediatie is) en je zou kunnen denken aan het gebruik van een wake up light. 

Meditatie

Mediteren is een goede manier om je gedachten af te leiden. Zelfs als je niet mediteert, kun je proberen om jezelf te concentreren op een bepaald punt binnen of buiten je lichaam. Dit kan een plek op je hand zijn of een klank zoals “Om”. Als je dat probeert, moet het niet langer dan 10 minuten duren. Het is ook mogelijk om te mediteren op het niet-mediteren en uiteindelijk kom je dan tot rust.

Ook zou je eens een bodyscan kunnen doen en stuk voor stuk je ledematen met je gedachten na te gaan. Als je dit langere tijd doet zul je uiteindelijk lekker in slaap vallen.

Schaapjes tellen

Dit is een goede oefening voor kinderen, maar ook voor volwassenen werkt het heel goed. Het helpt om je gedachten af te leiden van de warmte en het kan je helpen om in slaap te vallen. Want doordat jij je aandacht richt op het tellen van schaapjes denk je even niet aan de warmte en zal je beter in slaap kunnen komen. Met schaapjes tellen bedoelen we eigenlijk dat je in je hoofd gaat tellen. 

Wake up light

Nu denk je waarschijnlijk van huh, een wake up light die is toch om op te staan? Ja dat klopt daar kun je hem ook voor gebruiken. Maar je kunt hem ook gebruiken om het licht natuurlijk te laten lijken voor als je in slaap wilt vallen. Dus alsof de zon onder gaat.

Hierdoor kom je in een rustigere toestand. Je wordt niet gehinderd door het felle licht dat vanaf je wekker komt maar merkt alleen dat het licht langzaam dimt en vervolgens uit gaat. Dit zorgt voor een natuurlijke slaap en kan ervoor zorgen dat je minder snel wakker wordt tijdens de nacht.

Conclusie

Je kunt het in slaap komen op een warme zomer avond / nacht dus op verschillende manieren aanpakken. Je kunt zorgen dat je jouw omgeving daadwerkelijk afkoelt door verschillende dingen te doen. Zowel de kamer zelf als je bed kun je verkoelen om minder last te hebben van de warmte.

Daarnaast kun je jouw gedachten verplaatsen. Dit is namelijk vaak een blokkerende factor die ervoor kan zorgen dat je niet lekker in slaap komt. Je kunt meditatie doen, schaapjes tellen of dus gebruik maken van een wake up light om het gevoel van slapen op te wekken.

We hopen dat je wat hebt gehad aan dit artikel en dat jij lekker in slaap kan komen nu.

Mocht jij nou nog hele goede tips hebben of een vraag hebben, aarzel dan niet om deze hieronder in een reactie achter te laten.

Welterusten!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo