Fit thuiswerken? Zo creëer je het perfecte thuiskantoor!

Laatst geupdate op augustus 3, 2023 by Voeljegezond.nl

Wanneer je een kantoorbaan hebt is de kans zeer groot dat je vandaag de dag regelmatig thuiswerkt. Geen reistijd, files en/of treinen met vertraging. En dan hebben we het nog geen eens over irritante collega’s, moeilijke leidinggevenden en onrustige bezoekers gehad. 

Maar met thuiswerken komen er wel andere zaken om de hoek kijken dan wanneer je naar kantoor gaat. Niet iedereen heeft standaard een goede werkplek thuis. 

Een thuiskantoor inrichten is hierbij zeer belangrijk en van grote meerwaarde. Waar je op moet letten wanneer je dit gaat doen? Lees snel verder.

De ruimte

Allereerst de ruimte waar je gaat zitten. Mocht je een kamertje over hebben, dan kun je deze direct gebruiken als thuiskantoor. Maak het gezellig met vrolijke kleuren op de wanden, leuke accessoires en misschien zelfs wat luxe producten zoals een koffie automaat en een waterkoker. 

Zorg ook voor voldoende ventilatie en frisse lucht (denk bijvoorbeeld aan een luchtbevochtiger), en een gezellige plant of bos bloemen doet ook wonderen. Geen luxe voor een apart thuiskantoor?  Maak dan een apart hoekje met een bureau waar jij kan werken. Probeer het niet aan de keukentafel te doen of andere ruimte waar je standaard al gebruik van maakt. 

Dit zorgt er namelijk voor dat je werk lastiger kunt afsluiten aan het einde van de dag. Een apart hoekje in de slaapkamer kan wel, maar ook het gebruiken van een tuinhuis kan ontzettend fijn zijn. 

Wellicht wel een beetje isoleren, en voor de koude wintermaanden een straalkacheltje aanschaffen. Maar met een beetje creativiteit is meer mogelijk dan je denkt! 

De meubels

Zoals al in de titel vermeld is het belangrijk dat je je werkplek thuis ook inricht met het oog op vitaliteit. Ga dan ook voor specifieke meubels die gemaakt zijn voor een kantoor. Denk aan een verstelbare ergonomische bureaustoel die je precies kunt aanpassen op jouw wensen en voorkeuren.

Dit soort stoelen hebben namelijk andere kenmerken dan een reguliere eetkamerstoel. Ze kunnen vele klachten voorkomen zoals rugpijn en een muisarm. En dat deze meubels tegenwoordig niet mooi meer hoeven te zijn? 

Mooi én praktisch gaan vandaag de dag prima samen, gewoon een kwestie van een design bureaustoel bestellen. Ook een zit-sta bureau is een investering die zichzelf vaak weer terugbetaalt, door middel van je verhoogde productiviteit.

Kortom, een thuiskantoor inrichten vraagt zeker om specifieke focus. Van verantwoorde meubels tot een fijne vibe. Het heeft allemaal effect op jouw werkplezier en effectiviteit. 

Realiseer je dat je vaak minstens 8 uur per dag en soms wel 40 uur per week op deze plek doorbrengt. Een beetje extra liefde en zorg hiervoor is dan ook geen overbodige luxe!

Personalisatie

Personalisatie van je thuiskantoor is een geweldige manier om het een persoonlijke en inspirerende sfeer te geven. Door elementen toe te voegen die bij jou passen, creëer je een omgeving waarin je je prettig voelt en geïnspireerd raakt om productief te werken. Hier zijn enkele ideeën om deze tip verder uit te werke.

Inspirerende citaten: Kies citaten die je motiveren en een positieve mindset bevorderen. Print ze uit op mooie kaartjes of laat ze afdrukken op canvas om aan de muur te hangen. Inspirerende woorden kunnen je helpen gemotiveerd te blijven, zelfs tijdens uitdagende dagen.

Foto’s van dierbaren: Plaats foto’s van je geliefden, familie, vrienden of huisdieren in je thuiskantoor. Deze persoonlijke herinneringen herinneren je aan de waardevolle relaties in je leven en kunnen je stemming en productiviteit positief beïnvloeden.

Vision board: Maak een vision board op een prikbord of op een muurpaneel. Hierop kun je afbeeldingen, doelen, dromen en inspirerende visuals plaatsen die je toekomstige plannen weergeven. Het visueel maken van je doelen kan je helpen gefocust te blijven en je motivatie hoog te houden.

Kunstwerken en foto’s van natuurlandschappen: Als je van de natuur houdt, overweeg dan om kunstwerken of foto’s van prachtige natuurlandschappen in je thuiskantoor op te hangen. Natuurbeelden kunnen een kalmerend effect hebben en stress verminderen.

Hobby-elementen: Als je een hobby hebt, laat dit dan terugkomen in je thuiskantoor. Dit kan een schilderij zijn dat je hebt gemaakt, een muziekinstrument waar je van houdt, of verzamelobjecten die je dierbaar zijn. Dit brengt persoonlijkheid in je werkruimte.

Kleuren die je aanspreken: Kies kleuren voor je thuiskantoor waar je je prettig bij voelt. Kleuren hebben invloed op onze gemoedstoestand en productiviteit. Kies bijvoorbeeld voor rustgevende tinten zoals blauw of groen, of juist voor energieke kleuren zoals geel of oranje, afhankelijk van wat je nodig hebt tijdens het werken.

Geurige elementen: Gebruik geurkaarsen, diffusers of potpourri om een aangename geur in je thuiskantoor te verspreiden. Geuren kunnen je stemming beïnvloeden en een gevoel van ontspanning bevorderen.

Boekenplank met favoriete boeken: Als je van lezen houdt, richt dan een boekenplank in met je favoriete boeken. Deze kunnen dienen als een bron van inspiratie of een welkome afwisseling tijdens korte pauzes.

Het doel van personalisatie is om je thuiskantoor om te vormen tot een ruimte die je niet alleen uitnodigt om te werken, maar die je ook energie geeft en je creativiteit stimuleert. Met deze persoonlijke touch wordt je thuiskantoor een plek waar je graag vertoeft en waar je het beste uit jezelf kunt halen.

Natuurlijk daglicht

Het belang van natuurlijk daglicht in je thuiskantoor mag niet onderschat worden. Hier zijn enkele manieren om optimaal gebruik te maken van daglicht en een gezonde en productieve werkruimte te creëren.

Positie van je bureau: Plaats je bureau zo dicht mogelijk bij een raam, bij voorkeur aan de zijkant, om overmatige schittering op je computerscherm te vermijden. Op deze manier profiteer je van het daglicht zonder last te hebben van hinderlijke reflecties.

Gebruik lichte kleuren: Verf de muren van je thuiskantoor in lichte kleuren, zoals wit of lichte pasteltinten. Lichte kleuren reflecteren het daglicht beter en verspreiden het door de ruimte, waardoor je werkruimte helderder en luchtiger aanvoelt.

Transparante raambekleding: Kies voor transparante of lichtdoorlatende raambekleding, zoals jaloezieën, rolgordijnen of vitrage. Deze zorgen voor voldoende privacy zonder het daglicht te belemmeren.

Regelmatige pauzes buiten: Maak gebruik van het daglicht door regelmatig korte pauzes buiten te nemen. Een korte wandeling in de frisse lucht kan je energieniveau verhogen en je concentratie verbeteren.

Geen daglicht? Gebruik daglichtlampen: Als je thuiskantoor zich niet in de buurt van een raam bevindt of als je ’s avonds werkt, overweeg dan het gebruik van daglichtlampen. Deze lampen bootsen natuurlijk daglicht na en kunnen je stemming en energieniveau positief beïnvloeden.

Richting van je bureau: Als het mogelijk is, plaats je bureau dan zo dat je zijdelings daglicht ontvangt in plaats van direct in het licht te zitten. Dit kan vermoeide ogen voorkomen en een aangenamere werkomgeving creëren.

Houd ramen schoon: Zorg ervoor dat de ramen schoon zijn, zodat het daglicht ongehinderd naar binnen kan stromen. Vieze ramen kunnen het daglicht belemmeren en de algehele sfeer van je thuiskantoor beïnvloeden.

Richt je werkplek naar het daglicht: Probeer je werkplek zo in te richten dat je kunt genieten van het uitzicht op de natuur of een rustgevend landschap buiten. Dit kan je helpen ontspannen en je gedachten helder houden tijdens het werken.

Daglicht heeft talloze voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het verbetert niet alleen je productiviteit en algehele welzijn, maar kan ook je slaapkwaliteit en energieniveau gedurende de dag verbeteren. Door het daglicht optimaal te benutten in je thuiskantoor, kun je een positieve en inspirerende werkomgeving creëren.

Conclusie

Door een perfect thuiskantoor te creëren, kun je fit en productief werken vanuit huis. Een goede inrichting van de ruimte met voldoende ventilatie en natuurlijk daglicht is essentieel om een gezonde en aangename werkplek te garanderen. Door specifieke meubels te kiezen die gericht zijn op vitaliteit, zoals een ergonomische bureaustoel en een zit-sta bureau, kun je fysieke klachten voorkomen en je productiviteit verhogen.

Personalisatie van je thuiskantoor met inspirerende citaten, foto’s van dierbaren, kunstwerken, en andere elementen die bij jou passen, maakt de ruimte persoonlijk en stimulerend. Dit helpt je om geïnspireerd en gemotiveerd te blijven tijdens het werken.

Het belang van een goed ingericht thuiskantoor mag niet worden onderschat, aangezien je hier veel tijd doorbrengt. Een beetje extra aandacht en zorg voor je werkplek zal zich vertalen in verhoogd werkplezier, welzijn en effectiviteit.

Al met al, met de juiste aandacht voor de ruimte, meubels en personalisatie, kun je thuis een perfect thuiskantoor creëren waar je fit en comfortabel kunt werken, zonder concessies te doen aan je welzijn en productiviteit.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo