Besparen op zorg? Deze tips wil je kennen!

Laatst geupdate op oktober 14, 2023 by Voeljegezond.nl

Het zijn dure tijden, daar kunnen we niet omheen. Van de boodschappen die steeds duurder lijken te worden tot toenemende kosten voor verzekeringen, we kunnen er simpelweg niet omheen. Ook de zorg wordt alsmaar duurder. 

Ieder jaar komt er toch wel een bedragje bij, iets wat per maand vaak nog meevalt. Maar wanneer je het van een aantal jaren achterelkaar optelt, én voor een heel gezin berekent gaat het om serieus geld. 

Vergelijk daarom je zorgverzekering! Er tips en tricks om door slim onderling zorgverzekeringen te vergelijken de kosten te drukken. Welke tips je hiervoor wilt kennen? Lees snel verder. 

Kies precies 

Het is aan te raden om je zorgverzekering ieder jaar nauwkeurig samen te stellen aan de hand van de (verwachte) behoeftes die jij hebt. Hierbij kun je denken aan extra of juist minder fysiotherapie, hogere of lagere kosten voor de tandarts of juist wel of geen kraamzorg. 

Wanneer je hier op voorhand rekening mee houdt, kun je ervoor zorgen dat je verzekering wel of geen dekking biedt dat jaar. 

Dit kan de maandelijkse kosten soms iets doen stijgen, maar voorkomt dat je die hoge tandartsrekening zelf moet betalen. Iets wat ook een hoge kostenpost kan zijn is orthodontie. Dit een aantal jaren in de verzekering opnemen kan hoge rekeningen voorkomen. 

Collectief? 

Het meest voordelig is het nog altijd om collectief je zorgverzekering af te sluiten bij je werkgever, vaak niet alleen door de premies maar ook door de gratis extra’s die dit oplevert. Zo zit er soms een gratis healthcheck in, of de mogelijkheid om niet gebruikte fysiotherapiebehandelingen door te schuiven naar volgend jaar. Allemaal handige en leuke extra’s, waar je niets extra’s voor betaalt. Dus check of collectief verzekeren mogelijk is. 

Betaaltrucs 

Naast bovenstaande kun je de maandelijkse kosten vaak ook drukken door het bedrag in één keer te betalen of je eigen risico te verhogen. Wanneer je weinig zorg verwacht is die laatste een enorme aanrader die serieus tientallen euro’s per maand kan schelen. Bij het betalen van het bedrag in één keer levert het vaak een aantal procent voordeel op, iets wat ook leuk optelt als je het over een jaar uitrekent. 

Kortom; de zorgverzekering is en blijft een hoge kostenpost voor veel gezinnen, maar er zijn wel manieren om het iets vriendelijker en aantrekkelijker te maken. Met bovenstaande trucs en tips kun je zomaar serieus geld besparen per jaar. Geld waar je hele andere leuke dingen mee kunt doen!  

Maak gebruik van preventieve zorg:

  • Levensstijl: Leef gezond om ziektes en aandoeningen te voorkomen. Denk aan goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik.
  • Check-ups: Regelmatige medische check-ups kunnen helpen om gezondheidsproblemen vroegtijdig te identificeren en te behandelen.

Wees geïnformeerd over medicijnen:

  • Generieke Medicijnen: Vraag naar generieke medicijnen in plaats van merknamen; ze zijn vaak goedkoper en net zo effectief.
  • Voorraad: Koop een grotere voorraad van chronische medicijnen indien mogelijk en toegestaan.

Maak gebruik van subsidies en tegemoetkomingen:

  • Zorgtoeslag: Kijk of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag of andere subsidies die de kosten kunnen verminderen.
  • Gemeentelijke Regelingen: Informeer bij je gemeente naar specifieke regelingen voor inwoners met een laag inkomen of speciale behoeften.

Wees proactief:

  • Second Opinion: Overweeg een second opinion als je twijfelt over een dure behandeling.
  • Behandelingen: Weet wat behandelingen kosten en vraag of er goedkopere alternatieven zijn. Bespreek dit altijd met je arts.

De sleutel tot besparing op zorgkosten ligt in proactief zijn, geïnformeerd blijven, en bewuste keuzes maken over je gezondheid en zorgverzekering. Het is ook belangrijk om je rechten en opties te kennen en om gebruik te maken van alle beschikbare bronnen en ondersteuning om de kosten te minimaliseren.

Conclusie

In een tijd waarin de kosten van levensonderhoud, inclusief zorg, blijven stijgen, is het essentieel om strategische en geïnformeerde keuzes te maken om zorgkosten te minimaliseren. 

De kernstrategieën omvatten het jaarlijks zorgvuldig kiezen en aanpassen van je zorgverzekering op basis van je specifieke behoeften, het overwegen van collectieve verzekeringen via je werkgever en het slim managen van betalingen en eigen risico. 

Het implementeren van preventieve gezondheidsmaatregelen, zoals een gezonde levensstijl en regelmatige check-ups, en het benutten van subsidies en tegemoetkomingen zijn cruciaal om onnodige kosten te voorkomen.

 Door proactief te zijn en je opties te evalueren, kun je kwalitatieve zorg ontvangen zonder je financiële welzijn in gevaar te brengen.

 Het besparen op zorgkosten is niet alleen een kwestie van het verlagen van uitgaven maar vereist een holistische benadering die gezondheid en financiën integreert om een evenwichtig en welvarend leven te waarborgen.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo