Jouw angst voor de tandarts verminderen met deze tips!

Laatst geupdate op maart 6, 2023 by Voeljegezond.nl

Angst voor de tandarts komt veel voor bij zowel kinderen als volwassenen. Veel mensen mijden dan ook regelmatig tandartsbezoeken vanwege angst, onzekerheid of vervelende ervaringen in het verleden. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je gebit, zoals tandproblemen, pijn en infecties. Gelukkig zijn er veel manieren om de angst voor de tandarts te overwinnen en een aangenamere ervaring te hebben tijdens tandartsbezoeken. Wij geven daarom vijf tips die jouw helpen om in ieder geval de angst voor de tandarts te verminderen. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder.

1. Ga op zoek naar de juiste tandarts

Wanneer je angst hebt voor de tandarts is het allereerst belangrijk om op zoek te gaan naar een tandarts waar jij je op je gemak voelt. Zoek bijvoorbeeld op ‘Tandarts Amsterdam West’ als je hier in de buurt woont. Vervolgens kun je verschillende tandartspraktijken vergelijken op basis van recensies en informatie die je kunt vinden. Sommige tandartspraktijken hebben een angst tandarts die speciaal is voor mensen die bang zijn voor de tandarts. Dit zou een goede oplossing kunnen zijn. 

2. Ga in gesprek met je tandarts

Het is belangrijk dat je open bent naar jouw tandarts. Vertel hem of haar over je angst of vervelende ervaringen, zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Op deze manier kan de tandarts meer aandacht aan je besteden en alles op jouw tempo uitvoeren. Daarnaast kun je bijvoorbeeld vragen of de tandarts precies kan vertellen wat er tijdens de behandeling gaat gebeuren als je dit fijn vindt. 

3. Luister naar muziek of gebruik oordopjes

Veel mensen zullen het met je eens zijn dat het niet de meest ontspannen sfeer is wanneer je in een tandartsstoel ligt. Om te zorgen voor een beetje afleiding kun je luisteren naar rustige muziek. Daarnaast kun je ook gebruik maken van oordopjes, zodat je minder meekrijgt van al het geluid om je heen. 

4. Luister niet naar negatieve verhalen van anderen

Het is goed om over je angst voor de tandarts te praten, maar luister vooral niet naar negatieve verhalen van anderen. Door het luisteren naar deze verhalen kan de angst alleen maar groter worden. Daarnaast hebben deze verhalen geen invloed op jouw tandartsbezoeken, want iedere tandarts is anders en iedereen ervaart een bezoek anders. Doe dit natuurlijk wel in overleg met jouw tandarts haha.

5. Ontspan

Ervoor zorgen om te ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je je hier bewust mee bezig houden om je angst te verminderen. Ademhalingsoefeningen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je rustiger wordt en je meer kunt ontspannen. Hoe meer ontspannen je bent, hoe minder je last hebt van angst. 

6. Maak een afspraak in de ochtend

Als je een afspraak maakt bij de tandarts in de ochtend, dan heb je minder tijd om angstig te worden. Je hebt dan namelijk minder tijd om te piekeren over de afspraak en de behandeling. Bovendien ben je in de ochtend vaak nog uitgerust en heb je meer energie om de afspraak door te komen.

Een ander voordeel van een ochtend afspraak is dat de tandarts zelf vaak nog fris en uitgerust is. Dit kan ervoor zorgen dat de behandeling vlotter verloopt en de tandarts meer aandacht voor jou heeft.

Daarnaast is het vaak zo dat er in de ochtend minder wachttijden zijn. Als je een afspraak later op de dag hebt, kan het namelijk voorkomen dat de tandarts uitloopt. Hierdoor moet je langer wachten en kan de angst toenemen.

Tot slot kan het helpen om na de afspraak nog wat leuks te plannen. Zo heb je iets om naar uit te kijken na de behandeling en kun je de afspraak sneller vergeten. Plan bijvoorbeeld een lunchafspraak met een vriend of vriendin, of ga iets leuks doen met je gezin.

7. Ga regelmatig naar de tandarts

Door regelmatig naar de tandarts te gaan, raak je gewend aan de behandelingen en zul je minder angstig worden.

  1. Gewenning: Hoe vaker je naar de tandarts gaat, hoe meer je gewend raakt aan de behandelingen en de omgeving. Hierdoor zal de angst voor de tandarts vanzelf afnemen.
  2. Voorkomen van problemen: Door regelmatig naar de tandarts te gaan, kunnen problemen tijdig worden opgespoord en behandeld. Hierdoor voorkom je dat kleine problemen uitgroeien tot grote problemen, wat op de lange termijn alleen maar meer angst kan veroorzaken.

8. Onderhoud je mondgezondheid zelf ook goed

Het is essentieel om je tanden goed te poetsen en te flossen om een goede mondgezondheid te behouden. Door dit regelmatig te doen, kun je tandheelkundige problemen voorkomen, zoals gaatjes en tandvleesproblemen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder vaak naar de tandarts hoeft te gaan voor behandelingen, wat de angst voor de tandarts kan verminderen.

Daarnaast kan het regelmatig poetsen en flossen van je tanden ervoor zorgen dat je meer vertrouwen krijgt in je eigen mondgezondheid. Als je weet dat je goed voor je tanden en tandvlees zorgt, hoef je minder bang te zijn voor tandheelkundige problemen en hoef je minder vaak naar de tandarts voor behandelingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat regelmatige controles bij de tandarts nog steeds nodig zijn, zelfs als je goed voor je tanden en tandvlees zorgt. De tandarts kan namelijk tandheelkundige problemen opsporen voordat ze ernstig worden en kan je adviseren over hoe je je mondgezondheid kunt verbeteren. Door regelmatig naar de tandarts te gaan en je tanden en tandvlees goed te verzorgen, kun je de angst voor de tandarts verminderen en een gezonde mond behouden.

Zorgt dus voor een goede tandenborstel en / of flosapparaat en zorg ervoor dat je mond in topconditie is!

Conclusie

Angst voor de tandarts is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervaren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze angst te verminderen.

Door deze tips toe te passen, kun je de angst voor de tandarts verminderen en een gezonde mond behouden. Het is belangrijk om te onthouden dat het bezoeken van de tandarts essentieel is voor een goede mondgezondheid en dat regelmatige controles nog steeds nodig zijn, zelfs als je je angst hebt verminderd.

Hopelijk hebben deze tips je geholpen om meer inzicht te krijgen in hoe je je angst voor de tandarts kunt verminderen. Vergeet niet dat het normaal is om angst te voelen en dat tandartsen getraind zijn om met deze angst om te gaan. Wees eerlijk over je angsten en vraag om hulp als dat nodig is.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo