6 tips om om te gaan met onzekerheid

Zit je op dit moment niet lekker in je vel? Grote kans dat dit omslaat naar een gevoel van onzekerheid. Mogelijk ben je onzeker over je uiterlijk, over je gedrag, over je prestaties op werk of studie of over andere zaken in het leven.

Ten eerste is het goed om te weten dat je niet de enige bent. Vrij veel mensen ervaren in hun leven wel eens een gevoel van onzekerheid. Als je echter langere tijd (erg) onzeker bent, is het zaak om hier iets tegen te doen. Een gevoel van onzekerheid werkt namelijk belemmerend in je leven. Je durft je wellicht niet te uiten, je bent niet blij met jezelf en je bent mogelijk continu aan het piekeren.

Met onderstaande 6 tips doe je iets tegen je gevoel van onzekerheid.

Tip 1: praat er met andere mensen over

Het is absoluut aan te raden om je gevoel van onzekerheid te delen. Vertel bijvoorbeeld aan je beste vriend(in) waar je je onzeker over voelt. Grote kans dat je vriend(in) hier in de toekomst rekening mee gaat houden.

Ben je bijvoorbeeld onzeker over je prestaties op het werk? Dan is de kans groot dat je vriend(in) je continu influistert dat je wél goed bezig bent op je werk. Des te vaker je dit te horen krijgt, des te meer je hier in gaat geloven.

Dat is dan ook precies het doel van het delen van je onzekerheid: je dierbare personen achter je krijgen. Je kunt zelf iets aan je gevoel van onzekerheid doen, maar positieve ondersteuning is minstens net zo belangrijk.

Tip 2: accepteer bepaalde zaken in het leven

Ben je niet helemaal tevreden met bijvoorbeeld een uiterlijk kenmerk? Of word je onzeker als je naar het uiterlijk van je vriendinnen krijgt? Dit zijn zaken waar je nu eenmaal niks aan kunt doen. Het is echter wél goed voor te stellen dat deze zaken voor een gevoel van onzekerheid zorgen.

Maar, je kunt het ook van de andere kant bekijken. Accepteer dat je je unieke uitstraling hebt. En accepteer dat iedereen een andere smaak heeft. Iemand vindt jou bijvoorbeeld prachtig en jouw vriendin minder mooi. Een ander persoon vindt dit wellicht precies vice versa. Accepteer dat iedereen op zijn/haar eigen manier uniek is.

Als je deze acceptatie eenmaal hebt, is het makkelijker om met je gevoel van onzekerheid te dealen. Mogelijk zorgt dit op termijn zelfs voor een volledige verdwijning van je gevoel van onzekerheid.

Tip 3: zorg goed voor jezelf

Een onzeker gevoel kan van grote invloed op je leven zijn. Je gaat je wellicht depressief voelen, je zit niet lekker in je vel en je gaat jezelf wellicht zelfs verwaarlozen. Dat laatste moet je vooral niet doen. Als je je onzeker voelt, is het vooral héél belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.

Verwen jezelf met leuke cadeaus, neem de tijd voor jezelf en doe dingen die je leuk vindt. Tevens kan het geen kwaad om eens bij een massagesalon langs te gaan of om bijvoorbeeld naar de sauna toe te gaan. Dergelijke momenten van ontspanning zijn goed voor je lichaam en geest.

Tip 4: overweeg een cosmetische ingreep

Ben je absoluut niet blij met je lippen? Dan kun je overwegen om je lippen iets op te laten spuiten. Ben je niet tevreden met je haarlijn of met je inhammen? Dan kun je een haartransplantatie overwegen, bijvoorbeeld bij de Zantman Kliniek.

Lange tijd rustte er een taboe op dergelijke cosmetische ingrepen. Daar is momenteel echter geen sprake meer van. Meer en meer mannen én vrouwen kiezen namelijk voor zo’n ingreep. Logisch ook, aangezien je met zo’n ingreep snel afscheid neemt van de oorzaak van je onzekerheid.

Maar, je kunt niet alle uiterlijke onzekerheden oplossen. Een cosmetische ingreep biedt slechts in bepaalde situaties uitkomst. In de andere situaties is het zaak om je uitstraling en uiterlijk te accepteren.

Tip 5: doe leuke dingen in het leven

De onzekerheid moet je leven niet gaan beheersen. Heb je echter wel het idee dat dit meer en meer gebeurt? Ga dan zoveel mogelijk leuke dingen in het leven doen. Door leuke dingen in het leven te doen, laat je je onzekere gevoel los.

Dit zorgt ervoor dat je meer plezier in het leven krijgt. Hierdoor geniet je meer van je leven en kun je het onzekere gevoel mogelijk meer en meer een plekje geven.

Tip 6: luister niet naar andere mensen

Luister in principe nooit naar andere mensen. Elk individu heeft namelijk wel een mening over een ander individu. Als je je druk over al deze meningen moet maken, hou je geen leven meer over. Luister daarom nooit naar andere mensen.

Hier kun je wel een kleine uitzondering op maken. Naar bijvoorbeeld je ouders, familieleden en beste vrienden kun je wél luisteren. Maar, ook hierbij moet je duidelijk onderscheid maken tussen zaken waar je wél en níet iets aan hebt.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo