Is wandelen goed voor buikvet? Wij hebben het uitgezocht!

Heb je je ooit afgevraagd: “Is wandelen goed voor buikvet?” Je bent niet alleen. In onze zoektocht naar een gezond gewicht en een actieve levensstijl, wenden velen van ons zich tot de meest toegankelijke vorm van fysieke activiteit: wandelen.

Wandelen is niet alleen een natuurlijke beweging waar ons lichaam voor gemaakt is, maar het is ook een vorm van cardiovasculaire gezondheid die je kan helpen die hardnekkige kilo’s te verliezen, inclusief het beruchte buikvet. Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, vooral als je bedenkt dat wandelen een laagdrempelige en vaak plezierige activiteit is. Maar hoe effectief is het echt?

In dit blog duiken we dieper in de wereld van buikvet verbranden met wandelen. We zullen niet alleen de vraag “helpt wandelen tegen buikvet?” beantwoorden, maar ook praktische tips geven over hoe je wandelen kunt integreren in je dagelijkse routine voor optimale vetverbranding.

Of je nu op zoek bent naar een manier om buikvet te verliezen of simpelweg een gezondere levensstijl wilt aannemen, wandelen kan een rol spelen in jouw reis naar dat fitte lichaam!

Dus, trek je wandelschoenen aan en bereid je voor om te ontdekken hoe deze eenvoudige activiteit je kan helpen bij het verbranden van buikvet en het bereiken van een uitstekende gezondheid.

Wat zegt de wetenschap over buikvet verbranden met wandelen?

Trek je wandelschoenen maar aan! Wetenschappelijk onderzoek (bekijk hier) heeft aangetoond dat een wandelroutine van 12 weken bij obese vrouwen niet alleen zichtbaar buikvet vermindert, maar ook insulineresistentie verlaagt.

De vrouwen die deelnamen aan het wandelprogramma, met een intensiteit van 50-60% van de vooraf bepaalde VO2max (maximale inspanning die je kunt leveren), drie keer per week gedurende 50-70 minuten, toonden significante verminderingen in zowel subcutaan (buikvet voor de buikspieren) visceraal (buikvet achter de buikspieren) buikvet, evenals verbeteringen in insulineresistentie en bepaalde inflammatoire markers (ontstekingen).

afbeelding -vrouw-met-subcutaan-en-viceraal-buikvet

Een andere studie (bekijk deze hier) volgde 31 Japanse obese mannen tussen de 32 en 59 jaar, een jaar lang en ontdekte geweldige dingen! Door simpelweg dagelijks te wandelen, zagen ze een daling in bloedsuiker en insuline. Ze verloren gewicht, hun BMI ging omlaag, en zowel hun taille als heupomvang namen af.

Hun lichaamsvet verminderde, inclusief het lastige buikvet. Het leuke? Hun spiermassa bleef gelijk. Dit betekent dat je door gezonde veranderingen in je levensstijl, echt vet kunt verliezen zonder spieren te verliezen.

Hoeveel moet je dan wandelen om buikvet te verbranden?

7500 dagelijkse stappen is optimaal voor je gezondheid! Dit bleek uit het volgende onderzoek, waarbij ze 17.00 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar hun dagelijkse fysieke activiteit volgde. Er overleden meer dan 500 vrouwen tijdens het het onderzoek.

Wat ze opmerkte was dat de vrouwen die meer dan 4400 dagelijkse stappen zette 41% minder kans hadden dan de vrouwen die maar 2700 stappen zette! Ook bleek dat het risico op overlijden bleef dalen tot 7500 stappen, dit is dan ook optimaal en het meest effectief voor GEZONDHEID!

Maar wil je buikvet verbranden, dan zul je een calorie tekort moeten zien te creëeren, dus is het een aanrader om iets meer te wandelen dan die 7500 stappen. Een mooi begin is 10 000 stappen maar wil je sneller van het buikvet af dan is 12 000 tot 15 000 stappen geen overbodige luxe!

afbeelding -vrouw-die-wandelt

Voordelen van Wandelen voor het Verbranden van Buikvet

Wandelen is een toegankelijke vorm van lichaamsbeweging die verrassend effectief kan zijn voor het verbranden van buikvet. Hieronder verkennen we de voordelen van wandelen, specifiek gericht op het verminderen van buikvet, en hoe deze activiteit past in een gezonde en actieve levensstijl.

Toegankelijkheid en Lage Impact

Buikvet verliezen door wandelen is haalbaar voor bijna iedereen, ongeacht fitnessniveau. Wandelen kan overal en is makkelijk te verwerken in het dagelijks leven! Pak i.p.v. de auto naar de supermarkt gewoon even de benenwagen!

Wandelen is een lage-impact oefening, waardoor het ook een ideale keuze is voor mensen met gewrichtsproblemen of voor degenen die nieuw zijn met een actieve levenstijl.

Verhoogde Calorieverbranding

Wandelen verbrand ongeveer 200 tot 300 calorieën per uur!

Dus door dagelijks te wandelen, verhoog je je totale calorieverbranding, dat in combinatie met een klein calorie tekort van 300 calorieën, begin je binnen de kortste keren buikvet te verbranden!

afbeelding -vrouwlijke-arts-die-buikvet-meet-van-vrouw

Verminderd Risico op Chronische Ziekten

Wandelen verbetert de cardiovasculaire gezondheid zo bleek ook uit dit onderzoek, wat indirect helpt bij het beheersen van lichaamsgewicht en in de STRIJD tegen buikvet! 😉 Plus het is gaat erom dat algehele gezondheid optimaal is, niet alleen je buikvet!

Regelmatige fysieke activiteit, zoals wandelen, is gekoppeld aan een lager risico op hartziekten, type 2 diabetes en hoge bloeddruk. Wat ook allemaal mee speelt in de strijd tegen overtollig lichaamsvet en een duurzame gezondheid!

Mentale Gezondheid en Stressvermindering

Stress is een bekende factor die kan bijdragen aan gewichtstoename, vooral rond de buik. Stress zorgt ervoor dat we in overleving stand gaan en dus zo veel mogelijk voeding stoffen opslaan (in buikvet). Wandelen vermindert stress en kan hierdoor dus indirect helpen bij buikvet verliezen.

Een actieve levensstijl, inclusief regelmatig wandelen, is geassocieerd met verbeterde stemming en verlaagde angst zo bleek ook uit deze studie waar ze 16 weken lang 135 vrijwilligers volgde tijdens wandelingen!

afbeelding -vrouw-ervaart-minder-stress

Hoe effectief is wandelen in vergelijking met andere oefeningen?

Wandelen is een toegankelijke van lichaamsbeweging, maar hoe verhoudt het zich tot andere oefeningen als het gaat om het verbranden van buikvet? Hieronder hebben we het op een rijtje gezet!

Wandelen vs. High-Intensity Interval Training (HIIT)

 • Wandelen: Een laagdrempelige, matige vorm van cardiovasculaire activiteit. Uitstekend voor duurzame vetverbranding, vooral voor beginners of die met beperkingen.
 • HIIT: Intense, korte bursts van intense activiteit gevolgd door rust, activiteit op een laag tempo. Het is fffectiever in kortere tijd voor het verbranden van calorieën en potentieel buikvet. Maar het vraagt wel veel van je lichaam!
 • Conclusie: Hoewel HIIT sneller resultaten kan opleveren, is wandelen een duurzamere en minder belastende optie, wat het een ideale keuze maakt voor langdurige gezondheid en vetverlies, vooral voor diegenen die net beginnen met een actieve levensstijl. Wel is het een mooie optie om naarmate je meer gewend bent om dagelijks actief te zijn, een HIIT training 1 keer per week toe te voegen!
afbeelding-man-die-hiit-training-doet

Wandelen vs. Krachttraining

 • Wandelen: Helpt bij het verbranden van calorieën en verbetert cardiovasculaire gezondheid, wat indirect bijdraagt aan buikvetverlies.
 • Krachttraining: Richt zich op spieropbouw, wat op zijn beurt de stofwisseling versnelt en helpt bij het verbranden van meer calorieën, zelfs in rust.
 • Conclusie: Krachttraining kan effectiever zijn in het vormen van het lichaam en het verhogen van de ruststofwisseling, maar wandelen blijft een belangrijke activiteit voor algemene gezondheid en vetverbranding. De twee zijn ideaal te combineren doordat wandelen een lage impact heeft en de verhoogde bloedcirculatie kan zelfs helpen bij het herstel van krachtraining!
afbeelding-vrouw-die-krachttraining-doet

Wandelen vs. Traditionele Cardio (zoals joggen of fietsen)

 • Wandelen: Lager risico op blessures en makkelijker vol te houden op lange termijn. Goed voor consistentie en algemene gezondheid.
 • Traditionele Cardio: Kan sneller calorieën verbranden en is effectiever voor het snel verliezen van buikvet. Plus je kan meer ontdekken bij jouw in de buurt!
 • Conclusie: Traditionele cardio-oefeningen kunnen meer directe effecten hebben op buikvet, maar wandelen is een veiligere, consistentere optie voor de lange termijn. Maar nogmaals je kunt deze ook ideaal combineren, maak elke dg een wandelingetje en doe 2 – 3 keer per week een stukje joggen of fietsen!

Wandelen vs. Zwemmen

 • Wandelen: Makkelijk uitvoerbaar en vereist geen zwembad
 • Zwemmen: Uitstekend voor het verbranden van calorieën en laag in impact, ideaal voor mensen met gewrichtsproblemen.
 • Conclusie: Zwemmen kan een meer veelzijdige workout bieden, maar wandelen is toegankelijker en gemakkelijker te integreren in het dagelijks leven. Maar ook bij deze zijn ze dus ideaal te combineren!
afbeelding-vrouw-die-zwembad-in-duikt
Wandelen kun je met alles gemakkelijk combineren! Het is toegankelijk en heeft een lage impact op het lichaam!

3 Praktische Tips om met Wandelen Buikvet te Verbranden

Op zoek naar een leuke en haalbare manier om dat hardnekkige buikvet aan te pakken? Trek je wandelschoenen aan en laten we samen op pad gaan! Hier zijn drie slimme, maar eenvoudige manieren om van je wandeling een buikvet-verbrandende activiteit te maken:

1. Tempo Variatie: De Wandel-Flitser!

Laten we het oppeppen! Wissel je normale wandeltempo af met korte, snelle flitsen. Denk aan lantaarnpalen als jouw persoonlijke checkpoints: wandel snel naar de volgende paal, en neem dan een korte adempauze.

Deze tempowisselingen zijn niet alleen geweldig voor je hart, maar geven ook dat buikvet een stevige workout. En hey, het voelt een beetje als een speels kinderspel, toch?

2. De Kracht van de Loopband

Geen zin om naar buiten te gaan? Geen probleem! Een wandelband kan je beste vriend zijn. Stel hem in op een goed tempo en je creëert de perfecte binnen-wandeling!

Het is alsof je een wandeling maakt, maar dan in het comfort van je eigen huis. En het mooie is: je kunt tijdens het wandelen je favoriete serie kijken. Wandelen en chillen, ideaal toch?

Bekijk hier de beste wandelbanden op de markt!

vrouw-op-wandelband

3. Houd het Bij

Wat krijg je als je een stappenteller combineert met een beetje gezonde competitie? Precies, een supermotiverende uitdaging! Probeer elke dag iets meer stappen te zetten dan de dag ervoor.

Of daag een vriend uit voor een ‘stappen-duel’. Wie het eerst 10.000 stappen haalt, trakteert op een gezonde smoothie. Wedden dat die stappen ineens een stuk leuker worden?

Bekijk hier de beste stappentellers om je stappen mee te tellen en de competitie aan te gaan!

afbeelding-man-met-stappen-teller-om

Aanvullende Levensstijl Veranderingen

Wandelen is een fantastische stap in de richting van een gezonder leven en het verliezen van buikvet, maar het is slechts één deel van de puzzel. Voor een optimaal resultaat is het cruciaal om wandelen te combineren met andere levensstijlveranderingen. Laten we eens kijken hoe je dat kunt doen:

Gezonde Voeding: De basis van Afvallen!

Caloriebewustzijn: Om buikvet effectief te verbranden, is het belangrijk om meer calorieën te verbranden dan je consumeert. Dit betekent niet dat je jezelf moet uithongeren, maar wel bewust moet zijn van wat en hoeveel je eet.

Balans in Voedingsstoffen: Zorg voor een gebalanceerd dieet dat rijk is aan vezels, eiwitten, en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen helpen niet alleen bij vetverbranding, maar geven je ook de energie die je nodig hebt voor je wandelingen.

Vermijd Verwerkte Voeding: Verwerkte voedingsmiddelen zijn vaak rijk aan suikers en ongezonde vetten, die de opbouw van buikvet kunnen bevorderen. Kies voor natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen voor een gezonder lichaam en geest.

afbeelding-gezond-eten

Fysieke Activiteit: Meer dan Alleen Wandelen

Combinatie van Oefeningen: Naast wandelen is het aan te raden om verschillende vormen van fysieke activiteit te integreren. Denk aan zwemmen, fietsen, of krachttraining. Dit helpt niet alleen bij het verbranden van buikvet, maar verbetert ook je algehele conditie en spierkracht.

Wat je weer is staat stelt om te genieten van leuke dingen in het leven! Denk aan een balletje trappen met je zoontje of een potje padel met vrienden! Het zorgt voor meer mobiliteit in het dagelijks leven!

Dagelijkse Beweging: Probeer elke dag actief te zijn, zelfs buiten je geplande wandelsessies. Neem de trap in plaats van de lift, maak een korte wandeling tijdens je lunchpauze, en sta regelmatig op als je lang hebt gezeten.

afbeelding-wandelen-met-mensen-van-werk

Duurzame Gezondheid: Een Levenslange Verbintenis

Consistentie: Het is belangrijk om consequent te blijven in zowel je dieet als je actieve bezigheden. Duurzame gezondheid is een lange termijn doel, zoek niet naar die quick fix! Tuurlijk kun je je zo nu en dan lekker laten gaan maar daarna moet je wel weer op het goede pad wandelen! 😉

Mentale Welzijn: Vergeet niet dat mentale gezondheid net zo belangrijk is als fysieke gezondheid. Stress kan bijdragen aan gewichtstoename, vooral rond de buik. Zoek naar manieren om stress te verminderen, denk aan sporten, meditatie of schrijf je hoofd even leeg!

Conclusie

Wandelen, zo eenvoudig en toch zo krachtig. Het is dé manier om buikvet aan te pakken en een stap te zetten naar een gezonder gewicht. Het mooie? Iedereen kan het, nou ja bijna iedereen! Of je nu jong bent of oud, beginnend of gevorderd in fitness, wandelen is altijd te verwerken in het dagelijks leven!

En wat als buiten wandelen even niet uitkomt? Geen zorgen! Een wandelband of een inklapbare loopband maken het makkelijk om thuis aan de slag te gaan. Perfect voor regenachtige dagen of wanneer je de deur niet uit wilt.

Begin Vandaag!

Sta op en ga ervoor! Of je nu kiest voor een rustige wandeling in het park of een energieke loopbandsessie, elke stap telt. Onthoud: regelmatig bewegen, gecombineerd met een gezonde levensstijl, is de sleutel tot blijvende gezondheid.

Dus, waar wacht je nog op? Trek die schoenen aan of spring op je loopband. Elke stap brengt je dichterbij je doel. Voor tips over gezondsheids tips en de beste loopbanden, neem een kijkje op VoelJeGezond.nl.

Heb je een reactie of een ervaring die je wilt delen? Wij zijn razend benieuwd! Laat het weten hieronder in de reactie’s!

Je hebt wel lang genoeg achter je scherm gezeten, ga naar buiten en wandel dat buikvet eraf!

Veel succes en tot de volgende!

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo