Bloeddruk verlagen zonder medicijnen, hoe doe je dat?

Bij een hoge bloeddruk moet het hart harder werken om bloed rond te pompen, waardoor de kans op hartfalen, waaronder een hartinfarct of beroerte, toeneemt. Soms kan de bloeddruk oplopen, en met enkele tips kun je er zelf wat aan doen om deze te verlagen, zonder dat je meteen aan de medicijnen hoeft.

Let op, in dit artikel geven we tips vanuit betrouwbare bronnen zoals het Voedingscentrum en de Hartstichting. Dit is geen medisch advies en we raden je bij een hoge bloeddruk aan om contact op te nemen met de huisarts. 

Wat is een hoge bloeddruk?

Vanaf je 40e levensjaar neemt de kans op een te hoge bloeddruk, oftewel hypertensie, toe. Soms merk je dit aan hoofdpijn, vermoeidheid, kortademigheid, misselijkheid en rusteloosheid. Je voelt het echter niet altijd en het is daarom raadzaam de bloeddruk eens in de zoveel tijd te controleren. 

Een bloeddruk is te hoog als die hoger is dan 140/90. Wegens mogelijk onnauwkeurige meetapparatuur als je dit thuis meet, wordt door de Hartstichting benadrukt dat bij thuis meten een bloeddruk te hoog is bij 135/85.

Hoe bloeddruk verlagen?

Een hoge bloeddruk kan ontstaan door tal van factoren. Enerzijds kan dit erfelijk zijn, maar het kan ook komen door de overgang, zwangerschap, leeftijd en gender, het gebruik van bepaalde medicijnen, ziektes en/of een bepaalde levensstijl. Juist die levensstijl is aan te passen met als doel de bloeddruk te verlagen. Daar gaan we nu dieper op in.

1. Stressfactoren uitbannen voor bloeddruk

Stress zorgt ervoor dat de bloeddruk kan stijgen. Natuurlijk is het uitbannen van stress eenvoudiger gezegd dan gedaan. Wat je zou kunnen doen is dagelijks een kwartiertje gaan zitten en je volledig focussen op je ademhaling. Probeer daarnaast te relativeren en te bedenken of de reden van je stress echt de reden waard is. Ook dit is natuurlijk niet zo gemakkelijk. Kom je er zelf niet uit, vraag dan je huisarts om hulp. Die kan je eventueel doorsturen naar een praktijkondersteuner.

2. Hoge bloeddruk verlagen koffie

Drink jij meerdere bakkies per dag? Koffie is niet de meest goede keuze als het aankomt op het verlagen van de bloeddruk. Dat geldt overigens voor alle dranken met cafeïne, dus je koffie vervangen door energiedrank is ook geen goed idee. De koffie an sich kan dus geen kwaad. Drink je toch graag koffie? Kies dan liever voor een cafeïnevrije variant.

3. Invloed van alcohol op hoge bloeddruk

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de effecten van alcohol op de bloeddruk. Hoewel de onderzoeken elkaar soms tegenspreken, komt er meestal uit dat alcohol drinken in hoge frequentie – minimaal 2 glazen per dag – de bloeddruk verhoogt. Vooral onder mannen. Als je de bloeddruk wilt verlagen dan laat je die alcohol liever staan.

4. Zoethoutthee en drop vermijden

Zoethoutthee en drop bevatten glycyrrhizine, een bestandsdeel van zoethoutwortelextract. Door dit veel te consumeren houd je meer vocht vast, waardoor de bloeddruk kan stijgen. Deze effecten verdwijnen gelukkig snel weer als je stopt met de consumptie. Vervang die zoethoutthee liever door een andere theesoort. Wist je overigens dat sommige andere thee cafeïne bevat, wat dus ook weer niet goed is voor de bloeddruk? Kies daarom liever voor thee zonder cafeïne. Het Voedingscentrum adviseert zwarte of groene thee.

geen-zoethoutthee-en-drop-tegen-hoge-bloeddruk

5. Water drinken: bloeddruk verlagen

Bij verdroging trekken je bloedvaten samen, waardoor je hart harder moet werken en je bloeddruk stijgt. Dit is overigens een tijdelijk effect. Door veel water te drinken kun je de bloeddruk snel verlagen. Vocht is sowieso belangrijk voor een goede werking van ons lichaam, dus pak dat lekkere watertje er maar snel bij!

6. Roken hoge bloeddruk

Dat roken ongezond is weten we allemaal. Maar naast al die schadelijke risico’s als kanker, is het ook nog eens slecht voor de bloeddruk. Hoe dat komt? De nicotine in tabak verhoogt de hartslag en de koolmonoxide verdringt zuurstof in het bloed. De tabaksdeeltjes beschadigen de vaatwand. Allemaal slechte ontwikkelingen, die ook kunnen leiden tot een hogere bloeddruk, omdat het hart harder moet werken.

7. Op dieet bij overgewicht

Je kunt natuurlijk niet van de ene op de andere dag kilo’s verliezen, maar als je overgewicht hebt dan is het een goed idee om met je gewicht aan de slag te gaan. Overgewicht verhoogt namelijk de bloeddruk en brengt ook nog allerlei andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Vind je het zelf lastig om af te vallen, neem dan een sportcoach en/of diëtiste in de armen.

Bloeddruk snel verlagen

Het is belangrijk om er een gezonde levensstijl op na te houden en de bloeddruk gedurende je leven zo goed mogelijk op peil te houden. Zoals gezegd kan het echter altijd eens voorkomen dat jouw bloeddruk in korte periode opgelopen is, onder meer door stress, medicijngebruik of een ongezonde levensstijl.

Als je snel de bloeddruk wilt verlagen dan kun je in ieder geval op je eten gaan letten. Vermijd zout, alcohol, zoethoutthee en drop, koffie en andere cafeïne houdende dranken. Drink juist wat meer water, eet veel groente en fruit en vezels. Eet daarnaast producten die rijk zijn aan kalium, zoals volkorenproducten, fruit, groente en aardappelen. Deze verlagen de bloeddruk. 

Overigens hoeft dit niet altijd te werken, want soms is de bloeddruk nu eenmaal langdurig te hoog door andere factoren, zoals zwangerschap, een nierziekte of slaapapneu. Daarover lees je meer op de website van de Hartstichting.

Bloeddrukmeter kopen

Maak jij je druk om je bloeddruk? Don’t stress, want dit is slecht voor de bloeddruk, hoe cliché?! Als je graag thuis wilt testen of jouw bloeddruk te hoog is, dan kun je het beste een bloeddrukmeter kopen. 

We hebben een speciaal artikel geschreven over de beste bloeddrukmeters, zodat jij een gedegen meetapparaat in huis haalt. Zo kun je geregeld controleren of je bloeddruk op peil is. Is deze te hoog? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo