Fossil Carlyle Gen 5 smartwatch review 2024

Laatst geupdate op september 9, 2021 by Voeljegezond.nl

Fossil Gen heeft een populaire reputatie dankzij zijn innovatie op het gebied van smartwatches, en is een betrouwbaar merk geworden voor liefhebbers van smartwatches. Haar laatste release – de Fossil ftw4026 is een van de beste van het stel. Ontdek hier onze review over de Fossil Carlyle Gen 5 ftw4026 en kom erachter wat de voor-en nadelen zijn van deze smartwatch en bepaal eenvoudig of deze bij jou past of niet. Ook hebben we een overzicht gemaakt van waar je de Fossil Carlyle gen 5 kunt kopen en voor welke prijs.

Fossil carlyle Gen 5 prijs

Ontwerp 

De Fossil Gen 5 is verkrijgbaar in een aantal verschillende versies en heeft een zeer concurrerende prijs in vergelijking met andere smartwatches op de markt. Het heeft een eenvoudig maar modern ontwerp, voelt comfortabel om je pols, en heeft verrassend goede prestaties in de meeste van zijn functies. 

De Fossil ftw4026 is speciaal ontworpen voor mannelijke klanten, maar er bestaat een versie die een meer vrouwelijke stijl heeft, namelijk de Fossil Julianna Gen 5. Hoe dan ook, als je wil, kan je de 22mm band verwijderen en vervangen door elke andere gekleurde band die je maar wil. Daarom is de Fossil ftw4026 ook zeer aantrekkelijk voor smart tech fans.

De installatie is nu ongelooflijk eenvoudig en je bent veel sneller door het begin proces heen dan bij de vorige modellen. Van het koppelen aan de telefoon en het instellen van voorkeuren tot het kiezen van een wijzerplaat, het is allemaal naadloos. Over wijzerplaten gesproken, Fossil heeft tientallen ontwerpen uitgebracht, waarvan vele alternatieve kleuren en configuraties hebben. Er is veel keuze, of het nu digitaal analoog, minimaal of druk is. 

Display en design

De Fossil ftw4026 past bij wat je ook draagt, het heeft een rond display van 44mm, waardoor je het display moeiteloos kan zien. De Gen 5 heeft drie knoppen aan de zijkant van het horloge. De grotere middelste knop komt overeen met een draaibare kroon waar je gemakkelijk door opties of het apps-menu kan scrollen. Met de andere twee knoppen, namelijk een knop die je toegang verleent tot de Fossil app en de andere knop die je toegang geeft tot Fossils categorie-instelling, kan je het ontwerp en het uiterlijk van je horloge aanpassen. 

Fossil biedt een heleboel zeer aanpasbare wijzerplaten, de meeste zien er geweldig uit, en er zijn er nog veel meer beschikbaar in de Play Store. Ook zit er een speaker gat aan de zijkant van het horloge, waar twee knoppen zitten die de apps laten zien die je tot je beschikking hebt.

fossil-carlyle-gen-5-smartwatch-uiterlijk-om-de-pols

Compatibiliteit

De Wear OS-app werkt op zowel Android als iOS. Traditioneel hebben Wear OS-apparaten moeite om de hele dag op een lading mee te gaan, maar de aangepaste batterijmodi van de Gen 5 helpt om dit haalbaar te maken. Het besturingssysteem kon echter ook vrij traag en buggy zijn zonder voldoende RAM-geheugen. Gelukkig heeft de Fossil Gen 5 meer RAM-geheugen dan wat we gewend zijn van Wear OS-apparaten. Dit zorgt voor een soepele ervaring. Populaire applicaties zoals Strava en Citymapper zijn beschikbaar via de app, en Google ‘s diensten zoals Maps, Translate, Fit, en andere zijn ook beschikbaar.

Functies

De Fossil ftw4026 heeft alles wat een sportief persoon nodig heeft. Het heeft een hartslagmonitor die constant je hartslag bijhoudt, samen met de optie om het handmatig in te schakelen via Google Fit. Door het siliconen band alternatief hoef je je ook geen zorgen te maken als je begint te zweten. Het blijft comfortabel! Ontdek hier de functies van de Gen 5;

Fitness monitoring

De Fossil ftw4026 maakt gebruik van Google Fit en andere fitness apps, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van de geïntegreerde Wellness app, batterij besparende activiteitentracking, slaap tracking en cardiofitness monitoring. Wanneer je aan een workout begint, meet en houdt je smartwatch afstand, stappen, calorieën, snelheid en hartslag bij. 

Vo2 max

Tijdens workouts meet de cardiofitnessfunctie je geschatte Vo2 max; de maximale zuurstofopname van je bloed. Hiermee kan je doelen stellen, jezelf uitdagen en je vorderingen bijhouden. Daarnaast kan je ook inzicht krijgen in je slaappatroon, waardoor je bijleert hoe je je slaapritme kan verbeteren.

Waterbestendig

Fitnessfanaten zullen ook blij zijn te horen dat deze smartwatch een waterbestendigheid van 3ATM heeft, evenals een ingebouwde hoogtemeter, versnellingsmeter en gyroscoop. 

Google Fit 

Alle fitnesstracking gebeurt uitsluitend via Google Fit, dat goed werkt voor zowel Android- als iOS-gebruikers. De app gebruikt Move Minutes en Heart Points om je prestaties te controleren, wat geweldig is als je je niet wil verdiepen in specifieke technische details. Het installeren van een app van derden kan echter ook handig zijn als je de fijnere statistieken wil bijhouden.

Apps van derden

Naast Google Fit, dat vooraf is geïnstalleerd voor het volgen van allerlei soorten trainingen, heb je toegang tot een aantal opties van derden, zoals Nike Run Club en Strava. Aangezien dit een Wear OS-apparaat is, kan je een fitness-app van derden downloaden naar het Fossil Gen-horloge, als je niet van Google Fit houdt. 

In feite waren de Fossil-horloges in voorgaande jaren niet bijzonder goed in het bijhouden van je workouts. Vroeger ontbraken zowel de GPS- als de hartslagsensoren, maar de nieuwste versies – vooral de Fossil ftw4026 – hebben beide geïntegreerd, zodat je apps als Strava kan installeren om je hardloopsessies bij te houden, en alle gezondheidsgegevens krijgt die je hoopt te krijgen in een fitnesstracker-horloge.

Over het algemeen heb je een app van derden nodig om er het meeste uit te halen. De Fit-app van Google is een beetje licht, dus je kan het best een andere app zoeken. Gelukkig staat Google Play vol met opties die je kan installeren, of het nu Strava, Nike Run Club of een andere app van je keuze is.

Ingebouwde GPS

De Fossil Gen 5 beschikt over een ingebouwde GPS. Het grote voordeel van een ingebouwde GPS is dat je bovenstaande apps en alle functies kan gebruiken zonder je telefoon mee te nemen.

Prestaties

De Fossil Gen 5 wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon Wear 3100. Het heeft ook 8 GB aan ingebouwde opslag, genoeg om apps en muziek op te slaan. Het Fossil horloge heeft een NFC-chip voor Google Pay contactloze betalingen, evenals een ingebouwde GPS en een optische hartslagsensor.

Over prestaties gesproken, de Fossil Gen 5 is het eerste Wear OS-apparaat dat vastgebonden telefoongesprekken op iPhone ondersteunt. De luidspreker werkt goed genoeg zodat je het horloge niet direct aan je oor hoeft te houden als je oproepen beantwoordt.

Batterij

Een van de meest teleurstellende kenmerken van eerdere Fossil-horlogeversies was de snelheid waarmee ze oplaadden. Ze maakten gebruik van een draadloze oplaadschijf, vergelijkbaar met de Apple Watch, die met magneten aan de achterkant hing. Alleen was niet de magnetische verbinding vrij zwak, maar laadde het ook langzaam op. Het duurde uren om een horloge volledig op te laden, wat betekende dat je het ’s nachts moest opladen, elke nacht. Echter, zijn er bij de vijfde generatie bepaalde zaken veranderd. Er is nog steeds een magnetische oplaadschijf, maar de magneten zijn veel sterker en klikken met een behoorlijke kracht op hun plaats. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van draadloze oplaadtechnologie om stroom te leveren. In plaats daarvan zitten er twee gouden ringen aan de onderkant van de horlogekast en steken er twee kleine pinnetjes uit de oplaadschijf die perfect in lijn liggen met de twee ringen.

De levensduur van de batterij hangt af van je gebruik. Als je bijvoorbeeld voortdurend GPS en Google Fit gebruikt, zal de batterij minder lang meegaan dan bij minimaal gebruik van de functies. De batterij kan minstens een dag meegaan als je de “Dagelijkse” modus activeert (meer info hieronder).  

Opladen duurt iets meer dan een uur via de kleine witte magnetische USB-ring die aan een ring aan de achterkant wordt bevestigd. Opgemerkt moet worden dat het horloge weliswaar een garantie van twee jaar heeft, maar dat de batterij volgens Fossil niet kan worden vervangen.

Batterijmodi

Een van de belangrijkste voordelen van de Fossil Gen 5 is het aantal beschikbare batterijmodi. Gebruikers kunnen kiezen uit vier opties, elk met een verschillende mate van functionaliteit. 

Naast de dagelijkse modus heb je de uitgebreide batterijmodus, deze is een stapje hoger dan de dagelijkse modus. In deze modus kan je Bluetooth zo instellen dat het in- en uitschakelt volgens een schema voor de dag. Zo kan het horloge voor het slapengaan worden losgekoppeld van je telefoon en wordt de batterij tijdens het slapen op peil gehouden. Deze modus schakelt ook alles uit, behalve de wekkerknop, meldingen en trillingen.

Daarnaast is er de aangepaste modus, waar je functies kan activeren of deactiveren wanneer je maar wil. Je kan bijvoorbeeld alles ingeschakeld laten, behalve het altijd-aan-scherm en NFC. Tests hebben uitgewezen dat het Fossil Gen 5-horloge met deze instelling meer dan een dag op een lading kan meegaan, maar niet veel langer dan dat.

Tot slot is er de tijdmodus, waarmee je een zwart scherm krijgt met alleen de tijd, datum en een Fossil-logo. In deze modus kan het Fossil-horloge dagen, of zelfs weken, meegaan op een enkele lading, afhankelijk van de hoeveelheid batterij waarmee je begint.

Aan de ene kant kan je een volledige Wear OS-ervaring hebben met alle functies. Aan de andere kant is het een traditionele horloge-ervaring die niet veel meer is dan een digitaal klokje. Met andere woorden, hoe slimmer je je horloge wil maken, hoe korter de levensduur van de batterij zal zijn.

Voor- en nadelen 

Nu je bekend bent met de mogelijkheden van de Fossil Gen 5, lees dan snel verder voor een overzicht van de voor- en nadelen van de smartwatch 

Voordelen
  • Notificaties ontvangen
  • Ingebouwde luidspreker
  • NFC
  • GPS – hartslagmag
  • Lichtgewicht en comfortabel om te dragen
Nadelen
  • Weinig mogelijkheden met fit app
  • Korte batterijduur

Voordelen

Laten we met een positieve kijk starten door de voordelen te overlopen van de Fossil Gen 5. Eerst en vooral kan je vanaf nu altijd zonder telefoon op weg. Je ontvangt alle notificaties en meldingen via je smartwatch. Je kan zelfs muziek luisteren vanaf je horloge en contactloze Google-pay betalingen uitvoeren. Met de ingebouwde GPS en hartslagmonitor krijg je de juiste statistieken die je nodig hebt. Maar dat is niet alles! Deze smartwatch is ook licht en comfortabel om te dragen.

Notificaties

Meldingen verschijnen van onderaf en kunnen worden verwijderd, je kan ook uitgebreid je e-mails of WhatsApp-berichten lezen. Daarnaast kan je ook reageren op berichten door op het toetsenbord te klikken of door een spraakbericht achter te laten.

Ingebouwde luidspreker

Dankzij een ingebouwde luidspreker kan je telefoongesprekken voeren, chatten met Google Assistant en muziek beluisteren rechtstreeks vanaf het horloge.

NFC

De functie NFC ondersteunt al je contactloze Google Pay-betalingen. Betalen is nog nooit zo gemakkelijk geweest! 

GPS – Hartslagmeter

Dankzij een speciale GPS-chip kan je met de Gen 5 je wandelingen buitenshuis volgen zonder dat je je telefoon hoeft mee te nemen. En er is een hartslagmeter die 24 uur per dag, zeven dagen per week je hartslag in de gaten houdt. 

Lichtgewicht en comfortabel om te dragen

De stijl van de Fossil Gen 5 valt op door zijn slankheid en lichte gewicht. Nadat je hem de hele dag hebt gedragen, zal de Fossil Gen 5 nooit pijnlijk aan je pols voelen.

Nadelen

Naast de voordelen, hangen er ook nadelen aan de Fossil Gen 5. Een nadeel is dat de Google Fit alleen de bewegingen, trainingsminuten en calorieën bijhoudt. Daarnaast is de batterijduur niet optimaal. 

Weinig mogelijkheden met Fit-app

Google Fit is de belangrijkste app. Het kan je stappen, minuten beweging en “hartpunten” prima tellen, het controleert je hartslag op de achtergrond van tijd tot tijd en begeleidt je bij je ademhaling om te ontstressen.

Maar de Fit-app gaat niet veel verder dan de basis, zelfs niet met slaapmonitoring. Hij kan veel trainingen bijhouden, maar de schermen die hij weergeeft voor zaken zoals hardlopen kunnen niet worden aangepast. Het gebruik van de app voor het bijhouden van trainingen heeft ook invloed op de levensduur van de batterij, vooral als je tijdens het hardlopen muziek afspeelt op een Bluetooth-hoofdtelefoon.

Het goede is echter dat fitnessapps van derden, zoals Strava, die eenvoudig maar effectief zijn, het gat voor specifieke functies kunnen opvullen. Nike Run Club en Cardiogram zijn ook vooraf geïnstalleerd.

Batterijduur

De batterijduur is onvoldoende. Fossil heeft geprobeerd dit probleem aan te pakken door verschillende batterijmodi aan te bieden, maar dit heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Je moet de Gen 5 regelmatig opladen of veel functies uitschakelen.

Fossil Carlyle Gen 5 FTW3026 kopen

We hebben hieronder alvast de beste deals voor je uitgezocht zodat jij jouw Fossil Carlyle gen 5 voor de beste prijs kunt kopen.

Fossil Carlyle Gen 5 FTW4026 Smartwatch

8.5Expert Score
Conclusie

De Fossil Gen 5 Smartwatch is een van de beste aanbiedingen van Wear OS horloge dat je kan kopen. Het levert op bijna elk gebied – prestaties, esthetiek en aanpassingsvermogen. Het enige nadeel is dat het horloge minder lang meegaat als de bediening niet aan en uit wordt gezet. 

De Fossil Gen 5 kan gemakkelijk worden beschouwd als het beste Wear OS-horloge dat beschikbaar is en is het een goed voorteken voor de rest van de merken binnen het rooster van de Fossil Group. Het is het ideale horloge voor een eerste aankoop van een connected horloge om het aantal stappen te testen, je hartslag te meten en je sms-waarschuwingen, e-mails en sociale netwerken te ontvangen. Google ‘s Wear OS werkt goed op Android of iOS.

De Fossil Gen 5 is echter niet zo rijk aan functies als de rivalen van Apple en Samsung. Je kan de Gen 5 gebruiken, omdat het een basis smartwatch is met uitstekende notificatie afhandeling en muziek controle en je zal over het algemeen tevreden zijn. 
Tot slot, als je een goed uitziende smartwatch wil die niet de massa volgt en genoeg vakjes aanvinkt om een vervanging te zijn voor een traditioneel digitaal of analoog uurwerk, dan is de Fossil Gen 5 de moeite waard om te overwegen.

Mocht je nou benieuwd zijn naar andere Fossil smartwatches, dan kun je ook ons artikel lezen over de beste Fossil smartwatches.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo