Fitbit Ionic – Review 2024

Laatst geupdate op september 9, 2021 by Voeljegezond.nl

Ben jij op zoek naar een smartwatch die jou helemaal kan bedienen en alle functies in huis heeft die je graag wilt? Je bent al een tijdje op zoek en ondertussen is jouw oog gevallen op de Fitbit Ionic en wilt graag meer weten over dit apparaatje. Dat is mooi, want in dit artikel nemen wij je mee in alle functies en voor- en nadelen van de Fitbit Ionic. Zo heb jij aan het einde van dit artikel een compleet beeld van wat de Fitbit Ionic allemaal te bieden heeft en kun jij de beste keuzes maken als het gaat om de smartwatch. 

De Ionic is de eerste ‘smartwatch’ van Fitbit en is een bekwame performer. In deze Fitbit Ionic Review nemen we een gedetailleerde kijk op Fitbit ‘s nieuwe Apple Watch concurrent. Ontdek hier onze Fitbit Ionic test en zijn unieke functies. Zo weet jij aan het einde van dit artikel alles wat je moet weten over deze Fitbit zodat je dit allemaal mee kunt nemen tijdens maken van een keuze.

De prijs van een Fitbit Ionic

Fitbit Ionic - Smartwatch

227,95 269,00
Laatste update was op: februari 25, 2024 11:20 pm

Inzicht in gezondheid

Levensduur batterij

Dit is een van de punten waar de Ionic de spijker op z’n kop slaat. De Ionic zou vier dagen moeten meegaan, dat is meer dan twee keer zo lang als de Apple Watch. De batterijlevensduur is ongelooflijk, de Ionic kan tussen de vier en vijf dagen mee bij gebruik. De Fitbit Ionic gaat dagen mee zonder in de buurt van de oplader te hoeven te komen. Dit zorgt ervoor dat je kan vertrekken voor het weekend zonder na te denken over het inpakken van extra kabels. Natuurlijk hangt de levensduur van de batterij af van het gebruik ervan en hoe lang de GPS-sensor is ingeschakeld.

Design en kwaliteit

Fitbit Ionic onderscheidt zich door zijn vierkantig ontwerp met zijn voorgangers, wat geen slechte zaak is. Hoewel ronde smartwatches aantrekkelijker kunnen zijn, verliezen ze een enorme hoeveelheid ruimte rond de randen van het display, waardoor het lezen van berichten of het bekijken van inhoud ongemakkelijk en verkrampt aanvoelt. Deze Fitbit is heel licht, veel lichter dan het ontwerp zou doen verwachten.  Dit komt doordat deze van aluminium is gemaakt, en hierdoor veel lichter is dan veel concurrenten. Deze Fitbit is dus zeer gemakkelijk om te dragen zelfs als je hem om je pols houdt in bed of tijdens het sporten.

Veel van de Ionic-functies worden geactiveerd via het aanraakscherm, maar er zijn ook drie knoppen aan de zijkant van het horloge. Eentje bevestigt zich aan de linkerkant en deze activeert en deactiveert het scherm en fungeert als een terugknop. Daarnaast heb je twee contextgevoelige knoppen aan de rechterrand.

De Fitbit Ionic is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren, namelijk in het zilver, gebrand oranje en donkergrijs metallic (blauwachtig). En de plastic en leren bandjes zijn gemakkelijk te verwisselen.

Fitbit Ionic in actie

Fitbit Ionic

Functies

Nu dat duidelijk is zullen we naar de functies gaan kijken van het apparaat. We zullen iedere functie afgaan en kort toelichten van wat deze functie inhoudt. Ben jij er klaar voor?

Fitbit Pay

Fitbit Ionic heeft een NFC om betalingen met ondersteunde kaarten mogelijk te maken. Nadat je je kaart hebt toegevoegd aan de Fitbit-app, kan je lang op de linkerknop drukken om Fitbit Pay te starten. Het NFC-bereik is prima, en het werkt op elke betaalautomaat die zaken als Apple Pay en Android Pay ondersteunt. Het enige minpuntje is dat er op dit moment maar een paar grote banken gefinancierd worden.

VO2 max

De Fitbit Ionic beschikt over VO2 max, dit is een indicator van je fitnessniveau. Tijdens de inspanning wordt de zuurstof opname en -afgifte beoordeeld. Dit geeft een vrij nauwkeurige indicatie van je huidige conditie. Je kan dit gebruiken om je fitnessniveau tijdens je trainingen te controleren.

Smartphone notificaties

Op de Fitbit Ionic zie je allerlei inkomende meldingen van je mobiel, zoals updates (helaas kan je er niet op reageren), oproepen en afspraken in onder andere je agenda. Je kan ook allerlei applicaties gebruiken, zoals een app over het weer of de Starbucks app. 

Muziekopslag

De Fitbit Ionic maakt het je gemakkelijker om naar je favoriete nummers te luisteren. Er is voldoende beschikbare ruimte voor meer dan 300 nummers op de smartwatch zelf. Dit is zeker handig wanneer je aan het sporten bent. Je kan dan je smartphone thuis laten en toch je favoriete muziek gebruiken voor je workout.

Ingebouwde GPS

Het belangrijkste kenmerk van de Fitbit Ionic is volgens ons de ingebouwde GPS. Ionic kan je positie volgen zonder dat je je smartphone in de buurt moet hebben. Met de ingebouwde GPS kan je je hardloop- of fiets routines tot in de diepte aflezen. Je kan bijvoorbeeld de afstand, de route en het tempo waarin je je training hebt gedaan bekijken. Daarnaast is er een mogelijkheid om je training of activiteiten te delen met Strava of Runkeeper.

Hartslagmeter

Dankzij de ingebouwde hartslagsensor wordt de hartslag gedurende de dag in de gaten gehouden. Deze hartslagmeter werkt nauwkeurig. Echter werkt de hartslagmeter niet tijdens het zwemmen en heb je niet de mogelijkheid om deze te koppelen met verschillende sensoren. 

Waterbestendig

De Fitbit Ionic is tot 50 meter waterbestendig, waardoor het geschikt is voor douchen, zwemmen, snorkelen, en recreatief duiken. Je kan er dus zeker zonder probleem mee gaan zwemmen. Zoals hierboven vermeld is er geen mogelijkheid om met de Fitbit Ionic je hartslag te meten. Maar je kan je essentiële zwem statistieken bijhouden en weergeven op het heldere en krasbestendige display van de Ionic. Daarnaast helpt de ingebouwde GPS in deze tracker je om te controleren of je in een rechte lijn zwemt wanneer je in open water bent.

Elke soort trainingen uitoefenen

De Ionic houdt de training bij en kan worden meegenomen naar zowat elke soort training, zoals fietsen, wielrennen en fitness workouts. De Fitbit Ionic registreert de hele dag door al je stappen, afstand en zelfs je hartslag. Al deze gegevens worden gesynchroniseerd met de Fitbit-app, die uitstekend is voor het bekijken van je werking en evolutie. Ionic heeft eenvoudige toegang tot oefenmodi, die automatisch oefeningen kunnen detecteren terwijl je ze uitvoert.

Voor- en nadelen van de Fitbit Ionic

Zo, je hebt nu een mooi beeld van welke functies de Fitbit Ionic allemaal te bieden heeft. Dan is het nu tijd om eens te kijken naar de voor- en nadelen van dit apparaat. 

Voordelen

Allereerst zullen we gaan kijken naar de voordelen van de Fitbit Ionic. In het kort zijn de voordelen van de Fitbit Ionic dat hij een App gallerij heeft, een interne muziekopslag, Fitbit Coach en waterbestendig is.

App Gallery

De app galerij is groot nieuws voor Ionic consumenten. Fitbit App Gallery is ontwikkeld als een app store voor derde partij ontwikkelaars om hun eigen applicaties exclusief voor Fitbit Ionic te ontwerpen. Enkele voorbeelden zijn; Starbucks, Flipboards, AccuWeather, enzovoort. Met deze functie gaat de Fitbit Ionic zich in een aantal opzichten steeds meer gedragen als een smartphone.

Muziek opslag

Een ander voordeel aan de functionaliteit van de Fitbit Ionic is het afspelen van muziek vanaf het horloge. Fitbit Ionic heeft 2,5 GB aan interne opslag, wat betekent dat je ongeveer 300 liedjes kan plaatsen op het toestel. Alles wat je nodig hebt is een draadloze koptelefoon of speaker die je via Bluetooth aan de Ionic kan verbinden, en je bent klaar om te gaan. Dit is duidelijk een voordeel! Nu ben je telefoon vrij bij elke workout.

Fitbit Coach

Het unieke smartwatch-talent van de Ionic is Fitbit Coach, een soort ingebouwde motivator voor je gezondheids- en training routines. Zie dit als de bijgewerkte editie van Fitstar (coaching functie op de Blaze). De workouts zijn afgestemd op fitness, meditatie en dieet. Je ontvangt drie statische workouts en één dynamische workout gratis, maar net als bij het Fitstar programma dat de Coach vervangt, wordt één extra oefening in rekening gebracht.

Waterbestendigheid

Fitbit Ionic is waterbestendig tot 50 meter diep onder het wateroppervlak. Dit is uitstekend nieuws voor zwemmers, want je kan eindelijk je Fitbit dragen tijdens het zwemmen en zelfs het aantal ronden dat je voltooit, de slagstijl en je schatting van het aantal verbrande calorieën bekijken.

Nadelen

Nu je weet wat de voordelen zijn, is het ook goed om naar de nadelen te kijken. De nadelen van de Fitbit Ionic zijn dat je meldingen van berichten niet kunt beantwoorden en dat hij geen always on modus heeft.

Meldingen niet beantwoorden

Fitbit Ionic kan je updates laten zien, zoals sms-berichten, iMessages, telefoongesprekken, Skype, WhatsApp en andere app-specifieke meldingen. Helaas kan je niet met deze updates omgaan. Je krijgt een waarschuwing wanneer iemand je belt of een bericht stuurt, maar er is geen manier om te antwoorden via de Fitbit Ionic. Echter kan je wel meldingen één voor één verwijderen of ze allemaal verwijderen in één keer.

Geen Always-on principe

Een van de punten van kritiek op het Ionic-display is dat er geen always-on-keuze is, wat betekent dat je je pols moet optillen telkens wanneer je naar de tijd wilt kijken.

Fitbit Ionic - Smartwatch

227,95 269,00
Laatste update was op: februari 25, 2024 11:20 pm

Inzicht in gezondheid

8.5Expert Score
Fitbit Ionic Conclusie

De Ionic is goed ontwikkeld, gemakkelijk te dragen en zit vol met fitness functies, waaronder ingebouwde GPS en geavanceerde hartbewaking. Het feit dat deze Fitbit ook geschikt is voor zowel Android- als Apple-toestellen, en een lange batterij heeft, geeft hem het voordeel ten opzichte van sommige van zijn rivalen. Ontdek de uitgebreide Fitbit Ionic aanbieding. Deze Fitbit heeft een groot aantal functies die geschikt zijn voor een breed scala aan mensen, van sterke fitness fans tot algemene sportschool-gangers. Dankzij de stijl en de mogelijkheid om de bandjes te verstellen, kun je het horloge helemaal aan je eigen smaak aanpassen.

Voordelen
  • Overzichtelijke app galary
  • Muziek opslag
  • Fitbit Coach
  • Waterbestendigheid
Nadelen
  • Geen always-on functie
  • Kan meldingen niet beantwoorden

Andere Fitbit Reviews

Fitbit Charge 4 Review

Fitbit Versa 3 Review

Fitbit Inspire 2 Review

Fitbit Aria Air weegschaal Review

Fitbit Ace 3 Review

Fitbit Sense review

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo