Fitbit Charge 4 Review 2023

Laatst geupdate op september 9, 2021 by Voeljegezond.nl

Ben je al een tijd op zoek naar de beste smartwatch, je bent het merk Fitbit uitgekomen en jouw oog gevallen op de Fitbit Charge 4? Je bent hartstikke benieuwd wat de Charge 4 allemaal te bieden heeft en wat de voor en nadelen zijn van deze Fitbit smartwatch. In dit artikel nemen we je dan ook helemaal mee in alles dat je moet weten van de Charge 4, zodat jij aan het einde van dit artikel een goede keuze kunt maken. 

Fitbit ‘s top activity tracker, de Charge 4, heeft een hoop nieuwe attributen en functies die zelfs de duurdere fitness smartwatches van Fitbit evenaren. De Fitbit Charge 4 volgt de trend die het bedrijf de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, in die zin dat hij er niet zo heel anders uitziet dan het model dat hij vervangt, namelijk de Fitbit Charge 3, die in oktober 2018 werd uitgebracht. Als het op functionaliteit aankomt, zijn er echter verbeteringen en die zijn enorm. In onze Fitbit Charge 4 review bekijken we al deze fitness- en gezondheid gerelateerde functies. Lees onze Fitbit Charge review en ontdek of deze Fitbit voor je geschikt is. 

Fitbit Charge 4 kopen

Fitbit Charge 4 - Activity tracker - Zwart

Ontwerp en kwaliteit

De Fitbit Charge 4 lijkt op het vlak van design sterk op zijn voorganger. Beide hebben een vergelijkbaar rechthoekig ontwerp met een OLED-aanraakscherm in grijstinten en een vervangbare band die om je pols wordt gewikkeld, wat we inmiddels gewend zijn. Dit is niet per se een slechte zaak, want het is nog steeds een goed uitziend apparaat dat gemakkelijk te dragen is. De Fitbit Charge 4 wordt geleverd met een stevige siliconen band in zwart, roze rood (paars gearceerd) of storm blauw/zwart. Fitbit heeft ook nieuwe bandjes gemaakt die passen bij de kleuren van de Charge 4, hoewel alle Charge 3 bandjes ook zullen passen.

Batterijvermogen

De levensduur van de batterij is grotendeels ongewijzigd van generatie op generatie. De Charge 4 biedt een volledige batterijlevensduur van zeven dagen, inclusief slaap- en regelmatige training monitoring. Als je echter GPS op je Charge 4 inschakelt, zal deze sterk afnemen. Fitbit voorspelt dat het gebruik van GPS de batterijduur zou verminderen tot vijf uur als gevolg van een GPS-chip op batterijen die continu een signaal uitzendt en ontvangt. Je kan kiezen om de GPS-functie in- of uit te schakelen. 

Premium Fitbit

Je krijgt nog veel meer uit de Fitbit Charge 4 als je je aanmeldt voor Fitbit Premium, dat 90 dagen gratis geldig is. Je wordt gevraagd om een plan te kiezen (maandelijks of jaarlijks) en betalingsinformatie in te voeren voordat je kunt beginnen, maar je wordt pas in rekening gebracht als de eerste drie maanden zijn afgelopen. Annuleer voor die tijd, en je betaalt geen cent.

Functies

Allemaal leuk en aardig, maar je bent vast benieuwd welke functies de Fitbit Charge 4 allemaal heeft. We zullen hieronder alle functies kort bespreken zodat jij een totaal beeld hebt van alle functies van deze smartwatch. Beginnend met de basis houdt de Fitbit Charge 4 stappen, afstand, verbrande calorieën, beweging per uur, beklommen verdiepingen, hartslag, zwemmen en slaap bij.

Wanneer het tijd is om actief te worden, geeft de Fitbit Charge 4 een zachte zoemtoon die je eraan herinnert om op te staan en je benen te strekken. De frequentie hiervan kan je via de app aanpassen, of helemaal uitschakelen. Dit wordt gevolgd door je huidige aantal stappen om je te motiveren om verder te gaan.

Waterbestendig

De Fitbit Charge 4 is waterbestendig tot 50 meter. Deze gadget kan gedragen worden in het zwembad of in bad, maar we raden aan om hem niet mee te nemen naar de sauna of in bad.

Hartslagsensor

De hartslagsensor van de Charge 4 is dezelfde als die van zijn voorganger, maar er zijn dit keer enkele andere functies. Fitbit stelt hartslagzones vast aan de hand van gepersonaliseerde vetverbrandings-, cardio- en piekhartslagmetriek om je inspanning tijdens workouts te optimaliseren. Daarnaast waarschuwt de Fitbit Charge je tijdens je workout als je hartslagzone verandert en wanneer je je streefhartslagzone hebt bereikt. Hij registreert deze vervolgens op in een workout-intensiteitskaart die beschikbaar is in de Fitbit-app. 

Ingebouwde GPS

Nieuw in de Charge 4 is een ingebouwde GPS. Met een GPS ingebouwd in een Fitbit krijg je diepere fitness- en gezondheidsanalyses om je runs en fietstrainingen te verbeteren, zoals tempo, rusttijden, snelheid en meer. Er zijn zes GPS-compatibele trainingsmodi op de Charge 4, namelijk hardlopen, fietsen, wandelen, loopband en wandeltocht. Een wandeltocht vraagt meer inspanning dan een wandeling en verbruikt meer calorieën. Andere GPS-oefeningen zijn skiën, kajakken en surfen. 

Per kilometer toont een kaart met de intensiteit van de training je GPS-getraceerde pad, afstand, bereikte hartslagzones en snelheid aan. Je kan ook op de kaart tikken om nauwkeurigere statistieken over je workout te bekijken. GPS is standaard ingesteld op “aan” wanneer je een trainingsmodus kiest, maar je kunt het uitschakelen om de batterij te sparen.

Actieve Zone Minuten

De Charge 4 heeft een nieuwe metriek ontwikkeld, Active Zone Minutes, die verschijnt naast je stappentelling, verbrande calorieën, afstand en vloerbeklimming tellingen op het hoofdscherm van de Fitbit-app. Het helpt je om slimmer te werken, want een minuut wandelen en een minuut hardlopen heeft niet dezelfde voordelen. De tracker meet de tijd die je in de streefhartslagzones doorbrengt, en houdt je vooruitgang bij op weg naar het doel van 150 minuten per week. Door je gepersonaliseerde HR-zones te gebruiken om je te waarschuwen en te belonen voor beweging met een hogere intensiteit, maakt Fitbit het je gemakkelijk om je fitnessdoelen te halen. 

Slaapscore

Slaap is een belangrijke gezondheids- en welzijnsindicator, en de Charge 4 geeft je een slaapscore om je slaapkwaliteit te verbeteren. Dankzij de ingebouwde HR-tracking helpt de Charge 4 je elke nacht een beter inzicht te krijgen in de kwaliteit van je slaap, op basis van je hartslag, slaaptijd en rusteloosheid.

Voor- en nadelen van de Fitbit Charge 4

Nu jij een beeld hebt van alle functie van deze compacte smartwatch, is het tijd om te kijken naar wat voor- en nadelen zijn van de Charge 4. Op die manier heb jij een nog completer beeld van het apparaatje en kun jij de beste keuze maken.

Voordelen

Om positief te beginnen, zullen we met de voordelen beginnen. Kort gezegd, zijn de voordelen van de Fitbit Charge 4 dat het een ingebouwde GPS heeft, geen prijsverhoging heeft gehad ten opzichte van de Charge 3, je slaap monitort en is uitgerust met NFC.

Ingebouwde GPS

Het grootste voordeel aan de Fitbit Charge 4 is de ingebouwde GPS. Dit betekent dat je zonder de Fitbit Charge 4 aan een smartphone hoeft te koppelen, je met de GPS je snelheid en afstand kan bijhouden tijdens het joggen, wandelen of fietsen.

Geen prijsverhoging ten opzichte van Charge 3

De Charge 4 is een optimalisatie van de Charge 3, echter is er geen prijsverhoging. Hoewel de functies en kwaliteit wel omhoog is gegaan is dit toch een mooi cadeautje dat Fitbit geeft.

Kaart van intensiteit

Na elke oefening heeft Fitbit een nieuwe krachtkaart geïntroduceerd. De intensiteit kaart toont een hartkaart van je activiteiten en geeft aan waar je de meeste inspanning levert. Zo weet jij precies waar je alles uit je training hebt gehaald en op welke momenten je misschien nog een stapje extra kan doen.

Active Zones Minuten

De Fitbit Charge 4 kan bijhouden hoeveel tijd je in een actieve zone doorbrengt. Deze functie houdt effectief bij hoeveel tijd je op elke hartslag doorbrengt terwijl je naar wekelijkse doelen toewerkt. Je leeftijd en hartslag in rust worden ook in aanmerking genomen door de Active Zone-functie. Het houdt ook bij welke soorten trainingen je hartslag verhogen. Het doel is om in de loop van de week 150 minuten in elke hartslagzone door te brengen, inclusief vetverbranding, aerobic en piek. Dat noem je nog eens inzicht.

Slaap bijhouden

De analyse van de slaap is een uitstekende functie die in moderne Fitbit-apparaten zijn geïntegreerd, dit is ook bekend onder Sleep Score. De Slaap Score functie geeft je een regelmatige en wekelijkse momentopname van de kwaliteit en lengte van je slaap. Deze functie is van cruciaal belang omdat het krijgen van voldoende goede slaap van invloed is op je gewicht, activiteitsniveau, energieniveau en stemming.

NFC 

De Fitbit Charge 4 wordt zoals gebruikelijk geleverd met de NFC-betaalfunctie van Fitbit Pay. NFC staat voor Near Field Communication. Dit betekent dat je geen speciale editie hoeft te kopen om van deze functie gebruik te maken. Deze functie maakt afrekenen bij supermarkten, koffieshops en andere gelegenheden een stuk eenvoudiger.

Nadelen

Nu zitten er naast voordelen toch ook altijd nadelen aan een apparaat. En zo ook bij de Fitbit Charge 4. Zo is de muziekbediening iets minder aangezien er geen Spotify integratie op zit en het ontwerp van het horloge is ook niet geupdate.

Minder goede muziekbediening

Muziekbediening is beschikbaar op de Fitbit Charge 4. Met de “Connect & Monitor”-functie van de Fitbit Charge 4 kan je bijvoorbeeld Spotify bedienen. Echter, is de Spotify integratie beperkt bruikbaar. Om naar muziek uit afspeellijsten te luisteren, heb je een premium account nodig. 

Geen ontwerp update

De Fitbit Charge 4 komt met beperkte kleurenschermen, waardoor het vooral een monochroom scherm is. Hoewel het niet per se erg hoeft te zijn is er dus geen nieuw model. En het zou nou net kunnen zijn dat je daar op zat te wachten.

Fitbit Charge 4 - Activity tracker - Zwart

153,74
Laatste update was op: november 28, 2023 3:03 am

Met hartslagfunctie | Met stappenteller

8.5Expert Score
Conclusie

Met de Fitbit Charge 4, is er geen limiet aan hoe ver je kunt gaan. De Fitbit Charge aanbieding is enorm uitgebreid en is waarschijnlijk de fitnesstracker met de meeste functies die je op dit moment kan vinden. Deze Fitbit Charge is een echte evolutie ten opzichte van zijn voorganger, en de GPS is een indrukwekkende toevoeging die helpt de kloof tussen smartwatches en volledig uitgeruste sporthorloges te overbruggen. Een echte aanrader!

Voordelen
  • Ingebouwde GPS
  • Intensiteitskaart
  • Active Zones Minutes
  • Slaap bijhouden
  • NFC
Nadelen
  • Mindere muziekbediening
  • Geen ontwerpupdate

Andere Fitbit reviews

Fitbit Versa 3 review

Fitbit Inspire 2 Review

Fitbit Ionic Review

Fitbit Aria Air weegschaal Review

Fitbit Ace 3 Review

Fitbit Sense review

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo