Wat is het verschil tussen een hometrainer en spinningfiets?

Laatst geupdate op september 9, 2021 by Voeljegezond.nl

Ga je graag thuis een eindje fietsen om je conditie op peil te houden? Dan komt een thuisfiets goed van pas. Deze is verkrijgbaar als hometrainer en als spinningfiets. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen die twee? Wanneer kies je voor welk fitnessapparaat? In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen hometrainers en spinningfietsen, zodat jij een gedegen keuze maakt tussen deze twee modellen.

Verschil hometrainer en spinningfiets

Hoewel beide fitnesstoestellen natuurlijk bedoeld zijn om te fietsen en op het eerste oog op elkaar lijken, zitten er toch wat verschillen in de bouw van de thuisfiets, het gebruikersdoel en de functies. Hieronder hebben we ze kort voor je op een rijtje gezet. Vervolgens lichten we de verschillen uitgebreid toe.

spinningfiets

Spinningfietsen

  • Racefiets model
  • Geschikt voor ervaren fietsers
  • Focus op behalen van sportdoelen
  • Weerstand handmatig afwisselen voor intervaltraining (draaiknop)
  • Doortrapsysteem met optie tot vastklikken spinningschoenen
  • Niet geschikt voor revalideren of slechte lichamelijke conditie
hometrainer

Hometrainers

  • ‘Normale fiets’ model
  • Geschikt voor beginnende fietsers
  • Focus op het op peil houden van de gezondheid
  • Automatische trainingsprogramma’s
  • Geen doortrapsysteem, schoenen in bandjes schuiven
  • Ook geschikt voor revalidatie of wanneer je slecht ter been bent

Doelgroep en gebruikersdoel

Een van de grootste verschillen tussen de spinningfiets en hometrainer is het gebruikersdoel. Zo richt de hometrainer zich op de gebruiker die de gezondheid en conditie op peil wil houden en/of wil revalideren, terwijl de spinningbike zich meer richt op sporters die uitdaging zoeken in het fietsen en bijvoorbeeld trainen voor een wedstrijd.

Hometrainer: de hometrainer is een veelzijdig apparaat dat voornamelijk ingezet wordt om conditie rustig op te bouwen of conditie te behouden. Met verschillende trainingsprogramma’s en weerstandniveaus stem je het apparaat naar wens af. Hij werkt perfect om te voldoen aan de 30 minuten minimaal aanbevolen beweging per dag. Thuis even snel de hometrainer op om de bloedsomloop te stimuleren en de gezondheid op peil te houden. Daarnaast is de hometrainer bij uitstek geschikt voor een wat oudere doelgroep of juist mensen die moeten revalideren of slecht ter been zijn. Dit apparaat is veilig in gebruik met minimale belasting voor de spieren en gewrichten.

Spinningfiets: de spinningfiets is populair onder gebruikers die het maximale uit hun training willen halen. Dit met conditieopbouw én spieropbouw. Je voert er intensieve trainingsprogramma’s op uit, zowel zittend als staand. Hiermee krijg je ook meer het effect van een racefiets. Hij is namelijk voorzien van doortrapsysteem, wat jou stimuleert om door te gaan. Een ideaal fitnesstoestel voor thuis als je bijvoorbeeld wil trainen voor een wedstrijd, of als je snel calorieën wilt verbranden. Wanneer snelle conditie opbouw of afvallen tot jouw doelstellingen behoort, dan behaal je met de spinningfiets over het algemeen het snelste resultaat.

Fietshouding

Een ander verschil tussen de hometrainer en spinningfiets is de fietshouding. Een hometrainer heeft veel weg van een standaard fiets. Daar ga je dus een lekker eindje op fietsen, zo hard of zacht je zelf wilt. De spinningfiets daarentegen lijkt meer op een racefiets, het meest vergelijkbaar met een wielrenfiets of mountainbike. Hierop neem je een sportievere houding aan. Bovendien is de spinningfiets perfect geschikt om ook staand te fietsen, waardoor je weer andere spieren traint.

Overigens zijn beide apparaten wel verstelbaar. Je stelt het stuur dus zo hoog of laag in als je wilt, alsook het zadel. Hierdoor kun je bij beide toestellen variëren in houding. Tip is om het zadel op heuphoogte te plaatsen en het stuur op dezelfde hoogte of net iets hoger (net wat je fijn vindt). Zorg voor een rechte rug. De afstand tussen het zadel en het stuur dient circa een halve armlengte te zijn. Dit kun je instellen door een vuist te maken en die tegen het stuur aan te zetten, vervolgens je arm te buigen en het zadel tot je elleboog te laten komen.  

Blessuregevoeligheid 

Als je snel last hebt van spieren en gewrichten of als je slecht ter been bent dan raden we je aan om voor een hometrainer te kiezen. Deze is het minst blessuregevoelig en is tevens ideaal om te revalideren. Je hebt de mogelijkheid om er een te kiezen met lage instap. Ontdek hier de beste hometrainers voor ouderen.

Spinningfietsen zijn juist meer geschikt voor het behalen van bepaalde sportdoelen. Ze zijn wat zwaarder in gebruikt en daarom niet aan te raden aan mensen die last hebben van lichamelijke ongemakken. Ze kunnen de klachten sneller verergeren.

Doortrapsysteem

Een spinningfiets is voorzien van doortrapsysteem, wat wil zeggen dat de trappers automatisch blijven rondgaan. Daarom is het belangrijk dat je wanneer je wilt stoppen met fietsen je rustig uitrijdt, net zoals je op een normale racefiets zou doen. Het grote voordeel is dat je hiermee sneller je grenzen verlegt. Overigens heb je wel een noodstop voor als je écht acuut zou moeten remmen. 

Op de hometrainer kun je gemakkelijker afstappen. Dit hangt samen met het vorige verschil betreft blessuregevoeligheid: je zal hierdoor minder snel je knieën overbelasten, want het systeem gaat niet automatisch verder. Wat je voorkeur heeft is overigens een persoonlijke keuze, dat hangt dus maar net af van je gebruikersdoel.

Bevestiging van de voeten

Beide modellen zijn voorzien van bandjes waarin je de voeten kunt steken. Een spinningfiets heeft daarnaast nog iets extra’s: een kliksysteem waaraan je speciale spinningschoenen kunt bevestigen. Wat ons betreft een groot voordeel, omdat je niet zomaar van het pedaal afschiet. 

Bovendien maakt dit het gemakkelijker om ook staand te fietsen (zonder naar voren te schuiven). Je hebt een stevige houding en kunt de schoenen heel gemakkelijk weer losklikken. In het begin is het wellicht wel even wennen om ‘vast te zitten’, maar als je er eenmaal aan gewend bent dan is de kans groot dat je niet graag meer zonder dit systeem wilt.

Manier van weerstand verstellen

Een hometrainer is voorzien van knoppen voor het verstellen van de weerstand. Dit werkt in trappen, bijvoorbeeld twintig weerstandsniveaus waarbij je hem per keer een stand hoger of lager kan zetten. 

Bij een spinningfiets werkt dit heel anders. Deze is namelijk voorzien van draaiknop onder het stuur, waarbij je de weerstand handmatig regelt door aan de knop te draaien. Dat gaat hier een stuk sneller en kan bijvoorbeeld ook tijdens het staand fietsen. Hierdoor kun je veel gemakkelijker (zware) intervaltrainingen uitvoeren.

weerstand-verstellen-spinningfiets
Weerstand verstellen op een spinbike
weerstand-verstellen-hometrainer
Weerstand verstellen op een hometrainer

(Automatische) trainingsprogramma’s

Met beide soorten thuisfietsen kun je het trainingsprogramma helemaal zelf samenstellen. Je kunt tevens gebruik maken van ingestelde trainingsprogramma’s. Die zien er bij de hometrainer en spinningfiets net even anders uit:

Ingestelde trainingsprogramma’s bij hometrainer: door een trainingsprogramma te starten stelt de hometrainer automatisch de weerstand af op het programma. Je hoeft alleen nog maar te trappen en verder gebeurt alles vanzelf.
Zelf trainingsprogramma volgen bij spinningfiets: je kunt bijvoorbeeld een work-out starten via een fitness app, YouTube of DVD, maar het aanpassen van de weerstand doe je steeds handmatig via de draaiknop. De virtueel instructeur vertelt je wel wat je moet doen met de weerstand, waardoor je meer het gevoel hebt dat je een groepsles volgt.

Overeenkomsten hometrainer en spinningfiets

Je hebt nu gelezen over een aantal verschillen tussen de spinningfiets en hometrainer, maar natuurlijk zijn er ook een aantal overeenkomsten. Duiken we bijvoorbeeld in de prijzen, dan zien we vergelijkbare bedragen. Dit is dus in principe geen factor om mee te nemen in je keuze. Er zijn modellen verkrijgbaar van elke honderden euro’s, tot professionele fietsen die richting de €1000 gaan.

Verder is het bij beide modellen belangrijk om op de specificaties te letten, bijvoorbeeld op de maximale weerstand, de mate waarin je het apparaat kan afstellen, het maximale gebruikersgewicht en een hartslagfunctie (vaak in de handvaten, maar niet ieder toestel is hiervan voorzien). Meestal hebben ze ook een bidonhouder, wel zo prettig. Ook transportwieltjes zijn een pre, zeker wanneer je het apparaat wilt verplaatsen. Sommige modellen zijn bovendien inklapbaar. Tot slot kunnen bepaalde modellen hometrainers en spinningfietsen verbonden worden met bluetooth voor het bijhouden van de resultaten.

Hometrainer of spinningfiets kopen?

Je hebt nu gelezen over de verschillen tussen de hometrainer en spinningfiets. We hopen dat we je hiermee hebben geholpen bij het kiezen tussen deze twee fitnesstoestellen. Heb je je keuze gemaakt en ben je op zoek naar het beste fitnesstoestel van zijn soort? Dan hebben we nog twee relevante artikelen voor je klaarstaan met de beste thuisfietsen. Hierin gaan we in op de specificaties per hometrainer en spinningfiets en vertellen we je bij welk type gebruiker het fitnesstoestel het beste past. Doe er je voordeel mee en kies je favoriet.

Voeljegezond.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Voeljegezond.nl
Logo