Beste tandenborstel van 2023

Een goede tandenborstel draagt bij aan het schoonhouden en beschermen van je gebit. Zomaar de eerste de beste tandenborstel uit het schap pakken is vaak geen goede keuze, want er zijn zoveel zaken om op te letten bij het kiezen van de beste tandenborstel. Met deze koopgids helpen we je bij het vinden van een kwalitatieve, nieuwe tandenborstel!

Eerst zoomen we in op de beste tandenborstels van het moment. We hebben tientallen tandenborstels vergelijken op basis van kwaliteit, gebruiksgemak en prijs. Hieruit is onze top 5 naar voren gekomen.

Per tandenborstel vertellen we je waarom juist dit exemplaar zo geschikt is. Zowel voordelen als mogelijke nadelen komen hierbij aan bod. We sluiten af met een uitgebreide koopgids, met punten op op te letten bij het kopen van een tandenborstel.

Beste tandenborstels in 1 overzicht – Onze top 5

Oral-B BLACK 7000 CA BOX

Beste elektrische tandenborstel

Beste koop tandenborstel: Oral-B Pro 2 2500

Onze beste koop is de Oral-B Pro 2 2500. Met deze handige elektrische tandenborstel heb je alle functies binnen handbereik om je tanden grondig en goed te poetsen. De ingebouwde SmartRing functie waarschuwt met licht- en trilsignalen als je te hard poetst.

Deze lichte Oral-B tandenborstel ligt lekker in de hand, weegt 483 gram en is voorzien van twee poetsstanden. Eén voor de dagelijkse reiniging en één specifiek voor tandvleesverzorging. Hij maakt tot 7400 bewegingen per minuut. Door de 2 minuten-timer weet je altijd precies of je lang genoeg gepoetst hebt.

De batterij gaat lang mee, tot maar liefst 14 dagen bij tweedagelijks gebruik. Voor het opladen wordt een laadstation meegeleverd. Het opladen neemt zo’n 50 minuten in beslag.

De borstelkop is rond en voorzijn van zachte, schuingeplaatste borstelharen. Hiermee wordt het gemakkelijker om ook tussen de tanden te reinigen. Bij deze aankoop wordt één opzetborstel meegeleverd, alsook een handig reisetui. Voor een richtprijs van €45 is hij van jou.

Oral-B Pro 2 2500 - Zwart - Elektrische Tandenborstel

49,99
Laatste update was op: juni 8, 2023 3:15 am

Beste koop tandenborstel

8Expert Score
Conclusie

Oral-B is een toonaangevend merk op het gebied van mondverzorging en deze Pro 2 2500 is een goed voorbeeld van hun kwaliteit. De fijne elektrische borstel maakt tandenpoetsen erg gemakkelijk door de 2 minuten-timer en de waarschuwing bij te hard poetsen. Met twee standen houd je zowel je gebit als tandvlees goed schoon. De beste aankoop voor iedereen die op zoek is naar een kwalitatieve tandenborstel aan een scherpe prijs.

Voordelen
 • 2 minuten-timer
 • 2 poetsstanden: voor gebit én tandvlees
 • Waarschuwing bij te hard poetsen
 • Lange batterijduur
 • Uitstekende prijs-kwaliteit
Nadelen
 • Geen snellaadfunctie
 • Slechts één borstelkop meegeleverd

Beste elektrische tandenborstel: Oral-B SmartSeries 7000 Zwart

Een andere keuze voor een goede elektrische tandenborstel is de Oral-B SmartSeries 7000. Wat erg bijzonder is aan dit exemplaar, is dat je een bluetuoothverbinding tussen je tandenborstel en smartphone kunt instellen. Via de gekoppelde Oral-B app kun je nu de poetsvoortgang zien en krijg je bovendien real-time poetsadvies, bijvoorbeeld als je te hard poetst.

Deze tandenborstel bevat maar liefst zes poetsstanden, namelijk voor dagelijkse reiniging, tandvleesverzorging, gevoelige tanden, whitening, grondige reiniging en tongreiniger. Hij roteert en pulseert om alle tandplak los te maken en te verwijderen, dit met tot 8800 bewegingen per minuut.

Tegenover al deze functies staat een batterij die wat minder lang meegaat. Hij moet zo’n 16 uur opladen, om daarna ongeveer 50 minuten gebruikt te kunnen worden. Ook is hij relatief zwaar in gewicht, namelijk 1221 gram.

Bij je aankoop met een richtprijs van €130, worden vijf opzetborstels meegeleverd. Daar kun je dus wel even mee vooruit. Ook ontvang je een (reis)etui waarin je de oplader, opzetstukken en eventueel de tandenborstel in kunt bewaren. Mocht je meer over elektrische tandenborstels willen weten, dan kun je ons artikel over de beste elektrische tandenborstels ook lezen voor extra informatie.

Oral-B BLACK 7000 CA BOX

239,99
Laatste update was op: juni 8, 2023 3:15 am

Beste elektrische tandenborstel

8.5Expert Score
Conclusie

Houd je van technische snufjes? Dan is deze SmartSeries 7000 absoluut een goede keuze! Door de bluetoothkoppeling krijg je realtime advies, waardoor je geen tandenpoetsbeurt aan het toeval overlaat. Met deze elektrische tandenborstel weet je zeker dat elk hoekje van je gebit, alsook je tong en tandvlees, optimaal gereinigd worden. Let op, is zo’n verbinding met je smartphone niets voor jou, dan kies je beter voor een alternatief.

Voordelen
 • Real-time poetsadvies door bluetoothkoppeling
 • 6 poetsstanden, ook voor tandvlees en tong
 • 2 minuten-timer
 • Melding bij te hard poetsen
 • Inclusief 5 opzetborstels
Nadelen
 • Opladen duurt lang
 • Relatief zwaar in gewicht
 • Prijziger door bluetoothkoppeling

Beste handtandenborstel: Bamboe Tandenborstel By Olive

Niet iedereen is fan van elektrische apparaten en daarom mag deze beste handtandenborstel van By Olive zeker niet in de top 5 ontbreken. Waarom is juist dit handmatige exemplaar zo’n goede keuze? Meerdere redenen, maar de belangrijkste is dat hij super duurzaam is.

De By Olive tandenborstel is gemaakt van MOSO bamboe, en CO2 neutrale grassoort die van nature antibacterieel is. Deze bamboe groeit snel en het is bovendien een soort die niet wordt gegeten door panda’s. Kortom, een natuurlijkvriendelijke keuze.

Ook de borstelhaartjes zijn milieubewust samengesteld. Ze zijn gemaakt van volledig biologisch afbreekbare en BPA-vrije Eco nylon. Door deze combinatie met de steel kan de gehele tandenborstel gerecycled of gecomposteerd worden.

Erg fijn dat deze tandenborstel goed voor de natuur is, maar is hij ook goed voor jouw gebit? Jazeker, de zachte tot medium borstelharen in combinatie met de kleine borstelkop zorgen ervoor dat je alle hoeken van je gebit goed kunt bereiken. Het gewicht is slechts 100 gram.

Deze By Olive tandenborstels zijn te koop als 4-pack. De tandenborstels zijn genummerd, zodat je er optioneel met het hele gezin gebruik van kunt maken. De richtprijs is €12 per vier stuks.

Bamboe Tandenborstel By Olive 4 St. Genummerd 100% Moso Bamboo

9,95
Laatste update was op: juni 8, 2023 3:15 am

Beste handtandenborstel

6.5Expert Score
Conclusie

Als we de By Olive tandenborstel in één zin moeten beschrijven van stellen we dat dit een kwalitatieve handtandenborstel is die vriendelijk is voor het milieu, je gebit én je portemonnee. Drie vliegen in één klap dus. Bovendien een goede keuze voor gezinnen door de nummeraanduiding op de tandenborstels. Wil je een handtandenborstel kopen, dan zijn de By Olive’s zeker het overwegen waard!

Voordelen
 • Milieuvriendelijk geproduceerd
 • Zachte borstelharen
 • Kleine borstelkop
 • 4-pack met genummerde borstels (voor gezinnen)
 • Voordelige prijs
Nadelen
 • Werkt minder effectief dan elektrische tandenborstel
 • Geen keuze in hardheid borstelharen
 • Relatief snel aan vervanging toe

Beste Philips tandenborstel: Philips Sonicare DiamondClean Smart HX9924/13

Liever nooit meer een gaatje? Met deze Philips tandenborstel wordt jouw gebit een plaatje! De Sonicare DiamondClean Smart HX9924/13 is een complete mondverzorgingsoplossing om gaatjes, tandplak en slechte adem te voorkomen.

Hij maakt tot 62000 bewegingen per minuut en is in te stellen in drie snelheden. Er worden vier verschillende borstelkoppen meegeleverd die ieder geschikt zijn voor een ander doel. Dit zijn de opzetborstels Premium Plaqua Defense (tandplak), Premium Gum Care (tandvlees), Premium White (tandaanslag) en TongueCare+ (tongbacteriën).

Voor real-time coaching is deze elektrische tandenborstel te verbinden met een handige app op je smartphone. Je krijgt poetsadvies. Poets je te hard, dan gaat hij trillen en geeft hij een lichtsignaal. Met de timerfunctie weet je zeker dat je lang genoeg poetst. 

Deze Philips is maar liefst drie weken lang te gebruiken zonder op te laden. De batterij-indicator geeft aan hoelang je nog kunt poetsen. Tevens laadt hij snel op in slechts 60 minuten. Hoewel hij fijn in de hand ligt, is hij wel wat zwaarder, namelijk 1213 gram. Door de vele functies is hij bovendien wat duurder in aankoop, met een richtprijs van €215. Ben je benieuwd naar het merk Philips, lees dan ook ons artikel over de beste Philips tandenborstels.

Philips Sonicare DiamondClean Smart HX9924/13 - Elektrische tandenborstel - Zwart

269,00 309,99
Laatste update was op: juni 8, 2023 3:15 am

Beste Philips tandenborstel

8Expert Score
Conclusie

Zoek je een smart tandenborstel met een scala aan functies? Dan is deze beste Philips elektrische tandenborstel een uitstekende keuze. Met drie snelheden en persoonlijke begeleiding poets je elk deel van je tanden, tandvlees en tong optimaal. Voor ieder deel van de mond worden specifieke opzetborstels meegeleverd. Nadeel is dat het wat meer tijd kost om de opzetstukken te verwisselen en te reinigen, maar voordeel is dat je op deze manier de beste verzorging aan ieder deel van je gebit/mond kunt geven.

Voordelen
 • Drie snelheden
 • Real-time poetsadvies door bluetoothkoppelingen
 • 3 standen, snelle rotatie en vibratie
 • 4 gespecialiseerde borstelkoppen
 • Lange batterijduur
Nadelen
 • Wat zwaarder in gewicht
 • Prijzig model
 • Alle borstelkoppen reinigen kost veel tijd

Beste Oral-B tandenborstel: Oral-B Genius 10100S

We sluiten deze top 5 af met nóg een tandenborstel van Oral-B, de Genius 10100S. Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit elektrische hulpmiddel alles in huis om te tanden grondig te reinigen. Hij is voorzien van positiedetectie. Hierbij krijg je, na koppeling via bluetooth, via de Oral-B app begeleiding om alle zones van je mond te poetsen.

Met deze Oral-B wordt tandenpoetsen een feestje. Je kunt hem namelijk naar wens afstellen met de vrolijke 12-kleurige LED SmartRing. Zet de timerfunctie aan en je 2-minutendisco kan beginnen! Ondanks deze extra verlichting gaat hij toch lang mee, tot twaalf dagen zonder opladen.

De Oral-B Genius is voorzien van 6 snelheden, die tot 10500 bewegingen per minuut kunnen maken. Er worden vier zachte opzetborstels meegeleverd, alsook een opzetborstelhouder, smartphonehouder en reisetui. Dat etui bevat een oplader waarmee je zowel je smartphone als tandenborstel kunt opladen. Hij weegt 1170 gram en heeft een richtprijs van €135. Wil je meer tandenborstels van dit merk bekijken? Bekijk dan ook eens ons uitgebreide artikel over de beste Oral-B tandenborstels.

Oral-B Genius 10100S - Elektrische Tandenborstel - Zwart

151,51
Laatste update was op: juni 8, 2023 3:15 am

Beste Oral-B tandenborstel

9Expert Score
Conclusie

De Oral-B Genius 10100S is een fijne tandenborstel die alles heeft dat je je wensen kan. Snelle rotatie, meerdere snelheden en bluetoothkoppeling voor real-time poetsadvies. Een leuk extraatje is de gekleurde verlichting op de tandenborstel. Door de vele functies en maar liefst 4 meegeleverde opzetborstels kunnen we stellen dat je met deze aankoop in de middenklasse kiest voor een elektrische tandenborstel met uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Voordelen
 • Real-time poetsadvies door bluetoothkoppeling
 • Positiedetectie
 • 6 snelheden
 • Instelbare verlichting
 • 4 opzetborstels meegeleverd
Nadelen
 • Prijziger door bluetoothkoppeling
 • Opladen duurt circa 12 uur

Koopgids – Tips voor het kopen van een tandenborstel

Na het lezen van onze top 5 beste tandenborstel reviews heb je een beter beeld gekregen van welke tandenborstels een verantwoorde keuze zijn. Zo vertelden we je meer over geschikte handtandenborstels én over de beste elektrische tandenborstels.

Natuurlijk is het ene gebit het andere niet, waardoor het bij tandenborstels wat lastiger is om een beste koop aan te wijzen. Daarom hebben we deze koopgids opgesteld, boordevol aanvullende tips voor het kopen van een tandenborstel.

Handtandenborstel of elektrische tandenborstel

Vóór de uitvinding van de elektrische tandenborstel poetste iedereen netjes met de hand. Je zou denken dat een elektrische tandenborstel vooral een goede keuze is vanwege het gebruiksgemak, maar dat is niet de enige reden om een elektrische tandenborstel boven een handtandenborstel te verkiezen. 

Uit de test elektrische tandenborstel versus handtandenborstel blijkt dat ons elektrische hulpje in verhouding meer tandplak verwijdert. Met als gevolg een schoner gebit en minder kans op gaatjes. Deze verhoogde effectiviteit wordt bevestigd in tal van onderzoeken.

Is een elektrische tandenborstel dan een must? Dat ook weer niet. Als het je voorkeur heeft om zelf je tanden te poetsen dan is dat ook helemaal prima, zolang je er maar voor zorgt dat je ieder plekje en hoekje goed gepoetst hebt.

Daarnaast is het belangrijk dat je met de handtandenborstel geen overmatige kracht zet, omdat dit de kans op tandbeschadiging vergroot. Bij de meeste elektrische tandenborstels loop je dit risico niet, omdat ze voorzien zijn van poetskrachtsensor. Al met al komt de elektrische tandenborstel qua functionaliteiten dus wel beter uit de bus.

Borstelkop elektrische tandenborstel

Bij een elektrische tandenborstel is vanuit hygiënische oogpunt een ronde borstelkop aan te raden boven een langwerpige kop. De ronde kop draait heen en weer, terwijl een langwerpige borstelkop op en neer trilt. Dat ronddraaien zorgt ervoor dat tandplak gemakkelijker te verwijderen is.

Borstelkop handtandenborstel 

Let er bij het kopen van een handtandenborstel op dat de kop niet te groot is. Hiermee is het namelijk lastiger om de kleine en lastig bereikbare hoekjes van de mond goed te poetsen. Veel ‘standaard’ merkloze tandenborstels hebben een gigantische borstelkop. Deze zijn niet aan te raden, kijk liever eens bij het assortiment van gevestigde merken.

Zachtheid borstelharen

Hoe harder de borstelharen, hoe groter de kans dat je beschadigingen toebrengt aan gebit en tandvlees. Van de andere kant werken harde borstelharen weer beter tegen tandplak. Op de verpakking van tandenborstels staat de hardheid altijd aangegeven.

Met ‘soft’ of ‘medium’ zit je al snel goed. Met broze tanden of zwak tandvlees kies je liever voor ‘extra soft’. Met extra sterk tandvlees kun je kiezen voor een harde borstel. Vraag bij twijfel je tandarts om advies om te weten welk type borstel het beste bij jouw gebit past.

(Soft grip) handvat

We hebben het nu vooral gehad over de borstelkoppen van tandenborstels, maar het is daarnaast ook belangrijk dat de tandenborstel prettig in de hand ligt. Een soft grip handvat is fijn om vast te pakken en schuift niet zomaar uit de hand. Een glad handvat is minder makkelijk te bedienen.

Gewicht

Heb je snel last van vermoeide armen? Dan zou je ook kunnen letten op het gewicht van de tandenborstel. Een handtandenborstel ligt sowieso lekker licht in de hand, maar bij elektrische tandenborstels kan het per merk en type soms wel meer dan een halve kilo verschillen. De meeste elektrische exemplaren wegen tussen de 300 en 1300 gram.

Design

Een tandenborstel moet natuurlijk vooral functioneel zijn, maar het oog wil ook wat. Op het eerste gezicht hebben tandenborstels dezelfde opbouw en uitstraling. De ene ziet er echter net iets strakker, vrolijker of luxer uit dan de andere. Tip is om te zoeken naar tandenborstels die qua praktische eisen aansluiten, om vervolgens uit die selectie een tandenborstel te kiezen die je het mooist vindt qua design.

Vervangen tandenborstel

Wanneer je tandenborstel slijtage vertoont dan wordt het tijd om hem te vervangen. Maar hoe weet je wanneer je tandenborstel versleten is? Het is raadzaam om iedere paar maanden een nieuwe handtandenborstel of nieuw opzetstuk te gebruiken. 

Zijn de borstelharen al eerder ver naar buiten gebogen, zo ver dat ze ‘buiten de steel’ komen? Dan is het slim om de tandenborstel eerder te vervangen. Dit geldt ook als je ziek bent geweest, omdat bacteriën in de tandenborstel kunnen achterblijven.

Prijs

Een goede reden om te kiezen voor een handtandenborstel is de prijs. Ze zijn namelijk stukken goedkoper dan elektrische tandenborstels én opzetstukken. Let er dan natuurlijk wel op dat je extra goed poetst om gaatjes te voorkomen, anders ben je het geld alsnog kwijt aan een hogere tandartsrekening.

Een goede handtandenborstel kost rond de €3 tot €10 per stuk. De prijzen van elektrische modellen variëren tussen de €30 en €300, met opzetstukken van €3 tot €10 per stuk. Is prijs voor jou een belangrijke factor bij het kiezen van een tandenborstel, controleer dan bij het kopen van een elektrische tandenborstel ook de prijzen van opzetborstels.

Conclusie: beste tandenborstel 2021

Je weet nu waar je op moet letten bij het kopen van een tandenborstel. Zoals je hebt gelezen zijn er heel wat factoren die meespelen in de keuze voor de beste tandenborstel. Met onze top 5 tandenborstels zit je in ieder geval zeker goed, dus kijk ze nog eens door en kies de tandenborstel die het beste bij je past!

Oral-B BLACK 7000 CA BOX

Beste elektrische tandenborstel
Voeljegezond.nl
Logo