Beste sporthorloge van 2023

Sporthorloges zijn geweldig omdat ze zoveel meer kunnen dan alleen de tijd aan te geven. Als je serieus bent over outdoor activiteiten zoals fietsen, kamperen en bergbeklimmen, wil je investeren in de nieuwste en beste sporthorloges. Hoewel veel van de betere fitness trackers en smartwatches  een locatie-tracking systeem hebben om buitenactiviteiten betrouwbaar vast te leggen, hebben daarnaast specifieke sporthorloges functies die je veel meer gegevens kunnen verschaffen over wat je aan het doen bent, en langer meegaat op een enkele lading.

De beste sporthorloges in 1 overzicht – Onze top 4

Fitbit Versa 3

Beste sporthorloge koop
138,99 229,00

Polar Vantage M

Beste sporthorloge heren

Polar Ignite

Beste sporthorloge dames

Garmin Forerunner 45S

Beste sporthorloge hardlopen

Hoe koop ik het beste sporthorloge?

Je moet eerst beslissen welke atletische activiteiten je wil volgen, omdat dit de belangrijkste kenmerken zal bepalen die je nodig hebt. GPS-tracking is essentieel voor hardlopers en fietsers, terwijl waterdichtheid belangrijker is voor zwemmers. Triatleten hebben een multisport modus nodig om vlot te kunnen overschakelen tussen hun verschillende disciplines. En degenen die in de sportschool blijven, willen misschien verschillende vormen van indoor workout volgen, zoals krachttraining en HIIT. Wat voor sporter je ook bent, je perfecte horloge is er bijna zeker, je hoeft het alleen maar uit te zoeken.

Waar kan ik nog meer op letten?

Voor sommigen onder jullie kan app-ondersteuning cruciaal zijn. Ga na hoe gebruiksvriendelijk de bijbehorende app van het horloge is en of het je trainingsgegevens kan synchroniseren met apps van derden, zoals Strava. Daarnaast kan je ook op zoek gaan naar een tracker met een muziekspeler, zodat je je telefoon thuis kan laten en toch kan genieten van audio-entertainment. Controleer ten slotte de levensduur van de batterij, vooral als je een GPS-systeem wil gebruiken. Sommige toestellen moeten dagelijks worden opgeladen, maar de meeste gaan een paar dagen mee en de beste een week of twee zonder dat ze aan het stopcontact zitten.

Moet ik in plaats daarvan een smartwatch overwegen?

Bijna alle “smartwatches” voor algemeen gebruik hebben mogelijkheden voor fitnesstracking; sommige zijn zelfs zo goed als speciale sport wearables. Er zijn veel uitstekende opties voor wanneer je apps op je horloge wilt kunnen installeren en gedetailleerde waarschuwingen wilt ontvangen voor sms, e-mail, WhatsApp en vele andere apps, naast sportmonitoring. Mocht je geintereseerd zijn in de een smartwatch, lees dan ook ons artikel over de beste smartwatches.

Best geteste sporthorloges

Het beste hardloophorloge geeft je een schat aan informatie, zowel tijdens als na het hardlopen, zodat je je vorderingen kan volgen en je training kan plannen. Het probleem is dat er zo veel verschillende soorten hardloophorloges zijn dat het moeilijk kan zijn om te beslissen welke het beste bij je past. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Daarom hebben we in deze lijst van de beste hardloophorloges een aantal verschillende soorten uitgekozen om je te helpen beslissen welk horloge het beste bij je past. Hieronder vind je een overzicht van de beste sporthorloge die getest is door ons. 

Beste sporthorloge koop – Fitbit Versa 3

De Fitbit Versa 3 is Fitbit’s beste sporthorloge koop voor de meerderheid van de gebruikers. Met een always-on display, ingebouwde GPS, bloed zuurstof- en temperatuur meting tijdens het slapen, en een batterijduur van zes dagen, concurreert de Versa 3 met duurdere alternatieven zoals de Apple Watch SE en zelfs de Fitbit Sense.

De Versa 3 treedt wat betreft design in de voetsporen van zijn voorgangers, met een vierkante wijzerplaat en afgeronde hoeken. Fitbit heeft echter een aantal subtiele verschillen ingebouwd die de Versa 3 onderscheiden van zijn voorganger. Hij heeft een iets rondere omtrek en zachtere randen dan de Versa 2, wat volgens Fitbit het comfort zou verhogen. Hij is ook zichtbaar groter dan het vorige model. Deze grotere omvang kan degenen die de voorkeur geven aan grotere schermen tevreden stellen, maar het kan ook betekenen dat de Versa 3 iets groter aanvoelt.

De Fitbit Versa 3 houdt algemene gegevens bij zoals je stappen, afstand, verbrande calorieën en actieve minuten. Ze bieden ook cardiale monitoring 24 uur per dag, zeven dagen per week, evenals slaapmonitoring en menstruele gezondheid tracking aan. Echter verschilt de Versa 3 met zijn voorgangers door extra functies toe te voegen:

De Versa 3 heeft voor het eerst in de geschiedenis van de Versa-serie ingebouwde GPS, wat een opmerkelijke onderscheiding is. Dit zal een groot voordeel zijn voor hardlopers en fietsers omdat het mensen in staat stelt hun buitenactiviteiten geografisch te volgen en toegang te krijgen tot functies zoals hartzonekaarten. Laat je telefoon thuis en verken de buitenlucht met tempo en afstand op je tracker, en als je klaar bent, zie je een workout-intensiteitskaart met je pad en inspanning in de app.

De Versa 3 heeft batterijen die zes dagen meegaan op een enkele lading. Deze Fitbit neemt de leiding in deze categorie dankzij het onlangs toegevoegde snelladen, waarmee een volledige dag kan worden opgeladen in slechts 12 minuten.

Nu je bekend bent met de functies van deze beste sporthorloge, laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van de Versa 3. Dit geeft je een meer gedetailleerd beeld van het apparaat en stelt je in staat om de beste beslissing te nemen. Om met een positieve noot te beginnen, laten we naar de voordelen kijken. Wil je graag nog meer weten over de Fitbit Versa 3, lees dan onze uitgebreide Fitbit Versa 3 Review.

Fitbit Versa 3

138,99 229,00
Laatste update was op: juni 5, 2023 1:09 am

Beste sporthorloge koop

8Expert Score
Conclusie

Samengevat heeft de Versa 3 een ingebouwde GPS, een goed batterijvermogen en een goede slaap tracking. Er zijn nog altijd nadelen aan een apparaat, naast de voordelen. De Versa 3 is daarop geen uitzondering. Omdat er beperkte aantal apps beschikbaar is, kan dit een nadeel zijn voor de sporters die het hele plaatje willen. Een prima sporthorloge dus voor een prima prijs.

Voordelen
 • Ingebouwde GPS
 • Slaap tracking
 • Batterijvermogen
 • Spraak assistenten
Nadelen
 • Beperkte apps

Beste sporthorloge heren – Polar Vantage M

Sporthorloges zijn tegenwoordig sterker, robuuster en modieuzer dan ooit tevoren. Ze zijn een fantastische aanvulling op de garderobe van elke actieve man. De beste sporthorloges voor mannen zijn er in zo’n groot assortiment dat het moeilijk is te zeggen welke de beste is. Het is van cruciaal belang na te gaan welke kenmerken en functies de drager het meeste voordeel zullen opleveren. Het sporthorloge dat het beste uit de test komt voor mannen is de Polar Vantage M.

Polar heeft een onderhoudend en bekwaam hulpmiddel gemaakt voor multi-sport atleten die serieus aan het trainen zijn. De Polar Vantage M is een uitstekend all-round horloge voor iedereen die hardloopt, fietst, zwemt of al het bovenstaande doet. Het is een horloge dat laagdrempelig en eenvoudig genoeg is voor mensen die fitness net serieus beginnen te nemen. Tegelijkertijd zijn er genoeg hulpmiddelen en functies om tegemoet te komen aan degenen die voortdurend streven naar topprestaties.

Het horloge is verkrijgbaar in twee maten: small/medium en medium/large, met goed verdeelde bandperforaties die de meeste polsen zouden moeten passen. Het bandje is smal, waardoor het minder volumineus aanvoelt om de pols. Je kan je bandje ook vervangen door een textiel polsbandje in oranje, petrol of wit, maar hier zijn extra kosten aan verbonden. Het scherm op dit horloge wordt bediend met vijf tactiele knoppen, twee aan de linkerkant en drie aan de rechterkant.

Polar sensor fusion technologie zorgt ervoor dat de Polar Vantage M je hartslag correct vanaf de pols meet, zelfs als het moeilijk wordt. Deze innovatie combineert optische hartslagmeting met meting via huidcontact om bewegingsartefacten te elimineren die het hartslagsignaal zouden kunnen verstoren en onnauwkeurige metingen tot gevolg zouden kunnen hebben. Dit zorgt ervoor dat je hartslag consistent wordt gemeten. Dit maakt hem dan ook gelijk tot het beste sporthorloge met hartslagmeter.

Daarnaast beschikt het over een ingebouwde GPS waarmee je kan gaan hardlopen zonder je telefoon bij de hand te hoeven hebben. Dankzij de optische hartslagmeter kan je trainen terwijl je toch je gezondheid in de gaten houdt vanuit het oogpunt van herstel.

De Polar Flow computer app levert een schat aan gegevens. Niet alleen krijg je een dagboek van elk van je trainingstaken, maar de hartslagregistratie op de achtergrond zal pieken en dalen in je dagelijkse activiteit benadrukken, ook al heb je geen sessie gelogd. De Vantage M kan, net als veel andere Polar-horloges, worden geconfigureerd met een mobiel Android- of Apple-apparaat, maar ook met een macOS- of Windows-computer. Je kunt de Polar Flow app installeren op welk apparaat je ook kiest.

Er zijn profielen voor meer dan 130 verschillende sporten, maar alleen de sporten die je kiest worden gedownload. Hardlopen, fietsen en zwemmen, maar ook CrossFit en kamperen, worden allemaal bijgehouden in deze profielen. Ze bieden aangepaste algoritmen om zich aan te passen op de speciale eisen van de sport en voor preciezere gegevens. Er is ook een numerieke weergave die van kleur verandert van wit naar blauw, vervolgens groen, oranje en rood naarmate je hartslag toeneemt.

Als multisporthorloge mag het geen verrassing zijn dat de Polar Vantage M waterdicht is, dus je hoeft hem niet af te doen onder de douche, en je kan er zowel binnen als buiten mee zwemmen.

Vantage M heeft een ongelooflijke batterijlevensduur van 30 uur! Dat betekent dat je hem niet zo vaak hoeft op te laden. Hij gaat ongeveer 4 dagen mee als je 24/7 constante hartslag gebruikt (om de slaapkwaliteit en dagelijkse stressniveaus bij te houden) en 7 uur per week traint. Als je geen constante hartslag gebruikt, gaat de batterij ongeveer een week of langer mee bij dezelfde hoeveelheid training. De oplaadtijd is uitstekend, namelijk minder dan een uur. Mocht je meer willen weten over deze smartwatch dan kun je ook onze uitgebreide Polar Vantage V review eens lezen.

Polar Vantage M

309,00
Laatste update was op: juni 5, 2023 1:09 am

Beste sporthorloge heren

8Expert Score
Conclusie

De Polar Vantage M is het beste sporthorloge verkozen door zijn unieke robuuste design, de vele functies die er bij het apparaatje komen en omdat hij helemaal is gericht op de sportende man.

Voordelen
 • Ingebouwde GPS en hartslagmeter
 • Breed scala van gedekte sporten
 • Batterijvermogen
Nadelen
 • Geen enkele slimme functie

Beste sporthorloge dames – Polar Ignite

Er is geen excuus voor vrouwen om naar andere sporthorloges en hardloop hulpmiddelen te kijken dan mannen. Maar laten we eerlijk zijn, sommige van de grote, zware horloges op de markt zijn niet bepaald comfortabel voor vrouwen om te dragen. De Polar Ignite is een fitness-georiënteerde sporthorloge met functies die elke sporter, zowel beginner als ervaren, zou verwachten. Hij kan je de inspiratie geven die je misschien mist, je persoonlijk coachen en een uitgebreide analyse geven van je herstel en slaap. Als je een algemene fitness freak bent die liever workouts door elkaar gooit en traint voor je algemene gezondheid dan voor finishlijnen en wedstrijddagen, is dit het horloge voor je. De Polar Ignite is dan ook het beste sporthorloge voor vrouwen.

De Polar Ignite is een van de weinige hedendaagse sporthorloges die nog gebruik maakt van het verouderde “platte band” display; het scherm is rond, maar de onderkant is afgesneden door een grote bezel versierd met het Polar logo.  

Er zijn zes wijzerplaten waaruit je kunt kiezen. Ze geven allemaal de tijd en datum weer, gevolgd door andere gegevens zoals het dagelijkse aantal stappen, de huidige hartslag, slaapgegevens, je meest recente trainingssessie en een aanbeveling voor welke oefening je de volgende keer moet doen op basis van hoe je de vorige avond bent hersteld.

In trainingsmodus, met GPS en hartslag, gaat de batterij tot 17 uur mee. Indien deze niet in trainingsmodus is, kan je vijf dagen gebruik maken van de smartwatch.

Het berekent het aantal calorieën dat je per dag verbrandt op basis van je gewicht, lengte, leeftijd, geslacht en andere factoren. Dit wordt berekend door de ingebouwde hartslagmeter, die actief is de hele tijd dat je hem draagt.

De Polar Ignite biedt uitgebreide slaapanalyses aan, en verzamelt zelfs meer gegevens dan speciale slaaptrackers. Je slaapcycli worden bijgehouden, met grafieken die je nachtelijke overgangen tussen lichte, diepe en REM-slaap laten zien, evenals eventuele onderbrekingen. Elke nacht wordt vervolgens beoordeeld op basis van de hoeveelheid slaap, de kwaliteit van de slaap en de regeneratie van energie.

De Polar Ignite wordt geleverd met 12 sportprofielen, maar je kan er meer toevoegen via de Polar Flow interface, die er honderden heeft. De Ignite kan meer dan 100 verschillende oefeningen volgen, waaronder aerobics en basketbal, maar ook kitesurfen en Fins honkbal. Er kunnen maximaal 20 items tegelijk op worden opgeslagen. Je start en pauzeert je workout door op de fysieke knop te drukken, en je eindigt door lang te drukken. Core- en mobility-workouts zijn voorzien van een timer en een gedetailleerde handleiding met geanimeerde avatars die laten zien hoe je elke beweging uitvoert. 

Omdat de Ignite waterdicht is tot 30 meter, kun je hierdoor informatie krijgen die uniek is voor elke sport, inclusief zwemmen. De Polar Ignite kan dus het zwemmen en aquatische aerobics volgen. Deze fitnesstracker kan ook gedragen worden in het bad of de douche.

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van de Polar Ignite, nu je bekend bent met zijn kenmerken. Zo krijg je een vollediger beeld van het toestel, zodat je de best mogelijke beslissing kan nemen. Laten we beginnen met een positieve noot door te kijken naar de voordelen. Je hebt de mogelijkheid om enorme hoeveelheden aan gegevens te verzamelen met de Polar Ignite. Via deze weg krijg je een goed overzicht over je doelen. 

Polar Ignite

144,30
Laatste update was op: juni 5, 2023 1:09 am

Beste sporthorloge dames

8.5Expert Score
Conclusie

Een subtiel ontwerp die een uitstekende levensduur heeft door de batterij. Een nadeel is dat het slimme functies ontbreekt zoals muziek, betalingen en een app store, maar het heeft wel de basisfuncties zoals notificaties. Maar heb je dit dan nodig tijdens het sporten? Niet echt toch? Kortom, een echt sporthorloge voor dames dus.

Voordelen
 • Enorme hoeveelheid gegevensverzameling
 • Subtiel ontwerp
 • Uitstekende levensduur van de batterij
Nadelen
 • Ontbreekt slimme functies

Beste sporthorloge hardlopen – Garmin Forerunner 45

De Garmin Forerunner 45 is een van de meest verbazingwekkende hardloophorloges die er zijn. Deze is veruit het beste budget hardloophorloge dat momenteel verkrijgbaar is, met een aantrekkelijk design en een overvloed aan nuttige functies.

Het heeft een kleurenscherm dat kan worden aangepast en ingesteld naar je voorkeuren. De  achtergrondverlichting kan handmatig of automatisch worden in- en uitgeschakeld. Scherminstellingen en kleuren kunnen op verschillende manieren worden geconfigureerd. De achtergrondverlichting kan handmatig of automatisch worden in- en uitgeschakeld. Het materiaal van het scherm is van uitstekende kwaliteit en krast niet snel. Daarnaast heeft de Forerunner 45 geen touchscreen, dus de navigatie is beperkt tot de vijf knoppen. De vijf knoppen zijn duidelijk gelabeld, zodat het eenvoudig is te bepalen waar ze voor dienen. Er zijn drie knoppen aan de linkerkant en twee aan de rechterkant.

De Forerunner 45 van Garmin meet alle essentiële gegevens die je nodig hebt: afstand, tempo en totale tijd. Voeg daarbij een hartslagmeter om een idee te krijgen van hoe zwaar een training is, een timer, stopwatch en wekker, en je hebt het enige wat je echt nodig hebben om sneller te lopen. Je ontvangt wekelijks stappen, calorieën en actieve minuten, maar ook je hartslag, stressniveau en lichaams accu, een metriek die bijhoudt hoe voorbereid je bent voor je volgende trainingssessie.

Met de Garmin Forerunner 45 ontvang je waarschuwingen en notificaties. Je krijgt dus oproepen, WhatsApp-berichten, SMS-berichten en Facebook-waarschuwingen, allemaal op jouw horloge. Er is ook LiveTrack, waarmee familie en vrienden de activiteitsduur, hoogte, afstand en snelheid van je trainingssessie vanaf het begin kunnen volgen. Omdat het horloge geen mobiele verbindingen heeft, moet je je telefoon aangesloten hebben om deze functies te kunnen gebruiken.

De Garmin Forerunner 45 beschikt over een geïntegreerde hartmonitor en GPS die afstand, tempo, calorieën en andere meetgegevens kunnen bijhouden. De 45 serie bevat, naast GPS, de GLONASS en Galileo satellietverbindingen, die helpen bij de nauwkeurigheid van de snelheids- en trajectmeting in bossen en stedelijke gebieden.

De Forerunner 45 heeft een batterijlevensduur van maximaal 13 uur met GPS-signaal voor hardlopen en fietsen, en kan tot zeven dagen meegaan in smartwatch modus.

Garmin Forerunner 45S

141,00
Laatste update was op: juni 5, 2023 1:09 am

Beste sporthorloge hardlopen

9Expert Score
Conclusie

In een notendop zijn de voordelen van de Garmin dat het een lichte sporthorloge is en je de mogelijkheid hebt om muziek te luisteren. Daarnaast heeft het een uitstekende levensduur van de batterij. Het ontbreken van zwem tracking en Bluetooth sensoren is niettemin een nadeel van dit sporthorloge. Echter zijn dit functies die je niet nodig hebt bij het hardlopen en maakt het dit sporthorloge toch tot het beste sporthorloge om mee hard te lopen.

Voordelen
 • Weegt weinig
 • Muziekopslag
 • Goede levensduur batterij
Nadelen
 • Geen zwem tracking
 • Ondersteunt geen Bluetooth sensoren

Conclusie – beste sporthorloge

Dankzij de technologie heb je nu meer toegang tot uitgebreide gegevens dan ooit tevoren. De beste sporthorloge kopen is iets heel persoonlijks. Wat je om je pols draagt, kan van invloed zijn op hoe goed je je training begrijpt. Als je je fitnessgegevens kent, weet je niet alleen hoe je presteert, maar het is ook een geweldige motivator. Als je weet of je je doelen haalt of niet, weet je of je op de goede weg bent, of dat je je training anders moet aanpakken. Kies welke doelen je wil bereiken en welke functies van belang zijn voor je om zo de beste sporthorloge te kopen! Ook zou je nog eens kunnen denken aan een activity tracker of stappenteller voor de wat kleinere types.

Voeljegezond.nl
Logo