Welke sport supplementen zijn er? Tips voor beginners!

Laatst geupdate op februari 27, 2023 by Voeljegezond.nl

Wil jij je meer gaan toeleggen op effectief sporten? Dan ben je vast benieuwd welke sport supplementen er allemaal zijn. Dit artikel is dan ook speciaal geschreven om jou – zowel mannen als vrouwen – een overzicht te geven van verschillende sport supplementen en hun functies.

Met een sportsupplement wordt bedoeld dat het een voedingssupplement is dat de sportprestaties positief beïnvloed, direct dan wel indirect.

Beste sport supplementen – een overzicht

We kunnen niet per definitie zeggen wat het beste sport supplement voor jou is, omdat dat heel erg afhankelijk is van je doelen en van je training. Daarom verwijzen we je per sport supplement graag door naar meer informatie en specifieke producten waarbij trainingsdoelen uitgebreider beschreven staan. Dus, welke sport supplementen zijn er allemaal en wat zijn de beste voor beginners? Een overzicht!

1. Eiwitshakes

Eiwitshakes zijn toch wel een van de bekendste sport supplementen. Vrouwen en mannen voegen deze vaak toe aan hun dagelijkse voeding. Hoe dat werkt? Eiwitshakes maak je zelf met behulp van poeder dat je koopt. Je kunt hier bijvoorbeeld water of melk aan toevoegen, maar je kunt het ook door de yoghurt of kwark mixen.

Ze bevatten erg veel eiwit, en dat is precies wat je nodig hebt als je veel sport. Het zorgt namelijk voor sneller spierherstel en draagt daarnaast bij aan het sneller opbouwen van spieren. Meestal bevatten ze dierlijke eiwitten, wat normaliter de meeste bouwstoffen levert. Tegenwoordig is er echter ook goed vegan eiwitpoeder op de markt.

Het juiste moment om een eiwitshake te nemen is afhankelijk van je trainingsschema. Meestal wordt aanbevolen om dit 30 tot 60 minuten na het sporten te pakken, maar actieve sporters pakken ze soms ook meerdere keren gedurende de dag. Eiwitshakes komen overigens van pas voor ieder type sporter, zeker als je vanuit voeding niet veel eiwitten binnenkrijgt.

Eiwitshakes bevatten meerdere voordelen. Ten eerste is dit sportsupplement erg voordelig, zeker als je een grote pot koopt. Ten tweede is het verkrijgbaar in tal van smaken, waardoor bijna iedereen het lust. Van vanille tot chocolade tot fruitsoorten, als je niet kunt kiezen dan kun je het beste een variatiebox kopen om verschillende smaken te proeven.

2. Creatine

Creatine is een monohydraat (organische stikstofverbinding) dat zorgt voor goede energievoorziening van spier- en zenuwcellen. Creatine als sport supplement wordt vooral aanbevolen aan sporters die spieren snel willen opbouwen. Het komt van pas bij het uitvoeren van explosieve sporten, zoals krachttraining, powerliften en rugby. Bij kortdurende en hoge intensiteit oefeningen verbetert het de prestaties. 

Ook creatine is verkrijgbaar in tal van smaken, en het is ook weer mogelijk om te kiezen voor vegetarisch, veganistisch en ook glutenvrij. Meestal wordt het gebruikt in poedervorm, maar als dat niet bij je past dan kun je ook kiezen voor creatine capsules.  

creatine

3. Pre-workout, intra-workout en post-workout

Zoals de namen van deze sport supplementen al doen vermoeden, geven ze op specifieke momenten een boost aan je energie. Zo neem je een pre-workout voor het trainen en een intra-workout tijdens het trainen. Een post-workout komt dan juist weer perfect van pas na de training. Met deze sport supplementen ga jij recht op je doel af. 

Van poeders tot capsules tot repen en meer, het komt in verschillende vormen. Zo kan een van deze sport supplementen ook weer onder een andere categorie vallen. In ieder geval zijn er speciale voedingsstoffen aan toegevoegd die juist snel werken of wat langzamer en tijdens een langere periode doorwerken. Zo zijn er ook workouts die bedoeld zijn om te nemen voor het slapen, en die zelfs de hele nacht effect bieden.

4. Fatburners en weight gainers

Ook hier past de naam weer bij het product. Fatburners zorgen ervoor dat ze jou de benodigde eiwitten geven om goed te sporten en te herstellen, zonder dat ze veel calorieën leveren. Ze zijn zowel populair onder vrouwen als mannen. 

Weight gainers zorgen er juist voor dat je sneller aankomt, een supplement dat vooral populair is onder mannen die breder willen worden. Ook deze sport supplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar.

5. Eiwitrepen

Hierboven las je al over eiwitpoeder. Eiwitrepen bieden hetzelfde effect. Het grootste verschil is dus dat je eiwitrepen eet, wat veel mensen lekker vinden. Het geeft het gevoel alsof je een lekkere Mars of Snicker kunt eten, maar dan gezonder. Er zit namelijk wel veel eiwit in, maar verder bevatten ze veel minder ongezonde toevoegingen en calorieën. 

Smaakt jouw eerste eiwitreep vies? Dan raden we je aan om niet meteen ermee te stoppen, maar gewoon even verder te proeven bij andere merken en smaken. Die zijn er namelijk enorm veel! En eiwitrepen zijn letterlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Ook hier kun je weer een variatiebox scoren.

proteine-bar

6. Maaltijdshakes en ander eiwitrijk eten en drinken

Naast eiwitrepen is er nog veel meer sport voedsel op de markt. Je kunt het misschien niet eens meer een sportsupplement noemen, want er zijn zelfs complete maaltijdvervangers verkrijgbaar. Of wat dacht je van gezonde havermoutkoekjes, calorie arme pasta, speciale pindakaas en zelfs eiwitchips en eiwitpopcorn. Ook op het gebied van protein drinks is er genoeg keuze, zodat je toch een fris drankje drinkt zonder naar de cola te hoeven grijpen.

Tja, we zullen niet ontkennen dat de ‘ongezonde variant’ vaak als lekkerder wordt gezien, maar wie weet is het slechts een kwestie van wennen voor jou? Neem zelf eens een kijkje en ontdek welk eten en drinken jou aanspreekt. Het voordeel is in ieder geval duidelijk: minder ongezonde vetten, suikers en andere toevoegingen, maar juist meer eiwitten, die jou helpen bij het behalen van je doelen op het gebied van gewicht en sporten!

7. Vitaminen en mineralen

Dan heb je ook nog losse vitaminen en mineralen, die je slikt als sport supplementen. Er is van alles op de markt, dus voor ieder wat wils. Ze dragen bij aan het behalen van je doelen. Zo heb je multivitaminen voor een sterker immuunsysteem, of zink en magnesium pillen die vermoeidheid tegengaan. 

Vaak gaat het om vitaminen en mineralen die je ook uit voeding kunt halen, maar wat nou eenmaal niet altijd lukt als je een speciaal voedingsschema volgt voor het behalen van jouw doelen. Die voedingssupplementen kunnen je dan een handje helpen, zodat je toch gezond en krachtig blijft. Ze zijn overigens niet alleen interessant als sportsupplement, maar ze kunnen uitkomst bieden aan iedereen die uit normale voeding niet alle benodigde vitaminen en mineralen haalt.

multi-vitamines

Sportdoelen behalen met sport supplementen

Hierboven benoemden we de belangrijkste sport supplementen en we hopen dat je er veel aan hebt gehad! Je kunt natuurlijk ook nog je trainer (bijvoorbeeld bij een sportschool) vragen om advies voor het juiste sport supplement dat past bij jouw doelen en training. We wensen je alvast veel succes met trainen. Heb je zelf nog aanvullingen en/of tips? Laat ze dan gerust achter in een reactie onder dit artikel.

Voeljegezond.nl
Logo