Beste saturatiemeter (beste zuurstofmeter) van 2023

Een saturatiemeter, ook bekend als zuurstofmeter, meet zoals die tweede naam al aangeeft het zuurstofgehalte (SpO2) in het bloed. Zo zie je binnen een oogwenk of je zuurstof goed door je lichaam verspreidt en of er een eventueel zuurstoftekort is. Daarnaast dienen deze modellen tevens als hartslagmeter (bpm). Dit alles komt goed van pas voor iedereen die op de gezondheid wil letten, en met name sporters of mensen met (een verhoogde kans op) hartproblemen. Let op: heb je twijfels over je zuurstofgehalte of heb je klachten? Dan is het altijd het beste om een afspraak met jouw huisarts te maken!

Ben je benieuwd naar de beste saturatiemeter? En wil je weten waar je op moet letten bij het vergelijken van saturatiemeters? Dan zit je goed in dit artikel! Ontdek de top 5 beste zuurstofmeters van het moment, inclusief specificaties, doelgroep, voor- en nadelen per model. Afsluitend ontdek je nog een aantal handige aankooptips.

Beste saturatiemeters in 1 overzicht – Onze top 5!

Medisana PM 100

Beste koop saturatiemeter
28,70 49,49

Beurer PO80

Beste professionele saturatiemeter
78,00 129,00

Baby / kind Oximeter

Beste saturatiemeter voor kinderen

Garmin Forerunner 935

Beste saturatiemeter horloge

Beste koop saturatiemeter: Medisana PM 100

Als saturatiemeter best getest kiezen we de Medisana PM 100. Dit compacte model van slechts 53 gram doet gewoonweg wat hij moet doen, de hartslag en saturatie meten. En via de handige display lees je dan ook direct beide resultaten af. De display roteert automatisch mee waardoor resultaten altijd goed leesbaar zijn.

Optioneel kun je de weergavemodus verstellen in 6 verschillende mogelijkheden. Zo kun je resultaten bijvoorbeeld weergeven als staaf- of golfdiagram. Hij meet de hartslag van 30 tot 235 slagen per minuut. Het bereik van de SpO2 (saturatie) is 70% tot 100%, wat ruim voldoende is om de belangrijke gegevens te achterhalen.

Hij wordt geleverd met 2 AAA-batterijen. Daar kun je dan voorlopig ook wel even mee vooruit, want een lading gaat lang mee dankzij het zuinige OLED-scherm. Tevens ontvang je een draaglus om hem overal mee naartoe te nemen, handig!

Medisana PM 100

28,70 49,49
Laatste update was op: juni 8, 2023 7:14 pm

Beste koop saturatiemeter

8Expert Score
Conclusie

Kies jij voor deze beste koop zuurstofmeter van Medisana? Hij heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en is MDD medisch gecertificeerd. Bijzonder handig zijn de verschillende weergavefuncties, waardoor je je huidige resultaten afleest in een overzichtelijke grafiek. Tel bij dit praktische en energiezuinige model nog eens 3 jaar garantie op en je kiest voor een uitstekende aankoop!

Voordelen
 • 6 metingsweergaven
 • Roterende display
 • Zuinig en helder OLED-scherm
 • Inclusief 2x AAA-batterij en draaglus
 • 3 jaar garantie
Nadelen
 • Geen geheugenfunctie of app-verbinding
 • Exclusief opbergzakje

Beste professionele saturatiemeter: Beurer PO80

Zoek je een uitstekende saturatiemeter? Professioneel en het beste van het beste? Dan raden we absoluut de Beurer PO80 aan. Dit model is de perfecte keuze voor het professioneel bijhouden van arteriële zuurstofverzadiging (SpO2) en polsslagfrequentie. Hij wordt ook wel geadviseerd aan risicopatiënten.

Indien de waarden afwijken van je eigen gestelde alarmgrenzen dan word je direct gewaarschuwd door een geluidssignaal. Door het geïntegreerde geheugen kan zelfs een doorlopende opname van 24 uur gemaakt worden. Via de geïntegreerde USB-aansluiting koppel je dit model aan je computer, zodat je een overzicht krijg van de meetwaarden. Die kun je vervolgens downloaden en eventueel overleggen met je arts. 

Qua overige specificaties en voordelen zit je met dit model ook wel goed. Hij is licht in gewicht met 42 gram en wordt geleverd met bewaardoos, polsriem en riemtas. De afmetingen zijn 5,7×3,2×3 centimeter en de heldere display heeft 4 weergaveperspectieven. Je krijgt maar liefst 5 jaar garantie op deze Beurer PO80.

Beurer PO80

78,00 129,00
Laatste update was op: juni 8, 2023 7:14 pm

Beste professionele saturatiemeter

9Expert Score
Conclusie

Dit model is bij uitstek geschikt voor iedereen die extra goed op saturatie en hartslag moet letten. Hierbij kun je denken aan mensen met hartaandoeningen, astma en longziekten, slaapapneu en die intensief sporten, bijvoorbeeld op grote hoogten waarbij flinke drukverschillen zijn. We hadden het nog niet over de batterij gehad, maar ook daar hoef je je geen zorgen over te maken. Je laadt hem eenvoudig op via USB en via de batterij-indicator weet je altijd wanneer het tijd is om op te laden. Hij schakelt automatisch uit als je hem een tijd niet gebruikt.

Voordelen
 • USB-aansluiting voor koppeling computer
 • 24 uur doorlopende opnames maken
 • Maakt geluid bij overschrijden ingestelde zones
 • Geleverd met bewaardoos en riemen
 • Snel opladen + batterij-indicator
 • 5 jaar garantie
Nadelen
 • Premium investering
 • Windows 7 of hoger nodig voor koppeling (geen Apple)

Beste saturatiemeter kind en baby’s: Baby / Kind Oximeter

Als beste saturatiemeter voor kinderen en baby’s kiezen we deze vrolijke Oximeter inclusief beschermhoes. Hij is verkrijgbaar in roze, blauw en geel. Het design is verder voorzien van toffe oogjes. Grote kans dat jouw kindje het helemaal niet erg vindt om deze saturatiemeter te gebruiken.

Lang wachten op resultaat is niet nodig, want nadat deze Oximeter rond de vinger is geklemd geeft hij al binnen enkele seconden een nauwkeurig en betrouwbaar resultaat. Geen detectie? Dan schakelt hij automatisch uit. De batterij gaat gelukkig sowieso wel even mee, maar als hij bijna leeg is dan krijg je een melding via de batterij-indicator.

Is het van belang dat jouw kleintje de saturatiemeter regelmatig gebruikt? Dankzij de handige keycord nemen ze hem overal mee naartoe. Hij is lekker licht met 54 gram. De afmetingen zijn 57x31x30,5 millimeter.

Baby / kind Oximeter

52,95
Laatste update was op: juni 8, 2023 7:14 pm

Beste saturatiemeter voor kinderen & babys

8Expert Score
Conclusie

Zoek je een effectieve saturatiemeter? Baby en kind worden vast en zeker blij van dit speelse design en daarnaast is het een absoluut pluspunt dat de meting binnen enkele seconden gebeurd is. De hartslag kan gemeten worden van 30 tot 250 bpm en is op 1 bpm accuraat. De SpO2 heeft een meetbereik van 70 tot 100% en is tot 2% accuraat. De metingen zijn uiteraard pijnloos voor je kind en wie weet tovert de grappige uitstraling nog wel een lach op hun gezicht tijdens de meting! 

Voordelen
 • Leuk design voor kids
 • Snelle meting in enkele seconden
 • Minimale afwijking (1 bpm en 2% SpO2)
 • Laag energieverbruik + batterij-indicator
 • Inclusief keycord
Nadelen
 • Exclusief 2x AAA batterijen
 • Geen geheugenfunctie of app-verbinding

Beste saturatiemeter horloge: Garmin Forerunner 935

Wil je graag uitgebreid allerlei metingen doen op het gebied van sport en gezondheid? Dan komt de Garmin Forerunner 935 met saturatiemeter en hartslagmeter perfect van pas. Naast deze voordelen heeft hij uiteraard nog veel meer voor je in petto. Waar zullen we beginnen?!

Als aanvulling voor het doen van sporten met hoogteverschillen heeft hij een ingebouwde barometer. Je weet altijd waar je bent dankzij de ingebouwde GPS. Tel stappen, bereken calorieën, doe VO2MAX-meting en nog veel meer. Gebruik de Trainingsstatus om te zien of je op schema ligt of dat het tijd is om weer aan de slag te gaan. Laad een van de vele workouts in en haal het maximale uit je training. Door te verbinden met de Garmin Connect app heb je ook via smartphone altijd inzicht in je resultaten.

Op het meten van je hartslag hoef je overigens niet te wachten, want dankzij de ingebouwde polssensor heb je altijd realtime inzicht. Optioneel is het mogelijk om een hartslagband aan te sluiten voor extra geavanceerde functies (zoals HSV stresstest en lactaatdrempel meting). Verder lees je op deze hartslagmeter horloge ook direct de tijd af. Deze multifunctionele saturatiemeter gaat maar liefst 2 weken mee in horlogemodus. Met GPS aan is dat 24 uur.

Garmin Forerunner 935

357,57
Laatste update was op: juni 8, 2023 7:14 pm

Beste saturatiemeter horloge

8.5Expert Score
Conclusie

Een slim horloge rond de pols, daarvoor kies je met de Garmin Forerunner 935. Dit model is zoveel meer dan een zuurstofmeter en optische hartslagmeter, want met dit model haal je het maximale uit je sportprestaties. Zo train je bijvoorbeeld op hartslagzones, zet je toffe hardlooproutes uit via GPS en verbind je hem met de Garmin app voor het monitoren van resultaten. De schermdiagonaal is 1,2 inch en hij weegt 49 gram. Je bedient hem door middel van knoppen. Kies uit diverse (siliconen) horlogebandjes en kom ook nog eens stijlvol voor de dag!

Voordelen
 • Resultaten inzichtelijk in Garmin Connect app
 • Trainen op hartslagzones, altijd realtime inzicht
 • Meldingen van smartphone ontvangen
 • Ingebouwde GPS-ontvanger
 • Diverse sensoren voor uitgebreide metingen
 • Draag hem altijd bij om je pols
Nadelen
 • Prijzige investering (je moet de extra functies dan wel relevant vinden)

Beste goedkope saturatiemeter: BURCH Med Saturatiemeter/ Zuurstofmeter

We kiezen de BURCH MED Saturatiemeter als beste goedkope zuurstofmeter. Dit model heeft alles in huis om je basismetingen op een nauwkeurige manier uit te voeren. Hij heeft een CE en FAGG medische kwalificatie en inspectie, dus mocht je denken dat de aantrekkelijke prijs te mooi is om waar te zijn? Absoluut niet!

Het duidelijke en grote OLED-scherm past de schermweergave aan op de gewenste cijfergrootte. Daarnaast draait bij naar de juiste richting. Het is erg handig dat je een alarm kunt instellen op bepaalde waarden. Je krijgt dan een signaal bij onder- of bovenmeting. Dat maakt hem zowel geschikt voor medisch professioneel gebruikt als thuisgebruik. 

De nauwkeurigheid is optimaal, met maximaal 1 bpm afwijking op 30 tot 230 bpm. Daarnaast kun je uitgaan van een gebruikerstijd tot 30 uur. Na bestelling kun je hem direct gebruiken, want de batterijen zijn al geïntegreerd. Tevens ontvang je een opberghoes en een draagkoord, dit alles voor de scherpste prijs.

BURCH Med ® Saturatiemeter / zuurstofmeter

21,79
Laatste update was op: juni 8, 2023 7:14 pm

beste goedkope zuurstofmeter

7.5Expert Score
Conclusie

We hebben eigenlijk niets aan te merken op de BURCH MED saturatiemeter. Als een geheugenfunctie voor jou geen musthave is dan doe je met dit model zeker geen miskoop. Hij doet wat hij moet doet, is gecertificeerd en heeft een minimale afwijking van slechts 1 bpm. Je meet pijnloos de gegevens dankzij het comfortabele design, wat ook erg geschikt is voor wat grotere vingers. Bovendien wordt hij compleet geleverd en dit alles aan een super interessante prijs!

Voordelen
 • Helder OLED-scherm met aanpasbare cijfergrootte
 • Alarm bij overschrijden ingestelde zones
 • 30 uur werkend zonder opladen
 • Inclusief batterij, opberghoes en draagkoord
 • Aantrekkelijke prijs
Nadelen
 • Geen geheugenfunctie of app-verbinding
 • ‘Slechts’ 1 jaar garantie

Tips voor het kopen van de beste saturatiemeter

Hierboven ontdekte je onze top 5 beste zuurstofmeters, van budgetmodellen tot professionele modellen, zowel voor volwassenen als kinderen en baby’s. Welke past het beste bij jou? Indien je nog twijfelt dan kun je terecht in onze koopgids, met tips over het vergelijken van saturatiemeters.

Nauwkeurige zuurstof- en hartslagmeting

In de basis meten alle saturatiemeters zowel het zuurstofgehalte in het bloed én de hartslagfrequentie. Dat is dan ook precies wat je van ieder model mag verwachten. Kies bij voorkeur voor een gedegen merk, zodat je ook zeker weet dat je een nauwkeurige meting krijgt. Met merken als Medisana, Beurer, Alecto, Microlife en BURCH zit je eigenlijk altijd wel goed. 

Tevens kun je kiezen voor een compleet sporthorloge. Deze doet niet alleen zuurstofmeting en hartslagmeting, maar helpt je ook bij het bereiken van al je sportdoelen dankzij allerlei slimme functies. Een goede keuze is het merk Garmin. Wil je meer sporthorloges met hartslag- en saturatiemeter vergelijken? Dan kun je terecht in ons artikel over de beste sporthorloges.

Saturatiemeter met geheugenfunctie

Het kan zijn dat je je zuurstofmeter alleen gebruikt voor het af en toe checken van saturatie en hartslag. Wil je dit echter nauwkeurig bijhouden en eerdere resultaten inzien? Dan komt een zuurstofmeter met geheugenfunctie goed van pas. Zo kun je bijvoorbeeld patronen ontdekken in de hartslag of het zuurstofgehalte van je bloed. Meestal kun je bij een model met geheugenplaats uitgaan van circa 100 metingen die opgeslagen worden.

Saturatie gegevens opslaan in app

Nog een stapje verder dan de geheugenfunctie is de saturatiemeter die te verbinden is met een app. Zo worden je gegevens automatisch opgeslagen op bijvoorbeeld je smartphone. Het voordeel is dat de resultaten in grafieken en/of tabellen kunnen worden omgezet, zodat je in één oogopslag je gegevens monitort.

Gebruiksgemak saturatiemeter

Het is natuurlijk ook wel fijn als je zuurstofmeter eenvoudig in gebruik is. Sommige modellen zijn echt bedoeld voor handmatig gebruik, waarbij je je vinger tussen het apparaat klemt. Bepaalde saturatiemeters geven je zelfs een alarm via licht en/of geluid indien je hem verkeerd bevestigd hebt. Dit is erg handig, want zo meet je altijd goed en nauwkeurig.

Er zijn ook saturatiemeters die je gemakkelijk mee kunt nemen, bijvoorbeeld aan de hand van een koord of via een handig reisetui. Dit is handig als je ook metingen wilt doen als je een dagje op pad gaat. Met een sporthorloge met zuurstofmeter kies je in dit geval voor het grootste gebruiksgemak, omdat je hem eenvoudig rond de pols draagt en ook nog eens de tijd kunt bijhouden. Multifunctioneel!

Meetbereik hartslag saturatiemeter

Saturatiemeters kunnen standaard een meting doen van 30 tot 235 bpm (beats per minute). In normale omstandigheden zal dit meetbereik zeker voldoen en zal jouw hartslag als het goed is niet de 235 slagen per minuut overschrijden. In rust is de hartslag gemiddeld gezien zo’n 60 tot 120 slagen per minuut, maar bij inspanning of heftige emotie kan deze oplopen tot 180 of zelfs 200 slagen per minuut.

In uitzonderlijke gevallen, meestal hartritmestoornissen of andere hartproblemen (zoals kamertachycardie) zou de hartslag zelfs naar 240 bpm kunnen reiken. In dit geval kies je voor een saturatiemeter met groter meetbereik (30 – 250 bpm). Een dokter kan je hierin adviseren. Het is belangrijk om te weten dat het hartritme bij iedereen anders is. Twijfel je of je een abnormaal hartslagritme hebt? Dan raden we je zeker aan om contact op te nemen met je huisarts.

Online saturatiemeter kopen

Wil je een zuurstofmeter kopen, dan zie je al snel dat de prijzen flink kunnen verschillen. Zo heb je al een goedkope saturatiemeter voor zo’n €25, terwijl de meeste modellen rond de €50 liggen. De meest premium zuurstofmeters lopen zelfs richting of over de €100. En kies je voor een sporthorloge met saturatiemeter? Dan ben je natuurlijk wel wat prijziger uit, maar daar krijg je ook extra functies voor terug.

Snuffel nog eens door onze top 5 beste saturatiemeters en kies het model dat qua functies, gebruiksgemak en budget het beste bij je wensen aansluit. Nog even verder kijken in het aanbod? Bekijk dan hier nog meer saturatiemeters.

Medisana PM 100

Beste koop saturatiemeter
28,70 49,49

Beurer PO80

Beste professionele saturatiemeter
78,00 129,00

Baby / kind Oximeter

Beste saturatiemeter voor kinderen

Garmin Forerunner 935

Beste saturatiemeter horloge
Voeljegezond.nl
Logo