Beste matras voor de zijslaper in 2023

Laatst geupdate op augustus 8, 2023 by Voeljegezond.nl

Ben jij een echte zijslaper en ben je op zoek naar welk matras het beste is om in deze slaaphouding te liggen? In een eerder artikel hebben we de beste matrassen al een keer kort besproken per slaaphouding. Nu hebben we daar maar één matras besproken die uitermate geschikt is voor de zijligging en willen we er in dit artikel wat dieper op induiken, zodat jij bij het juiste matras komt voor jouw behoeftes.

Daarom zullen we eerst bespreken waar een zijslaper matras aan moet voldoen. zodra dit duidelijk is zullen we vijf matrassen behandelen die uitermate geschikt zijn voor de zijslaper, zodat jij, als zijslaper, weer heerlijk kunt gaan slapen en alle voordelen kan ervaren van voldoende slaap.

Beste matrassen voor zijslapers in 1 overzicht – Onze top 6

Hypnia Hybride Matras

Beste koop matras voor zijslapers
459,00 619,00

Sleeptech Topper Tencel

Beste prijs-kwaliteit verhouding matras voor de zijligging. Traagschuim topdekmatras.

Emma Foam Original Koudschuim Matras

Beste kwaliteitsmatras voor de zijligging. Beste wat er is voor de zijslaper.

Bed4less pocketvering matras

Beste matras dat enorm goedkoop is. Enigszins kwaliteit voor een zeer betaalbare prijs.

TEMPUR Ease™ matras

Beste traagschuim matras voor zijslapers

Nora Sleep Novum matras

Beste zijslaper matras voor zwaardere mensen

Waar moet een matras voor de zijslaper aan voldoen?

Voor we ingaan op de daadwerkelijke matrassen is het goed om eens te kijken waar een goed matras voor de zijslaper aan moet voldoen. Zo moet het matras een bepaalde steun bieden, moet het een zacht matras zijn voor het comfort en is het goed om bepaalde lig-zones te hebben. Ook zullen we het beste matras soort voor een zijslaper bespreken. 

Juiste ondersteuning

Allereerst is het natuurlijk enorm belangrijk dat je voldoende steun hebt. Je lichaam heeft namelijk verschillende vlakken waarop het steun nodig heeft. Hier straks meer over. Zijslapers hebben een vrij stevige ondersteuning nodig om rug-, heup of nekklachten te voorkomen.

Zijslapers moeten dan ook niet zomaar een matras uitzoeken, maar zorgvuldig hun keuze maken. Daarom lees je dit artikel waarschijnlijke ook. Om even terug te komen op de steun, zorg als zijslaper voor een matras dat medium tot medium zacht is voor de juiste ondersteuning.

Lig-zones

Het volgende punt waar je op moet letten is dat het matras verschillende lig-zones heeft. Het is namelijk zo dat als je op je zij ligt dat je op verschillende plekken net wat meer steun nodig hebt dan op andere plekken. Denk hierbij aan je heupen die wat uitsteken aan de zijkant. Hier zal dus net wat minder hardheid moeten zijn dan op de hoogte van je navel bijvoorbeeld. Nu hebben veel matrassen hier wel rekening mee gehouden gelukkig. 

Zacht

Natuurlijk willen wij als we slapen ook wel een beetje comfort hebben en is het dus ook fijn als je een beetje een zacht matras hebt. Echter is het nog steeds belangrijk dat je wel de juiste hardheid hebt om het lichaam genoeg te ondersteunen in de zijligging. Het is het vinden van belans hierin. 

Soort

Nu zijn er verschillende soorten matrassen. Deze hebben we ook in het vorige artikel over de beste matrassen besproken. Als we kijken naar de zijslaper dan past een stevig traagschuim matras of pocketvering matrassen die veel pocketveringen in het matras heeft zitten. Het is namelijk hoe meer pocketveringen er in het matras zitten hoe meer steun het biedt. 

Drukverlichting

Zoek naar een matras dat uitstekende drukverlichting biedt. Zijslapers leggen meer druk op specifieke punten van hun lichaam, zoals de schouders en heupen. Een matras dat deze drukpunten kan verlichten, zal zorgen voor een comfortabelere slaap en je voldoende drukverlichting geven. Mooiste hierin zijn matrassen die verschillende lagen hebben en zich naar het lichaam vormt. Zo kom jij tot de juiste keuze.

Dikte van de Matras

Zijslapers hebben vaak een dikker matras nodig dan rug- of buikslapers. Dit komt omdat een dikker matras meer ruimte biedt voor de contouren van het lichaam en helpt bij het verlichten van drukpunten.

Temperatuurregulatie

Sommige mensen slapen warm, en dit kan vooral een probleem zijn voor zijslapers, omdat er meer lichaamsoppervlak in contact is met het matras. Zoek naar matrassen met ademende materialen of koeltechnologieën om een comfortabele slaaptemperatuur te behouden.

De 6 beste matrassen voor een zijslaper

Nu jij weet waar je op moet letten bij het kopen van een matras voor zijslapers zullen we overgaan op de daadwerkelijk matrassen die hier zich het beste voor lenen. Eerst zullen we kijken naar de beste koop als het gaat om matrassen voor zijslapers, daarna de beste kwaliteit en als laatste nog de meest betaalbare matras die zich leent voor de zijslaper.

Beste koop matras voor zijslapers

Het Ultieme Hybride Matras is een hoogwaardig product dat is ontworpen om een comfortabele en verfrissende slaapervaring te bieden. Het heeft een unieke dikte van 30 cm en combineert pocketvering met actief fris traagschuim.

Dit zorgt voor een extra zachte maar stevig-evenwichtige ondersteuning. Het matras heeft vijf steunzones voor aanpasbare ondersteuning en een verwijderbare en hypoallergene hoes. Het matras is ook uitgerust met schuim met actief frisse microparels voor nachten zonder zweten, het hele jaar rond.

De hoogwaardige afwerking omvat een geavanceerd systeem van pocketveringen met persoonlijke comfortzone en een zijdezachte hoes die hemels aanvoelt. Het matras is Oeko-tex®-gecertificeerd, wat betekent dat het is gemaakt van niet-toxische materialen die niet schadelijk zijn voor je gezondheid, je huid of het milieu.

Hypnia Hybride Matras

459,00 619,00
Laatste update was op: november 28, 2023 1:05 am

Beste koop matras voor zijslapers

9Expert Score
Conclusie

Het Ultieme Hybride Matras van Hypnia is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een comfortabele en verfrissende slaapervaring. Het combineert de voordelen van pocketveren en schuim om een zachte maar stevige ondersteuning te bieden.

Voordelen
 • Het matras biedt een unieke combinatie van pocketveren en actief fris traagschuim voor maximaal comfort.
 • Het heeft vijf steunzones voor aanpasbare ondersteuning.
 • Het matras is Oeko-tex®-gecertificeerd, wat betekent dat het is gemaakt van niet-toxische materialen.
 • Het heeft een verwijderbare en hypoallergene hoes, wat het onderhoud vergemakkelijkt.<br>
Nadelen
 • Het matras kan aan de prijzige kant zijn, maar gezien de kwaliteit en de voordelen die het biedt, is het de investering waard.

Beste zijslaper matras met goede prijs-kwaliteit verhouding: Sleeptech Topper Tencel

Hoewel het een topdekmatras is is de beste koop het Sleeptech topper tencel matras de beste koop. Dit traagschuimmatras heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding. Het is niet het meest goedkope matras maar presteert wel goed voor de prijs die je betaald. Het voordeel van dit matras is dat je het op je huidige matras kunt neerleggen.

Zo hoef je de oude matrassen dus niet weg te brengen en kunnen deze nog een tijdje langer mee. Duurzame oplossing dus. Hoewel het oude matras dat je hebt ook blijft liggen, heb je toch het gevoel dat je een nieuw matras hebt.

Als het gaat om de prestaties van dit matras presteert het goed. Het heeft een anti-allergie hoes. De hardheid van het matras is zacht maar wel medium hard. Het is dus een matras dat comfort en stevigheid tegelijk biedt.

Dit is overigens van de vijf matrassen voor zijslapers die we hier behandelen wel de minst stevige. Een ander aspect aan dit matras is dat het een goede vochtregulatie heeft waardoor het je zweet goed afvoert. Ben jij tegen schadelijke stoffen voor het lichaam?

Dan is dit een uitermate goed matras! Het is namelijk 100% vrij van schadelijke stoffen. Maar daarmee zijn we nog niet uitgepraat want dit matras is ook in Nederland geproduceerd. Je koopt dus een matras van eigen bodem en helpt hiermee de lokale ondernemer. 

Dit Sleeptech traagschuim topper matras is 12 cm dik en geschikt voor een maximale belastbaarheid van 150 kg. Het matras weegt 30 kg en is verkrijgbaar in verschillende maten. Zo zit er altijd wat bij dat bij jouw past. Een leuk weetje over dit matras is dat het matras is gemaakt van NASA traagschuim

Kortom dit matras is wel een topdekmatras en daarom wat dunner dan de normale matrassen. Het is hoog belastbaar, maar wel met een gemiddelde hardheid. Je helpt de lokale ondernemer en er zitten geen schadelijke stoffen in. Al met al het beste matras in prijs-kwaliteit verhouding als het gaat om een zijslaper.

Sleeptech Topper Tencel

118,95
Laatste update was op: november 28, 2023 3:03 am

Beste prijs-kwaliteit verhouding matras voor de zijligging. Traagschuim topdekmatras.

8Expert Score
Conclusie

Het Sleeptech Topper Tencel matras heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding voor een matras voor een zijslaper. Het matras is belastbaar tot wel 150 kg, is medium hard en voelt dus zacht aan, heeft een goede vocht regulatie en is 100% vrij van schadelijke stoffen. Het is een wat dunner matras, maar dat doet niet onder voor de kwaliteit.

Voordelen
 • Belastbaar tot 150 kg
 • Beste prijs-kwaliteit verhouding
 • 100% vrij van schadelijke stoffen
 • Goede vochtregulatie
 • NASA traagschuim
Nadelen
 • Het is een topdekmatras en dus dun
 • Het minst stevige van de 3 matrassen
 • Weegt 30 kg, vrij zwaar.

Beste kwaliteit matras zijslaper: Emma original matras

Het volgende matras dat we willen bespreken is het matras dat op alle vlakken het beste presteert. Deze is dan wel wat duurder, maar daar krijg je dan wel een stuk kwaliteit voor terug. We hebben het over het Emma Original matras.

Het team dat dit Emma matras heeft geproduceerd gelooft erin dat dit het meest comfortabele en duurzame emma matras ooit is. Dat zegt natuurlijk wel wat dat ze zo’n uitspraak durven te maken. Het is een traagschuim matras dat bestaat uit drie lagen. De bovenste laag is gemaakt van Airgocell® schuim. Hierdoor heb je geen last van pijnlijke drukpunten.

Het matras geeft mee voor het comfort maar biedt tegelijkertijd de ultieme ondersteuning van jouw lichaam. De onderste laag is gemaakt van HRX-schuim. Dit schuim zorgt ervoor dat de wervelkolom in de goede positie ligt. Dit is een mooi voordeel als je op je zij slaapt. 

De tijk (hoes) van dit Emma matras is afritsbaar en tot wel 60 graden celsius te wassen. Deze tijk is gemaakt van polyester. De dikte van het matras is 25 cm en is belastbaar tot een maximaal gewicht van 130 kg. Het gewicht van het matras zelf is 28 kg, wat hem handelbaar maakt. Ook is dit matras in verschillende maten verkrijgbaar om het voor jou extra makkelijk passend te maken thuis. Een nadeel aan dit matras is echter dat het geen anti-allergie matras is. 

Hoewel je wel wat voor dit matras betaald krijg je er wel een aantal mooie extra’s bij. Zo heb je maar liefst 10 hele jaren garantie. Slapen met een gerust hart was nog nooit zo gemakkelijk. Mocht jij je zorgen maken of dit matras wel goed is voor jou?

Dan ga je toch gewoon even proefslapen. Je krijgt namelijk 100 dagen proefslapen bij dit matras! Dat is even anders dan de 30 dagen die je bij veel matrassen krijgt. Wil je graag meer over dit matras te weten komen, lees dan hier onze review van het Emma Original matras!

Emma Foam Original Koudschuim Matras

620,20
Laatste update was op: november 28, 2023 3:03 am

Beste kwaliteitsmatras voor de zijligging. Beste wat er is voor de zijslaper.

9Expert Score
Conclusie

Het Emma original matras is een wat duurder matras, maar hiervoor krijg je veel kwaltiteit terug. Door de drie verschillende schuimlagen heb je geen pijnlijke drukpunten, goede ondersteuning en wordt er voor gezorgd dat jouw wervelkolom in de goede positie ligt. Met daarbij 100 dagen proefslapen én wel 10 jaar garantie, is dit een zeer goede deal!

Voordelen
 • 10 jaar garantie
 • 100 dagen proefslapen
 • Weegt maar 24 kg
 • Vormt zich naar je lichaam
 • Comfortabel
 • Duurzaam
Nadelen
 • Geen anti-allergie matras
 • Een wat duurder matras

Beste goedkope matras voor een zijslaper: Bed4less Pocketvering matras

Het laatste matras voor zijslapers dat we zullen bespreken is de goedkope variant, maar wel geschikt is voor de zijslaper. het goedkope zijslaper matras waar we het over gaan hebben is het pocketveringmatras van Bed4less. Dit matras is wat betreft zeer aantrekkelijk maar biedt ondanks de prijs een prima kwaliteit.

Dit matras heeft 7 comfortzones die de hardheid van het matras bepalen. Op deze manier zorgt het matras ervoor dat je in de juiste houding ligt. Deze zones verschillen in hardheid doordat de veren die zijn gebruikt verschillende sterktes hebben.

Een bijkomend voordeel aan deze comfortzones zijn dat symmetrisch opgebouwd waardoor je het matras prima kunt omdraaien zonder dat dit effect heeft op het matras. Ook slaap je als zijslaper ideaal op dit matras omdat het is afgestemd op je lichaam.

Het goedkope matras van bed4less is 20 cm dik en is zowel de toplaag als de tijk gemaakt van polyester. Het is dus niet compleet anti-allergie. Wel is het matras wol vrij. Verder is het matras maximaal belastbaar tot 100 kg het verschil in kwaliteit laat zien in vergelijking met een duurder matras.

Dit matras is verkrijgbaar in meerdere maten en is wit. Verder is een nadeel wel dat je er maar 1 jaar garantie op krijgt. Als laatste is het matras 30 kg wat hem wat zwaarder maakt dan de vorige. Wel zijn eerdere gebruikers erg te spreken over dit matras. 

Bed4less pocketvering matras

497,95
Laatste update was op: november 28, 2023 3:03 am

Beste matras dat enorm goedkoop is. Enigszins kwaliteit voor een zeer betaalbare prijs.

7Expert Score
Conclusie

Het Bed4less Pocketvering matras is een goedkoper matras met kwaliteit. Door de 7 comfrotzones is dit ideaal voor een zijslaper, omdat dit meevormt met je lichaam.

Voordelen
 • Symmetrisch opgebouwd
 • Je kan hem omdraaien
 • 7 comfortzones
 • Zones verschillen in hardheid
 • Zeer betaalbaar
Nadelen
 • Maar 1 jaar garantie
 • Geen proefslapen
 • Maximaal belastbaar tot 100 kg

Beste traagschuim matras voor zijslapers – TEMPUR Ease™ matras

Het TEMPUR Ease™ matras is een hoogwaardige keuze voor zijslapers, dankzij de unieke eigenschappen die het biedt. Dit matras is gemaakt met TEMPUR® materiaal, een NASA-gecertificeerd traagschuim dat zich volledig aanpast aan je lichaam en optimale ondersteuning biedt aan drukpunten. Met een dikte van 18 centimeter en een medium stevigheid is dit matras geschikt voor zowel rug-, zij- als buikslapers.

Het TEMPUR Ease™ matras is ontworpen om je lichaam te ondersteunen en werkt drukverlagend, wat het bijzonder geschikt maakt voor zijslapers. Bij zijslapers wordt het gewicht over een kleiner oppervlak verdeeld, waardoor de TEMPUR® techniek extra drukverzachtend werkt. Dit helpt bij het verlichten van nek-, schouder- en rugklachten, en zorgt ervoor dat je lichaam optimaal tot rust komt.

Het matras is voorzien van een afritsbare hoes die op 40 graden gewassen kan worden, wat het onderhoud gemakkelijk maakt. TEMPUR® is zo overtuigd van de kwaliteit en het slaapcomfort van de EASE™ producten, dat ze maar liefst 10 jaar volledige garantie en 90 dagen omruilgarantie bieden.

TEMPUR Ease™ matras

1.019,15
Laatste update was op: november 28, 2023 3:03 am

Beste traagschuim matras voor zijslapers

9Expert Score
Conclusie

Het TEMPUR Ease™ matras is een uitstekende keuze voor zijslapers die op zoek zijn naar een matras dat comfort, ondersteuning en duurzaamheid biedt. Het biedt een unieke combinatie van drukverlichting en ondersteuning, waardoor het een ideale keuze is voor een goede nachtrust.

Voordelen
 • Gemaakt met NASA-gecertificeerd TEMPUR® materiaal voor optimale ondersteuning.
 • Medium stevigheid en 18 cm dikte geschikt voor alle slaapstijlen, inclusief zijslapers.
 • Afritsbare en wasbare hoes voor eenvoudig onderhoud.
 • 10 jaar volledige garantie en 90 dagen omruilgarantie.
Nadelen
 • Premium investering

Beste zijslaper matras voor zwaardere mensen – Nora sleep Novum matras

Het Nora Sleep Novum Matras is een uitstekende keuze voor zwaardere zijslapers doordat die tot wel 250 kg belast kan worden. Dit matras is uniek ontworpen met drie verschillende schuimlagen, waaronder het innovatieve Airgocell-schuim van de nieuwste generatie, dat ongeëvenaarde ondersteuning en aanpassingsvermogen aan je lichaam biedt.

Wat dit matras echt onderscheidt, is de mogelijkheid om de hardheid aan te passen aan je persoonlijke voorkeur. Of je nu een stevigere of zachtere ondersteuning wenst, het Nora Sleep Novum Matras maakt het mogelijk. Dit is vooral gunstig voor zwaardere zijslapers, omdat zij vaak meer ondersteuning nodig hebben om een goede uitlijning van de wervelkolom te behouden.

Het matras biedt meer dan 100 steunpunten, waardoor je lichaam volledig wordt ondersteund en je een ontspannen slaaphouding kunt behouden. Het Airgocell-schuim zorgt voor optimale drukverdeling en ventilatie, waardoor je kunt genieten van een aangename slaaptemperatuur gedurende de hele nacht.

Dit duurzame matras is ontworpen om jarenlang mee te gaan, zonder aan veerkracht te verliezen. Bovendien is het voorzien van een hypoallergene en afneembare hoes, waardoor het gemakkelijk schoon te houden is.

Nora Sleep Novum matras

329,00
Laatste update was op: november 28, 2023 3:03 am

Beste zijslaper matras voor zwaardere mensen

8.5Expert Score
Conclusie

Het Nora Sleep Novum Matras is een ideale keuze voor zwaardere zijslapers die op zoek zijn naar een matras dat zowel comfort als aanpasbare ondersteuning biedt. Met zijn unieke aanpasbare hardheid en geavanceerde schuimtechnologie, biedt dit matras een uitstekende slaapervaring op maat.

Voordelen
 • Aanpasbare hardheid voor persoonlijk comfort en ondersteuning.
 • Geavanceerd Airgocell-schuim voor optimale drukverdeling en ventilatie.
 • Meer dan 100 steunpunten voor volledige lichaamsondersteuning.
 • Hypoallergene en afneembare hoes voor eenvoudige reiniging.
Nadelen
 • Zwaar matras

Conclusie

Zo dat zijn de vijf matrassen die ideaal zijn voor een zijslaper. We hebben twee traagschuim matrassen en een pocketvering matras besproken. Elk zijn ze erop gericht jouw lichaam voldoende steun te bieden maar wel het comfort te bieden om lekker te kunnen slapen.

Ga je voor een goede prijs-kwaliteit verhouding, ga dan voor de matrastopper van Sleeptech. Ben je op zoek naar ware kwaliteit ga dan voor het Emma original matras. Of wil je niet te veel uitgeven en ben je op zoek naar een goedkoop matras dat zich dient voor de zijslaper, ga dan voor het Bed4less pocketvering matras. Wil je flink investeren in jouw matras, ga dan voor het Tempur matras.

Het zijn in ieder geval allemaal matrassen voor zijslapers. Dus nu is het tijd om een keuze te maken. Welk matras is voor jou de moeite waard?

Mocht je nog vragen hebben, laat deze dan vooral hieronder in een reactie achter. 

Ben jij helemaal geen zijslaper maar juist een buikslaper? Lees dan ons artikel over het beste matras voor een buikslaper.

Misschien ook interessant om ons artikel over de beste koudschuim matrassen of de beste pocketvering matrassen eens te lezen. Ook is het natuurlijk om het juiste hoofdkussen erbij te zoeken.

Veelgestelde vragen

Waarom is het type matras belangrijk voor zijslapers?

Het type matras is belangrijk voor zijslapers omdat het de hoeveelheid ondersteuning en comfort bepaalt die ze krijgen. Bijvoorbeeld, traagschuim en latex matrassen zijn vaak goede keuzes voor zijslapers omdat ze zich aanpassen aan de contouren van het lichaam en drukpunten verlichten.

Wat is de ideale matrasdikte voor zijslapers?

Zijslapers hebben vaak baat bij een matras dat minstens 10 cm dik is. Dit zorgt voor voldoende ruimte om de contouren van het lichaam te accommoderen en drukpunten te verlichten.

Hoe beïnvloedt de stevigheid van het matras het comfort voor zijslapers?

De stevigheid van het matras is cruciaal voor het comfort en de ondersteuning van zijslapers. Een te zacht matras kan leiden tot onvoldoende ondersteuning, terwijl een te hard matras drukpunten kan creëren. Een medium tot medium-zacht matras is vaak ideaal voor zijslapers.

Wat is het belang van drukverlichting voor zijslapers?

Drukverlichting is belangrijk voor zijslapers omdat ze de neiging hebben om meer druk uit te oefenen op specifieke punten van hun lichaam, zoals de schouders en heupen. Een matras dat deze drukpunten kan verlichten, zal zorgen voor een comfortabelere slaap.

Hoe vaak moet ik mijn matras vervangen als zijslaper?

De levensduur van een matras kan variëren afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit, maar over het algemeen wordt aanbevolen om je matras elke 7-10 jaar te vervangen. Als je echter regelmatig pijn of ongemak ervaart tijdens het slapen, kan het nodig zijn om je matras eerder te vervangen.

Wat als ik niet zeker weet of een matras geschikt is voor mij?

Veel matrasbedrijven bieden proefperiodes aan waarin je het matras thuis kunt uitproberen. Dit kan een goede manier zijn om te bepalen of een matras aan je behoeften voldoet voordat je een definitieve beslissing neemt.

Voeljegezond.nl
Logo